SPODY -3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -2jajka 1 łyżka cukru waniliowego -1/2 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki śmietany kwaśnej 18% -125g miękkiego masła lub margaryny MASA JABŁKOWA -ok 2 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe KREM ORZECHOWY -350g orzechów włoskich(...)klei podsypujemy mąką. Dzielimy je na dwie równe części. Jedną dajemy do lodówki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta-mamy mieć upieczone dwa spody. MASA JABŁKOWA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugdzie aromat pierników roznosi się po całym domu. Nie wymaga dużego wkładu finansowego ani czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie. Zachęcam również do spróbowania SZARLOTKI Z BEZĄ LINK Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20) 247 kcal(...)ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy
zdrowo i aktywniepierników roznosi się po całym domu. Nie wymaga dużego wkładu finansowego ani czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie. Zachęcam również do spróbowania SZARLOTKI Z BEZĄ LINK Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20) 247 kcal(...)ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy
Zdrowie i pysznie na talerzuwstawicie ciasto do łazienki włączając farelkę ;) ). Jeśli korzystacie z drożdży instant wystarczy je rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłej wody i dodać do reszty składników bez przygotowywania rozczynu. W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, zeszklić posiekaną drobno szalotkę z posiekanym (lub zmiażdżonym) czosnkiem. Wsypać mąkę, chwilę podsmażać, aż do złotego koloru, cały czas mieszając(...)blachy) lub podzielić na 2 części i uformować 2 klasyczne placki. Ciasto przed rozwałkowaniem należy trochę (naprawdę trochę) podsypać mąką i rozwałkować na grubość maks. 5 mm (amerykańskim plackom – nie mylić z pizzą – mówimy „nie”). Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia
Pociąg Do Kuchnipłynu i studzimy. SOS HAMBURGEROWY Do miski wkładamy majonez, do majonezu – ketchup. Ja zawsze wybieram wersję pikantną. Następna w kolejności – musztarda – ja lubię tu Dijon (każda inna, jeśli tylko bez mocnych dodatków smakowych i gładka, też będzie ok). Na koniec suche przyprawy – mielona cebula, mielony czosnek i papryka. Świeże w wypadku tego sosu nie działają – są za mocne(...)uderzamy pięścią, żeby pozbyć się z niego powietrza. Wyjmujemy z miski i dzielimy na trzy równe porcje. Formujemy placki rozciągając i rozklepując w dłoniach, na podsypanym mąką blacie – i zostawiamy rant. Wykładamy każdy na osobny kawałek papieru do pieczenia. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220-230°C. W warunkach domowych tyle wystarczy. Zostawcie
Karo in the Kitchenrazem miodownik przełożyłam masą z kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i nadaje się na drugi dzień do spożycia, jest bardzo miękkie. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez miodownika, musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 250 gram mąki krupczatki 250 gram masła 100 gram cukru 3 jajka 4 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody Masa(...)Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na trzy części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy jedną częścią ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałe dwa placki pieczemy osobno
Bajeczna Kuchniagrejpfrut do dekoracji kilka kostek białej czekolady, startej Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm (w razie potrzeby podsypywać stolnicę i wałek mąką). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 23 cm wysmarowanej wcześniej(...)minut do ładnego zarumienienia. Polecam pierwsze 15 minut piec z obciążeniem- na ciasto ułożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy, można je zastąpić, np. fasolą. Dzięki obciążeniu ciasto się nie "wybrzuszy". Kolejne 5-10 minut piec już bez obciążenia, by ciasto nabrało kolorku. Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika
Nastoletnie Wypiekaniemieszamy. Całość przekładamy do formy do tarty i za pomocą łyżki wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Placek można jeszcze potrzymać 15 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. Placek jaglany z borówkami można podawać lekko ciepły. Dobrze komponuje się z jogurtową polewą . Borówki amerykańskie zawierają dużo różnych mikro(...)walce z miażdżycą i regulują poziom złego cholesterolu. Borówki amerykańskie usuwają wolne rodniki, które mają wpływ na procesy starzenia. Wspomagają pamięć i poprawiają sprawność fizyczną. To niskokaloryczne owoce, które bez obaw mogą jeść osoby przebywające na diecie
