zaserwować np. z ryżem. Dodam, że jest tak smaczny i treściwy, że można go jeść jako samodzielne danie bez dodatków. Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito): 12 placków tortilli kawałek żółtego sera (ok 100 g) 500g mięsa mielonego 1-2 cebule 2 duże ząbki czosnku Papryczka pepperoni(...)Szykujemy placki tortilli-najlepiej każdy z nich zwilżyć wodą i osobno podgrzać kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub na patelni, aby były miękkie i elastyczne. Na każdy placek tortilli nakładamy porcję(kilka łyżek) farszu, garstkę startego żółtego sera i zawijamy-najpierw składamy dolną część placka, a później boki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Zawsze głodna!temu nasze podniebienie podbił przepis na niemiecki placek drożdżowy ze śliwkami . Po roku wracam do was z kolejnym przepisem, również z niemieckiego bloga. Tym razem to przepis na naprawdę proste a do tego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto(...)muszą być to węgierki, które tyle osób gloryfikuje Żeby było bardziej śliwkowo, śliwki układałam pod kątem, aby zachodziły na siebie i żeby weszło ich naprawdę sporo. Śliwki w czasie pieczenia ładnie się położą na ciasto. Na górę ciasta ze śliwkami dałam kruszonkę i na tym spokojnie można poprzestać. Można nie dawać kruszonki a posypać ciasto cukrem pudrem
Mieszam w Garnkutemu nasze podniebienie podbił przepis na niemiecki placek drożdżowy ze śliwkami . Po roku wracam do was z kolejnym przepisem, również z niemieckiego bloga. Tym razem to przepis na naprawdę proste a do tego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto(...)muszą być to węgierki, które tyle osób gloryfikuje Żeby było bardziej śliwkowo, śliwki układałam pod kątem, aby zachodziły na siebie i żeby weszło ich naprawdę sporo. Śliwki w czasie pieczenia ładnie się położą na ciasto. Na górę ciasta ze śliwkami dałam kruszonkę i na tym spokojnie można poprzestać. Można nie dawać kruszonki a posypać ciasto cukrem pudrem
Mieszam w Garnkuglikemicznym, który wynosi 40. To powinno ucieszyć cukrzyków, a i osoby na diecie będą zadowolone. Porcja truskawek o wadze 100 g to tylko 28 kcal można więc jeść je bez ograniczeń. Choć niewielki to owoc to ma w sobie spore zasoby witamin w 100 g truskawek, znajduje się dzienna porcja witaminy C oraz sporo witamin z grupy B. Ważna(...)kulkę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 27 cm, wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut lub do przyrumienienia się ciasta, wyjąć z piekarnia i wystudzić. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie ( galaretka przeznaczona
SprawdzonaKuchnia.plmąki 10 g proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli morskiej 2 jajka Nadzienie brzoskwiniowe 150 g cukru 70 g masła 7 brzoskwini lub nektarynek Do podania bita śmietana creme fraiche sok z cytryny cukier, opcjonalnie Zacznij od ciasta na tartę. Pokrój masło w kostkę, wrzuć do malaksera i dodaj proszek do pieczenia wymieszany z mąką i solą. Zarób ciasto(...)pół i ułóż grzbietem do dna patelni. Ułóż ciasno, jedna przy drugiej. Przykryj papierem do pieczenia, nastaw kuchnię na najniższy poziom i duś przez 8 minut. Nastaw piekarnik na 150ºC. Zdejmij z kuchni patelnię. Wyjmij ciasto z lodówki i rozciągnij na placek o średnicy dna. Przykryj brzoskwinie ciastem mocno dociskając. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz tartę przez
codojedzeniaprzez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci i blask choinki, popatrzeć sobie w oczy - bez słów - tak po prostu, zjeść kawałek przygotowanego od serca tortu... Taki magiczny czas ogromnego szczęścia... Święta powinny być przynajmniej cztery razy w roku! Za to, że tak kocham(...)kakao przesiewamy przez sitko. Partiami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gotową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160*C do tzw. suchego patyczka (około 25-30 minut). Po upieczeniu tortownicę upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm. Odstawiamy
