Cześć! Dziś zrobiłam pasztet z cukinii. Robię go zawsze, kiedy na ogrodzie cukinia obrodzi tak, że nie wiadomo co już z niej robić. Cukinia w słoikach, placki z cukinii, no i w końcu pasztet. Robi się go dość szybko i nie wymaga sztywnego trzymania się przepisu. Zasada jest jedna: trzeba dodać coś, co zwiąże startą cukinię. Składniki: * cukinia(...)dowolność dobierania przypraw. Mi pasowały: sól, odrobina przyprawy uniwersalnej, pieprz czarny, pół łyżeczki papryki ostrej i łyżeczka słodkiej. Bez żółtego sera też będzie wyśmienity i troszkę lżejszy. W przypadku tego pasztetu nie obowiązują zasady ścisłego trzymania się przepisu. Pasztet piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinkę. Formę do pieczenia najlepiej wyłożyć papierem do wypieków. Miłośnikom takich przetworów wspomnę
Pieprzyć z Fantazjąsię również jako aromatyczny podwieczorek lub pożywna, słodka przekąska. Co więcej, to najprostsze placki na świecie, idealne nawet dla początkujących kucharzy. Wystarczy wymieszać składniki i siup na patelnię. Pyszna „wieża” pojawia się w kilkanaście minut, po czym w takim samym tempie znika. Ale bez obaw, jeden placuszek zawiera tylko 60-70 kcal. Do przygotowani placuszków konieczne(...)mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej 1/2 szklanki (125 ml) jogurtu naturalnego 1 duże jajko lub 2 małe 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Dodatkowo: olej do smażenia syrop klonowy lub miód do podania Instructions Do purée z dyni dodać jajko, jogurt naturalny, cynamon oraz pastę waniliową i wymieszać
Fitsweet.mepieczenia, solą i sodą. Połączyć z masą serową i zagnieść elastyczne, niezbyt zbite ciasto. Jeśli twaróg jest bardzo wilgotny, wtedy trzeba dosypać więcej mąki. Należy jednak uważać, aby nie było jej za dużo, bo finalnie oponki wyjdą zbite i twardawe. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Na podsypanej lekko mąką stolnicy (lub kuchennym blacie) wałkiem rozwałkowywać na placek(...)chcesz uzyskać grubsze oponki, wtedy rozwałkuj ciasto grubiej, a otwór wycinaj jak najmniejszym kieliszkiem. Jeśli natomiast zależy Ci na cieńszych oponkach, wtedy postępuj odwrotnie: ciasto powinno być cieńsze (ale bez przesady...), a otwór w oponce większy
Codzienna kuchnia niecodziennaOceń Zapisz przepis Drukuj placki z ciecierzycy (6 placków o średnicy 18 cm) 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki przyprawy do pizzy (najlepiej bez soli) 1 łyżeczka soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 350 ml wody (jeśli ciasto nie rozprowadza się gładko na patelni, dolej więcej wody) 1 łyżeczka(...)oliwę lub olej z przyprawami, dodaj odrobinę wody do uzyskania rzadszej konsystencji (tak, żeby można było swobodnie posmarować nachosy). Posmaruj górną część placka za pomocą pędzelka. Następnie przełóż trójkąciki na blaszkę z papierem do pieczenia (przyprawami do dołu) i posmaruj kolejnego placka. Kiedy zapełnisz całą blaszkę, posmaruj wszystkie trójkąty naraz z drugiej strony. Wstaw do piekarnika rozgrzanego
Powiedz dietom nieoctu 1/3 szkl. oleju Ciasto 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju Krem: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 250 g kostka masła Poza tym: ciastka z nadzieniem malinowym lub truskawkowym 2 galaretki różowe (rubinowa- wieloowocowa) Słoik konfitury(...)dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto żółte: Żółtka, jajka i cukier ubijamy na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy. Na blachę, wyłożoną pergaminem, wykładamy na przemian białe i żółte ciasto. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st.C. W tym czasie galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia. Proszek budyniowy mieszamy
Podróż w kulinariawymaga zagniatania, ani długiego wyrabiania. Jego chrupkość jest uzależniona od tego, jak cienką warstwę wyłożymy do foremki przed pieczeniem. Taki chleb jest bardzo pożywny i smaczny sam bez dodatków, ale dodanie serka lub wędliny jeszcze bardziej podnosi jego walory smakowe. Mój chlebek ma kolor szary, gdyż jest w nim duża zawartość żyta, ale jeśli otręby i mąkę żytnią(...)dająca się z trudem mieszać łyżką, do zbyt gęstej dodać więcej wody. Odstawić na około 15 minut. Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować go tłuszczem. Na papier wyłożyć masę i uformować cienki placek, wygładzić brzegi i wierzch. Od grubości placka zależy jego chrupkość, cienka warstwa bardziej się wypiecze i będzie bardzo chrupka (trzeba tylko uważać
