Lahmacun-turecka pizza, najczęściej spożywana na drugie śniadanie. Drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem i dodatkiem warzyw, bez użycia sera (aż mnie korciło,żeby dodać ale opamiętałam się)niejednemu, na długo. zapadnie w pamięci SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody łyżka oliwy FARSZ: 250 g mielonej wołowiny(...)drobną kostkę)sól, świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie łączymy ze sobą. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 porcje. Rozwałkujemy cienko na, oprószonej mąką, stolnicy. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy mięsny farsz i pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. WSKAZÓWKI: do podania sos czosnkowy lub sos curry
Kopystką po garachwody – 20 g soli – 17 g oleju – 5 g cukru – 3 g drożdży suszonych, ok. 1/4 torebki Sos pomidorowy: – 2 puszki pomidorów pelati bez skóry – 100 g koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki(...)Następnego dnia każdą kulkę osobno wyrobić i rozwałkować, no chyba, że umiecie profesjonalnie rozciągnąć ciasto na placek. Sos pomidorowy – Wszystkie składniki sosu zblendować. – Dodatki przygotować w osobnych miseczkach. – Każdy placek ciasta drożdżowego posmarować sosem pomidorowym i posypać mozzarellą. – U nas każdy nakładał sobie dodatki, jakie mu pasowały
To co kochamPyszny i zdrowy torcik twarogowy z patelni poleca się na śniadanie i nie tylko Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, smacznego, w miarę zdrowego i nie
Smaki ArmineWyjątkowo smaczny amerykański apple pie, zdecydowanie najlepszy jaki jadłam. Z niezwykłym ciastem bez dodatku masła oraz dużą ilością jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. Spód ciasta jest niezwykle prosty w przygotowaniu a smakuje rewelacyjnie. Ciasto podane na ciepło z lodami waniliowymi to po prostu niebo w gębie. Co prawda nie wiem jak smakuje takie ciasto w Stanach, ale wierzę(...)kulę. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części z czego jedna powinna być nieznacznie większa. Każdemu z kawałków nadać kształt dysku o średnicy ok 15 cm. Większy placek przełożyć pomiędzy papier do pieczenia i cienko rozwałkować a następnie włożyć na spód blaszki. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i podzielić
Złote przepisyBez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu a z krojeniem trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki(...)Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić masło z cukrem. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajesienny chłód pyszny drożdżowy placek z kubkiem mleka czy kakao to najlepsze lekarstwo! Dziś mam przyjemność zaprosić Was na pyszne, puchate i mięciutkie drożdżowe bułeczki, takie do odrywania, ze śliweczkami i kruszonką. Są pyszne! Składniki: 400 g mąki pszennej, 2 średnie jajka, 20 g świeżych drożdży, 70 g cukru, 70 g miękkiego masła, szczypta soli, 100 g mleka(...)temp. pokojowej 10 śliwek - bez pestek Kruszonka: 30 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki, 1 op. cukru waniliowego dodatkowo : 1 jajko W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez ok. 10 minut. Drożdży wcześniej nie rozczyniam, tylko rozkruszam i rozcieram dłońmi w mące. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia
Plate of JoyMoje Wypieki , piekłam je już nie raz, nie dwa, ale mnóstwo! Uwielbiam je, uwielbiają go wszyscy. Więc skoro przepis sprawdzony i smaczny to przepis został u nas do dziś. Powiem Wam w tajemnicy, że łatwiej się go piecze w formie prostokątnej 20x30 cm, piecze się równomiernie. Piekłam też w tortownicy, jednak musiałam wtedy wydłużyć czas pieczenia i sprawdzać patyczkiem(...)już :) Da się dobrze upiec i w tortownicy, ale jeśli nie czujesz się pewnie w dziedzinie pieczenia, upiecz w formie prostokątnej, daję słowo, że bez problemu Ci wyjdzie. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Ciasto czekoladowe: 5 jajek 250 g brązowego cukru
Blondynka GotujeNie da się ukryć, że płatki owsiane to jeden z moich najczęściej używanych składników w kuchni, tym razem zaprezentuje przepis na musli, z którego można zrobić
Pause Gotowanie!Miały być tradycyjne placuszki z kaszy manny, które oboje z Mężem uwielbiamy ale okazało się, że ricotta wymaga szybkiego zużycia nim minie jej termin przydatności do
