propozycję na alternatywę dla poczciwych placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” :) i ekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków o grubości(...)zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast z jogurtem lub solo. Placki
moj przepis naMuszę przyznać, że ostatnio jest to moje ulubione śniadanie. Przygotujesz je w kilka chwil - wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. W dodatku doskonale nadaje się
Fabryka pomysłówproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka oleju Do miski wbijamy jajka, wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Patelnię rozgrzewamy. Zmniejszamy moc palnika i za pomocą łyżki wylewamy ciasto na patelnię (1 łyżka – 1 placuszek). Smażymy(...)pudrem, wówczas do ciasta dodaję 2 łyżki cukru. Jeśli natomiast planuję placuszki podać dziecku na drugie śniadanie do szkoły, wówczas do ciasta dodaję 3 łyżki cukru i podaję je bez dodatków. Są pyszne w obu wariantach. Doskonale też się przechowują w lodówce do dnia następnego. Placuszki zazwyczaj smażę na patelni do naleśników, beztłuszczowo. Moim zdaniem placuszki wychodzą najsmaczniejsze smażone
Smaki Na Talerzupopularnego na Bliskim Wschodzie płaskiego, okrągłego chleba pieczonego na czymś w rodzaju odwróconego do góry nogami woka zwanego "saj" Ja robiłam saj bread zwykłej płaskiej patelni, nie zwija się wówczas tak ładnie, ale jest równie smaczny. Niestety nie wszystkie patelnie się do tego nadają. Dno patelni musi być idealnie płaskie, najlepiej bez jakichkolwiek wytłoczeń, no chyba, że chcecie mieć(...)misy miksera, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, przykryć ściereczką i odłożyć na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę na okrągły cienki placek i smażyć na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron do czasu aż chleb uzyska jasno brązowy kolor. Jeśli chcecie uzyskać idealnie okrągłe chlebki to po rozwałkowaniu wystarczy odciąć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataalternatywę dla poczciwych placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” i ekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków o grubości ok 1 cm i średnicy(...)odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast z jogurtem lub solo. Placki można też piec w piekarniku. 25 min w 170-180 st. *Jeżeli nie macie
moj przepis napłaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka maślanki 8 łyżek oliwy z oliwek 1 jajko Do podania: syrop klonowy prażone płatki migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mąkę przesiewamy do miski z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy maślankę, oliwę z oliwek i jajko(...)zmniejszamy ogień do 3/4 mocy. Ciastko wlewamy małą chochelką tworząc placuszki i smażymy około 30 sekund do 1 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerze tworząc "wieżę" z placków. Polewamy syropem klonowym i posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Możemy je dodatkowo podać ze smażonymi plastrami bekonu, bananami lub ulubionymi owocami. Smacznego
My Culinary ArtOstatnio kombinuję z recepturami na placki tworząc to nowe i lepsze smaki. W plackach lubię to, że praktycznie zawsze się udają. Wiadomo, czasem są
Zdrowie na języku :Pjajek 12 dkg mąki pszennej 15 dkg mąki ziemniaczanej 25 dkg cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Owoce : 1,2 kg gruszek (u mnie Xenia) 900 ml wody Krem budyniowy : 35 dkg masła bez soli 700 ml soku gruszkowego 15 dkg cukru kryształu 40 gr budyniu śmietankowego w proszku 3 żółtka 2 łyżki mąki(...)pieczenia. Przesiać przez sitko. Żółtka jajek rozmieszać widelcem. Do ubitych z cukrem białek wlać żółtka, nie na raz a średnią strużką. Cały czas mieszać dość delikatnie. Na koniec dodać mąki, szybko i w mniejszych ilościach. Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez
mecookstylko widelcem. Jeśli lubicie bardziej gładką strukturę placków, to użyjcie dobrego twarogu z wiaderka, który jest zmielony. Ilość porcji: 15 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki na placuszki z białym serem: 500 g białego sera twarogowego półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej (6 - 8 łyżek) 3 łyżki cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego masło klarowane(...)smarowania patelni Jak zrobić placuszki z białym serem? Jajka ubijać z cukrem do czasu aż powstanie gęsta puszysta struktura. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Twaróg rozgnieść widelcem i wmieszać łyżką w masę z jajek, dodać również ekstrakt waniliowy, nie miksować. Miksowanie sprawi, że struktura ciasta będzie jednolita i po usmażeniu nie będzie
Gotuj w domuróżne jej typy, a często nie mamy pojęcia czy kupujemy właściwą. Nie wiemy czy akurat z tej mąki upieczemy dobre ciasto? Czy pierogi będą się dobrze kleić? Czy placki się nie rozpadną i czy nie wyjdzie jakiś gnieciuch albo tzw. „podeszwa” ? Wybór mąki ma decydujący wpływ na to, jaki będzie produkt finalny. A przecież o to właśnie chodzi. Kiedyś(...)konkretnego zadania jakie nas czeka. Czy to ma być pieczone, smażone, tortowe, czy też zasmażka .... Dzisiaj wpis o mące pszennej. Do jakich wypieków ją używać .... Mąka pszenna jasna typ 450, typ 500, typ 550, typ 650, typ 750, typ 850... typ 450 (mąka tortowa) – idealna do pieczenia ciast lekkich takich, jak np. biszkopty i ciasta
Kuchnia u Krysiłyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec około 20 minut (piekłam wszystkie na raz na termoobiegu). Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku na gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na pół i przekładać placki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. *przepis pochodzi z "Przyślij
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec w 180`C 35 minut(...)Skosztuj krem, gdy jest za mało słodki dodaj cukier puder. Odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut upieczony biszkopt przeciąć na 3 części. Krążki posmarować kremem, łącznie z górnym plackiem. 1/4 kremu pozostawić do posmarowania boków i wykonania rozetek na torcie. Odstawić do lodówki. Odłożonym kremem posmarować boki i przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć ozdobne rozetki. W rozetkach umieścić jeżyny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Super fit krakersy i do tego nieziemsko zdrowe. Krakersy z siemienia lnianego, nie licząc dodatku wody, praktycznie są z jednego składnika. Idealne solo, lub do pochrupania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwykłych, bez żadnych tam kawiorów zeżarło stówę. No, ale tak jest. Może Pan prezydent ma patent jak taniej gotować? No dobra, ale dość polityki i narzekania. Parę słów, dlaczego jest taki a nie inny zestaw obiadów. Jak zawsze gotowaliśmy według klucza: używaj tych samych składników w różnych daniach. Tym razem wygląda to tak. W poniedziałek były Pieczone steki(...)oszczędności). Piekąc kapustę, upiekliśmy też więcej ziemniaków oraz czerwoną paprykę. Nadliczbowe ziemniaki i papryka zostały na wtorek. Bo we wtorek była Pieczona tortilla Tortille można usmażyć na patelni, albo w tej patelni upiec. Polecamy drugą metodę, ponieważ placka nie trzeba przewracać na drugą stronę celem podpieczenia, bo z piekarnika wychodzi idealnie przypieczony. Tortillę można zrobić od podstaw, ale można
Niedzielny kucharzBlachę do pieczenia wyłóż papierem, połóż na nim kurczaka i przykryj drugim arkuszem papieru, żeby był soczysty po upieczeniu - włóż go do piekarnika na 40 minut. 5. Po upieczeniu poszarp kurczaka na małe kawałki. 6. Do kurczaka dodaj suszoną cebulę i wymieszaj. 7. Ogórka obierz i wraz z paprykami i mozzarellą pokrój w kostkę. 8. Na placki tortilli(...)ulubioną surówką. Odrobina Meksyku w Polsce gotowa! Tortillę możesz oczywiście wykorzystać gotową ze sklepu (ja miałam akurat pełnoziarnistą tortillę), ale jeśli w Twoich kuchenny zapasach ich brakuje możesz bez problemu przygotować je samodzielnie - przepis znajdziesz tutaj . Musisz tylko zwrócić uwagę, by zawinąć farsz zanim tortille wyschną i stwardnieją
Z notatnika dietetykadokładnie połączyć blenderem tak, by powstała gładka masa (jeżeli chcemy, żeby nadzienie było bardziej zwarte, można dodać jajko) - ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować podsypując mąką na średniej grubości placek, wykroić z niego 6 dużych (10-11cm) kwadratów, zostawić odrobinę (na wykrojenie 6 małych krążków) - formę na muffiny wysmarować tłuszczem i obsypać mąką - kwadratami wykładać miejsca na babeczki(...)pieczemy w 200 stopniach przez 35minut, na koniec na każdym krążku na wierzchu babeczek kładziemy cienki plasterek banana Moje babeczki mają delikatne lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję nadzieniu nadają biszkopty, bez nich
Smakołyki Berenikiwiększej oponki, śmietany, kwaśnego dżemu i małego pączka na wierzchu. Nigdy wcześniej o nich nie słyszałam, a upiekłam je za sprawą akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem piekliśmy pyszne pączki z bloga Doroty Moje Wypieki. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Artsy Bites. Trzeba powiedzieć, że to bardzo łatwy przepis na pączki. Nie trzeba czekać aż serowe oponki wyrosną(...)tłusty czwartek! Odrobinę przepis zmodyfikowałam, zamiast cukru dodałam ksylitol, nie dodawałam wanilii ( zabrakło), dodałam za to zmielony kardamon. Część oponek podałam z bitą śmietaną, część z kokosowym jogurtem bez cukru. Zrobiłam wersję dla dorosłych. Wymieszałam pozostałe z robienia nalewki wiśnie z wiśniową nalewką i taką mieszanką podlałam pączki. Najlepiej zjeść pączki tego samego dnia, lekko ciepłe. Są wtedy
Stare Gary