wybijać np. wałkiem lub uderzać o blat, aż stanie się miękkie. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej a następnie podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek a następnie, za pomocą radełka bądź noża, pokroić wzdłuż na paski szerokości ok 2 cm i długości wedle upodobań, np. 10-15 cm. Po środku każdego paska zrobić nacięcie
Złote przepisyodstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 części, wyłóż kolejno na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj każdy na placki o grubości 1 cm. Wykrój z każdego krążki o średnicy 10 cm (np. szklanką) i na połowę wyłóż po około łyżeczce dżemu. Następnie przykryj je resztą krążków dociskając brzegi
karmelowyJeszcze tylko piątek i... Ferie :) Dzisiaj delikatne w smaku kokosowe placuszki kukurydziane. Idealne, zarówno na śniadanie w domu, jak i II śniadanie w pracy/ szkole/ na uczelni. :) ~ Kokosowe placki kukurydziane ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy kukurydzianej/ mąki kukurydzianej 5g świeżo mielonego siemienia lnianego słodzidło 150g jogurtu naturalnego czubata łyżka wiórek kokosowych 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Kuchenny Skrawek Niebapieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, jogurt, mąkę. Następnie proszek, sodę i sól. Wszystko mieszamy. Patelnię skrapiamy oliwą w minimalnej ilości, układamy łyżką placki i smażymy z obu stron. Podajemy z pokrojonym bananem, jogurtem greckim i miodem. POLECAM GORĄCO
Mój Smak na Życiemomentu aż boki będą odchodzić od brzegów foremki. Studzimy. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.Śmietanę ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy fix śmietanowy. Jeszcze chwilę ubijamy. Przekładamy placki śmietaną. Na wierzch kładziemy masę krówkową
Anioły w kuchnirobota. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy i postawiamy na godzinę w ciepłym miejscu aż podwoją swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Połowę ciasta smarujemy pesto z rukoli, posypujemy startym serem i przykrywamy nieposmarowaną częścią ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Każdy pasek zwijamy wokół swojej osi kilka razy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędzie dosyć luźne,na pewno nie da się ukształtować w kulę. ciasto wystawić z lodówki do ogrzania.Ogrzane ciasto wyłożyć na blat, uderzyć pięścią i szybko zagnieść.Dłońmi rozpłaszczyć na placek grubości 1 cm.W razie potrzeby oprószyć blat mąką,by się nie kleiło.Szklanką lub metalową obręczą wykrawać kółka.Każdy placuszek rozpłaszczyć w dłoni,na środek nałożyć 1 łyżeczkę dżemu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się sprawdza w deserach, wypiekach, plackach, no i oczywiście w kluskach. Jaglana zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi, nie zawiera glutenu, nie uczula i nie zakwasza organizmu... i jest
SzczyptaSmaQCiasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Połowę ciasta smarujemy ajwarem i przykrywamy nieposmarowaną częścią ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając zwijanie od środka na zewnątrz. Końcówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniego morele i podsmażyłam. Jajo ubiłam z cukrem, dodałam przesianą mąkę, maślankę, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam wszystkie składniki, następnie wylewając na patelnie porcje ciasta opiekałam placki z jednej strony. Następnie zdejmowałam z patelni, układałam na niej karmelizowane morele i przykrywałam nie opieczoną stroną placuszka, dopiekając przez około 2-3minuty. Podałam z dodatkiem śmietany i pomarańczowego
Zapiski Młodej Żonycienkim strumieniem wlewałam topione masło. Gdy ciasto stało się gładkie i lśniące przełożyłam je do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie cisto rozwałkowałam na placek o szerokości blachy i posmarowałam wiśniową konfiturą pozostawiając 2 cm czystego ciasta na brzegu. Zwinęłam wzdłuż dłuższego brzegu i włożyłam do wysmarowanej masłem formy. Posypałam kruszonką. Piekłam przez
Zapiski Młodej Żonyciasto. Gdy składniki dokładnie wymieszają się ze sobą formuję z ciasta kulę i owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na cienki placek (około 3mm) i dużą szklanką wykrawam koła. Ciasto układam w wysmarowanych masłem foremkach i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piekę około 15 minut, aż się zezłocą
Zapiski Młodej Żonytorebka jasnego budyniu nadzienie: 75 dag jabłek 10 dag malin cynamon Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy na placek, którym wyklejamy blachę i podpiekamy na złoty kolor w 180 stopniach. Jabłka kroimy w cienkie plasterki, układamy na ciescie, posypujemy malinami i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
Zapiski Młodej Żonycukru +dżem Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. W kopczyk wbić żółtka i wkroić masło. Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować na placek i podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Drugą zagnieść z łyżką kakao i razem z trzecią częścią uformować w wałeczki i włożyć do zamrażalnika na około
Zapiski Młodej Żonymojemu wypiekowi formę łaciatą orzechowo-kakaową. Na wierzchu ułożyłam piękne soczyste węgierki a w ich środek przekornie powkładałam marcepanowe "pestki". Efekt- z całej blachy przypadł mi tylko jeden kawałek:) Placek śliwkowo-orzechowy z marcepanem 400g mąki 250g masła 200g cukru pudru 4 jaja 100g orzechów włoskich 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 700g
Zapiski Młodej Żony