placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:125/228)

Miodownik (krem z kaszą manną) 142

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Miodownik powstał według mojego pomysłu. Proporcje sama dostosowałam a ciasto wyszło idealne. Przepis na krem (w zmniejszonej proporcji) pochodzi z fanpage: Miętowa Beza. Blaty piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm, ale można w większej formie i niekoniecznie cztery - tak jak u mnie. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej  3/4 szklanki cukru  50g kostki masła(...)części (w zależności od wielkości formy; u mnie 4 części pieczone w tortownicy o średnicy 18 cm). Formę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie pierwszą częścią ciasta. Piec 10-12 minut w 200 stopniach. W taki sam sposób postępować z resztą ciasta. (Placki powinny być zarumienione i miękkie, po ostudzeniu stwardnieją.) W międzyczasie przygotować krem. Kaszę ugotować

Di gotuje
Holenderskie ślimaki z gruszkami 240

kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych i bez gniazd 2 opakowania budyniu waniliowego 80 g cukru 200 ml soku z czarnej porzeczki Przygotowanie: Gruszki pokroić w małą kosteczkę i z 100 ml soku oraz cukrem gotować(...)Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm ( prostokąt). Rozwałkowany placek smarujemy połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo.  Pieczemy w 200 C przez 20-25 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Pełnoziarniste placki z jogurtem greckim 85

pełnoziarniste placki z jogurtem greckim to jedne z najlepszych pancakes, jakie robiłam. Są super puszyste, delikatne, a dzięki wysokiej zawartości błonnika również zdrowe i sycące. Pełnoziarniste placki – pomysł na zdrowe śniadanie Nie wyobrażam sobie początku dnia bez pożywnego śniadania. Zdecydowanie nie jestem tym typem, który weźmie łyk kawy z rana i jest zadowolony. Ja potrzebuję czegoś(...)tosty z awokado i jajkiem sadzonym lub jajko na miękko . Jeśli jednak wybór pada na śniadanie na słodko , to bardzo często na talerzu pojawiają się właśnie placki, placuszki lub naleśniki . Pełnoziarniste placki śniadaniowe – pyszne, puszyste i zdrowe Ostatnio dużo eksperymentuję z wykorzystaniem różnych rodzajów mąk do klasycznych, znanych potraw. Gdzie tylko mogę, dodaję mąkę orkiszową, razową, gryczaną

Na-talerzu.pl
Wegańska kuchnia na co dzień Richa Hingle - recenzja 149

kuchni i  natychmiast je wypróbować, mnie najbardziej kusi fudge o smaku tiramisu i placek czekoladowy ze słonym karmelem i daktylami Cała książka podzielona jest na 10 rozdziałów - pierwszy to "masło orzechowe i kokos" i tutaj znajdziecie np przepis na sos orzechowy bez orzechów czy massam curry z warzywami. Drugi rozdział to "słodko-kwaśne" i tutaj mamy(...)białym sosie czosnkowym. Rozdział nr 5 "Nie tylko burgery" jak sie sami domyślacie to kilka przepisów na zdrową wersje popularnych fastfoodów.  Mamy jeszcze dania z misy, dania z pieca, śniadania i przekąski oraz wspomniane już wcześniej słodkości, a w ostatnim rozdziale znajdziemy podstawy oraz podpowiedzi jak przygotować np soczewicę, groszek i fasolę oraz wykaz wszystkich rodzajów mak i przypraw

Cynamonowe szczęście
Ciasto lekkie jak łabędzi puch 466

Formę do pieczenia wykładamy papierem i wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 stopni przez 30-35 min. Upieczony i przestudzony przekrawamy na dwa blaty. Masa: 2 suche bułki- kajzerki ½ szklanki cukru 1 kostka masła 3 szklanki mleka 2 lyżeczki cukru waniliowego 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo słoiczek kwaskowatego dżemu- u mnie Dżem z czarnego bzu, cytryna, 1 łyżeczka(...)ucieramy na gładko. Za połowy cytryny wyciskamy sok, dodajemy wodę i cukier. Połową ponczu nasączmy spód biszkoptu i nakładamy równomiernie dżem. Następną warstwę stanowi 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugim plackiem który teraz nasączmy (gdybyśmy zrobili to wcześniej,ciasto podczas przenoszenia mogło by się rozpaść) i smarujemy pozostałą częścią kremu kokosowego. Dekorujemy, prażonymi krótko na suchej patelni wiórkami i posypką owocową

Kasia i jej kobiecy świat
Szarlotka bez jabłek z soku jabłkowego 189

tortowej ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, wsypując powoli cukier. Następnie dodać żółtka i obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej formy 24x24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Składniki na masę(...)przez 3 minuty. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić w poprzek na pół, nasączyć ponczem oba blaty i przełożyć masą( 1/3 masy zostawić na gorę placka) Składniki na poncz: 1 szklanka soku jabłkowego 100% 1 łyżka spirytusu Składniki na polewę: 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada 1 mała śmietana 12% Wykonanie polewy: Wszystkie składniki

