placki ja - 500 przepisów (strona:6/34)

Burrito 138

domu sama:) Burito jest dużo lepsze w następnym dniu po przygotowaniu, na obiad zatem może być na tzw. 2 dni:) Przepis znalazłam tutaj .  Składniki na 4 porcje: 4 placki tortilli; 300 g mięsa mielonego; 1 puszka czerwonej fasoli; 0,5 puszki kukurydzy; 1 cebula; 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego; 2 konserwowe papryki; sól i pieprz; 0,5 łyżeczki(...)fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 0,5 szklanki wody. Całość doprawić do smaku przyprawami i jeszcze przez chwilkę dusić wszystko razem. Farsz nakładać na placki tortilli, zwinąć w rulon, posypać startym żółtym serem (jeżeli lubimy) i zapiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez kilka minut.  Uwaga: Burrito można podawać samo lub z dodatkiem

In my kitchen
Kasztanowo-pszenne burrito z warzywami i tuńczykiem 121

razie potrzeby rzucić coś, co się nawinie do środka. Jak to dobrze, że jakiś czas temu Weganon na swoim blogu podzielił się sposobem na wykonanie tortilli :) Składniki na placki (5 sztuk): 2 łyżki mąki kasztanowej 8 łyżek mąki pszennej łyżka mąki kukurydzianej łyżeczka soli 2 łyżki oliwy wrzątek Mąki wymieszać z solą i oliwą. Powoli dolewać wrzątek (tyle(...)azbestowe ręce, bo wyrabiam ciasto ręcznie zaraz po wymieszaniu łyżką. Odstawić masę pod przykryciem na ok. kwadrans. Potem odrywać kawałki ciasta, uformować z nich kulki i wałkować na cieniutkie placki. Smażyć na suchej patelni po obu stronach po ok. 15 sekund. Przed formowaniem burrito tortille jeszcze raz podgrzać, by ładniej się dawały rolować. Układać na środku, co się nawinie

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek krucho-maślany z kajmakiem 161

lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka. Ciasto maślane: Masło utrzeć z cukrem  dodając jajka, a na końcu mąkę. Układanie  w blaszce: Uformowany placek przełożyć do blaszki , posmarować dżemem i przykryć ciastem maślanym .Brzegi obramować wałeczkiem z ciasta kruchego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po wystudzeniu polać masą kaimakową

Moje domowe kucharzenie
Ciasto miodowe z brzoskwiniami 149

jakoś naszło mnie na konkretne ciasto ;) Pyszne miodowe placki, przełożone(...)kremem z kaszy manny z brzoskwiniami. Nie za słodkie, konkretne powiedziałabym :D Nie jest zbyt słodkie, a brzoskwinie tylko podkręcają jego smak. Najlepsze 2-3 dni po zrobieniu, gdy placki zmiękną. Polecam! :) Składniki na ciasto: 1 jajko 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Krem

Domowa cukiernia Ewy
Przepiśniki idą do.... 162

taki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek piecze się placki, w Wielki Piątek gotuje się podgardle, boczek, a w wywarze zamacza pokruszone placki. W Wielką Sobotę miesza się to ze zmielonym boczkiem, przyprawia i piecze… i po 15.00, czyli po święconce można już próbować;) Kiedy pytałam Babcię, skąd się wzięło te danie, żartowała

bistro mama
Truskawkowy amoniaczek 410

amoniakiem, zagnieść ciasto. Zazwyczaj trzeba je podsypać jeszcze mąką. Z ciastem pracuje się bardzo dobrze jest przyjemne w dotyku i elastyczne. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w 180 stopniach ok 20 min ( do ze złocenia się ) Masa jabłkowa: 1 litr prażonych jabłek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie masy: Jabłka podgrzewamy i wsypujemy(...)galaretki, mieszamy do połączenia się składników. Jeśli masa jabłkowa jest zbyt płynna  może nam "uciec" z ciasta czekamy ,aż się wystudzi i delikatnie stężeje , wtedy przykładamy nią upieczone placki. Ciasto najlepsze jest na 2 dzień jak smaki się przegryzą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cebulaki 133

przygotowujemy ciasto. W naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól, wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli się zbyt klei, można dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta formujemy okrągłe placki i układamy na oprószonej mąką blaszce. Na każdy placek nakładamy cebulę. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć żółty ser. Pieczemy przez ok. 20 minut w 175 stopniach. Smacznego

KasiekGotuje
Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową 510

zapomniałam... 2. zamiast polewy czekoladowej i wiórek kokosowych wierzch wykończyłam cienką warstwą masy budyniowej i posypałam na nią startą czekoladę... taki psikus :) :) ale wyszło smaczne, szczególnie przez ten korzenny placek :) Składniki: -250 g margaryny -4 jajka -1/4 szklanki płynnego miodu -1/4 szklanki esencji z herbaty -300 g mąki pszennej -100 g cukru -1 łyżeczka sody -przyprawa(...)żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód z herbatą. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w 180 stopniach do zrumienienia i suchego patyczka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do roztopionego masła dodajemy starte jabłka, mieszamy i prażymy. Wsypujemy suchą galaretkę

KasiekGotuje
SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE 292

Studzimy,przekrawamy na 3 placki. masa: Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, układamy płatki czekolady

Z Majeczką w kuchni
Faworki (chrust) 867

łatwiejsze do dalszej obróbki - ciasto, które odpoczęło, wyjąć z folii i rozpocząć proces zbijania - wałkiem lub tłuczkiem do mięsa (bokiem tłuczka, tzn. gładką stroną) uderzać mocno ciasto, aż uzyskamy placek, następnie złożyć go kilka razy i ponownie uderzać, czynności powtarzać co najmniej przez 15 minut; istnieje też alternatywny sposób napowietrzenia ciasta - należy je rozwałkowywać, składać, znów rozwałkowywać(...)zafoliowane, żeby nie wyschły - każdą część rozwałkować bardzo cienko (jeśli się klei, podsypać niewielką ilością mąki, moje ciasto nie wymagało tej czynności), tak, by przez ciasto prześwitywał lekko blat/stolnica - placek pokroić ostrym nożem lub radełkiem na paski o szerokości około 3 cm, następnie każdy pasek podzielić na mniejsze prostokąty o długości 10-12 cm (można je ściąć na ukos

Smakołyki Bereniki
Domowy makaron jajeczny 187

wszystko zależy od wielkości jaj. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Zagniecione ciasto nakrywamy miską i odstawiamy na 30 minut. Po 30 minutach, ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na cienki placek. Placek kroimy na paski, szerokości, wedle uznania, od 5-10 cm., a nawet szersze. Paski ciasta - jeśli mamy maszynkę do makaronu - przepuszczamy przez nią lub - jeśli maszynki nie mamy - kroimy

kolorowotorcikowo
Ciasto na pizze 331

kilkoma spawami na raz pizza to dobry wybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 40g drożdży 1 łyżeczka cukru(...)składniki zagniatamy razem (aby drożdże łatwiej rozprowadziły się w cieście możemy rozpuścić je w letnim mleku). Elastyczne ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy placek i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem bazylii i posypujemy ulubionymi

Zapiski Młodej Żony
Żytnie placuszki z makiem 147

będę się dobrze bawić i że wytrwam do 4 rano :) Tak, wiem znowu placki ;P Tym razem żytnie jogurtowe z makiem. Chyba nie muszę pisać, że były pyszne :) ~ Placki żytnie z makiem na jogurcie naturalnym ~ Składniki: 50g mąki żytniej 150g jogurtu naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżka maku mniej niż 1/2 łyżeczki sody ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki

Kuchenny Skrawek Nieba
Pyszotka 7684

Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Dwie blachy o wymiarze 25 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy blatem z ciasta. Następnie smarujemy dżemem i wykładamy pianę. Placek, który będzie wierzchem naszego ciasta posypujemy orzechami i lekko przygniatamy. Pieczemy 30 minut w temp. 170 st. C W tym czasie możemy przygotować krem. Z żółtek i cukru ubijamy(...)podgrzewając. Jak składniki się połączą i masa będzie jednolita, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy krem wystygnie dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Na spodnie ciasto wykładamy nasz krem. Na wierzchu kładziemy placek z orzechami i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 12 godziny. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Łazanki 120

robimy na środku dziurkę. Dodajemy jajko, żółtka i mieszamy. W małych ilościach dolewamy wody. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być zwarte (podobne do pierogowego). Wałkiem  formujemy placki. Musimy odczekać, aż trochę wyschną. Następnie gotowy placek bardzo grubo posypujemy mąką, aby podczas krojenia łazanki się nie skleiły. Kroimy na ok. 1,5 - 2 cm paski. Kładziemy

tojestpyszne.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania