placki ja - 500 przepisów (strona:19/34)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą 265

odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (pod palcem będziemy czuć że jest puszyste) rozłożyć je na stolnicy i uformować z niego 2 lub 3 okrągłe placki   , następnie rozwałkować  około pół centymetra.  Przeciąć ciasto nożem na pół, potem na ćwiartki, a każdą z ćwiartek jeszcze raz na pół. Nagrzać piekarnik do 180 stopni

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Przysmak Magdy 42679

gorącym mlekiem. Ostudzone mleko wlewamy do śmietany, cały czas energicznie mieszając. Masę dzielimy na trzy części Do formy wkładamy jeden biszkopt, wykładamy na niego część śmietany. Na śmietankę kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy trzecią część śmietanki. Wierzch można posypać bakaliami lub tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało

kgwjanczewo
Drożdżówki 104

Zrób jakiś placek.. może drożdżowiec? - eee, a nie lepiej drożdżówki ?? Tak o to zabrałam się za drożdżówki z 1 kg mąki.. Dawno nie jadłam drożdżówek..  Szybki przegląd spiżarni - powidła  z mirabelek. .. Taak, stanowczo jestem na tak, do tego kruszonka..i szklanka mleka.. Dla niektórych nawet smak dzieciństwa. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie

Garnkowe fanaberie
Tartaletki z kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną 138

zacznie wrzeć, należy zacząć stopniowo wlewać budyń, dokładnie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Dodać aromat waniliowy i odstawić do wystudzenia. Krem można dodatkowo zmiksować. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek i szklanką wycinamy koła, którymi wykładamy natłuszczone wcześniej foremki do tartaletek. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12-15 minut do złotego koloru

Kuchnia Ellie
Tortilla z sosem i mięsem mielonym 210

duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego, 2 papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula bd miała kolor złoty. 2. Dodajemy mięso mielone wymieszane z ziołami prowansalskimi. (możemy

Kuchnia Pełna Pasji
Makowa Gwiazda Betlejemska 514

Podzielić na 8 równych części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć śr. ok 26 cm.  Z porcji wychodzą 2 gwiazdy, na każdą gwiazdę potrzebujemy 4 części. Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie najlepiej użyć tortownicy. Smarujemy go masą makową pozostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Przykrywamy drugim i ponownie

kgwjanczewo
Pierogi ruskie z wędzonym serem 250

farszu, doprawiamy solą świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy n w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto złożyć na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy oraz przykryć ściereczką

kgwjanczewo
Dietetyczne naleśniki gryczane ze szpinakiem 299

siebie wybierając nadzienie słodkie lub wytrawne. Jedni wybiorą powidła śliwkowe lub nutellę i truskawki, drudzy szpinak czy pomidory z papryką. Jest też w czym wybierać jeśli chodzi o sam placek. Można przygotować naleśniki klasyczne z mąki pszennej, lub razowe czy orkiszowe. Tym razem wybrałam jednak opcję z mąką gryczaną i po raz kolejny się nie zawiodłam. Wyszły rewelacyjne

Pełna Lodówka
Pizza z kalafiora 130

Placki i kotlety z kalafiora znają już chyba wszyscy, nawet mięsożercy. Smażone i obtoczone w bułce tartej, na roślinożercach nie robią już większego wrażenia. Sam kalafior gotowany na parze czy dodany do sałatki też wydaje się być dość nudną propozycją obiadową, choć od czasu do czasu spałaszowanie dobrego, młodego kalafiora sprawia niemałą frajdę. Jednak na młode kalafiory jeszcze czas

Pełna Lodówka
Mało obiektywna recenzja - Karczma Obrochtówka Zakopane. 180

rzecz o naleśnikach będzie. Karczma proponuje m.in. "naleśniki ze szpinakiem zapiekane z serem". Brzmi ciekawie, a głodny turysta, czekając na nie ponad pół godziny, spodziewa się świeżego placka z nadzieniem szpinakowym i to wszytko zapiekane z serem w jakimś piecu na przykład. Nic takiego. Naleśniki były odsmażane na patelni z wcześniej zapieczonym serem, gdzie nawet nie pofatygował się ktoś

BaRepas
makowiec drożdżowy... 118

zostawić do wyrośnięcia ciasto wyrośnięte kilka razy zamieszać hakiem i dać na stolnicę obsypaną mąką - podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na 2 cm grubości nie za duże placki - rozsmarować część masy makowej i ciasno zawinąć keksówki 22cm wyłożone papierem do pieczenia - włożyć w nie ciasta i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone posmarować lukrem

W Mojej Kuchni Lubię
TORT RAZOWY ZE SZPINAKIEM 160

przygotować farsz. Szpinak przełożyć do garnka. Rozmrozić na małym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, część startego sera oraz łyżkę zalewy z pomidorków. Doprawić pieprzem, solą, ziołami. Wyciągnąć placek z piekarnika. Nałożyć na wierzch ciasta połowę farszu, przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika na 10 minut.  Jajko roztrzepać ze śmietaną,gałką muszkatołową i serem

pieprzny smaczek
Ciasteczka Samoas 175

każdą część osobno i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, wyciągnąć jedną część z lodówki i rozwałkować ją na blacie (podsypując mąką) na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki powycinać ciasteczka z otworem w środku. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze

Świat Ciasta
Kruche ciasteczka z okienkiem 312

proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować kawałkami na cienkie placki o grubości około 3 mm. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami" (fot.1). Układać je na blaszce wyłożonej papierem

Świat Ciasta
Kruche rurki z kremem 128

Śmietan-Fix-yZ mąki, margaryny, kwaśnej śmietany i soli szybko zagnieść ciasto. Następnie owinąć je w folię i dobrze schłodzić w lodówce. Wyjąć, i podsypując mąką - rozwałkować, bardzo cienki placek, o grubości około 1 mm. Pokroić na paski o szerokości około 1,5 cm. Przygotować foremki do pieczenia rurek, posmarować je masłem, i nawijać na nie paski ciasta, zaczynając

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania