chleba my nie mogliśmy kupić nigdzie, bo był tylko dla Niemców. Co piątek moja mama robiła placki ziemniaczane. Plendze u nas się to nazywało. Smażyliśmy to nie na tłuszczu, tylko na tranie. Kupowało się w aptece świeży tran i na nim się piekło, bo tłuszcz był ograniczony. Aptekarze to byli Polacy więc u nich można było to kupić(...)się jeszcze pamięta, jak i zapach tych placków. Bo jakoś musieli panowie wytrzymać całą noc, a do tego oczywiście bimberek. Kamienicę obok była bimbrownia. To było w piwnicy i tam było masę szczurów. Można było po nich chodzić jak po dywanie, bo szczury jadły żyto, które wyrzucali po bimbrze i bez przerwy były pijane. W: Ja za mały byłem
Kryzysowa Książka KucharskaSałatka z psem niewiele ma wspólnego, ale lekko szalona jest na pewno. Bo kto by brał się za pieczenie awokado? Wierzcie, że warto. Ta sałatka
Niedzielny kucharzmusiał być świeżo robiony, rosół gotował się powoli na piecu, a makaron się zaczynał robić. Jest bardzo pracochłonny ale smak wszystko wynagradza. Nie twierdzę że kupne makarony są nie dobre, ale coraz miej w nich jest jajek, a coraz więcej kurkumy lub innych wzmacniaczy smaku. Ja robiłam na samych jajkach bez dodatku nawet wody i nie wyszedł(...)jajka. Zagniatamy aż wyrobimy gładkie ciasto, możemy podsypać niewielka ilością mąki aby się nie kleiło do stolnicy. Domowy makaron Po wyrobieniu dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na cienki placek. Rozwałkowane placki odkładamy na ściereczkę płócienną do przesuszenia. Jak już wszystkie rozwałkujemy, możemy po chwili zacząć kroić, uważając aby się nie przesuszył, bo wtedy nie zrolujemy placka
Pomysłowa kuchniamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Dzisiaj polecam drugi przepis na placek drożdżowy, tym razem na margarynie KASIA! Ja UPIEKŁAM Z POŁOWY SKŁADNIKÓW , czyli na jednej blaszce. ( wymiary(...)ciasto w misce „wygaruje”, wyłożyć na dwie blaszki, na blaszkach musi też „wygarować”, potem nakładamy owoce i na wierzch kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C. ok. 30 -35 minut. Ciasto musi mieć złoty kolor. Smacznego ! Składniki na kruszonkę : 10 łyżek mąki, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, trochę proszku
Pysznosci Babci Basiprzez kilkadziesiąt godzin. Następnie jest ono ręcznie wyrabiane i wypiekane przez 90 sekund w piecu szamotowym opalanym drewnem w temperaturze 500°C. Ta dbałość o szczegóły pozwala uzyskać idealny placek na cienkim kruchym spodzie z cudownie puszystym rantem. Jednak pizza to oczywiście nie tylko ciasto, ale również dodatki. W Niezłym Dymie będziemy mogli spróbować prawdziwej Margherity(...)naszym mieście niezły dym i pokazali wszystkim wokół, jak powinna wyglądać i smakować włoska pizza! Zdjęcia mówią same za siebie; wpadajcie licznie! ;) * W piecu trzeba czymś napalić. Bo przecież nie ma dymu bez ognia. Sos pomidorowy i oliwa z oliwek to podstawa każdej pizzy. Uczymy się, jak poprawnie wyrabiać ciasto na pizzę! Pizza gotowa! ... i hop do pieca! Sprawcy
Food Squarezaskakuje wspanialym smakiem i niebywala chrupkoscia.A...sa tutaj dwie szkoly.Szwajcarska sklania sie ku plackom tartym z ziemniakow ugotowanych w mundurkach,niemiecka natomiast preferuje placki z tartych,ale surowych ziemniakow.Klasyczne rösti jest dosc duzym,grubym i jednym plackiem.Czesto towarzyszy daniom miesnym z sosami. Mojego placka upieklam wg wskazowek Tima Mälzera ( Zobacz filmik ).Zrobilam je jednak w wiekszej ilosci(...)puscily sok mase kartoflana mocno odcisnac z wody w dloniach i uformowany placek ulozyc na patelni z mocno rozgrzanym tluszczem.Brzegi placka uformowac lopatka i lekko docisnac.Piec na srednim ogniu 10-12 minut.do zrumienienia.Poniewaz placek jest gruby piecze sie dluzej i wazne jest ,by do pieczenia nie zalowac tluszczu.Podawac z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jako smarowidło na chleb i świetnie pasuje z awokado czy szynką. Placki z Bieluch Inne smaczne danie z serkiem Bieluch to placki. Placki to kolejny przysmak moich trenujących chłopaków. Serek Bieluch zawiera sporo białka, więc placki dla moich trenujących chłopców są jego znakomitym źródłem. Placki są puszyste, mięciutkie i znikają w mgnieniu oka. Są jeszcze(...)smaczniejsze jak je usmażę na prawdziwym maśle lub kokosowym oleju. Dodatkowo serwuję placki z serkiem polane miodem. Nigdy dobrego nie za dużo, prawda? Przepis na placki 16 sztuk Składniki: 2 serki Bieluch, naturalne 1 duży banan 2 jajka 2 łyżeczki nasion babki płesznik 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g pszennej mąki ½ łyżeczki soli
