szlachetnych 1 łyżka masła 1 duża gałązka rozmarynu 6 małych cebulek 120 g. twardego sera długodojrzewającego (u mnie ser Dziugas) 120 g. sera camembert oliwa do skropienia pizzy przed pieczeniem gruboziarnista sól morska grubo mielony czarny pieprz listki ziół na wierzch pizzy (cząber, tymianek, oregano, rozmaryn) Do ciepłej (ale nie gorącej!) wody rozkrusz drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki(...)MINUT. Pizzę wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 230°C i piecz: małe pizze 22 cm. 12-13 minut, większe 30 cm. 20-22 min. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika. Możesz polać ulubionym sosem do pizzy lub ketchupem. Ja uważam, że najsmaczniejsza jest bez dodatku sosów
Delicious Placeskładników jakoś sama się napatoczyła. Pierogi są bardzo smaczne zaraz po ugotowaniu, ale również następnego dnia po odsmażeniu. Składniki (na 4 porcje: Farsz 140 g bryndzy 200 g pieczonej dyni (bez skóry) cebula natka pietruszki młody liść selera naciowego sól odrobina oleju do smażenia Ciasto 250 g mąki pszennej ok. 130 ml wrzątku pół łyżeczki soli Cebulę obrać(...)Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić na kwadrans pod przykryciem wilgotną ściereczką, by ciasto odpoczęło. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja najpierw zużywam
Weekendy w domu i ogrodzieniską cenę , więc będąc na targu, bez wahania kupiłam duży kawał od miejscowego rolnika i zrobiłam z niej między innymi pyszne placki dyniowe. Są delikatne i bardzo smaczne. Mogą być alternatywą dla placków ziemniaczanych ;) Placki z dyni to b ardzo zdrowy, szybki i tani obiad dla studentów i nie tylko :) ~ Placki ziemniaczane ~ Składniki: 500g dyni hokkaido(...)gazie. Na koniec dodajemy jajko, przyprawy i, jeśli masa będzie zbyt luźna, trochę mąki. Placki smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni teflonowej, po kilka minut z każdej strony (podczas przewracania na drugą stronę trzeba uważać, ponieważ placki są dość delikatne)lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut. Smacznego
Kuchenny Skrawek NiebaZagnieć pożądanie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Przed upieczeniem: Po upieczeniu: Składniki - farsz: 0,5 kg pieczarek 1 papryka 3 duże cebule 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 200 g piersi z kurczaka przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą(...)Kiedy farsz się gotuje dokończ ciasto, które powinno już podwoić swoją objętość. Stolnicę posyp odrobiną mąki, wyłóż ciasto i rozwałkuj średnio cienki placek, w kształcie prostokąta i nakłuj widelcem. Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym, wyłóż farsz
Zdrowie na języku :Pczerwone foremki do pierników. To co różniło je od tych, których używałam wcześniej to rozmiar. Są zdecydowanie większe. Przy tak dużych foremkach bywa, że ciężko przełożyć je na blaszkę bez urywania rogów reniferom czy rękawiczek Mikołają. Dziś krótka relacja jak sobie z tym radzić. Składniki na pierniki: 0,5 kg mąki 0,5 szklanki cukru(...)miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto. Na stole kładziemy papier do pieczenia. Ciasto kładziemy na papier rozwałkowujemy na cienki placek – kilka milimetrów grubości. Nie trzeba podsypywać mąki pod spód ciasta, ale można na wierzch, żeby nie przyklejało się do wałka. Arkusz papieru z rozwałkowanym ciastem
CiastkozercyZapraszam Was na mega zdrowy placek- bez mleka, bez mąki, na samych płatkach owsianych, z dodatkiem zmiksowanych truskawek i rabarbarem na górze. Może i apetycznie nie wygląda, ale za to nadrabia smakiem, a przy tym tak cudnie pachnie truskawkami!!! Placek nie kruszy się przy krojeniu, jest zwarty i wilgotny. Och, koniecznie musicie przekonać się sami(...)składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Przelać do prostokątnej foremki silikonowej o wymiarach 22 x 11 cm (bądź innej wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch ułożyć rabarbar i lekko wcisnąć w masę. Piec około 30-35 minut. Ostudzić i dopiero kroić. Smacznego! :) * dosłodzić wg uznania
Kraina Miodem Płynącaplacek wygląda prosto, wiejsko i swojsko. Jest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana dla jakiegokolwiek sosu ;) A swoją drogą zajrzyjcie do przepisu Marzenki na pizzę z białym sosem cebulowym i pomyślcie, czy ten pomidorowy, to nie jest jednak trochę używany wszędzie siłą przyzwyczajenia i rozpędu... No dobrze, jeśli chcecie spróbować pizzy bez(...)odstawić. Wyrastanie ciasta nie jest konieczne jeśli chcemy uzyskać cienką pizzę. Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 250 stopni. Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować na nim z ciasta okrągły cienki placek. Z podanej ilości powinny wyjść dwa - około 25 cm. Wyłożyć na ciasto kilka dużych porcji serka i plastry ziemniaków, którymi lekko docisnąć
zadanie-gotowanieUwielbiam wszelkie pancakes w wersji fit i z różnymi dodatkami. Często jem je około treningowo, a gdy mam więcej czasu także na śniadanie. Ostatnio była
