Na podwieczorek lub deser polecam takie oto placuszki z malinami czekoladą. Czekolada, którą starłam do ciasta nadaje im czekoladowego smaku, a maliny świeża lekkiej kwaskowatości. Słodkie
Izabelawkuchniwody do zalania bakalii Przygotowanie: Kruchy spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm (polecam robić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleić do wałka i stolnicy). Nawinąć ciasto na wałek(...)schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać specjalne kuleczki ceramiczne. Jeśli ich nie posiadamy, można je zastąpić, np. fasolą lub grochem. Dzięki obciążeniu ciasto się nie "wybrzuszy" w trakcie pieczenia. Piec w 200 st.C przez 10 minut, następnie ostrożnie zdjąć papier z kulkami lub fasolą i zapiekać już bez obciążenia przez ok. 15 minut, by ciasto
Nastoletnie Wypiekaniemięsne i odsmażone na złoto i chrupiące). Pierogi oprócz tradycyjnego gotowania w osolonej wodzie można także piec w piekarniku, zwykle (w zależności od farszu) piecze się je w 200C na środkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor. Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach. Do Polski moda na nie dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się(...)Ciasto powinno być gładkie i elastyczne; jak je wyrobicie to zawińcie je w folię i odstawcie na pół godziny na bok; Przygotowanie farszu: ziemniaki zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane, odcedź i przesmaż na rozgrzanym oleju wraz z drobno posiekaną cebulką, dopraw do smaku przyprawami; I już prawie gotowe... Rozwałkuj tylko ciasto, wykrawaj kółka, nakładaj farsz, zlepiaj fantazyjnie
Zasmakuj KuchniDzisiaj cały ranek chodziła za mną piosenka i śpiewam sobie: „U babci jest słodko , świat pachnie szarlotką , a może chcesz placka spróbować? Popijasz herbatę i słońce nad światem już świeci jak złoty samowar. ” No i wprowadziłam słowa piosenki w czyn i upiekłam pyszną szarlotkę z połówkami jabłek, na którą zaprosiłam mojego tatę, który stwierdził, że szarlotka(...)jogurtowym lukrem i migdałami jest bardzo pyszna. Aby zaspokoić zachcianki na słodkie ciasto nie trzeba wypiekać wielkich blach ciasta, przy 2 osobowej rodzinie, bez syna na co dzień (studiuje w Poznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka 23 x 23 cm, na 3 osoby wychodzą 3 duże kawałki ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: j abłecznik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmożemy ją zaserwować w taki sposób. Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz(...)odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez 35-45 minut. Smacznego
Niezły MłynekPełnoziarniste placuszki z bananami Czy Wasze dzieci też tak lubią najróżniejsze placuszki? Moje uwielbiają. Zresztą przyznam Wam szczerze, że sama za nimi wprost przepadam. Dziś mam
Słodkie okruszkiPod koniec kwietnia miałam przyjemność, a właściwie moje pociechy ją miały – bo to one były testerami ;), wziąć udział w projekcie Danonków na platformie TRND, który
Słodkie okruszkirozsmarowane - nie koniecznie idealnie - wtedy powstają piękniejsze "góry". Włożyć do piekarnika i piec 20 - 25 min na złoty kolor. W trakcie nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto może opaść Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Odczekać chwilę i wyjąć placek z formy. Blaszkę dokładnie umyć, osuszyć i postępować jak za pierwszym razem. Krem: W garnuszku(...)oraz nie pojawiły się grudki. Masa musi być bardzo gęsta. (Uważać by nie doszło do przypalenia masy przy brzegach i dnie garnuszka - szczególnie, jeśli przygotowuję się budyń w garnuszku bez grubego dna). Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego wystudzenia. W misie utrzeć masło na jasną, puszystą masę. (Masło powinno mieć temperaturę pokojową
My sweet a lifejest jednak znaleźć przepisy na potrawy, które by spełniały ten warunek. Jeśli jednak chodzi o słodkości jest już dużo bardziej realne. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na przepyszne ciasteczka, bez których w naszym domu nie ma świąt. Kurki, bo o nich mowa są łatwe i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze dobre dla osób nieunikających cukru, bo ciasto(...)placek. Radełkiem lub nożem do pizzy tniemy go w kwadraty o bokach 4-5 cm. Robimy to krojąc ciasto w paski. Najpierw wzdłuż, a następnie wszerz. Na każdy kwadracik wykładamy pół łyżeczki marmolady. Przeciwległe końce kwadracików zlepiamy ze sobą, tak jak na zdjęciu i zawijamy pod spód, aby się nie rozklejały w trakcie pieczenia. Wkładamy od razu
Kuchnia od dwojgaPrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne, delikatne i jestem pewna, że posmakują każdemu. Nie tylko miłośnikom malin, choć im w szczególności! A ten zapach... Kusi! Polecam
Di gotujemigdałowego Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem postępujemy w ten sam sposób. Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gotującego
Bajeczna KuchniaIrlandię czy Galicję w pierwszej połowie XIX wieku, gdzie ziemniak był podstawą wyżywienia najbiedniejszych ludzi, którzy stanowili wówczas niemal 90% populacji. Potraw z ziemniaków jest bez liku. Od sałatek ziemniaczanych, przez kluski, placki, budynie, frytki, chipsy itd. Niepodzielnie królują na naszych stołach nie od dzisiaj. Jeśli znudziły się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem(...)kroimy w bardzo cienkie plasterki, które wkładamy między nacięcia w ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki układamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i delikatnie polewamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez około 1 godzinę. Po godzinie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze od 15 do 30 minut, aż skórka się przyrumieni. Po upieczeniu przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy koperkiem
Smakowity Blog Kulinarnyfirmy MPM SA Zależało nam na tym, aby robot spełniał kilka istotnych dla nas kryteriów - czyli posiadał takie funkcje jak ucieranie ciasta, ubijanie piany, blendowanie, ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane, które bardzo lubimy i szatkowanie, a przy tym nie zagracał kuchni czyli był niewielkich rozmiarów. W tym wypadku robot kuchenny MRK-05 okazał się dla nas idealnym rozwiązaniem(...)dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta oddzielić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKasza jaglana należy do jednych z moich ulubionych kasz i zdecydowanie znajduje się w czołówce najczęściej używanych. Lubię także płatki jaglane czy właśnie mąkę jaglaną, która
Zdrowie na języku :Psposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Get some freaking enchiladas W potocznym angielskim słowo „enchiladas” jest synonimem comfort food – czyli szybkiego, smacznego dania, zrobionego bez specjalnego wysiłku, z tego co jest pod ręką. „Get in the kitchen(...)ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie enchiladas jest kwestią dość dowolną, w placki pszenne można zawinąć wszystko. Kluczowy dla smaku dania jest sos enchilada . Można kupić gotowy, ale w domu przyrządzicie go w 10 minut. Dość
Niedzielny kucharz