codojedzeniaczas na zastanowienie co w tym roku zrobię do jedzenia, + zapomniałam miodu do piernika kupić (a składników sporo), to jednak chyba nie za wcześnie:))) Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tego piernika. Pachnący miodem i przyprawą korzenną, przekładany prawdziwymi powidłami śliwkowymi. To ciasto to esencja tych świąt. 1/2 kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 250 dag smalcu lub masła(...)garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części , rozwałkować i piec na blasze wyłożonej papierem w 170 st przez 15 minut każdy placek. Placki przełożyć lnianymi ściereczkami, obciążyć je i odstawić na tydzień znów chłodne miejsce. Po tym czasie przekładamy placki lekko rozgrzanym powidłem
Krylowa Kuchniawałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki włożyć do zamrażarki. Następnie formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy. Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA. Kiedy(...)wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką. Wsypujemy maliny i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut. Kroimy kiedy zupełnie przestygnie. Będzie to niemożliwe. U mnie pierwszy pasek poszedł zanim placek wystygł, nawet zamknęłam kuchnię, żeby mnie nie kusił. Na nic się to zdało! Już wiem, że można
Z Kuchni Do Kuchnigarnek zimną wodą. Chodzi o to, aby powoli ogrzewać mleko w wodzie. Takim sposobem mleko nigdy nam się nie przypali i będzie pod lepszą kontrolą. Aby otrzymać delikatny ser bez grudek musimy pilnować mleka w trakcie ogrzewania. Mleko nie powinno się zagotować a skrzep powinien być jednolity z widoczną oddzieloną serwatką i ze skrzepem, który osiada na dnie naczynia(...)sposób. Do pieczenia chleba, do naleśników, do ciasta na pizzę, do każdego drożdżowego ciasta. Gdyby ser był z dodatkiem podpuszczki z serwatki można by zrobić serek ricotta. Serek wymieszałam z ziołami i ponownie wyłożyłam na gazę zawinęłam i uformowałam. Część użyłam, jako dodatek do pieczywa a z reszty zrobiłam chlebek serowy. Chaczapuri to gruziński placek, do którego
Leśny Zakątektutaj Składniki na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę 160 g mąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany(...)włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy - najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta) . Obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Stare GaryMacie ochotę na coś pysznego, słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli tak, to zapraszam na ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych z dodatkiem mąki żytniej, bez jajek, za to z miodem. Brzmi apetycznie? Dodam jeszcze, że są chrupiące i idealne na drugie śniadanie, do kawy, czy jako sycąca przekąska w ciągu dnia. Można je podać tradycyjnie, lub pokruszyć i dodać(...)mieszamy. Gładką masę wkładamy do lodówki na około 15 minut. Gdy ciasto się chłodzi nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na placek o grubości 8 mm i szklanką wycinamy ciastka. Gotowe ciasteczka pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 8 minut. Studzimy na kratce. Gotowe
Rozpustne gotowaniewidelca i zaczynał od samego zera. Ja również. Bo każdy lubi powracać do smaków z dzieciństwa i nie ma chyba osoby, której nie smakowałyby babcine pierogi czy zwykły ucierany placek z owocami. I nawet jeśli od czasu do czasu zdarzy mi się opublikować wpis na bardziej pracochłonny wypiek ( bo zazwyczaj ciasta wpinają się w tę kategorię), to zapewniam(...)jakie wygląda :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe 3 łyżki cukru Pianka: 2 śnieżki 2 galaretki wiśniowe 400 ml mleka Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka
My simple kitchenskondensowane, w paru zaś kajmak. Ja postanowiłam użyć karmel, dlaczego? Pomyślałam, że ciasto samo w sobie jest wystarczająco słodkie i bez tej warstwy. Nie wiem, czy w związku z tym, nie powinnam nazwać tego ciasta po prostu kruchym plackiem z karmelem i czekoladą. Ale wydaje mi się, że pozostanie przy nazwie Ciasto milionera czy też millionaires' shortbread będzie(...)dużej miski wysypujemy cukier i mąkę, a następnie dodajemy miękkie masło i ugniatamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy w prostokątnej formie równo na grubość około 1 centymetra. Pieczemy 20 minut w 200`C W tym czasie przygotowujemy karmel - oczywiście możecie wykorzystać kupny kajmak z puszki, albo gotowane skondensowane mleko. Ja podaję przepis na sos karmelowy
Słodkie PrzyjemnościTym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!