placki - 22990 przepisów (strona:774/1533)

Podpłomyki domowe żytnie 171

Najstarsza forma pieczywa, rodzaj prymitywnego pieczywa ( jak czytam w Wikipedii) w postaci małego placka.  Przygotowywali je Słowianie a w końcu płynie w nas słowiańska krew.  Chlebki bardzo nam smakowały.  Jedliśmy ze wszystkim co mieliśmy w domu.  Składniki:  szklanka mąki żytniej sól ok 1/2 łyżeczki woda 1/4 szklanki Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić

AZgotuj!
Naleśniki czekoladowe 189

Gryczane, czekoladowe naleśniki z twarożkiem truskawkowym polecają się nie tylko na śniadanie. Naleśniki: 50 g mąki gryczanej (ok. 3 czubate łyżki) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki

Kucharzyca
KARPATKA + FILMIK 174

mąka się sparzy i zagotuje. Ciasto studzimy. Po ostudzeniu miksujemy ciasto z jajkami aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.  Dwie blaszki wykładamy papierem, rozkładamy ciasto równo na dwa placki, maczamy łyżkę w wodzie i równo rozsmarowujemy na blaszce. Pieczemy ciasta razem lub osobno 30 minut w temperaturze 210-220 % C, kiedy karpatki zaczną się przypiekać, temperaturę zmniejszamy i dalej

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche jajeczka z brzoskwiniami 188

składniki na ciasto kruche siekamy ze sobą, a następnie ugniatamy do uzyskania kształtnej kuli. Owijamy folią spożywczą i na godzinę przekładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy na placek o grubości ok 4mm i foremką wycinamy kształt jajek (wysokość moich to ok 7cm). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Karkówka po cygańsku 936

Hmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa turecka bułka do kebaba 312

gładką kulę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ładnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 1-1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz robimy dziurki widelcem.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Gotuj z Mąką
Chaczapuri 1991

Chaczapuri jest przysmakiem kuchni gruzińskiej. Jemy je mieszając żółtko z serem i masłem które układamy po wyjęciu z piekarnika. Placek jemy odrywając końce i maczając je w nadzieniu. Jada się go z reguły na śniadanie albo na obiad. ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 40 g oleju 250 ml letniej wody

wesoła kuchnia
Ciasteczka na zakwasie z bakaliami bez cukru 161

bakalii przełamany kwaskowatością wspaniale razem do siebie pasuje.  Wypróbujcie koniecznie, są bardzo proste, zdrowe i smakują wyśmienicie. Podaję przepis na dwie duże blachy, na których upieczecie dwa cienkie placki 36x24cm.  Zakładam, że zakwas macie już gotowy, a zatem: Wieczorem nastawiacie mąkę z zakwasem i zostawiacie na całą noc w proporcjach: - 30 dag mąki żytniej - 20 dag mąki

Apetyczna babeczka
Bezmleczne puszyste placuszki (na bazie napoju owocowego) 267

Dziś zapraszam Was na pyszne bezmleczne puszyste placuszki (na bazie napoju owocowego) . Proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie czy kolację, a nawet słodszy deser. Wszystko to

Słodkie okruszki
rogaliki drożdżowe z nutellą 194

masło i razem jeszcze wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. 3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na połowy.Jedną część rozwałkowujemy placek o grubości około pół centymetra. Za pomocą formy do tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli

zjem to blog kulinarny
drożdżówki z rabarbarem i budyniem 182

pół centymetrowe plasterki, zasypujemy łyżką cukru. Jak rabarbar zacznie puszczać sok odlewamy sok a sam rabarbar dodajemy do budyniu i mieszamy. Po godzinie jak ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na placek w okolice wymiarów 30cmx40cm. Na cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko

zjem to blog kulinarny
PIEROGI RUSKIE - Z SEREM I ZIEMNIAKAMI 201

gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości

Moja Książka Kucharska
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami 254

bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy

Kuchenne zapiski Edyty
tarta z kurczakiem i brokułami 259

jajka, śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze

I LOVE LIFE
Sękaczek wg Siostry Anastazji 489

użyłam słodkich jabłek. Już do startych, dodałam odrobinę kwasku cytrynowego. Schłodzone ciasto kroiłam na mniejsze kawałki i rozkładałam na blaszce lekko obtoczonymi w mące krupczatce dłońmi. Następnie rozwałkowałam cienki placek wielkości blachy

Smaki Na Talerzu