Tradycyjna Kuchnia
PLACUSZKI Z JABŁKAMI NA KEFIRZE - BEZ DROŻDŻY, PUSZYSTE I LEKKIE 691

Super puszyste, lekkie racuchy z jabłkami na kefirze i to w dodatku bez drożdży! Któż by ich nie pokochał od razu? Ja robię je często

Calzonella.com
Grzybowe placuszki z kurkami 153

Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta, tak jak jabłka w plackach z jabłkami. Przepis na te placuszki były już na moim poprzednim nieistniejącym blogu Pokrojone doprawione , lecz zasługuje na uwiecznienie go tutaj również. Te placuszki zrobiłam na bazie ciasta(...)cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami

Posadzone i zjedzone
Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym! 109

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 100 g orzechów laskowych  Symbio 1 szklanka mleka migdałowego lub innego dowolnego 50 g oliwy z oliwek szczypta kardamonu i kurkumy 10 daktyli bez pestek W wysokim dużym kubku przygotuj zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość. Przesiej mąki do miski(...)gęsty- dolej mleka. Stolnice posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Wałkuj placek na grubość ok. 1 cm. Każdy placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem. Zwiń w roladę. Krój w plasterki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj rozmąconym jajem i posyp płatkami migdałów. Piecz około

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche Roladki Z Marmoladą I Dżemem - 4 Składniki 143

Pyszne, kruchutkie ciasteczka, jedząc je, nie można poprzestać na jednym, wciągają jak nic innego ;) Zatem zachęcam do wypieku ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 200 gr śmietany

Gotowanie...to proste !
Racuchy z kaszy gryczanej bananowo orzechowe 157

Tak jak obiecałam Wam na Facebooku tak też czynię😇 Wiem, że dużo osób lubi racuchy, kocham je i ja😀 Ale ile można jeść tylko te z

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 156

kuchni do dziś. Powiem więcej, nie tylko trzyma, ale i wykorzystuje. A przez lata wzbogaciła go o dziesiątki kolejnych przepisów wyciętych, spisanych lub dostarczonych przez znajome osoby. Przepis na placek rabarbarowy był jednym z pierwszych, jakie wpisałam do zeszytu i, jak już wiecie, pierwszym z jaki zmierzyłam się sam na sam. Dokładnie zaplanowałam ten "pojedynek". Chcąc sprawdzić swoje umiejętności(...)pierwszej próbie nabrałam pewności, że następnym razem dam radę bez udziału telefonu i pomocy Mamy, i tak też było. Choć jeśli chodzi o gotowanie, sprawy potoczyły się zupełnie inaczej, ale to już temat na inny wpis... Dziś mam dla Was przepis na rabarbar tak prosty, że żadna rozpoczynająca pieczenie osoba nie będzie musiała sięgać po telefon do mamy

KUCHARNIA
Szarlotka z kremem waniliowym 119

żółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 równe części i schładzamy w lodówce conajmniej 30 minut. Schłodzone rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor, ok 15 minut w 170 st. C Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1 szklanka maki 4 łyżki oleju 2 łyżki wody szczypta soli. Białka(...)miksujemy aż się połączą z białkami. Zmniejszamy obroty miksera wlewamy olej z wodą, a następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Jabłka: ok 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka żelatyny opcjonalnie cukier do smaku  Jabłka obieramy

Cynamonowe szczęście
“Sirocco”- recenzja 152

prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego trzymania się receptur. Sabrina uczy nas o przyprawach i produktach typowych dla Iranu, żebyśmy wiedzieli jak z nich korzystać, ale czasami zastępuję składniki łatwiejszymi do dostania. Dzięki tej wiedzy(...)jestem aż taką fanką bakłażana. Na pewno zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili

Ugotowane pozamiatane
Murzynek Na Marmurku Z Czarną Porzeczką 126

waniliowy bez cukru + 1 czubata łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej 1 łyżka czubata mąki pszennej garść owoców czarnej porzeczki lub jagody 1. Masło, cukier, kakao i wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. 3. Teraz miksujemy żółtka do przestudzonej masy kakaowej, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy(...)pieczenia i wylewamy na dno cześć masy kakaowej tak tylko aby zakryła nam spód ciasta. Następnie tworząc esy-floresy wylewamy połowę masy jogurtowej ( masa jest rzadka ale podczas pieczenia zgęstnieje) potem znów masę kakaową w miejsca białej masy i znów biała masę aż do wykończenia składników. Na sam koniec delikatnie wciskamy w ciasto lub posypujemy cały nasz placek

Gotowanie...to proste !