Uwielbiam tłusty czwartek objadanie się bez opamiętania... w domu smażymy z Mamą zawsze chrust. Jednak w tym roku tak się złożyło, że nie mogłam pojechać do domu więc postanowiłam usmażyć go sama. Nawet się nie spodziewałam, że to takie łatwe Faworki są ciastkami które należy piec w chwilach zdenerwowania- nie ma lepszego sposobu na wyżycie się niż walenie wałkiem(...)sił w naszych rękach czynność tą powtórzyć kilka razy aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Podzielić ciasto na 3 części każdą po kolei rozwałkować na baaardzo cienki placek - ok 1 mm pociąć w paski a następnie paski w mniejsze kwadraty - tak 3 na 8 cm. Na środku każdego kwadratu zrobić małe nacięcie i przełożyć koniec kwadratu przez środek
sierotka maRysia w kuchninadmiar płynu (nie ma gotowej masy idealnej). Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, mielone migdały, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę (bez namaczania). Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień. Schłodzone ciasto (porcja – 2/3) wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 34 x 25 cm). Można je zetrzeć na tarce jarzynowej, albo pokroić w plasterki (ja tak właśnie(...)środkowa półkę, obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy 1,5 godziny. Wystudzony polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego
mojewypiekiinietylkoCukinii w tym roku u mnie nie zabraknie, nie ma się co martwić! Tylko to codzienne powstawające w mojej głowie pytanie: Co ja dzisiaj z nią
fitolarun.blogspot.comzdjęcia. Zresztą, to właśnie na ich życzenie piekliśmy ciastka dyniowe. Starszy Troll zachwycał się nimi w zeszłym roku, w wersji bez sera. Tym razem postanowiłam ciastka nadziać i stwierdził, że są nawet pyszniejsze. ;) Trolle pilnowały mieszania, chłodzenia, czasu pieczenia, czy aby nie już. Później cały czas pilnowali mnie podczas robienia zdjęć. To spowodowało, że ciągle jakieś ciastka znikały(...)zmieniały miejsce. Uratowałam 5, a z reszty pozostały tylko okruszki... Składniki na ok.25 ciastek: Wszystkie składniki ciasteczek powinny być w temperaturze pokojowej. 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli ¾ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta kardamonu 150 g miękkiego masła 175 g jasnego muscovado 1 jajo ½ szklanki
Pełny talerzCiasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze
Kuchnia MagdaLenykruszonkę – jeśli jest za suche, dodaję jeszcze łyżkę-dwie zimnej wody. Ciasto wyjmuję z malaksera na blat i zagniatam szybko w jednolitą kulę, a następnie rozpłaszczam ją na okrągły placek, zawijam w folię spożywczą i chowam do lodówki na godzinę. To akurat tyle, ile potrzeba na naszykowanie owoców, zmywanie i przeczytanie rozdziału książki. Do tego przepisu idealne będą jeszcze(...)wyraźnie zmiękną, ale się nie porozpadają. Wsypujemy płatki migdałowe i mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Jeśli korzystacie z formy na tartę – przełóżcie do niej owoce razem z całym płynem. Jeśli chcecie piec tartę w patelni – zostawcie owoce tam, gdzie są. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość około pół centymetra. Ciasto powinno
Karo in the Kitchenkurczaka 500 g jogurtu pół dużej cebuli natka pietruszki łyżka kminu rzymskiego – polecam ten produkt łyżka słodkiej papryki łyżeczka papryki chilli pieprz i sól Do durum kebab: 4 placki tortilla papryka pomidor sałata sos czosnkowy folia aluminiowa Przepis – Domowy kebab z piersi kurczaka Przepis zaczynamy od przygotowania marynaty. Do jogurtu dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę(...)nasze mięso i nabijamy na patyk. Całość wstawiamy do piekarnika na około 1 h lub 1 h 20 minut. Uwaga! W trakcie pieczenia nasza „wieża” z piersi kurczaka może się przechylać. Wtedy przerwijcie pieczenie i wystabilizujcie ją kolejnymi patykami. Wstawcie nasz kebab z powrotem do piekarnika. Nie zniechęcajcie się, ja na przykład średnio wbijam pięć patyków
Kuchennyviral.plmięso nabrało normalnej, pokojowej temperatury. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju a piekarnik (funkcja grilla) nagrzać do 170-180*C. Na gorący olej położyć pierś skórą do dołu. Smażyć bez ruszania na średnim ogniu przez 3-4 minuty do czasu aż skórka będzie bursztynowa lecz nieco jaśniejsza niż chcemy osiągnąć. Przewrócić pierś szczypcami lub łopatką (nie nakłuwać) na drugą(...)piekarnika i odstawić na kilka minut na czas tzw. "odpoczęcia". Dopiero po tym można pierś zacząć kroić na plastry. Nie owijam piersi w folię po wyjęciu z pieca bo nie chcę by skórka zaparzyła się, przez co straci nieco z chrupkości niestety. Pozostawiam ją do "odpoczęcia" nie przykrytą, ale to kwestia wyboru. Podałam z surówką z warzyw jakie stosuje się
