DOMOWA MĄCZKA MIGDAŁOWA 200zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz(...)połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec 10 - 12 minut
Ciastka - domowe słodkości
Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru 561słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego 100 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki i ksylitol wymieszać ze szczyptą soli i zagnieść z pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Piec(...)pieczenia przygotować 7 arkuszy papieru przyciętego na wymiar blaszki. Przepis podaje blaszkę o przekroju 26 cm i tak piekłam. Myślę jednak, że odpowiedniejsza do tej ilości ciasta będzie foremka o przekroju 23-24 cm. Rozsmarować 1/7 ciasta w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 7-8 minut, aż biszkopt lekko zakoloruje. Pierwszy placek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 202polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny(...)zawekowaną w słoiczki właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować
Grunt to przepis!
Jagodzianki czyli drożdżówki z borówkami 164ciasta: 50ml mleka podgrzać (nie może być gorące). Wlać je do miski i dodać do niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Rozetrzeć składniki na gładką masę (bez grudek). Konsystencja rozczynu powinna przypominać śmietanę. Rozczyn odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce by podrósł. Resztę mleka (200ml) podgrzać w małym rondelku rozpuszczając w nim masło(...)łyżkami cukru pudru. Jeśli byłyby bardzo mokre należy je odsączyć dociskając do nich lekko ręcznik papierowy. Wykonanie ciasta ciąg dalszy: Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5-1cm grubości i wykrajać z niego krążki o średnicy 9-10cm. Ja otrzymałam 15 takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę
Mania Wypiekania
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 274stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej (t. 600) 200g mąki żytniej 500g miodu 400g cukru 100ml mleka 3 łyżeczki sody 4 średnie jajka kostka smalcu (200g(...)odstawiamy przynajmniej na miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie, a od razu
Kuchenna Kontrrewolucya
Samotność, dzieci i ślimaki. 210palcami rezerwują kolejne ślimaki, a te znikają z koszyka w tempie wprost przeciwnym do nazwy. Najlepsze z masłem i domowym dżemem. Słoik za słoikiem znikają zapasy truskawek z białym bzem. A ja gromadzę w sercu kolejne zapasy tych cudownych, beztroskich chwil dzieciństwa, w których wciąż jest mi dane uczestniczyć i które tak bardzo kocham wspominać w moich chwilach samotności(...)Każdą z nich rozwałkować na jak najcieńszy duży placek (dowolnego kształtu). Placuszki posmarować masłem i zwinąć w cienkie ruloniki (jak naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około
KUCHARNIA
Ciasto marchewkowe 463Obiecuję, że zakochasz się w tym cieście marchewkowym :-) Zwykle piekę to ciasto na blaszce, ale tym razem postanowiłam wykorzystać prezent, który dostałam - formę w kształcie kwiatka i papilotki :-) inspiracja: makecookingeasier.pl Składniki: 2 szklanki cukru 4 jaja 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu(...)dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Do tego wszystkiego wlewamy olej i miksujemy około 4-5 minut. Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do pozostałej masy, mieszamy łyżką. Blachę (ja używam 40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180st
Anielska Kuchnia Ani
Prawdziwy biszkopt - bez proszku 210Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec(...)Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy). Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść
prawdziwe jedzenie
Quesadilla z kurczakiem i serem 339Od jakiegoś czasu chodziła za mną quesadilla… i dziś w ramach szybkiego obiadu po prostu musiałam ją zrobić! Sprawdziłam zawartość swojej lodówki i oto powstała
Be Fit Be Strong
Faworki 153Pyszne, kruche, super cieniutkie faworki to podstawa karnawału i tylko w tym czasie pojawiały się w domu mojej mamy. Jakimś dziwnym trafem stało się to tradycją
Słodki sentyment
SZYBKIE PODPŁOMYKI 184Pyszne, szybkie podpłomyki, to idealna alternatywa dla domowego chleba. Nam posmakowały tak bardzo, iż były już 2 razy i to dzień po dniu. Bajeczne
Smaczne Zdrowe
Kuchnie świata: ryż na słodko po meksykańsku 204Szklanka ryżu, cukier, mleko, żółtka, wymieszać i piec 2-3 godziny - to oryginalny przepis na arroz con leche , czyli ryż na mleku. To danie
My Chcemy Jeść
Tort urodzinowy na 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool 208orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.) Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Składniki kremu: 150 g masła 2 szklanki(...)limonki, włożyć umyte marchewki i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Marchewki powinny nie do końca miękkie, ale dające się zjeść bez chrupania. Upieczone ciasto przekroić na dowolną ilość placków. Każdy placek nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Udekorować marchewkami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i zawsze się udaje. Żeby uzyskać wygląd klasycznego tortu
Codzienna kuchnia niecodzienna
Francuskie à la donuty w czekoladzie 226Jeżeli nie macie czasu czy chęci na smażenie tradycyjnych pączków, a chcecie odgonić pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to
Kraina Miodem Płynąca
Pleśniak ze śliwkami 136Bardzo prosty przepis na pyszne, domowe ciasto kruche ze śliwkami tzw. pleśniak. Kruche ciasto, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto, które świetnie pasuje
karolgotuje