My Chcemy Jeśćbakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog przez(...)atmosfery 3. Na co masz właśnie ochotę ? :) na makiełki które skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez... makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćFaworki pieczone – chrust z piekarnika Dziś zapraszam Was na filiżankę dobrej kawy i pyszne pieczone faworki. U mnie tak najczęściej się je nazywa, ale wiem że wiele osób mówi na nie chrust, dlatego stosuję dziś tą nazwę zamiennie Dzisiejsze faworki przygotujecie w piekarniku, bez smażenia na głębokim tłuszczu. A więc będą na pewno ciut lżejsze. Całe wykonanie przebiega(...)wtłoczyć powietrze. Dopiero teraz wałkujemy ciasto na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Wykrawamy poziome pasy, następnie ucinamy w poprzek i na środku każdego kawałka wykonujemy nieduże nacięcie. Przekładamy jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak uformowany faworek (chrust) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak z wszystkimi kawałkami ciasta. Faworki pieczemy w nagrzanym
Słodkie okruszkiOstatnio bardzo polubiłam placuszki. Smażę je dość często i za każdym razem inne. Tym razem przygotowałam placuszki z ananasem. Pyszne, pachnące i idealne na słodkie śniadanie
Izabelawkuchnipodsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wałkujemy placek wielkości formy (25X30). Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą ew. wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga ciasto jest rzadkie, ale możemy je podsypywać mąką w miarę potrzeby. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut, aż się ładnie zrumieni(...)wierzch wykładamy drugą część ciasta. Smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Smacznego. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ozdabiamy szarlotkę przed podaniem. Uwagi Przepis na szarlotkę z bezą znajdziecie tu : Szarlotka Szarlotka tatrzańska z bitą śmietaną to co lubie gotuje i polecam Artykuł Szarlotka tatrzańska z bitą śmietaną
To co lubię - gotuję i polecampieprz do smaku Wykonanie: 2-3 łyżki oliwy lub olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dorzucić szpinak, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Można bez problemu wrzucić też zamrożony szpinak w kostkach i podsmażać do czasu odparowania wody. Najlepiej jednak wybraż świeży szpinak. Musi być go odpowiednio duzo, bo szpinak pod wpływem temperatury bardzo(...)szybko obsychaja i łamią się) i szybko smarować je mleczną mieszanką. Po posmarowaniu na całej powierzchni rozprowadzić cienko farsz. Pozostawić nieco mieszanki mleka do posmarowania surowego placka przed pieczeniem. Arkusz z nadzieńiem zwinąć a zwinięty delikatni ścisnąć dłońmi na całej długości. Tak postępować z resztą resztą arkuszy do wyczerpania się farszu lub ciasta. Począwszy od środka skręcać
Sztuka gotowania w/g Samiryformie, nie smarując jej tłuszczem, należy wtedy po upieczeniu, przed wyjęciem sernika z formy, odkroić jego brzegi ostrym nożem. Ja większość serników piekę w formie z papierem do pieczenia, dzięki temu brzegi sernika podczas stygnięcia zapadają się lekko do środka, a sernik z wierzchu jest równy. Sernik upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik krakowski Składniki: ciasto kruche 210g(...)pozostało, rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm - wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę - małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty (nie należy piec sernika za długo, żeby
Smakołyki Berenikipuszki pomidorów bez skóry 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Dodatki ok. 10 pomidorków koktajlowych ok. 10 kulek małej mozzarelli kilka listków świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ciepłym mlekiem. Jeśli będzie zbyt lepkie, podsypać delikatnie mąką. Podzielić na dwie części, uformować placki o średnicy(...)Dodać sól, cukier, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze ok. 3 min. Rozgrzać piekarnik do 180º. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pomidory i mozzarellę (ewentualnie inne dodatki). Piec ok. 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika ozdobić listkami świeżej bazylii
zabawa smakiemMoje pierwsze chlebki arabskie, pity, jakie zrobiłam. Zapewniam iż nie ostatnie, bo były pyszne. Z grillowanym lub smażonym mięsem, dodatkiem warzyw i ulubionym sosem
Smaczne ZdroweNa weekendowe śniadanie, na deser lub podwieczorek. Gofry to zawsze dobra opcja :) Tym razem, bez laktozy, na mleku roślinnym. Podane ze wszystkim na co mieliśmy
Mienta blogtortowej 40g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 3/4szkl cukru pudru 1jajko 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 100g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, budyń śmietankowy (lub zamiennie mąkę ziemniaczaną), proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier puder. Wszystkie składniki sypkie(...)schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy z nich rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam foremką okrągłe ciastka i przekładałam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam w piekarniku ok. 15minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu od razu ciastka wyciągnęłam z piekarnika i wystudziłam
Waniliowe ImprowizacjeJaglane placuszki w wersji kokosowej, z TEGO przepisu tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam ponownie je przygotować, jednak modyfikując lekko skład i nadając plackom nowego
