placki ja - 500 przepisów (strona:7/34)

Dania mączne 212

truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana padano Delikatne racuchy Naleśniki amarantusowo-kokosowe Drożdżowe racuchy z jabłkami

Ala piecze i gotuje
Makowiec zawijany 155

olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z masa makową. Ciasto podzielić na 3 części.  Podsypując mąką rozwałkować każdy na prostokątny placek. Rozwałkowane placki położyć na posmarowany olejem papier do pieczenia. Następnie nałożyć gotową masę makową i zawinąć ciasto razem z makiem  w posmarowany olejem papier,  w formie

Na słodko lub wytrawnie
Strucla gruszkowa z kruszonką 163

przykrytym rondelku ok 10 minut mieszając delikatnie nie więcej niż 3 razy. Gotową masę wystudzić. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok 5 - 7 mm. Na każdy placek wyłożyć i rozsmarować delikatnie część wystudzonej masy gruszkowej i zawinąć tak jak makowca z tą różnicą, że nie owijamy

Na słodko lub wytrawnie
Strucla z marmoladą z róży 148

Ciasto pozostawić w misce w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,   podzielić na dwie części i podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok. 4 mm długości trochę mniejszej niż 35 cm Każdy placek posmarować marmoladą i zawinąć w roladę. Zwinięte strucle położyć obok siebie na wyłożonej blaszce o wymiarach

Na słodko lub wytrawnie
Wieniec cynamonowy 159

wymieszać cynamon z ½ szklanką cukru. 4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm. Placek wysmarować masłem i posypać cynamonem zmieszanym z cukrem. Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm powierzchni nie rozciętej. Przecięte części

Na słodko lub wytrawnie
Wieniec makowy 163

bakaliami i kandyzowanymi owocami. 4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm. Placek wysmarować masłem imasą makową. Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm powierzchni nie rozciętej. Przecięte części zawinąć w spiralę

Na słodko lub wytrawnie
Rolada z wędzonego łososia 159

masą szpinakową. Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blachy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu placek szpinakowy wystudzić i przełożyć na folię spożywczą. Wierzch placka posmarować serkiem i na to ułożyć równo płaty łososia. Całość wzdłuż rolujemy i zawijamy w folię spożywczą mocno dociskając

Na słodko lub wytrawnie
KEBABKOWE SZASZŁYKI Z PLACUSZKAMI Z CUKINII I SOSEM CZOSNKOWYM 109

razem postanowiłam tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfikować :)  Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym(...)Polecam serdecznie.                                       SKŁADNIKI NA PLACKI OKOŁO 12 SZT. 1 starty duży ziemniak 1 starta i odsączona cukinia (startą cukinie posolić i odstawić na 20 min.następnie lekko odcisnąć) 1/4 posiekanej drobno czerwonej cebuli 1 jajko 2 łyżki otrąb

Kuchnia w opałach
PLACKI Z KALAFIORA Z CURRY Z SOSEM JOGURTOWO - MIĘTOWYM 165

zrobić z niego placuszki. W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową. Poniżej podaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki 1 pęczek natki kolendry 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka łagodnej przyprawy curry w proszku szczypta chilli w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)wody, by powstało gęste ciasto, solimy je do smaku. Przygotowujemy sos, mieszając jogurt z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, soląc do smaku. Na patelni rozgrzewamy tyle oleju, by placki były w nim zanurzone do połowy.Smażymy je z obu stron na rumiano. Po zdjęciu z patelni odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowo - miętowym

Kuchnia w opałach
PANI WALEWSKA ZWANA PYCHOTKĄ 140

połowie masy bezowej i rozprowadzić po całości i posypać płatkami migdałowymi. Piec 40 minut w temp. 175 stopni. Jeśli pieczemy dwie blachy razem to włączamy termoobieg. Po upieczeniu placki ostudzić. Aby przygotować masę należy, zagotować jedna szklankę mleka z cukrami. Drugą rozmieszać z żółtkami(...)maka (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować.   Ostudzić.   Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń cały czas ucierając. Placki ciasta przełożyć masą i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce

Kuchnia w opałach
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 93

poczekać, aż całość zacznie się karmelizować.   Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy. (Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy najpierw jeden blat, później drugi) Na jeden z placek wylać masę orzechowo-karmelową i rozprowadzić dokładnie po całości. Dwa placki (jeden z orzechami drugi bez) piec 10-15 minut w temp. 220 stopni. W 1/2 szkl mleka

Kuchnia w opałach
Kartacze 127

Ziemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania.  Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki  20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć(...)łączymy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i wszystkie składniki mieszamy. Mięso mielimy razem z cebulą,  dodajemy jajko, przyprawy (mięso może być surowe lub wcześniej ugotowane). Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości dłoni, na które nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi i formujemy podłużne kartacze. Ostrożnie wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 30 minut. Kartacze możemy okrasić smażonym boczkiem

Salonik smaków
Jaglane placuszki 151

jaglane, które zrobione bez żadnych dodatków, spokojnie mogą zastąpić kromki chleba. Ale ja polecam dodać do nich np. jabłko/ cukinię/ kakao lub inny dodatek. Dziś podaję przepis bazowy :) ~  Placki jaglane z jogurtem naturalnym ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy jaglanej 100g jogurtu naturalnego 5g świeżo(...)mielonego siemienia lnianego mniej niż 1/2 sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta ( 1 łyżeczka = 1 placuszek) i smażymy placki z obu stron po kilka minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 252

powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco

OstryKęs
Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno 256

karczochów oraz tego co posadziliśmy w marcu w ogródku i co nam teraz pięknie daje ostatnie przedjesienne plony – jalapeno, bazylia, rozmaryn, oregano, rukola. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy(...)Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku

OstryKęs