słodko :) Makaron domowy- najlepszy, idealny, żaden sklepowy nie dorówna mu w smaku. 4 jajka 400 g mąki 1 łyżka oliwy Całość wyrabiamy, dzielimy na trzy części, wałkujemy na cienkie placki. Rozkładamy je na ściereczkach i nieco podsuszamy . Zwijamy w rulonik i kroimy ostrym nożem makaron Gotujemy w osolonej wodzie . Pycha
Z MarcepanemNastępnie ciasto dzielimy na około 12-15 równych kawałków i formujemy z nich kule. JAK ZROBIĆ BUŁECZKI SERCA? Bierzemy kawałek ciasta-kulę i wałkujemy na spory, cienki, okrągły placek. Smarujemy go niewielką ilością kremu czekoladowego i posypujemy orzeszkami. Zawijamy. Składamy na pół nacinamy nacięte części wywijamy i serce gotowe. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumiskę z ciastem ( możemy delikatnie przykryć ściereczką ), uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w tym cieple do wyrastania ( aż podwoi objętość! ). Po wyrośnięciu wyciągamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy placek o grubości ok.1,5-2 cm ( robimy to delikatnie! ). Szklanką wycinamy pączki i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie nagrzewamy piekarnik do 50C, wyłączamy, wkładamy blachy
Ostra na Słodkoubijamy za pomocą ręcznej rózgi. Przelewamy mokre składniki do suchych, mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek mąki. Na rozgrzanej patelni teflonowej (za pomocą łyżki)umieszczamy małe okrągłe placki z ciasta. Smażymy minutę z jednej strony, odwracamy i trzymamy na patelni przez kolejne pół minuty. Czynność powtarzamy do wyczerpania się ciasta. Serek umieszczamy w małej misce, dodajemy chrzan, łyżką
KUCHNIA POLSKAdodać żółtka, spirytus i odrobinę soli. Przygotowane składniki zagnieść na jednolite gęste ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, każdą porcję rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek. Chrusty Ciasto pokroić na prostokąty ok 2,5 x5 cm lub dowolnej wielkości. Każdy kawałek przeciąć na środku, następnie jeden koniec ciasta włożyć w powstały otwór, żeby zrobić rodzaj węzła
Pomysłowa kuchniaNa takie racuszki drożdżowe z gruszkami chętnie sięgam co jakiś czas w kuchni. Ciasto jest wspaniałą bazą do innych owocowych farszów, np. z bananami, malinami, jabłkami
Zasmakuj KuchniDodajemy żółtka, spirytus i śmietanę - zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i składamy na 4 - uderzamy wałkiem do połączenia i napowietrzenia. Czynność powtarzamy 3-4 razy. następnie ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy na paseczki grubości około 2 cm szerokości i około 7-8 długości. każdy paseczek nacinamy na środku, przekładamy koniec przez nacieńcie formując faworka. faworki smażmy na rozgrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipowietrza. Gdy będzie już płaskie to składamy na pół i jeszcze raz na pół i ponownie rozbijamy je wałkiem na płasko *** *** Następnie odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek. Resztę ciasta przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą aby nie wyschło. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy prostokąty z ukośnie ściętymi końcami i w środku każdego robimy nacięcie *** *** Przez nacięcie przeplatamy jeden
Blog z Apetytemcebule ok 250 g kiszonej kapusty po 4 liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca sól, pieprz Przygotowanie Obrane surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Następnie masę ziemniaczaną przekładamy na durszlak i odcedzamy z nadmiaru płynu. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy dokładnie. Masa ziemniaczana nie powinna być zbyt rzadka, aby ziemniaki
e-PrzepisyKulinarnesmaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dokładnie masę wyrobić lub wymieszać łyżką, tak jak na kotlety mielone. Podzielić masę na około 7 równych porcji , uformować w dłoniach niewielkie placki na środku każdego umieścić po plastrze zrolowanego sera żółtego, całość uformować w kształt palucha, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony na złocisto
Wanilia i KardamonResztę chowamy z powrotem pod ściereczkę. 4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później). 5. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie końcami do góry i sklejamy ze sobą. Tak uformowaną kuleczkę wkładamy do papilotki, sklejeniem do spodu
Zdrowie i pysznie na talerzunieco innej odsłonie. Tak naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,, S nickers" , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-) Składniki (blaszka o wymiarach(...)grubo kroimy, przekładamy je do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i stawiamy na palnik. Smażymy wszystko razem, przez cały czas mieszając aż składniki się połączą. Gorący krokant równomiernie rozsmarowujemy na placku i pieczemy do zezłocenia. Warstwa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondelka i smażymy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i wykładamy
kulinarne odsłony patiobiadu oraz mięso na kebab. W temperaturze 180 stopni z termoobiegiem wszystko upiekło się w 30 minut (kebab wyjęliśmy po 25 minutach). Potem podkręciliśmy temperaturę do 250 stopni, rozwałkowaliśmy placki na kebab i upiekliśmy je. Potem do pieca poszły pałki z kurczaka. W 1,5 godziny mieliśmy gotowe trzy lancze, dwa spakowane i schowane w lodówce. Dania na środę
Niedzielny kucharzowoców. Dobierz jednak takie jabłka jakie będą smakowały Tobie i Twojej rodzinie Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami
nietylkopasta.plDziś zapraszam Was na zdrowe czekoladowe placuszki z mąki konopnej . Przepis dostałam od koleżanki. Jeśli cenicie zdrowie, to polecam Wam mąkę konopną. Na uwagę zasługuje fakt
Słodkie okruszki