Zdrowie na języku :PGZELLA 4 szt papryka biała 2 szt ser gouda 300 g pomidor 1 szt szczypiorek pęczek ogórek świeży Krok 1 Mąkę pszenną,sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski. Krok 2 Mleko podgrzewam w mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej. Krok 3 Ciasto(...)druga stronę. Krok 5 Po usmażeniu przykryłam placki wilgotną ściereczką, przygotowałam farsz i robiłam z nich QUESADILLA Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę i serdelki drobno pokrojone.Placek tortilli włożyłam do gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli ser ,papryka usmażona
Różowa kuchniaciasta wkładamy wszystkie sypkie składniki. Ja dodatkowo wsypałam otręby, to taka moja zdrowsza wersja pierniczków, ale kto nie używa może je pominąć. Część pierniczków zrobiłam z kakao, cześć bez. Mieszamy na wolnych obrotach. Powoli wlewamy roztopione masło z miodem. Wbijamy jajko. Całość cały czas miksujemy. Dodajemy małymi partiami ciepłe mleko. Na początku miksowania ciasto będzie lepkie, ale po kilku(...)czasie nastawiamy piekarnik na 180 st. C, program góra - dół. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Kulę piernikową dzielimy na 4 równe części. Na stolnicy lub macie silikonowej (ja takiej używam) rozsypujemy odrobinę mąki i wałkujemy pierwszą część ciasta na placek grubości ok 2 -3 mm. Foremkami wykrawamy ulubione kształty.Jeśli pierniczki mają być przeznaczone do powieszenie
Naturalna Kuchniamniej smaczne właśnie langosze. Langosz, którego węgierska nazwa lángos pochodzi od słowa láng oznaczającego płomień, przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta(...)czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna, jak ta z ziemniakami ). Podałam oczywiście czosnkiem, kwaśną śmietaną i żółtym
Ostra na Słodkomniej smaczne właśnie langosze. Langosz, którego węgierska nazwa lángos pochodzi od słowa láng oznaczającego płomień, przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta(...)czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna, jak ta z ziemniakami ). Podałam oczywiście czosnkiem, kwaśną śmietaną i żółtym
Ostra na Słodkobez przesiewania ) i wymieszać wszystko drewnianą łyżką, do połączenia składników, aż cała mąka będzie nasączona wodą. Miskę przykryć folią spożywczą, ale niezbyt szczelnie; powinien pozostać otwór, którym będą uchodzić gazy tworzące się podczas rośnięcia ciasta. Miskę z ciastem pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wstawić do lodówki na 12 godzin. W dniu pieczenia(...)nią dłonie, aby ułatwić sobie pracę. Każdą część ciasta uformować w kulę - obracając je w dłoniach jednocześnie delikatnie naciągać górną powierzchnię do dołu: Następnie kulę ciasta rozpłaszczyć dłońmi na placek: Placek zwinąć ciasno w rulonik i czynność powtórzyć - raz jeszcze rozpłaszczyć na placek i ponownie zwinąć w rulonik: Każdy rulonik uformować w bagietkę, delikatnie rolując
Opowieści z piekarnikaciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki 4. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. 5. Posypać cukrem trzcinowym 6. Wstawić do nagrzanego na 160-180 stopni piekarnika (zależy od grubości oponek i stopnia zarumienienia) 7. Piec 10-15 minut, kontrolując ich przyrumienienie. Są bardzo dobre(...)mnie czekolada w słoiku nadaje się do jedzenia łyżkami. I tak też ją jem). Oczywiście można je też potraktować jakimś dodatkiem, w takim stanie w jakim z piekarnika wyjdą (bez przekrajania) lub, zjeść bez niczego. Próbowałyśmy też przerobić przepis na bg, ale miałyśmy zbyt rzadki ser tym razem (swoją drogą, zauważyliście, że przed każdym możliwym "świętem" półki pustoszeją
Wypisz WymalujBatatowy placek owsiany; z gruszką duszoną w maśle orzechowym ale mi się dzisiaj dobrze spało.. z rana tak patrzę na zegarek i takie nie.. aż tak długo spałam(jak na mnie)? :O organizm chyba wyczuwa, że szkoła i korzysta :D Przepis: 40g płatków owsianych + ok.60ml wrzątku 20g mąki razowej jajko ok.100g pure z batata(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej cynamon coś do posłodzenia ew. 1-2 łyżki wody Płatki zalewam wrzątkiem, odrobinę solę. Odstawiam, pod przykryciem. (można zrobić to wieczorem i wstawić do lodówki). Miksuję batata z jajkiem na gładkie pure dodaję resztę składników. Ew. dolewam wody. Smażyłam na rozgrzanej patelni przetartej masłem, z jednej strony
More food, love and dreamsprzeważnie wypiekane są w kamiennych piecach, toteż trudno uzyskać w domu efekt zbliżony do tego, jaki uzyskuje się w tureckich restauracjach. Jednak jest dość prosty sposób, jaki możemy bez trudu wykorzystać w domu, uzyskując świetne, szybkie danie na imprezę, czy to sylwestrową, urodzinową, czy na nagłe i niespodziewane najście znajomych... Lub po prostu moment, kiedy najdzie nas ochota(...)cebulę drobno siekamy. Mieszamy z mięsem, pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku. Tortille układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie smarujemy placki farszem, zostawiając nieduży, "czysty" brzeg dookoła. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Pod koniec pieczenia (5-10 minut) można posypać tartym
Gotuj z Rumcajsemgodziny. W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie(...)podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami. Wstawić
Nie tylko w kuchni