Sztuka gotowania w/g Samirywody w cieście, a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Przepis dodaje do listy Wisły: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cm Czas przygotowania: 150 minut Składniki: 300 g pieczonej dyni 650 g maki pszennej 500 30 g świeżych drożdży(...)odstawiamy na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i formujemy placek o wymiarach około 32 x 42 cm, przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W focacci robimy placem dziurki, wierzch smarujemy
Kulinarne przygody GatityWigilijne uszka Czerwony barszcz z uszkami, to jedno z tradycyjnych dań pojawiających się na świątecznym stole. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez tego dania. Choć jako dziecko nie przepadałam za uszkami (dla mnie istniały tylko ryby ;)) teraz je po prostu uwielbiam. Dziś dzielę się z Wami pysznym i prostym przepisem na domowe wigilijne uszka z grzybami. Do świąt zostało(...)Placek kroimy na kwadraty. Do każdego nakładamy około łyżeczki farszu, składamy na pół tworząc trójkąty. Sklejamy mocno brzegi i zawijamy na palcu sklejając końcówki i tworząc w ten sposób uszka. Uszka gotujemy partiami w osolonej wodzie. Gdy uszka wypłyną na wierzch zostawiamy je jeszcze chwilę i wyciągamy. Podajemy z czerwonym barszczem np. z tego przepisu Barszcz czerwony z pieczonych
Słodkie okruszkipuchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie. Kiedyś myślałam, że do upieczenie takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej podzielne, ale to ciasto bije je na głowę. Łatwo się kroi(...)papierem do piecznia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Na cieście rozłożyć wiśnie, wciskając je do środka, rozsypać kruszonkę, przykryć ściereczką kuchenna i odstawić do ponownego wyrośnięcia wyrośnięte ciasto piec w 200`C przez około 25-30 minut, do zezłocenia brzegów i kruszonki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!waniliowego szklanka mleka szczypta soli szklanka ugotowanego ryżu 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki soku z cytryny łyżka skórki otartej z pomarańczy duże jabłko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka z brzuszkiem roztopionego masła Oraz: 4 kostki czekolady łyżka oleju łyżka soku z pomarańczy Jajka z cukrem i solą miksujemy chwilę aż się ładnie spienią. Następnie dodajemy mleko(...)placuszki z dwóch łyżek ciasta. I smażymy pod przykryciem, wolno i cierpliwie. Gdy na wierzchu zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza tzn że można placuszki obracać. Drugą stronę dopiekamy już bez przykrycia. Układamy na kratce aby odparowały, a gdy lekko ostygną polewamy czekoladą (z sokiem i olejem) rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Placuszki - racuszki wyrośnięte, puchate i delikatne
Dieta moja pasjadokładnie powiedziała mama, kiedy zawołałam ją, żeby powąchała świeżo wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pachnące rabarbarem, wanilią i cynamonem przykryłam wczoraj czystą ściereczką i bez skrupułów zjadłam dziś na po-śniadanie. I przed-obiad. I podwieczorek. To totalny klasyk- puszyste i wilgotne, nie za słodkie, rozsypujące dookoła okruchy kruszonki. Jeśli macie ochotę na rabarbarową tradycję, to zapraszam do dalszego czytania(...)doniczka to za mało i największy egzemplarz regularnie więdnie. A skoro jest surowiec, to można się wziąć za pieczenie ciasta. W trakcie wyrabiania dumając, gdzie my go do cholery posadzimy, żeby miał równie dobrze co na glizdówie? KLASYCZNY PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (wg "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy" wydawnictwa Buchmann) Na ciast o 400g szklanki
les mirabellesorzechy i na pewno jeszcze nie raz go zrobię, tylko ciasto musi być troszkę grubsze. Ciasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1 galaretka dowolnego(...)Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok 10 min.W ten sposób przygotowuję dwa pierwsze ciasta. Na trzeci , surowy, najpierw nakładam masę orzechową. Orzechy miksuję i razem
Ciasteczkowy PotwórJakoś nie mogę sobie wyobrazić swojej lodówki bez drożdży. Jak są drożdże to zawsze można upiec coś puszystego i słodkiego ;) Tym razem również skorzystałam z tego samego przepisu gdy robiłam ślimaczki z cynamonem ( tutaj ) tyle, że zrobiłam inny kształt i nadzienie. Serduszka wyszły bardzo puszyste a czekolada dopełniła słodycz tych drożdżówek. Moim dzieciom bardzo zasmakowały, więc są idealne(...)kawałku ciasta i wałkujemy na mały, cienki placek. Posypujemy czekoladą i zwijamy w rulonik. Wałeczek składamy na pół aby dwa końce zetknęły się ze sobą. Wałeczek rozcinamy do połowy długości, ale po stronie gdzie nie są otwarte końce. Nasze przecięcia wywijamy i formujemy serduszko. I tak robimy z pozostałym ciastem. Pieczemy około 20min w 200C
Amatorka kuchenna