placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:104/228)

Szybkie i miękkie pierniczki drożdżowe – z glazurą jak pierniczki Toruńskie 229

wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na placki około 7mm do 1 centymetra wysokości i wycinamy wzory – nie silcie się w wypadku tych pierniczków na wymyślne kształty, ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Tu najlepiej sprawdzą się bardzo proste, geometryczne foremki – okrąg, kwadrat, gwiazda czy serce. Wycięte pierniki przekładamy na papier do pieczenia, z zachowaniem 2-3cm odstępów(...)średnicy 50mm.   UWAGA! Wycięte pierniki można piec od razu, nie trzeba czekać, ale dla jeszcze lepszego efektu warto je zostawić na 30 minut w cieple i dać drożdżom popracować – pierniczki mocno się wybrzuszą i napuszą. Pieczemy pierniki na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 170 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez 9-12 minut (dopasujcie czas

Karo in the Kitchen
PIZZA na jaglanym spodzie (bez drożdży) 195

Jeśli chodzi o dodatki, to już Wasza sprawa co dodacie i ile, czy to będzie bardziej FAT czy FIT😛 Moją propozycją są normalne składniki tylko z umiarem, dzięki czemu bez wyrzutów sumienia taką pizze mogą spożywać osoby na diecie. Składniki: forma ok 30 cm -szklanka kaszy jaglanej -6 łyżek mąki ryżowej -2 łyżki oleju -woda (niecała szklanka) -1 łyżka(...)wrzucamy kaszę, mąkę, olej, siemienia, zalewamy wodą (przyprawy wedle uznania) i miksujemy do powstania jednolitej masy. Powstałą masą wyklejamy placek (nie za gruby, bo inaczej środek się nie wypiecze i będzie mokry) w formie na papierze do pieczenia i pieczemy 30 min 180 stopni. 3. Po upieczeniu i ostudzeniu smarujemy sosem, dodajemy dodatki wedle uznania i wstawiamy ponownie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kruchy placek z budyniem, gruszkami i żurawiną 350

żurawiny, z delikatnym budyniem i kruchutkim maślanym ciastem. W pierwotnym zamyśle miał to być placek tylko z gruszkami, jednak w związku z tym, że miałam dostęp do świeżej żurawiny, postanowiłam wykorzystać ją w tym cieście i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne, ale z takim kwaśnym akcentem jakim jest(...)masła, zimnego 1 żółtko 1 całe jajko 120 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie gruszkowo - żurawinowe: 1 kg gruszek, najlepiej dość twardych ( około 600 g po obraniu ) 100 g żurawiny świeżej lub mrożonej sok z połowy cytryny 1 - 2 łyżki cukru

Opowieści z piekarnika
Mini focaccia 136

soli    7g suszonych drożdży    2 łyżki oliwy z oliwek    1 szklanka ciepłej wody (ale nie gorącej)    100 g posiekanych czarnych oliwek bez pestek     Na obłożenie:    1 duża czerwona cebula    4 posiekane suszone pomidory z zalewy    2 łyżki oliwy z oliwek(...)zagniatamy ciasto przez około 3 minuty. Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy w piórka - układamy je na każdym z placków. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo

peggiwkuchni
Sernik dyniowy 195

pieczenia tak by papier wystawał na zewnątrz - należy zamknąć arkusz papieru w obręczy. Dzięki temu zabiegowi jeśli z sernika wypłynie trochę płynu, nie pobrudzi się piekarnik. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez(...)łyżką do połączenia się wszystkich składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną i przyprawy dokładnie ale niezbyt energicznie wymieszać.  Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec 1,5 godziny. Upieczony sernik powinien mieć wyraźnie ścięty, sprężysty wierzch. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie

maniapieczenia
Ciasto Snikers 535

wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec dwa placki (200 st C, przez ok. 15-20 min ).  2. Krem. Krem karpatkowy przygotować wg opisu na opakowaniu lub przygotować własny krem budyniowy. 3. Złożenie ciasta . Układać wg następującej kolejności : I placek ciasta  krem karpatkowy (Delecta)  II placek  ciasta kajmak (puszkę można(...)zestawić z ognia dodać 2 łyżki masła/margaryny, wymieszać i polać jeszcze ciepłą polewą ciasto).  Ciasto wstawić do lodówki na noc do lodówki. Przechowywać w lodówce i jeść bez ograniczeń ....... ;-)))) Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Flammkuchen 128

