placki - 22990 przepisów (strona:783/1533)

Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną 240

Przepis na naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną . Takie naleśniki to świetny pomysł na śniadanie oraz na obiad. Dzieci kochają naleśniki i domowe placki, wiec koniecznie sprawdź jak zrobić takie smakowitości! Bardzo popularne są tez naleśniki z serem i owocami , które polecam robić jak najczęściej latem, gdy mamy do wyboru tak dużo wspaniałych, sezonowych owoców

AniaGotuje.pl
Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami 132

Mało kto o tym wie, ale muffiny i muffinki to nie to samo . Muffiny to puszyste placki drożdżowe, wypiekane w Anglii już tysiąc lat temu. Muffinki to ich znacznie młodsze siostry, bez dodatku drożdży, za to z proszkiem do pieczenia. Prawdziwą popularność muffiny zdobyły na początku XVIII wieku. Wtedy to angielski piekarz, Samuel B. Thomas wyemigrował do Nowego Jorku

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pączki 179

temp. ok. 25 – 30°C) na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość, choć u mnie chyba nawet potroiło). Wyrośniete ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Wałkujemy placek grubości ok. 2 cm i foremką w kształcie okręgu o średnicy 8 cm wykrawamy kółka. Układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ponownie piekarnik) na 30 minut

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 161

Rogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White

mojewypiekiinietylko
Proste ciasto na maślance z owocami 117

najłatwiejszych ciast jakie może przygotować każdy. Składniki po prostu mieszamy, dodajemy ulubione owoce i pieczemy. Czy to nie brzmi banalnie prosto? To kto się skusi i upiecze taki placek? Składniki : * 3 szklanki mąki pszennej  * szklanka cukru  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia  * 200g jogurtu naturalnego  * 200g maślanki * 2 jajka * 3/4 szklanki oleju  * ulubione owoce

Magiczne Życie Marty
Pide - turecka pizza 140

cebulę na oleju, dodać pieczarki i dusić, aż odparuje z grzybów woda ciasto ponownie krótko zagnieść, następnie podzielić na 4 części. Każdą z osobna cienko rozwałkować na długi, owalny placek. Środek posmarować olejem i ułożyć porcję nadzienia. Boki ciasta założyć do środka, a końce zlepić lub po prostu zawinąć. Tak właśnie zrobiłam. Na górze rozłożyć plasterki mozzarelli piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piątek: Pizza gotowa w 10 minut 121

przykładać, jak w przypadku ciasta drożdżowego, chodzi tylko o połączenie składników. Krok 3 Uformuj z cista kulę, podziel na połowy, podsyp blat mąką i rozwałkuj jedną część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka. Krok 4 Są dwa sposoby pieczenia pizzy: szybki i wolnieszy, choć tak naprawdę łączny czas oczekiwania na gotową

Niedzielny kucharz
Pizza ze szparagami i salami 120

powinno co najmniej podwoić objętość). Po tym czasie ciasto podzielić 2kawałki, każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. W międzyczasie przygotować dodatki: szparagi dobrze opłukać, odłamać zdrewniałe końce (cienkie szparagi zazwyczaj nie mają ich wcale), osuszyć na papierowym ręczniku. Grubsze szparagi zblanszować: zanurzyć

Obiad gotowy
Przekąska z tuńczykiem i serkiem wiejskim (a la roladki) 212

szczypiorek do podania Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały serek wiejski i tuńczyka (bez oleju). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Naszą serowo-tuńczykową masą smarujemy placek tortilli. Na wierzch układamy 2 większe liście sałaty i zwijamy w rulon. Tak przygotowaną tortillę warto włożyć do lodówki, aby później łatwiej ją było kroić. Kroimy, tworząc

Słodkie okruszki
Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem 141

Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Nadzienie: Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko

Oryginalny smak
Ciasto drożdżowe, które samo się robi! 108

pyszne! Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i wysokie. Możemy do niego użyć dowolnych owoców (w większych kawałkach, nie tartych), albo rodzynek, orzechów lub suszoną żurawinę. W smaku przypomina wiejski, babciny placek. Polecam! Przepis pochodzi ze strony „Zjem to!”     Składniki na ciasto: 10dkg świeżych drożdży 5 szklanek mąki pszennej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru

Blog z Apetytem
Szybkie ciasto z jabłkami 172

olej i całość dokładnie wymieszaj. Połowę tak przygotowanego ciasta wyłóż na blachę, a do pozostałej części dodaj kakao i ponownie dobrze utrzyj. Ciemne ciasto wyłóż na jasne. Na wierzchu placka rozłóż owoce. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C przez mniej więcej 40 minut do tzw. suchego patyczka (wbity w ciasto patyczek po wyciągnięciu powinien być

blog.moje-pasje.info
Quiche brokułowy 193

wykonania: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, 1 jajko, szczyptę soli i 1 łyżkę zimnej wody. Zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij, rozwałkuj na dość cienki placek na formę o wymiarach 28 cm. Wylep formę, przykryj ciasto pergaminem i posyp np. ziarnami fasoli. Piecz ok. 15 minut w temp. 190C, następnie zdjąć papier i podpiekać kolejne

Różne smaki w kuchni
Menu na tydzień: Samorosnąca mąka i cegła 142

piekarnika 7. Obsmażyliśmy bakłażana 8. Podprażyliśmy kuskus i zalaliśmy go wodą 9. Z kurczaka zdjęliśmy ciężar i odwróciliśmy piersiami do góry 10 Zrobiliśmy ciasto na pizzę i pierwszy placek był gotowy 11. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika do nagrzanego pieza trafiła pizza 12. Przygotowaliśmy drugą pizzę, która trafiła do pieca na miejsce pierwszej 13. Przygotowaliśmy kuskus pod parmezanem, który

Niedzielny kucharz
"Krakersy" z ciasta chlebowego 141

Ciasto lekko posypać mąką. Przykryć drugim papierem. Rozwałkować wałkiem na grubość ok 3 mm. Na początku można rozpłaszczać ciasto rękami a dopiero później użyć wałka. Usunąć papier a rozwałkowany placek posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Posypać grubą solą i dowolnymi przyprawami (kminek, rozmaryn).  Ciasto pociąć na małe kwadraty przy pomocy radełka lub noża. Razem z papierem przenieść

Stare Gary