Dzisiaj pyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance
Smaczna PyzaO tego rodzaju naleśnikach się nie dyskutuje, tylko zajada :)! Co miejsce, blog, dom, kraj - tam inny przepis i inne dodatki. Pancakes robi mój
Malinowe PocałunkiCiastek wyszło z przepisu 2 duże blaszki. składniki 1 cała 1/4 szklanki mąki tortowej 180 gram masła 3/4 szklanki kakao 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 proszki
Moje WyrobyTe rogaliki są przepyszne! Przyrządzenie ich zajmie Wam dosłownie chwilkę, ale uważajcie na te małe, podstępne zawijaski – ręka sama sięga po więcej Składniki: – 100g
Smaki ArmineNa szczęście jabłuszka mamy dostępne cały rok i takich ciast jak szarlotki nigdy nie zabraknie na naszych stołach😇 Oczywiście nie mogło jej zabraknąć również na mojej
Zdrowie i pysznie na talerzuKruchy placek z kwaskowym rabarbarem pasuje zarówno do słodkiej gałki lodów letnią porą, jak i do filiżanki czarnej herbatki. Polecam, bo szybko się robi i warto przetestować w sezonie rabarbarowym. Przypadnie do gustu wielbicielom raczej mniej słodkich ciast, chociaż bezowo- kisielową pianka przyjemnie dosładza owocowe doznania 😊 Składniki na kruche: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)obranego Rabarbar Kroimy w kostkę. ( grubą). Pianka: Bezowa pianka: 5 białek szklanka cukru 2 kisiele owocowe( u mnie truskawkowe) Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy kisiele i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa nabierze koloru. Dodatkowo: cukier do posypania rabarbaru cynamon ( szczypta) Pieczenie: 1 część ciasta kruchego +rabarbar posypujemy cynamonem
Domowe ciastapołączyło i nie było grudek. Zbyt długie mieszanie uwolni gluten, a ten zaburzy nam strukturę ciasta. Dużą blaszkę ( 25 x 40 cm )wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na mleku gotujemy kaszkę, ma być bardzo gęsta, taka że łyżka(...)dokładnie mieszamy. Wtedy można dosłodzić, jeśli uznamy, że jest mało. Ciasto przekrawamy na dwa cienkie placki. Każdy z placków lekko nasączamy ponczem. 3/4 kremu wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy pozostałą masą. Składniki na polewę podgrzewamy ( bez gotowania) razem, a jak się ładnie połączą, odstawiamy aż lekko zacznie tężeć. Wtedy wylewamy
Dieta moja pasjainternecie krążą różne wersje tego ciasta,ja dołączam swoją. Większość ciast przełożona jest kremem budyniowym,bywają też z masą śmietanową. Ja zrobiłam masę budyniową bez użycia gotowych budyni i uperfumowałam ją na waniliowo. Górę ciasta ozdobiłam prażonymi płatkami migdałowymi. ciasto: 8 białek 4 żółtka 100 g cukru 150 g maku 100 g wiórek kokosowych(...)mielone migdały. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę podzielić na 2 części i przelać do 2 blaszek (24/28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 20 minut. Po upieczeniu wystudzić placki. Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z mąkami i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mieszankę mączną
Kolorowa kuchnia ElkiCiasto: 125g masła/margaryny 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka (średnie/duże) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru; dodałam 1 śmietankowy) 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej) 750 ml mleka 200g masła Dodatkowo: cukier puder do posypania masło/margaryna i mąka do formy Przygotować ciasto. Zagotować wodę(...)zmiksować z jajkami i proszkiem do pieczenia. (Ciasto ma być jednolite i powinno lekko kleić się .) Ciasto podzielić na 2 części. Formę wysmarować masłem/margaryną i posypać mąką. Blachę wyłożyć pierwszą częścią ciasta. (Warstwa powinna być cienka.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut w 200 stopniach. (W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.) Po upieczeniu wyjąć
Di gotujeczarnej porzeczki. Zapewne zaletą tego tortu jest to, że nie jest skomplikowany i bez większych trudności można podjąć się tego zadania. Polecam. Składniki: Biszkopt ( dla przypomnienia, dokładne wykonanie w przepisie na cytrynkę ) 5 – 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa 600 gram twarogu z wiaderka 1 ½ szklanki cukru(...)migdałów Kolorowa posypka Wykonanie: Okrągłą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na biszkopt i pieczemy. Z twarogu i innych składników wyrabiamy masę lub używamy zamiennika na „ lenia „ ( jest w porządku ). Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy na 4 placki. Pierwszy smarujemy konfiturą, kładziemy kolejny, smarujemy masą twarogową. Ponownie placek, konfitura, placek i masa twarogowa
Smaki Ewypowiedzial kiedys Oscar Wilde.=== Składniki: 1,,,,,,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka oleju * 2 łyżki jogurtu 2,,,,,,nadzienie: * 1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną kostkę * 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę * pęczek tymianku, grubo posiekany * pęczek dymki pokrojonej w kostkę(...)odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka. Najlepiej dodawać mąkę stopniowo i w zależności od tego
w mojej kuchniZ całego serca współczuje osobom, które mają jakiekolwiek alergie pokarmowe, nie tolerancje glutenu, czy laktozy - z każdą jest bardzo ciężko. Na każdym kroku pokusy, a przepisów
CzarnawisienkaProsty sposób na buraczki do obiadu Są smaczne i dziecinnie łatwe w przygotowaniu! Wystarczy ugotowane lub upieczone buraczki zetrzeć, a później wymieszać z cebulką, olejem i
Kulinarny S.O.S.przygotowuje, za każdym razem można używać innych składników i tworzyć nowe kombinacje smakowe. Ponad to są banalnie proste do przyrządzania i chyba każdy poradzi sobie z takim puszysty, słodkim plackiem. Dzisiaj wykorzystałam mąkę kukurydzianą, dokładnie użyłam mąki z niebieskiej kukurydzy, bo tylko taką posiadałam, ale ta normalna także jak najbardziej się w tym przypadku sprawdzi. Omlet wyszedł, jak widać(...)łyżka ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wylej masę. Smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia przez ok. 2 minuty. Podałam
Zdrowie na języku :Pzestawie są podawane dwa sosy: słodki sojowy oraz sosu hoisin. Placki są parowane i podawane w bambusowym koszyku. To pozycja menu, która jest polecana przez Pyzę made in Poland , więc jest obowiązkowym punktem naszego kulinarnego programu. Kaczka Cesar Roll Drugi jest łosoś po tajsku pieczony w soli z batatami i ryż jaśminowy (33,- zł). To był zdecydowany numer jeden(...)środku paluchy. Umoczone w zupie smakują wybornie. Krewetki Black Tiger Wszystkie nasze dania są bardzo pięknie podane. To prawdziwa feria barw na naszym stole. Smakuje nam wszystko bez wyjątku, produkty są świeże, a dania fajnie przyprawione. Teraz kwestia obsługi; od początku zajmuje się nami młody kelner z orientalnymi rysami twarzy. Sympatyczny, dobrze mówi po polsku, więc
Kulinarne przygody Gatity