tylko wyobraznia kucharza. Nazwa oznacza"pieczona w ogniu".Jest to zwiazane z faktem,iz podczas pieczenia w piecu chlebowym plomienie dochodzily do brzegow tarty pozlacajac je.Caly jej urok polega na prostocie. Flammkuchen to typowe wiejskie danie.Tradycja jej przyrzadzania pochodzi z rodzin,ktore co tydzien wypiekaly chleb.A pierwsze tarty mialy sprawdzic temperature pieca przed pieczeniem chleba.Tak zostalo spopularyzowane(...)calej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Witembergi.. Tradycyjnie podawana jest na drwenianej desce.Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem. Moje Flammkuchen upieklam z maki pszennej pelnoziarnistej. Skladniki na dwa placki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartaletki z budyniem i owocami 646

budyniem i owocami Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli masa budyniowa 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 375ml mleka 2 łyżki cukru 30g masła dekoracja 80g jagód 180g malin masło do wysmarowania foremek mąka do podsypania Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz(...)pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek - placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta - skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki - ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia - upieczone

Smakołyki Bereniki
Babka Kokosowa - Ciasto Kokosowe - Przepis na Wielkanoc 234

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną babkę kokosową, babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i wilgotna po upieczeniu. Ciasto możemy upiec w formie do

Uwaga Babcia Gotuje
Bezglutenowe placuszki ryżowo-kasztanowe :) 176

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki bezglutenowe. Mega puszyste, mięciutkie, słodziutkie. Często zabieram takie do lunchboxa. Cudowne, słodkawo-maślane masło z nerkowców idealnie współgrało z

Zdrowie na języku :P
Biszkopt z ulubionymi bakaliami 91

lekturę tego przepisu. Bo proponuję placek bakaliowy. Z orzechami, rodzynkami lub w zastępstwie rodzynek - z daktylami, figami, morelami. Szybko się go uciera, szybko się piecze, szybko się też powinno go skonsumować, bo szybko wysycha. Pozostaje smaczny, ale chrupią w nim już nie tylko orzechy - cały chrupie. Jeśli zostało wam pół paczki rodzynek po pieczeniu świątecznego sernika, paczka orzechów(...)pierwsze przyjemne i oczywiste skojarzenie jakie posiadam. Posiłkowałam się jednym z przepisów znalezionym w internecie. Dość dawno i nie zapisałam źródła. Więc jeśli źródło pozwoli, zamieszczam ten przepis, bez autora wskazania. Ale - dziękuję, bo to naprawdę dobry przepis :) Składniki: na tortownicę o śr. 24 cm 4 duże jaja 1 szklanka drobnego cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki

Kronika Piekarnika
Miodownik 172

ciasto na 3 części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce (25/30 cm),którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 3 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 12-15 minut w temp. 180*. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń. Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło(...)blat,posmarować kajmakiem,posypać orzechami. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić

Kolorowa kuchnia Elki
Kora orzechowa z brzoskwiniami 228

wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowo-brzoskwiniowy: sok z 1 puszki brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g) 1 łyżka mąki pszennej 1 ½ szkl wody 5 żółtek 300 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.) ¼ szkl mocnego naparu kawy(...)Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 28x40 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Placki można upiec również na jednej blaszce, a po upieczeniu przekroić na dwa blaty.  Robimy krem ,sok z brzoskwiń zagotować z cukrem

Swojskie jedzonko
SEROWIEC ZAWIJANY Z WIŚNIAMI 152

łyżek mleka 12 łyżek oleju   Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l)   Posypka:   10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła   Ciasto:   Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier puder oraz dodawać stopniowo mleko i olej(...)litra.Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń,na końcu dodać odsączone wiśnie i wymieszać. Wierzch każdego rozwałkowanego ciasta posmarować budyniem wiśniowym po całości bądź wyłożyć tylko po jednej stronie. Każdy placek zwinąć w roladę i wyłożyć do keksówki bądź ułożyć na blasze. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać i podsmażyć na patelni na lekko złoty kolor. Wierzch  ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem

Niespełnione zdolności kulinarne
Chrupiąca tarta z czekoladą, twarogiem i owocami, a może sernik z czekoladą i owocami. 185

czekolady 200 g śmietany 18% kilka łyżek amaretto  Oraz: owoce łyżka kakao tortownica 20 cm rękaw do pieczenia Składniki na ciasto miksujemy razem, gdy zacznie się zbijać w kulę, przekładamy na folię. Jeśli jajka są dość duże, obejdzie się bez wody. Chwilę jeszcze formujemy, zawijamy i odkładamy do lodówki aby się schłodziło. Często padają pytania(...)mile widziane, tak w kruchych nie . W tym czasie mieszamy najlepiej ręcznie, składniki na masę twarogową. Zimne ciasto wkładamy do środka  do rękawa i wałkujemy trochę większy placek niż spód  formy. Chodzi o to, aby brzegi też były wyklejone ciastem. Odcinamy wierzch rękawa, a  spód razem z ciastem wkładamy do tortownicy. Taki trik ułatwi nam pracę

