Dyniowy placek z jabłkami jest bardzo wilgotny i można śmiało porównać go do brownie. Jabłka podkreślają smak całego ciasta. Ja wykorzystałam kwaśne, dlatego też po upieczeniu i ostudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem. Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to polecam. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 130 g cukru trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni (dobrze odciśniętego
Passions hobbies lifekokosowa w zależności od producenta ma inne makro oraz konsystencję i różnie chłonie płyny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na papierze i uformować ugniatając ręką bardzo płaski placek. Ja formuję prostokąt i później kroję z niego mniejsze ciasteczka. Można też formować malutkie kuleczki i rozpłaszczać je dłonią na papierze by uzyskać ciasteczka serowe. Osobiście wolimy cienkie ponieważ
Ola la LCHFRobiłam już naleśniki i placuszki z mąki jaglanej, więc teraz przyszła pora na omleta . Wychodzi dość mocno puszysty i ładnie wyrośnięty. Do masy nie dodałam żadnego słodzika, bo gotowego placka polałam melasą z białej morwy od marki NaturAvena . Dzięki niej, a także dodatkom omlet był słodziutki i pyszny. Składniki: 60 g mąki jaglanej (NaturAvena) 1 jajko
Zdrowie na języku :Pgotujące się mleko i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy. Zimny budyń miksujemy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz zmielonym twarogiem. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy nim spód i boki natłuszczonej formy do tarty. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy masę serowo-budyniową. Umyte śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki. Rozkładamy
Smaki Na Talerzuziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatając łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ziemniaczanego ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy je w dłoni na cienki placek. Na środku umieszczamy śliwkę. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując okrągłą kluskę. Odkładamy na oprószony mąką talerz. Kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 5 minut od wypłynięcia
Smaki Na Talerzużyję. Ale wiecie jak to z babciami bywa- odmówić nie to, że nie można. Się nie da. Dzięki temu zapasowi upiekłam moim towarzyszom leniwego poranka kawał dobrego drożdżowego placka, który został posmarowany kwaśną śmietaną, solidnie obsypany majerankiem i udekorowany tym co w lodówce było. Jajkami, czarnymi oliwkami, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi. Po wypieczeniu wierzch obsypałam szczypiorkiem
Mango PapajaWspaniała przekąska, szybka, smaczna, czego chcieć więcej? No może żaby była mniej kaloryczna ale ciiiicho – jest smacznie Składniki: 4 placki tortilla 2 filety z kurczaka 1 papryka czerwona 1 niewielka cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej z puszki 1 kulka mozzarelli 15 dag sera żółtego gouda (lub innego) masło olej oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej
MojaQchnia.plporze roku, kiedy na straganach i w sklepach śliwek w bród, nie można nie upiec choć raz takiego prostego, wręcz klasycznego placka ze śliwkami :). Gwarantuję, że ten przepis Was nie zawiedzie ;). Ciasto jest puszyste, wilgotne, po prostu pyszne! Pomarańcza wspaniale podkręca jego smak, idealnie komponując się z soczystymi śliwkami i cynamonową kruszonką. U mnie w domu była walka
Opowieści z piekarnikaoraz ryżową. Tak jak widać na zdjęciach, ciasto nie wyszło mega wysokie, właśnie ze względu na rodzaj mąki, która jest dość ciężka. Jednak spokojnie, na pewno nie wyjdzie Wam placek, a coś na rodzaj brownie. Na koniec polecam ciasto posypać cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzikiem) i wstawić do lodówki, aby się schłodziło, dzięki temu będzie smaczniejsze
Zdrowie i pysznie na talerzugrubość około 1 cm. Dzielimy na 12 części. Na środek każdej z nich, nakładamy po łyżeczce dżemu i dokładnie zlepiamy ciasto. Nieprzywieralną patelnię bardzo mocno rozgrzewamy. Zmniejszamy ogień (aby placki nie przypaliły się z wierzchu) i z obu stron smażymy proziaki (bez tłuszczu). Najlepiej smakują podane na ciepło. Smacznego :) Artykuł Proziaki z dereniem i różą pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogsól i tymianek, wlać oliwę i wodę. Zarobić ciasto i jeśli potrzeba, wlać jeszcze trochę wody, żeby ciasto dało się rozwałkować. Utworzyć kulę, przenieść na stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek przenieść do formy i wyłożyć pokrojonymi w paski warzywami. Ja je układałam spiralnie od krajuszka do środka. Kiedy tarta wypełni się warzywami, roztrzepać jajka i wymieszać je z jogurtem
Dietologkostkę awokado, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i liście szpinaku. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie z ubitymi białkami. Na lekko natłuszczonej patelni wylej masę, uformuj w miarę okrągły placek (jak widać, mi to nie do końca się udało 😁) i smaż na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i smaż ponownie
Zdrowie na języku :Pcukinii plany się zmieniły, bo za oknem zrobiło się chłodniej i zamarzył mi się pasztet pachnący gałką muszkatołową z zaostrzonym smakiem. Już w trakcie przygotowywania przypomniał mi się mój placek cukiniowo-ziemniaczany , który piekę co jakiś czas w piątki i podaję gorący na obiad. Tu ważna uwaga do obu wypieków: wybierając cukinię, wbijcie delikatnie paznokieć w skórkę. Jeśli wchodzi
Weekendy w domu i ogrodziePoza babką cytrynową nie piekłam nic innego na Wielkanoc. Dziś przygotowałam swój pierwszy mazurek;) Po całym ucieraniu ciasta, przygotowaniu masy kajmakowej, wyszedł mi co prawda dość cienki placek, ale w smaku wyborny! Przepis wzięłam od Kaś, i na jednym razie pieczenia go na pewno się nie skończy ;) Składniki na spód60 g orzechów włoskich60 g […] Artykuł Pierwszy mazurek pochodzi
Pink Envelopepoza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi. A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi […] Artykuł Szarlotka w wersji mini pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelope