placki ja - 500 przepisów (strona:9/34)

Czy z tej mąki będzie chleb? 152

używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków, panierowania, zagęszczania sosów, * ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. Wykorzystywana do przygotowywania kisielów, klusek, ciast(...)smak, doskonała do wypieków, przygotowywania sosów, może również być używana jako substytut jajek, * z fasoli – jest bardzo odżywczą mąką chlebową, ma delikatny smak, nadaje się do wypieku chlebów, ciast, placków, * z amarantusa –charakteryzuje się dużą zawartością żelaza, wapnia i białka, w połączeniu z innymi mąkami nadaje się do przygotowania placków, ciast i sosów, * z tapioki – mąka skrobiowa uzyskiwaną z bulwy

Pyry na Gaz
Szneki z glancem 134

zmodyfikowałam gdyż autorka podaje większą ilość produktów.  Przepis na około 35 bułek: Składniki: 500 g mąki pszennej 100g cukru 100 g masła lub margaryny + 50 g do smarowania placków 2 op suszonych drożdży po 7 g ( 14 g) 250 ml mleka ( 1 szklanka) 3 jajka Sposób wykonania: 100 g masła lub margaryny rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać a następnie(...)części a następnie każdą z nich i podsypując mąką rozwałkować dosyć cienko. Rozpuścić 50 g masła lub margaryny i  maczając w niej pędzelek rozsmarować dokładnie powierzchnię każdego placka  a następnie zwinąć w rulon . Rulon pokroić na a plasterki o długości ok. 2 cm.  Blachę wyłożyć papierem i poukładać na niej pokrojone bułeczki. Pozostawić je pod przykryciem

Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - owsiany czekoladowy placek z czereśniami 154

owocami, w piwnicy powoli zapełniam pułki przetworami. Tym razem kupiłam czereśnie i   postanowiłam coś upiec. Mama przyniosła mi wycinki z gazet z przepisami i wypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo z mąki owsianej.   To był strzał w dziesiątkę. Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-) Składniki na dużą blachę

Na słodko lub wytrawnie
Placek bananowo - jabłkowy 181

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ponieważ nie mogę jeść surowych jabłek, często piekę ciasta z ich dodatkiem. Ostatnio upiekłam wspaniały placek z jabłkami i bananami. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Najlepsze ciasta”. Polecam, jest naprawdę pyszne. Składniki na dużą tortownicę: 1 i ½ szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na słodko lub wytrawnie
Jabłecznik 290

wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki. Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec około 1h. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Włoski tort puddingowy wg Nigelli Lawson 215

domowe Panettone jest tak pyszne, że szkoda by mi było poświęcić je na tort, a nie zjeść póki świeże. Chyba mnie rozumiecie. Minusem tego tortu jest koszt. Sam placek drożdżowy kosztuje około 20 zł (ale i takiego trzeba się naszukać), ale warto bo efekt jest zniewalający. Połączenie smaków jakie stworzyła Nigella zasługuje na kulinarnego Oscara (jeśli coś takiego jest

Wypieki i Rumieńce
Burrito 3235

masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli

Bullio
Ciasto "Krówka" 230

Chciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają

Kuchnia Pełna Pasji
Piernik 184

Z racji zbliżających się świąt chciałabym podzielić się z Wami przepisem mojej mamy na piernik. Cóż mogę powiedzieć, zawsze się udaje i jest bardzo smaczny:) W

Kuchnia Pełna Pasji
854. Awokado w plackach. 150

Kokosowe awokado pancakes*  z sosem wiśniowym  *na mleczku kokosowym Skoro już polubiłam się z awokado. Postanowiłam spróbować wersji w plackach. Jednak wolę chyba tą z czekoladą, lub może powinnam zrobić rzadsze ciasto i usmażyć cieńsze? bo te grubsze były dość wilgotne w środku :P Trzymajcie kciuki za sprawdzian z matematyki :O Tylko

More food, love and dreams
853. Pomarańczowe ricotta hotcakes z makiem. 160

Pomarańczowe ricotta hotcakes z makiem; pomarańczą  Te placki to wciąż stoją wysoko u podium, nie ważne w jakiej wersji zawsze dobrze smakują ;) Grubiutkie, puchate.. niebo ^^ facebook

More food, love and dreams
Placki bananowe 174

sieci krąży przepis na prościutkie placki bananowe stwierdziłam, że muszę go wypróbować. W smaku genialne , ale niestety rozwalają się po zrobieniu , może wy znacie sposób na to żeby były zwarte(...)składniki 3 banany 2 jajka Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy jajka  i wszystko blendujemy.  Nakładamy łyżką na patelnie i smażymy.  Niestety moich placków nie dało się przewrócić na drugą stronę bo się rozwalały , więc jadłam podsmażoną papkę ale i tak polecam z całego serca ten przepis - uwielbiam ten smak

Cukier&Puder
Torcik Sachera 335

pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut. Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy

Słodkości i nie tylko
Ciasto Krówka - rewelacja 21421

ostygnie. Ubić śmietankę ( musi być zimna ) w trakcie ubijania dodać  cukier puder.  Wlać zimną galaretkę i wylać masę śmietankową na 1 placek miodowy. Następnie przykryć drugim plackiem miodowym. Na wierzch wylać masę  kajmakową ( wcześniej podgrzać w garnuszku z wodą - będzie wtedy łatwiej wylać z puszki )  Posypać orzechami włoskimi na sam koniec. Smacznego

Słodkości i nie tylko