Dieta moja pasja
Placki z selera 181

podawać na śniadanie lub kolację . Pierwotnie miały to być tylko placuszki z selera, jednak marchew nadałam placuszkom ciekawego słodkiego posmaku. Placki przygotowuje się na prawdę bardzo szybko , równie szybko znikają z talerza...na szczęście można jeść ich dużo bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Składniki: 15 dag korzenia selera 10 dag marchwi 8 łyżek płatków owsianych górskich 2 jajka(...)samo robimy z marchwią. W naczyniu umieszczamy seler i marchew. Dodajemy olej, płatki, słonecznik i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Papier pergaminowy (do pieczenia) dzielimy na małe kawałki. Wykładamy na rozgrzaną patelnię. Na każdym kawałku umieszczamy po ok. 2 łyżki masy. Formujemy placuszki. Gdy jajka się zetną delikatnie przekładamy na drugą stronę. Jogurt

Pobite gary Barbary
Łosoś pieczony 239

Łosoś jest moją ulubioną rybą. Lubię go za to, że jest bardzo "uniwersalny" w smaku - pasuje do ryżu, makaronów, placków, naleśników, kanapek itp. Do tego zawsze wychodzi pyszny, bez względu na to, jakich przypraw i dodatków użyjemy. Świetnie sprawdza się w wersji wytrawnej (np. łosoś teriayki , pasta z łososia i avocado) jak i w towarzystwie słodkich owoców (np. springrolls(...)sposób ma niesamowitą konsystencję-jest soczysty, kruchy, wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku przygotowuje się go bardzo szybko. Po upieczeniu rybę możemy podawać jako danie główne np. z pieczonymi zimniakami i surówką lub wykorzystać jako dodatek do makaronu lub sushi . Składniki na 2 porcje: 300 g filetu z łososia  1 litr letniej wody 1 czubata łyżka soli

Zawsze głodna!
Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami. 349

truskawek      250 ml mleka przelewamy do rondelka i zagotowujemy. W reszcie zimnego mleka roztrzepujemy proszek budyniowy i cukier, wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy budyń. Studzimy (bez pokrywki). Truskawki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę (około 2 cm). DODATKI: białko do posmarowania (lekko ubite) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek      Wyrośnięte(...)następnie wałkujemy na owalny placek. Na jednym brzegu rozkładamy porcję budyniu i układamy kilka kawałków truskawek. Pozostałą część ciasta nacinamy ostrym nożem w 1-2 cm pasy (ale nie do końca). Teraz ostrożnie zwijamy bułeczkę, tak formując żeby łączenie było na dole, zaginamy w rogala i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia

Rozpustne gotowanie
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 169

placek o grubości ok. 3 mm i wyłożyć nim spód i boki formy do tarty o średnicy 21-23 cm. Idealnie by było zostawić ok. 1 cm ciasta wystający ponad brzeg foremki (dzięki temu boki tarty nie obniżą się podczas pieczenia). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia lub zwykłą(...)góra-dół) i przygotuj nadzienie. Przygotowanie nadzienia: Gruszki umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i przełóż do szerokiego rondla. Zalej sokiem pomarańczowym, dodaj wydrążoną połówkę laski wanilii bez ziarenek (ziarenka zużyłeś do ciasta) i gotuj na średnim ogniu, aż gruszka się rozpadnie a całość zdredukuje się o połowę (około 30-40 minut). Wyciągnij laskę wanilii i zmiksuj

Moja Delicja
Placki ziemniaczane ze szpinakiem SYS....bez użycia tarki! 216

ryżem SYS, a na drugie- PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM! ........... bez obierania ziemniaków, bez tarcia, bez wysiłku...Wystarczyło troche wody ! Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem! Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę!  Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków ziemniaczanych Babci Zosi... Ach! I ogórki kiszone(...)Czekamy około 10 minut aż wszystko ładnie napęcznieje.  W razie potrzeby można dodać więcej wody. Ja dodałam więcej wody i ząbek czosnku. Rozgrzałam patelnie z olejem i zaczęłam piec placki, a na drugiej patelni ...kaszanka ! Wyobrazcie sobie TEN zapach. Gotowe placki odsączyłam na papierowym ręczniku. I szybko na talerze,w towarzystwie kaszanki i ogórków kiszonych! Placuszki chrupiące

Z Kuchni Do Kuchni