wykrawało się je koszmarnie. Z niektórych zajęcy powychodziły jakieś potwory a to bez ogonka, a to bez łapek albo uszu… Trochę creepy, co? Jeśli zdecydujecie się na ciasto li tylko na białkach, to przynajmniej nie powtórzcie mojego błędu i rozwałkujcie ciasto na dość gruby placek. Cienkie ciastka rozpadają się w mig zanim zostaną jeszcze przetransferowane na blachę(...)koloru) Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciastek umieścić w malakserze i rozdrobnić uzyskując gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na minimum 20 minut. Kulę ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z ciasta wykrawać ciastka o dowolnym kształcie (u mnie zajączki) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb pieczenia
Modern Cave Girljest bogatym źródłem błonnika. Jest banalnie prosta w wykonaniu i przygotujemy ją w kilka chwil, a najdłuższe z tego wszystkiego jest jej chłodzenie 😉 Kawałkiem takiej rolady możemy delektować się bez wyrzutów sumienia. Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 4 łyżki pasty kokosowej Radix-Bis 2 łyżki oleju kokosowego 1 duży banan 2 łyżki(...)mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Gdy ciasto jest zbyt kruche możemy dodać jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu
Kuchnia MagdaLenyjest bogatym źródłem błonnika. Jest banalnie prosta w wykonaniu i przygotujemy ją w kilka chwil, a najdłuższe z tego wszystkiego jest jej chłodzenie 😉 Kawałkiem takiej rolady możemy delektować się bez wyrzutów sumienia. Składniki: 3/4 szklanki mąki kokosowej 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 4 łyżki pasty kokosowej Radix-Bis 2 łyżki oleju kokosowego 1 duży banan 2 łyżki(...)mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Gdy ciasto jest zbyt kruche możemy dodać jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu
Kuchnia MagdaLenysię do deserów, koktajli czy placków, którym chcemy nadać lekkiej słodyczy. Kolejny rodzaj dyni, którą mogę polecić to dynia piżmowa, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i beżowej skórce. Z jej słodkiego, delikatnego miąższu przygotujesz pyszne ciasta a także świetną zupę krem. Co zrobić z wnętrzem dyni? Warto wykorzystać pestki, które wyjmiemy z dyni przez jej pieczeniem. Oczywiście nie wszystkie pestki(...)Jednak warto pestki umyć, oczyścić z włókien, wysuszyć ręcznikiem papierowym, równomiernie rozłożyć na brytfance wyłożonej papierem i piec w piekarniku ustawionym na 130st.C ok 15 minut (można to zrobić przez lub po pasteryzowaniu słoików). Dzięki temu uzyskamy pyszne i bardzo zdrowe pieczone pestki do łuskania. Sposób przechowywania musu dyniowego Puree z dyni można przechowywać na kilka sposobów. Po upieczeniu
Book of spellszakupy się opóźnia, no bo przecież wszystkiego mi nie wykupią... Mogła bym tak jeszcze długo wyliczać, ale po co i tak się mój misterny plan posypał ;) Dlatego dzisiaj bez planowania, bardzo smaczne kruche babeczki, a później kino też z całkiem fajną babeczką :) SKŁADNIKI: ciasto 300 g mąki 50 g cukru pudru 3 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki(...)wystygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki, i rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta krążki (powinno ich wyjść około 40 szt). Połową krążków wykleić foremki, do środka nałożyć budyń i zakryć pozostałymi krążkami ciasta. Brzegi bardzo dobrze skleić, choć zdarza się, że podczas pieczenia babeczki się rozklejają. Po przestudzeniu wszystko wróci
Kuchnia w opałachjajka, drożdżówki wyszły bardzo puszyste i delikatne, idealne do kawy na niedzielny poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość. Zapraszam, Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym składniki na 13 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej(...)podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3 mmi i wykrawamy z niego prostąkąty o wielkości 10x15cm. Nacinamy paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie się nie wydostało i zwijamy. Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około
Mia Cucina SofietaPulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej pory moje pierniczki wychodziły twarde, w tym roku postanowiłem to zmienić. Zawsze marzyłem by były one miękkie i pulchne. Udało się. Zauważyłem że dzień po ich zrobieniu są lekko twardawe ale już po trzech(...)proszku do pieczenia - 100g masła - 60g drożdży - 2 jajka Sposób przygotowania: 1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier waniliowy i miód. Łączymy wszystkie składniki mieszając łyżką. Odstawiamy z ognia i dodajemy drożdże i ponownie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem
Gotuj Z Muzykąszklankach 1 szkl. rodzynek glazura ze skórka pomarańczową - do polania ciasta Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych najmniejszych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek. W dużej(...)się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie, wymieszać wszystko dużą, drewnianą łychą . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować
Grunt to przepis!Sierpień zdecydowanie mija mi pod znakiem borówek :) Jem je praktycznie codziennie, a że jest ich naprawdę mnóstwo to można poszaleć z przepisami. Dziś znów puszyste, lekkie
Healthy food explorerKasza jaglana to nieocenione źródło składników odżywczych. Zawiera błonnik, białko, miedź, żelazo, krzem i witaminy. Jest także dobrym zastrzykiem energii, dlatego można ją jeść na śniadanie
My Chcemy JeśćPizza! Dobrze znana i lubiana przez każdego w różnych wersjach 😋 na redukcji nie można sobie odmawiać smakołyków, wystarczy je odpowiednio podmienić aby niechciane kalorie nam
Zdrowie i pysznie na talerzunaturalnego. Charakteryzuje się kremową konsystencją, dużą ilością białka i ma 0 % zawartości tłuszczu. Polecam go stosować do wypieków, do naleśników albo jako bazę do deserów. Jest niezawodny i smaczny, bez zbędnej słodyczy. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Placuszki ze skyrem i wi\u015bniami","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/placuszki-z-wisniami.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/placuszki-z-wisniami-500x500.jpg(...)u0105ki orkiszowej","30 g mielonych migda\u0142\u00f3w","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia","50 ml oleju do sma\u017cenia","100 g wi\u015bni odpestkowanych","3 \u0142y\u017cki cukru","3 \u0142y\u017cki soku z cytryny","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki ziemniaczanej"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"PLACKI ZE SKYREM","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Wszystkie sk\u0142adniki plack\u00f3w zmiksuj
ProstePesto.plpiwa, na drugie śniadanie, podwieczorek, a nawet do grilla. Dzieci zajadają bez okazji. Jeszcze się nie zdarzyło, że zostały na kolejny dzień, ale podejrzewam, że będą równie smaczne co pierwszego dnia. Mi najbardziej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. Bardzo lubię samodzielnie piec pieczywo dla moich bliskich, bo wtedy mam pewność, że użyte do ich przygotowania(...)jajkiem i szczyptą soli, mieszamy do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich wałkujemy na kwadrat o boku około 24 cm. Pierwszy placek kładziemy na dużym talerzu, smarujemy 1/4 masy twarogowej, na to kolejny kwadrat, masa i tak do skończenia składników, z czego pamiętajmy, że ostatnią warstwą ma być ciasto. Teraz całość
Rozpustne gotowaniefetą – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką FRITTATA ZE SZPINAKIEM I FETĄ PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI(...)cebuli – 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie) – listki świeżej bazylii PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C i przygotuj do frittaty patelnię którą można wstawić do piekarnika (bez plastikowych rączek i dodatków). Przygotuj masą jajeczną, rozbij jajka, dodaj do nich mleko i dopraw je solą, pieprzem i odrobiną słodkiej lub jeśli wolisz ostrej papryki. Na patelni podsmaż
nietylkopasta.plbardzo soczyste owoce. Jeśli wybierzecie jędrne i świeże truskawki nie powinny wam sprawić żadnego problemu. Dla dorosłych mini drożdżówki można posypać cukrem pudrem. Dzieci zajadają się nimi nawet bez słodkiej posypki. Z podanych proporcji ciasta wychodzi 16 małych drożdżówek. 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 0,5 szklanki(...)części. Z każdej z nich formujemy 4 nieduże kulki. Każdą z kulek po kolei rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środku układamy kilka kawałków truskawek i zaklejamy ciasto. Bułeczki układamy zaklejeniem do dołu na papierze do pieczenia. Zostawiamy między nimi odstępy, by drożdżówki mogły wyrosnąć. Blachę z uformowanymi drożdżówkami ustawiamy w ciepłym miejscu na kolejne pół godziny. Gdy bułeczki
Dieta bez mlekamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam łatwy w przygotowaniu , no i bardzo smaczny placek drożdżowy, Możemy go upiec z owocami i posypany kruszonką . Moje wymiary blaszki(...)szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, pól paczki cukru waniliowego ( pozostałego od ciasta) Po 2,5 -3 godzinach wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę .Położyć owoce i posypać kruszonką Piec ok. 45 min w temp. 180 -200 stopni C. na złoty kolor. Smacznego
Pysznosci Babci Basiodmianami ziemniaków wywołał ogromne zdumienie. Sprzedawcy wiedzieli wszystko o ziemniakach i z wielką wprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy. Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak. Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej(...)gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata Czas przygotowanie: 30 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka, Czerwona
SzczyptaSmaQpłaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną masłem. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie je zamrozić i wykorzystać później. Dno ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć (stawiam na nim płaski talerz). Wstawić(...)się zetnie. Gdy masa wystygnie, można przygotować bezę. W tym celu do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, cały czas ubijając, dodajemy małymi porcjami cukier i mąkę ziemniaczaną. Na wystudzone ciasto wykładamy masę cytrynową, a następnie ubite białka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec do czasu, aż wierzch bezy się zetnie
W SMAKuzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność, że nic nam wówczas nie wypłynie. Dodatkowo, jeśli planujcie, tak jak ja, zrobić mazurka(...)nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy na rumiano. Uwaga! Spód bardzo się kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę. Moje nadzienie do mazurka: - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów - 2 duże suszone figi - dwie
Sajkofanka smakuDynia... daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wczoraj postanowiłam przyrządzić z nią pyszne placuszki. A że miały one ucieszyć nie tylko moje podniebienie
Słodkie okruszki