VioletoweKucharzenieFrytki z piekarnika –podobnie jak placek ziemniaczany z piekarnika to pyszna, dietetyczna alternatywa dla frytek smażonych w głębokim oleju. Jeśli lubicie frytki, a jednocześnie chcecie zdrowo się odżywiać, to te frytki z piekarnika są dla Was. Oczywiście jak będziecie je jeść każdego dnia to ze zdrowym jedzeniem nie będzie(...)miało nic wspólnego. Zjedzone raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą, a sprawią przyjemność bez wyrzutów sumienia 🙂 Te frytki są świetne. Na pewno nie są lepsze niż tradycyjne frytki smażone na oleju, ale ten przepis to zdrowsza opcja dla tych, którzy wolą wersję fit bez smażenia na głębokim tłuszczu 🙂 Do przygotowania fit frytek potrzeba znikomej ilości tłuszczu, mimo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętartę czekoladową miałam ochotę od momentu kiedy obejrzałam film „Służące”, oczywiście na wersje bez dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię). Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę(...)minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez ok. 15 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód
Mania GotowaniaTydzień temu podawałam przepis na wegańskie papryki faszerowane warzywami i pęczakiem. Dziś kolejna propozycja warzywna z amarantusem ekspandowanym, o którym zapomniałam na czas urlopu. Tym razem
Weekendy w domu i ogrodzieDeserowe placuszki na serku waniliowym Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki na serku waniliowym. Placuszki możecie podać w ramach słodkiego deseru – wystarczy, że tak jak
Słodkie okruszkinazwiemy gruzińska pizzą – ciasto drożdżowe uformowane w charakterystyczny kształt wrzeciona, masa przepysznego, serowego nadzienia i zapieczone do perfekcji jajko. To smak i połączenie, które spiszą na straty każdą dietę bez węglowodanów – ciężko jest się oprzeć! CIASTO Ciasto szykuję w misie Kitchen Aida, ale tak samo można zrobić je w misce ręcznie (tylko trochę się upaćkacie). Wlewamy ciepłą (nie gorącą(...)promocji ‘smakowych tygodni’ i w większych sklepach. FORMOWANIE I PIECZENIE Rozgrzewamy piekarnik do 220⁰C. Ciasto wyjmujemy na lekko podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie równe części. Ciasto formujemy w kulki, zbierając jego krawędzie do środka, jak sakiewkę, odwracamy łączeniem do dołu. Z każdej sakiewki formujemy placek, rozklepując ciasto od środka i rozciągając ku brzegom, na owal
Karo in the Kitchenjuż przy pierwszym wykonywaniu, czyli z myślą, że jeżeli efekt końcowy będzie odpowiedni, umieszczę go tu lub zapomnę, przy negatywnej ocenie familii. Przecież żyjemy też od razu na serio, bez prób. Mamy prawo do błędów, mówi się nawet, że bywają niezłym nauczycielem, oczywiście wówczas, gdy mamy ochotę ich wciąż nie powielać. Zatem wymyśliłam sobie takie kruche ciasto w letniej(...)równą powierzchnię. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę dwa równocześnie, 10 minut i zmieniam położenie blaszek, górna w dół, dolna w górę, niech wiedzą, w życiu się jest górą, a raz nie. Potem dopiekam jeszcze 10 minut. Podczas pieczenia myję i odsączam obrane z szypułek porzeczki. Kiedy placki są wypieczone na złoto-brązowo wyjmuję je i jeden
I tu będę miała takie teciasto z truskawkami to obowiązkowa pozycja w czerwcu. Ja trochę zmieniłam tradycyjny przepis – masło zastąpiłam olejem, na którym ciasta wychodzą bardziej wilgotne, a tłustą śmietanę – jogurtem naturalnym. Placek w takiej wersji jest jeszcze lepszy. Robi się go bardzo prosto, najpierw część składników się ubija, a następnie miesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać(...)stało się wilgotniejsze i jeszcze bardziej mi tak smakowało. Składniki 600-800 g świeżych truskawek 3 duże jajka (w temp. pokojowej) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego skórka otarta z całej i sok wyciśnięty z połowy cytryny szczypta soli listonic_type
Poezja smakutrwa akcja Kulinarne Wspomnienia. A więc będzie sentymentalnie. Moje wspomnienie kulinarne numer 1 to jagodzianki mojej Babci - mistrzyni drożdżowych wypieków. Jagodzianki Babci Tosi były mięciutkie, nieprzyzwoicie wręcz jagodowe i bez jakichkolwiek lukrów, czy kruszonek. Jedynie posypane cukrem. Po prostu cudowne. Ja długo nie próbowałam nawet ich przyrządzać, bo uważałam ciasta drożdżowe za wypiek niesamowicie skomplikowany. Jednak tęskniąc(...)zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na male kulki. Każdą spłaszczyć na placek. Na środek układać czubatą łyżkę jagód, zawinąć i zlepić brzegi formując bułeczkę. Uformowane bułeczki układać na blasze (u mnie wychodzą 2) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia i napuszenia na 30 minut. Posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem
Pełny talerzPizza z wędzonym kurczakiem Składniki: Porcja ciasta na pizzę przygotowanego według tego przepisu podstawowego ketchup do posmarowania ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria
Kuchenne zapiski Edyty