placki - 22990 przepisów (strona:792/1533)

Domowa turecka bułka do kebaba 265

gładką kulę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ładnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 1-1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz robimy dziurki widelcem.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Gotuj z Mąką
Chaczapuri 1959

Chaczapuri jest przysmakiem kuchni gruzińskiej. Jemy je mieszając żółtko z serem i masłem które układamy po wyjęciu z piekarnika. Placek jemy odrywając końce i maczając je w nadzieniu. Jada się go z reguły na śniadanie albo na obiad. ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 40 g oleju 250 ml letniej wody

wesoła kuchnia
Ciasteczka na zakwasie z bakaliami bez cukru 134

bakalii przełamany kwaskowatością wspaniale razem do siebie pasuje.  Wypróbujcie koniecznie, są bardzo proste, zdrowe i smakują wyśmienicie. Podaję przepis na dwie duże blachy, na których upieczecie dwa cienkie placki 36x24cm.  Zakładam, że zakwas macie już gotowy, a zatem: Wieczorem nastawiacie mąkę z zakwasem i zostawiacie na całą noc w proporcjach: - 30 dag mąki żytniej - 20 dag mąki

Apetyczna babeczka
Bezmleczne puszyste placuszki (na bazie napoju owocowego) 212

Dziś zapraszam Was na pyszne bezmleczne puszyste placuszki (na bazie napoju owocowego) . Proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie czy kolację, a nawet słodszy deser. Wszystko to

Słodkie okruszki
rogaliki drożdżowe z nutellą 159

masło i razem jeszcze wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. 3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na połowy.Jedną część rozwałkowujemy placek o grubości około pół centymetra. Za pomocą formy do tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli

zjem to blog kulinarny
drożdżówki z rabarbarem i budyniem 149

pół centymetrowe plasterki, zasypujemy łyżką cukru. Jak rabarbar zacznie puszczać sok odlewamy sok a sam rabarbar dodajemy do budyniu i mieszamy. Po godzinie jak ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na placek w okolice wymiarów 30cmx40cm. Na cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko

zjem to blog kulinarny
PIEROGI RUSKIE - Z SEREM I ZIEMNIAKAMI 171

gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości

Moja Książka Kucharska
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami 222

bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy

Kuchenne zapiski Edyty
tarta z kurczakiem i brokułami 210

jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze

I LOVE LIFE
Sękaczek wg Siostry Anastazji 431

użyłam słodkich jabłek. Już do startych, dodałam odrobinę kwasku cytrynowego. Schłodzone ciasto kroiłam na mniejsze kawałki i rozkładałam na blaszce lekko obtoczonymi w mące krupczatce dłońmi. Następnie rozwałkowałam cienki placek wielkości blachy

Smaki Na Talerzu
Surówka z pora i marchwi 1060

Bardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mini pierożki z jabłkami i kardamonem. 134

inną ściereczkę wyciskamy sok z jabłek. (możemy go wypić ) Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cukier do smaku, dosypujemy kardamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek, literatką wykrawamy kółka. Kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy. Gotujemy do miękkości ok 5 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Podajemy polane rozpuszczonym masłem lub z kleksem śmietany. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
ROLADKI SEROWE 132

proszkiem do pieczenia. 3. Zagnieść ciasto. 4. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 h. 5. Po tym czasie rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek o dł. ok 40 cm NADZIENIE: 1. Konfiturę podgrzać w garnku i przetrzeć przez sito. 2. Ciasto posmarować ciepłą konfiturą i posypać orzechami. 3. Zrolować i włożyć do lodówki

Marcepanowa kuchnia
Marokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi 213

liście laurowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 1,5-2 litra bulionu 1 puszka (400g) pomidorów 1 puszka (400g) ciecierzycy 6 łyżek jogurtu 2 łyżki harissy sól, pieprz, szczypta cukru placki pita lub naan do podania Na pulpety: 500-600 gramów mielonej jagnięciny 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

olalacooking
Placuszki cebulowe 163

niż ciasto na naleśniki. Wrzucam cebulę do ciasta i delikatnie mieszam, tak żeby ciasto oblepiło dokładnie cebulę. Formuję coś co przypomina placuszki i wrzucam na gorący tłuszcz. Smażę aż placki będą złocisto brązowe. Moje podałam z sosem tzatziki

cinnamonandmintfood

Proponowane wyszukiwania