Healthy food explorerjeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe Bezglutenowe bounty domowej roboty Domowa nutella, bez laktozy, bez glutenu, bez cukru - najlepsza Pyszne racuchy orkiszowe na sodzie i kefirze, z jabłkami Mini zapiekanki z kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe(...)autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU - NAJLEPSZA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli autorka: Ugotujiprzetestuj | blog: Testowanie przez gotowanie! Orkiszowe crumble jabłkowo-śliwkowe (120 kcal) - słodkości w diecie autorka: klaudiaannacebula | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasteczka bakaliowe bez zbednych dodatków autor: Mikołaj Plich
Weekendy w domu i ogrodzieoponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(ok 30 oponek) -210 g mąki gryczanej -210 g mąki ryżowej -1 jajo -2 żółtka -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody -2 łyżki śmietany -250 g twarogu chudego(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Przesiewamy mąki do większej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajo, żółtka, śmietanę, twaróg i aromat waniliowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. 2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek ok 2 cm grubości. 3. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a w nich dodatkowo kieliszkiem
Zdrowie i pysznie na talerzuPizza to zazwyczaj ciasto drożdżowe, dodatki i dużo sera, dziś proponuję jej inną wersję :). Placki drożdżowe z mięsem mielonym to coś jak pizza bez sera. Na pewno zasmakują każdemu, do tego są banalne w przygotowaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 300g(...)cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4-6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. 3. Na każdy placek wykładamy mięso mielone z warzywami. Brzegi zaginamy do środka tak by ciasto przykryło trochę farszu. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią
Szefowa kuchniręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, okrągły placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Po kolei nakładać farsz, czyli: pół plastra pieczeni na spód, pół łyżeczki pokrojonej w drobne paski papryczki pepperoni, pół plastra pieczeni na wierzch. Następnie zawinąć całość w charakterystyczną kopertę, czyli: najpierw 2 przeciwlegle brzegi zawinąć(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu . Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać czarnym sezamem. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec do zezłocenia
Grunt to przepis!mąki 30 g cukru pudru szczypta soli 100 g masła 1 jajko Składniki na nadzienie; 40 g masła 60 g cukru 3- 4 jabłka ( obrane i pokrojone w krązki bez gniazd nasiennych) cynamon do smaku Mąkę przesiać na stolnicę , dodac cukier, sól, masło pokrojone w kosteczkę. Na końcu dodac jajko i zagnieść ciasto. Owinąc w folie i schładzać(...)ceramicznej). Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż foremka. Ciasto wyłożyć na wierzch jabłek. (ja nawinęłam je na wałek a potem przełożyłam na forme) Na wierzchu należy ponakłuwać widelcem, aby para mogła gdzies uchodzić ;-) Ciasto wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 20 min. a następnie temp. zmniejszamy do 160C
Radość kipiąca uśmiechem.się, że z wiekiem człowiek statecznieje i poważnieje, tak dziś, bazując na własnym "dorastaniu", stwierdzam, że jest wręcz odwrotnie i moje "dziecięce ja" bawi się i cieszy życiem niemal bez ograniczeń. Podobnie jest z miłością do czekolady. To wartość niezmienna, choć w rzeczy samej wzrasta nieustannie. I tak jak slalom między tyczkami kończy się na mecie, tak chęć(...)nadmiar słodyczy prowadzi do rozpusty. Szukaj równowagi smaków - dolce e salata . Znałam kiedyś kucharkę (...), która nawet do śliwek w miodzie oraz fig dodawała parę kryształków soli, zanim wsunęła placek do pieca. "Sól podkreśla słodycz", mawiała, oblizując palce" . * Smarując brownie moim ukochanym solonym karmelem nie raz oblizywałam palce i za każdym razem powtarzałam sobie w głowie "Tak, solony karmel, brownie
KUCHARNIAdlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam(...)proszku do pieczenia 100 g masła słoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania 470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki. Miękkie masło rozcieramy. Placki (7 sztuk) smarujemy
Słodkie PrzyjemnościKopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek
Pełny talerzPolecam Ci mój sprawdzony przepis na gofry domowe, puszyste, delikatne w smaku, rozpływające się w ustach. Idealne na sobotnie lub niedzielne śniadanie albo deser, podane z
Zasmakuj KuchniDzisiaj pyszne śniadanie, ze zrobieniem którego poradzi sobie nawet beztalencie kulinarne albo ktoś kto dopiero uczy się gotowania. Tosty francuskie to kromki pieczywa namoczone w mieszance
Smaczna PyzaO tego rodzaju naleśnikach się nie dyskutuje, tylko zajada :)! Co miejsce, blog, dom, kraj - tam inny przepis i inne dodatki. Pancakes robi mój
Malinowe PocałunkiCiastek wyszło z przepisu 2 duże blaszki. składniki 1 cała 1/4 szklanki mąki tortowej 180 gram masła 3/4 szklanki kakao 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 proszki
Moje WyrobyTe rogaliki są przepyszne! Przyrządzenie ich zajmie Wam dosłownie chwilkę, ale uważajcie na te małe, podstępne zawijaski – ręka sama sięga po więcej Składniki: – 100g
Smaki ArmineNa szczęście jabłuszka mamy dostępne cały rok i takich ciast jak szarlotki nigdy nie zabraknie na naszych stołach😇 Oczywiście nie mogło jej zabraknąć również na mojej
Zdrowie i pysznie na talerzu