Cynamonowe szczęściedań. Po przygotowaniu kroję ją w plastry i obsmażam na maśle. Na osobnej patelni podsmażam na maśle sporą ilość cebuli, którą finalnie okraszam plastry zapiekanki. Mniam! Zapiekankę można serwować bez podsmażania, najlepiej zaraz po upieczeniu, póki gorąca. Składniki (Porcji: 3 - 4) 200 g zielonego grochu łuskanego (suchego) 5 średniej wielkości ziemniaków 3 łyżki roztopionego masła masy na zapiekankę(...)Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj groch zgodnie z przepisem Gotujemy groch w szybkowarze pozostaw groch do ostygnięcia w międzyczasie ziemniaki zetrzyj jak na placki ziemniaczane starte ziemniaki przełóż na drobne sitko i odciśnij z nich wodę, ma pozostać mało wodnista pulpa ostudzony groch zmiksuj w robocie kuchennym zmiksowany groch połącz w misce
Szybko Szybkowarznajdziecie taki przy rondzie Waszyngtona w Warszawie), pitta jest daniem tak rzadko spotykanym. A przygotowanie placków jest łatwiejsze niż sądzicie! Sprawdzony przepis na domowe pitty Szczególnie polecamy Wam poniższy przepis na domową pittę, wypróbowany i wyselekcjonowany z kilku innych. Kiedyś robiliśmy placki według wskazań Jamiego Oliviera, ale przerzuciliśmy się na przepis z seriouseats.com , jednego z naszych ulubionych blogów, który(...)mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym piekliśmy kurczaka ) lub 1 upieczona pierś z kurczaka Jedna trzecia czerwonej papryki Jedna trzecia żółtej papryki Jedna trzecia zielonej papryki Pół
Niedzielny kucharzłyżki cukru z wanilią około 50-80 gr masła ( to będzie zależeć od wilgotności ciasta ) parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 350 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki cukru Posypka do obtaczania pączków: 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego cukier puder do obsypania pączków (ewentualnie ) 1. Drożdże rozkruszamy(...)folią i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik
Gotowanie...to proste !smaku łososia 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki chili 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka mielonego czosnku 250 g cebuli białej Przygotowanie: 2 duże cebule obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy rękami aby powstał(...)kminku. Trzecia część z chili, więc dodajemy 1 łyżeczkę papryki chili. Czwarta część z czosnkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego czosnku. Podsypując mąką wałkujemy każdą część na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinamy małe ciasteczka i układmy je gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym
Życie zaczyna się w kuchnidań. Po przygotowaniu kroję ją w plastry i obsmażam na maśle. Na osobnej patelni podsmażam na maśle sporą ilość cebuli, którą finalnie okraszam plastry zapiekanki. Mniam! Zapiekankę można serwować bez podsmażania, najlepiej zaraz po upieczeniu, póki gorąca. Składniki (Porcji: 3 - 4) 200 g zielonego grochu łuskanego (suchego) 5 średniej wielkości ziemniaków 3 łyżki roztopionego masła masy na zapiekankę(...)Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj groch zgodnie z przepisem Gotujemy groch w szybkowarze pozostaw groch do ostygnięcia w międzyczasie ziemniaki zetrzyj jak na placki ziemniaczane starte ziemniaki przełóż na drobne sitko i odciśnij z nich wodę, ma pozostać mało wodnista pulpa ostudzony groch zmiksuj w robocie kuchennym zmiksowany groch połącz w misce
Szybko Szybkowarzawsze wywołują moje śniadaniowe kokosowe kwiatki. A skąd ich nazwa? Gdy je pierwszy raz przygotowałam chciałam po prostu urozmaicić wygląd talerza i ułożyłam je na kształt kwiatka. I odtąd (bez względu na, to jak je podam) zawsze słyszę - "Mammaa jesca kwiatka". Zachęcam i Was do przygotowania takiego śniadania dla maluchów lub po prostu dla siebie. Takie placuszki(...)łyżki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru pudru mała szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 banana łyżeczka jagód (lub innych małych owoców) Przygotowanie: Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy ją mlekiem. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier puder i jajko, mieszamy. Po czy dosypujemy wiórki i znów mieszamy. Na koniec dodajemy
Słodkie okruszki