placki ja - 500 przepisów (strona:15/34)

Mazurek pomarańczowy 152

octu ½ szklanki wody Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm i ułożyć na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka z marmoladą z róży 174

śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia.  Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm) Na każdy kwadrat nakładamy łyżką marmoladę  a potem mocno sklejamy  przeciwległe końce. Blachę

Na słodko lub wytrawnie
Rurki z kremem 160

folię i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce u mnie leżało sobie całą dobę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na części,  każdą rozwałkować podsypując mąką na cienkie placki o grubości 1 – 2 mm. Rozwałkowane ciasto podzielić nożem na paski o  szerokości 1,5 – 2 cm a następnie nawinąć na wysmarowane tłuszczem foremki zaczynając od boku

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z lukrem 142

bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować farsz: Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego.  Całość  zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu

Na słodko lub wytrawnie
Kartoflak z gotowanymi ziemniakami 214

blachy. W przypadku gdy będzie więcej ,  kartoflak może  się nie dopiec. Czasami bywa tak, że ziemniaki po starciu mają dużo wody. Należy troszkę tej wody odsączyć, żeby placek się później nie rozłaził Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka dukaty przekładane powidłami 192

margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na jedną godzinę do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 – 3 milimetry   lekko podsypując mąką,. Foremką lub małą szklanką wykrawać okrągłe ciasteczka. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie na nim kłaść w małych

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka II 117

następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę aby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2- 3 części i każdą z nich rozwałkować na placek o grubości    3 – 4 mm. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blachach. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 minut w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Maślane rogale z kruszonką 154

większych rogali) lub 3 części (24 mniejsze rogale). Przygotować masło lub margarynę ( u mnie margaryna „Smakowita): roztopić i wystudzić. Każdą część rozwałkować podsypując nie za dużo mąką na okrągły placek o grubości ok. 2 – 3 mm a następnie podzielić (przeciąć nożem) na 8 części. Każdą część posmarować pędzelkiem moczonym w roztopionym tłuszczu, a następnie zawijać zaczynając od szerszej strony

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka kruche różyczki 134

kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 - 3 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, podsypując mąką. Wykrawać szklanką krążki  takiej samej wielkości a następnie składać po 4 tak aby na siebie nachodziły, tak jak na zdjęciu poniżej

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 173

wydawało, przekonałam się , że powinnam była nieco więcej dać soli i innych przypraw ). Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką na placki. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę szpinakowego farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć. Do garnka nalać wodę, posolić i zagotować. Wrzucać na gotującą

Na słodko lub wytrawnie
Najłatwiejsze i najszybsze pierniczki 187

łyżeczka kakao Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm a następnie wykrawać foremkami ciastka. Gotowe pierniki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 8 minut

Na słodko lub wytrawnie
Seromakowiec 218

margaryny 1 szklanka cukru szczypta soli Sposób wykonania spodu: Do przesianej mąki dodać masło lub margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 25 cm x 40 cm. Dużą blachę o takich samych wymiarach wysmarować papierem do pieczenia i położyć na to rozwałkowane ciasto. Ciasto z blachą wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Naleśniki II 162

Dzisiaj drugi przepis na naleśniki. Pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry”. Zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu gdyż są niesamowicie delikatne i miękkie. Z podanego przepisu wychodzi ok 8- 10 naleśników. Składniki: 250 g mąki szczypta soli 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody olej do smażenia. Sposób wykonania: Mąkę przesiać, na środku zrobić dołek, dodać

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka spod samiuśkich Tater 120

folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. 1/3 część ciasta do zamrażalnika a 2/3 ciasta schłodzić. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, wyjąć większą część ciasta i rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy ( wymiary 25 x 40 cm) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rozwałkowaną część ciasta. Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Faworki z trzech mąk 133

ciasto osiągnie aksamitną konsystencję należy je kilka razy dość mocno zbić wałkiem aby było dobrze napowietrzone. Gotowe ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy placek posypując mąką podczas wałkowania, żeby się nie przyklejał. Rozwałkowane ciasto pokroić nożem lub radełkiem na paseczki o szerokości ok 3 cm i długości ok 10 cm, w środku zrobić nacięcie

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania