placki ja - 500 przepisów (strona:3/34)

Tortilla szpinakowa 270

placek smarujemy serkiem. Na środku układamy sałatę, ser i wędlinę. Paprykę kroimy w paski.  Jeden pasek papryki umieszczamy na tym brzegu tortilli, od którego będziemy rozpoczynać zawijanie. Placek zawijamy wokół papryki i do samego końca, dość ciasno. Do każdego z końców tortilli wkładamy jeszcze po jednym pasku papryki. Zawijamy tortillę w folię aluminiową i wkładamy na pół

Czerwona Porzeczka
Chleb pita 186

można pominąć, ale moim zdaniem z mlekiem są smaczniejsze) 2 łyżki stołowe oleju 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie duża szczypta cukru (nieco mniej niż pół małej łyżeczki) olej do posmarowania placków i blachy  Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i ewentualnie cukier. W rondelku podgrzać(...)podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę, ponownie wyrobić przez kilka minut, a następnie podzielić   na 12 porcji i rozwałkować je na okrągłe placki o grubości 7-8 mm. Placki przekryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, a po wyrośnięciu przygnieść dłonią brzegi placków. W międzyczasie rozgrzać piekarnik

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 166

ciasto nie przyschło na wierzchu. Odrywać małe kawałki ciasta. Zrolować w kulki, spłaszczyć, a potem wałkować cienko w okrągłe placki. Mi z tej ilości składników wyszło 6 tortilli. Placki smażyć na suchej patelni (robiłam to na patelni do naleśników) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Im więcej placków zrobimy, tym krócej trzeba smażyć kolejne. Wychodzą elastyczne tortille, które(...)kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem zawijamy w rulonik. Et voila ! Nasze zawijane kanapki - burrito gotowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki ziemniaczano-jaglane z nadzieniem dyniowym 133

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc(...)rozpłaszczać i układać na środku łyżkę farszu. Zakleić. Ciasto doskonale się klei i łatwo formuje. Od czasu do czasu trzeba umyć ręce pod chłodną wodą, by łatwiej było formować placki. Placki smażyć po 2 razy na każdej ze stron, by dynia w środku się poddusiła. Podałam z pesto . Można z inną sałatką o zdecydowanym smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki ziemniaczane 169

Uwielbiam potrawy z ziemniaków. Wszelkie zapiekanki, placki oraz wiele innych ziemniacznych potraw. Dzisiaj przepis na proste danie: Placki ziemniaczane: Składniki: 2 kg ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki Sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce lub w mikserze.  Do startej masy dodać jajko, mąkę  i przyprawy do smaku.  Smażyć(...)patelni na gorącym oleju z obu stron, do chwili aż się zarumienią. Można spożywać z cukrem, śmietaną lub innym sosami lub mogą być jako baza do placka zbójnickiego . Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Placki ziemniaczane z surowych i gotowanych ziemniaków 503

zrobiłam placki z surowych i gotowanych ziemniaków. Wyszły przepyszne (choć zdjęcie skopałam zupełnie) :-) Podaję przepis na większą ilość, ale można ją zmniejszyć. Przepis na 30 – 40 placków ( w zależności od grubości placka) Składniki: 2 kg ziemniaków surowych 1 kg ziemniaków gotowanych i przepuszczonych przez praskę ( ja przetarłam przez sitko) 2 jajka 3 – 4  łyżki mąki pszennej sól

Na słodko lub wytrawnie
Placuszki z łososiem 369

Placki z cebulą, jogurtem i koperkiem. Na wierzchu wędzony łosoś i serek. Świetna przekąska na przyjęcia. 2 szklanki mąki pszennej 370 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki wody pół łyżeczki soli pół cebuli koperek 1 łyżka musztardy 150 g wędzonego łososia około 300 g serka śmietankowego (np. Almette, Philadelphia) oliwa(...)smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, musztardę, wodę oraz sól zmiksować. Część koperku odłożyć do dekoracji. Cebulę i pozostałą część koperku drobno posiekać. Dodać do ciasta na placki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Nakładać niepełną łyżkę ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na brązowy kolor. Po zdjęciu z patelni odkładać na papierowy ręcznik

Bullio
Quesadilla z pomidorem, salami i papryczką chili 134

salami, pomidor i chili pokrojone w cienkie plastry i znowu ser. Na patelni (bez oleju) podgrzewamy placek tortilli tak aby lekko się zrumienił. Następnie kładziemy go na drugi placek z farszem (stroną podpieczoną do środka) i lekko dociskamy. Ponownie na patelni podpiekamy już złożone placki z obu stron (bez oleju) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Kąski z tortiili 869

zjadła je w wersji na słodko.  Kąski znakomicie sprawdzają się na wszelkie imprezy. Znikają w naprawdę szybkim tempie. Lepiej zróbcie ich od razu więcej;-)   Składniki: Opakowanie placków tortilla, ponad to: Farsz 1: serek typu Almette (np. naturalny), 1/2 papryki czerwonej, 2 plasteki ulubinej szynki, ser żółty, oregano. Farsz 2: serek marscapone, kilka plastrów łososia, koperek, kilka kropel soku(...)łyżki majonezu wymieszane ze startym serem żółtym, 2 plasterki szynki, cebula, pomidor, kilka posiekanych oliwek, oregano. Przygotowanie: Tortillę smarujemy serkiem. Warzywa myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na placki. Szynkę kroimy w drobne paseczki. Posypujemy nią tortillę oraz serem żółtym startym na tarce. Doprawiamy oregano, solą czy pieprzem. Tak przygotowany placek zwijamy w rulon, dociskamy. Następnie kroimy

Kuchnia Pełna Pasji
Śniadaniowe placuszki z kaszy manny 146

razem w wersji słodkiej. Placki są bardzo delikatne, aż rozpływają się w ustach. Podawać można z owocami, dżemem, cukrem pudrem, jogurtem, możliwości jest wiele, wszystko zależy od Was :) PLACKI Z KASZY MANNY (składniki na 5 placków) - 3 łyżki kaszy manny - 200 ml mleka - jajko - łyżeczka proszku do pieczenia - 3 pastylki słodzika Zagotować 150ml mleka ze słodzikiem, w pozostałych(...)dodać kaszę i gotować jeszcze przez około 5 min, aż powstanie gęsty kleik. Odstawić na kwadrans do wystygnięcia. Gdy kasza wystygnie, dodać jajko oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Placki smażyć do zarumienienia się, około 3 min z każdej strony

Zgrabne Gotowanie
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 151

prostokąt. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować w placek o wymiarach ok. 30x45cm - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4 Placek ciasta posmarować równomiernie masą twarogową, zostawiając wzdłuż dłuższych boków ranty ok 2 cm dla łatwiejszego zawijania ciasta - Foto 1 .  Łapiąc za dłuższy bok, zagiąć 1/3 płatu ciasta(...)środka i następnie przykryć pozostałą 1/3 częścią placka na tzw."zakładkę" Foto 2 . Uzyskany, długi i wąski prostokąt ciasta pokroić w poprzek ostrym nożem na 8 równych części o szerokości ok 5 cm - jeśli mamy ochotę na mniejsze i smuklejsze drożdżówki, kroić na 10 lub 12 części - Foto 3 .   Każdy kawałek złożonego ciasta skręcić w ręku w połowie

Grunt to przepis!
ciasto Leon 435

grubych oczkach, wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowane jabłka dzielimy na 2 części, do każdej dodajemy po galaretce w proszku, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. wykonanie placka: Placek(...)miodowy – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkopt – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem budyniowy – placek miodowy. Całość polewamy polewą czekoladową. /inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto "Stefanka" 162

wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25x36). Pieczemy około 5-7 minut (do zrumienienia na złoty kolor) w rozgrzanym piekarniku. Krem: Kaszę mannę gotujemy z cukrem(...)mleku. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy. Ostudzone placki przekładamy masą. Polać polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu (można posypać wiórkami lub kolorową posypką) i odstawiamy

Kolorowy Przepisownik
pyszne szpinakowo-ziemniaczane placki... 152

wody w pojemniku blendera zmiksować dokładnie obrane ziemniaki, cebulę, ząbki czosnku, odciśnięty szpinak, przelać do miski wymieszać z jajkiem, kucharkiem, pieprzem mielonym, tartą bułką, mąki dać tyle, aby placki nie "rozwalały" się na patelni, najlepiej dać mąki mniejszą podaną ilość i sprawdzić smażąc mały placek, jeśli trzeba to dosypać z umiarem mąki na gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać je na ręcznik papierowy najlepiej smakują z greckim jogurtem..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babcina szarlotka - najlepsza 712

jajka i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę lub wałek, obtoczyć w mące pszennej, przekroić na pół i rozwałkować na papierze do pieczenia (wielkości blaszki - 25x28 cm) dwa placki. Jeden placek przełożyć z papierem do blaszki, ponakłuwać widelcem i podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 st.C. Składniki na nadzienie: 2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta(...)około 1 minuty i odstawić do przestudzenia.Jeśli jabłka są zbyt kwaśne, można je teraz dosłodzić.   Na podpieczony spód wyłożyć przestudzone jabłka. Następnie na jabłka przełożyć drugi rozwałkowany placek (razem z papierem - papier ma być na wierzchu:)), lekko docisnąć do jabłek i delikatnie ściągnąć papier. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec około 30-35 minut w temperaturze 180 st.C

