placki ja - 500 przepisów (strona:12/34)

Kruche marchewki z sałatką 269

siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około 1,5 cm każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone foremki w kształcie stożków. Ważne, aby ciasto nie nakładało się

Świat Domowej Kuchni
Sernik krakowski 579

kilku porcjach, po każdej delikatnie mieszając masę z pianą - gotową masę serową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego - schłodzone ciasto kruche, które pozostało, rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm - wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę - małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem - sernik wstawić

Smakołyki Bereniki
Najprostsze, bezglutenowe placki z cukinii 197

Typowo wiosenne placki z cukinii na przekór dzisiejszej pogodzie :). Są niezwykle szybkie i bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z mąką, jajkiem i jogurtem, żeby otrzymać bardzo smaczne placuszki. Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A,C,B1,PP, jest lekkostrawna, polecana nawet dla bardzo małych dzieci, nie odkładają się w niej metale

zdrowa vege kuchnia
Pizza z szynką łososiową, oliwkami i mozzarellą 176

Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odkładamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy na pół.  Ciasto ugniatamy jeszcze raz, formujemy kule i wałkujemy. Gotowe placki smarujemy sosem, układamy plastry szynki, kawałki pomidorów, oliwki i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10/15 minut. Smacznego

KuukBuuk
Słodkie środy - Wielkanocne maślane baranki 140

twarde masło.  Zagniatamy ciasto (można dodać łyżkę kefiru, jeżeli ciasto wyjdzie za twarde). Ciasto owijamy w folię i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Następnie ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Foremką w kształcie baranka wycinamy ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Francuska tarta tatin z pomidorów 173

taka tarta najlepiej smakuje latem czy jesienią bo pomidory wtedy są najsmaczniejsze ale te teraz kupione nasze polskie są już bardzo smakowite i nadają się idealnie do tego placka. Ciasto tarty jest bardzo kruche, smakiem przypomina francuskie i jest bardzo pyszne. Polecam gorąco pyszny posiłek. Francuska tarta tatin z pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
rogaliki drożdżowe z nutellą 333

masło i razem jeszcze wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. 3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na połowy.jedną część rozwałkujemy placek o grubości około pół centymetra. Za pomocą formy do tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli

zjem to blog kulinarny
Constans. Dolce e salata. Brownie z solonym karmelem i pistacjami. 179

kolei "nadmiar słodyczy prowadzi do rozpusty. Szukaj równowagi smaków - dolce e salata . Znałam kiedyś kucharkę (...), która nawet do śliwek w miodzie oraz fig dodawała parę kryształków soli, zanim wsunęła placek do pieca. "Sól podkreśla słodycz", mawiała, oblizując palce" . * Smarując brownie moim ukochanym solonym karmelem nie raz oblizywałam palce i za każdym razem powtarzałam sobie w głowie "Tak, solony karmel

KUCHARNIA
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 175

odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze lub papierze do pieczenie, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Na nadzienie

KUCHARNIA
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 159

trzeba jedynie - jak w przypadku wszystkich drożdżowych wypieków - uzbroić się w cierpliwość i nie poganiać ciasta, a dać mu czas, by rosło swoim tempem. Idealna będzie forma jak na placek drożdżowy - zyskacie wtedy dużą powierzchnię migdałowej skorupki!   Colomba di Pasqua to " ciasto, które wie o wiośnie ", może  uda mu się ją nareszcie przywołać?  Bez względu

KUCHARNIA
KLUSKI JAGLANE, BEZGLUTENOWE 226

Ostatnio coraz rzadziej bywają u nas obiady mięsne (nie żebym się skłaniała ku wegetarianizmowi, co to, to nie, tak jakoś wypada...) za to coraz częściej bywają wszelkiego rodzaju kluski, placki, naleśniki, pożywne zupy, itp. Taka zdrowa odmiana tej zimy nastała. Wszystko mączne w umiarkowanych ilościach nie szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie. Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy

Smaczne Zdrowe
ROLADKI Z TORTIILI Z KABANOSEM 379

Szybka do przygotowania, nie mniej jednak pyszna przekąska. Tortillę lubią w moim domu wszyscy, wykorzystałam więc to do przygotowania karnawałowego dania   Składniki: 3 placki tortilli 1 głowka sałaty masłowej 2 papryki 10 kabanosów 2 czerwone papryki 15 plastrów szynki 15 plastrów żóltego sera sos czosnkowy Wykonanie: Tortille rozkładamy. Smarujemy każdą cienko sosem czosnkowym. Układamy liście sałaty

Z Majeczką w kuchni
Pychotka Siostry Anastazji 636

Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wystudzony budyń miksujemy z masłem na gładki krem. Upieczone i ostudzone placki przekładamy kremem. Schładzamy w lodówce i gotowe :) Smacznego! przepis bierze udział w akcji

KasiekGotuje
Chrupiące faworki 229

wybijać np. wałkiem lub uderzać o blat, aż stanie się miękkie. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej a następnie podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek a następnie, za pomocą radełka bądź noża, pokroić wzdłuż na paski szerokości ok 2 cm i długości wedle upodobań, np. 10-15 cm. Po środku każdego paska zrobić nacięcie

Złote przepisy

Proponowane wyszukiwania