In my kitchen
Chleb naan 169

okrągły placek o grubości od 4 do 6 milimetrów. Placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Stronę, którą układamy na blasze bardzo lekko zwilżyć wodą, a górę placka delikatnie posmarować oliwą. Ewentualnie posypać ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 220 stopni przez 6 do 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kobiety przygotowują chlebki naan. Autor zdjęcia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 395

dzieciństwa. Gdy nie miałyśmy z Mamą czasu albo nie chciało nam się stać przy kuchence i smażyć placki ziemniaczane, robiłyśmy bliniarza. Ciasto jest prawie takie samo jak na placki ziemniaczane, tyle że mniej w nim mąki. Gdy w ubiegłym roku pierwszy raz pojechałam na Podlasie, zdałam sobie sprawę, że nasz bliniarz jest tamtejszą babką ziemniaczaną ;) Składniki (na blachę(...)stopni C. Gdy ciasto ładnie odchodzi od krawędzi blachy i ma przypieczone boki, wyjąć z pieca. Kroić na kawałki i podawać odwrócone np. z jogurtem naturalnym lub greckim. Placek jest bardzo smaczny również po odgrzaniu następnego dnia. Trzeba jednak wyjąć go z blachy np. na duży talerz, bo łatwo przechodzi zapachem blachy

Weekendy w domu i ogrodzie
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 159

kocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar.   Od kompotu, przez dżemy, po placki, tarty i crumble - nigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość.  Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato, z goździkami, skórką(...)kuchni do dziś. Powiem więcej, nie tylko trzyma, ale i wykorzystuje. A przez lata wzbogaciła go o dziesiątki kolejnych przepisów wyciętych, spisanych lub dostarczonych przez znajome osoby. Przepis na placek rabarbarowy był jednym z pierwszych, jakie wpisałam do zeszytu i, jak już wiecie, pierwszym z jaki zmierzyłam się sam na sam. Dokładnie zaplanowałam ten "pojedynek". Chcąc sprawdzić swoje umiejętności

KUCHARNIA
Amarantus - placki 139

Placki z amarantusa są delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, jak dla mnie po prostu idealne. Wspaniale skomponowały się z makiem i cynamonem :) ~ Placki amarantusowe z makiem i cynamonem ~ Składniki: 20g mąki gryczanej 40g mąki z amarantusa (u mnie zmielony amarantus) 5g świeżo zmielonego siemienia lnianego 10g zmielonego maku 150g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu(...)Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki wykładamy na talerz i posypujemy cynamonem. Podajemy z dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Pizza capriciosa 314

odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką kukurydzianą. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Szynkę kroimy w grubą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki,  a plasterki(...)salami na ćwiartki. Wszystko układamy na plackach. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około 30-40 minut. Gdy ciasto wyrośnie skrapiamy je delikatnie oliwą i posypujemy oregano. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładając do niego uprzednio kamień do pieczenia. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla z kurczakiem i warzywami 148

pyszny obiadek :) idealnie sprawdzi się też jako treściwa przekąska do pracy! Składniki na ciasto : (6-8 placków w zależności od wielkości patelni) -2 szklanki mąki pszennej -160 ml gorącej wody -szczypta soli -2 łyżki oleju Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy i wlewamy wodę. Energicznie mieszamy łyżką, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy(...)części, każdą wałkujemy na stolnicy i nadajemy okrągły kształt (lub przynajmniej kształt zbliżony do koła). Smażymy na suchej patelni.  uwaga! nie smażymy zbyt długo, bo placki będą się łamać i ciężko będzie je ładnie zawinąć. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza na placku - obracamy na drugą stronę. Jeśli pojawią się też na drugiej - placuszek gotowy :) Ciasto można modyfikować, dodając

KasiekGotuje
Tort intensywnie czekoladowy 311

addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z przepisu należy upiec dwa takie same biszkopty. Jeśli mamy dwie identyczne tortownice (o śr. 22 cm), możemy zrobić od razu podwójną porcję i upiec placki jednocześnie. Gdy posiadamy tylko jedną tortownicę, przygotowujemy jeden placek, a gdy już kończy się piec zaczynamy robić kolejny. Biszkopt czekoladowy: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao(...)termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca Select siekamy na mniejsze części i odkładamy. Do rondelka wlewamy dwie szklanki śmietanki i jedną szklankę mleka. Dosypujemy cukier i cukier wanilinowy

Poezja smaku
Miodownik z masą grysikową 156

mieszając a następnie odstawić do wystudzenia. Do rozpuszczonej i wystudzonej masy dodać mąkę, jajko, śmietanę, sodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na placek o szerokości tortownicy. Gotowe ciasto przełożyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdą część rozwałkowanego placka piec kolejno 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty(...)mieszając. Ugotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo kaszę mannę po uprzednim zdjęciu zastygniętego kożucha z wierzchu. Upieczone placki smarować kolejno gotowym kremem w równych proporcjach. Część kremu pozostawić na wierzch. Posypać całość wiórkami czekoladowymi. Gotowe ciasto   przechowywać w lodówce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto snikers 218

minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu pierwszej części poczekać aż się trochę wystudzi i delikatnie wyjąć z blachy. Tak samo upiec kolejno drugi i trzeci   placek (bez polewy) w tej samej temperaturze czyli 170 stopni C, tylko trochę krócej czyli 12 minut. Przygotować budyń: Z 700 ml mleka zagotować 500 ml z cukrem. Resztę mleka wymieszać(...)przelać budyń z mąkami i pogotować chwilę do momentu aż zgęstnieje energicznie mieszając. Po ugotowaniu wystudzić. Na jedną część placka ( bez polewy) rozłożyć równomiernie wystudzony budyń, przykryć drugim plackiem ( bez polewy) i rozsmarować na nim równomiernie masę kajmakową. Masę kajmakowa przykryć ostatnim plackiem z plewą orzechowo miodową. Ciasto wstawić na noc do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 214

Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby w całości na 3 minuty wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Wyjmujemy i hartujemy. Kroimy grzyby na mniejsze kawałki np. wzdłuż. Cały rozwałkowany placek nakłuwamy widelcem. Rozsypujemy(...)placku igiełki rozmarynu, plasterki czosnku i skrapiamy całość oliwą. Dodajemy kawałki mozzarelli i grzyby. Ponownie delikatnie skrapiamy całość oliwą i posypujemy delikatnie solą morską. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżo mielonym pieprzem

OstryKęs
Placuszki z ricottą 108

Placki z ricottą to bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych pancakes. Moim zdaniem wyraźnie czuć różnicę w smaku. Placuszki z ricottą nie są tak puszyste, ale wg mnie dużo delikatniejsze niż typowe pancakes. Ze względu(...)czas przygotowania, jest to fajna propozycja na weekendowe śniadanie. W tygodniu przy braku czasu (przynajmniej u mnie rano od poniedziałku do piątku każda minuta jest cenniejsza niż złoto) placki z ricottą nie zdadzą egzaminu. Ja placki smażę na dwie patelnie, bo tak szybciej :), a i tak trwa to kilkanaście minut. Nowy post Placuszki z ricottą pojawił się

Wypieki i Rumieńce
Miodownik - ciasto z orzechami i karmelem 224

Chciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, czy też do niedzielnej kawy :) Ciasto wymaga co prawda sporo wysiłku przy łuskaniu orzechów, jednakże zdecydowanie warto to zrobić dl a tego niepowtarzalnego smaku. Ciasto zaskakuje smakiem jak i samą strukturą, ciężko(...)wkładamy do garnuszka, zagotowujemy "masę" ciągle mieszając. Gotujemy ok 10 minut. Wykładamy masę na 3 część ciasta, pieczemy na złoty kolor. Do ciasta wykorzystujemy także gotowy krem karpatka, przekładamy placki. Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że samo ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej;) co przy świętach może być niezwykle przydatne

Kuchnia Pełna Pasji
Bezglutenowe placki z jabłkami 186

Wczoraj bardzo zasmakowały mi placki gryczane , dlatego dzisiaj zrobiłam bardzo podobne, tylko tym razem z kakaem i dodatkiem jabłka :) ~ Kakaowe placki gryczane z jabłkami ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 70ml (1/3 szklanki) wody 1 jabłko 1 łyżka naturalnego kakao mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  1 łyżka soku z cytryny + plasterki jabłka Mieszamy ze sobą wszystkie(...)składniki prócz jabłka. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty. Powstałą masę na chwilę odstawiamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżka=1 placek) i smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy z kawałkami jabłka

Kuchenny Skrawek Nieba