Kuchcik gotujesię najpierw zmieszać z wodą i pozwolić im "ruszyć", ale nie zrobiłem tego i bułki wyszły idealne. Więc pominiemy ten etap i zrobimy tak: Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez budyniu i jajka do posmarowania bułek) mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przez 15 minut. Po tym czasie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny(...)ciasta. Musimy w tych plackach porobić wgłębienia, w które będziemy nakładać budyń. Ja się posłużyłem dnem butelki od piwa. To akurat zawsze mam przy sobie, staram się nigdy nie rozstawać z piwem ;) I w te wgłębienia nakładamy budyń, łyżkę lub dwie. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 15 minut
Marder&Marder Manufactureprzybliżę. Ciasto składa się z kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda? Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki połączyć i wyrobić gładkie(...)ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia. Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami. Piec w 175°C przez ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Tak samo przygotować drugi blat. Budyń : 500 ml mleka
Chocolate Muffin Blogmasę, dodać olej i mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia połączony z octem i również wymieszać. Masę białkową w blaszce posypać delikatnie kakao i wylać żółte ciasto na białe, delikatnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 40 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Wystudzone ciasto przekroić na pół w poziomie(...)kremu wlewać ciepłą rozpuszczona żelatynę i dalej ubijać. Następnie dodać odsączone z zalewy mandarynki, wymieszać z kramem i wyłożyć na masę budyniową. przykryć drugim plackiem. Drugi krem waniliowy przygotować jak pierwszy tylko bez dodatku mandarynek. pokryć nim boki i wierzch tortu. Dowolnie ozdobić
Mix smakuodchudzam) bo tylko dla Piotra, zje ich kilka do kawy, a nie będzie objadał się bez umiaru Kruche, smaczne Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) : Składniki na około 8 sztuk: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 2 duże jabłka – papierówki ¼ szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadziane placki tortilli pewien sprzedawca uliczny sprzedawał pod szkołą, a swoich klientów, uczniów nazywał „burritos”, co po polsku znaczy dokładnie to samo, czyli „osły”:) Danie jest bardzi popularne w północnej części Meksyku, zwiariowali na jego punkcie Amerykanie i burrito wchodzi w skład żelaznego zestawu kuchni Tex-Mex. My chcemy zaproponować Wam nieco przekręcony pomysł na burrito, bez tortilli(...)batata na płowy, wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut aż ziemniak będzie miękki, co najlepiej sprawdzić nakłuwając go widelcem. Krok 2 Wytrzyj filety z kurczaka ręcznikiem. Przykryj folią plastikową i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą (płaska łyżeczka), łyżeczką wędzonej papryki i szczyptą kuminu. Popieprz. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut (po tym czasie wyjmij
Niedzielny kucharzPlacuszki dyniowe to kolejny z tych przepisów, który musi zagościć w Waszym menu tej jesieni Są pyszne i bardzo sycące. Idealne dla maluchów. Oczywiście moja wersja
Natka Pietruszkiskładniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią
Domowy Smak JedzeniaPaprykowe placki biszkoptowe z nadzieniem to pyszny pomysł nie tylko na szybkie śniadanie lub kolację. Smakują rewelacyjnie i tak naprawdę możecie przygotować je z dowolnym farszem. Paprykowe, miękkie oraz puszyste ciasto jest tak smaczne, że u mnie często znika bez jakichkolwiek dodatków. To takie wytrawne biskwity z patelni, z tymże ja robię cieńsze. Polecam. Paprykowe placki(...)oddzielnie usmażyć 3 placki. (Patelnię do pierwszego placka można odrobinę natłuścić. Placki smażyć z obu stron.) Jeszcze ciepłe placki nadziać dowolnym nadzieniem. Paprykowe placki biszkoptowe z nadzieniem- dodatkowe informacje: Aby placki nie pękały przy składaniu z nadzieniem to należy pamiętać, aby nie smażyć ich zbyt długo, a zdejmując placki z patelni
Di gotujeszklanki oleju * 1 łyżeczka sody * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * garść orzechów włoskich * 2 duże jabłka * cukier puder do posypania Oddzieliłam białka od żółtek i ubiłam na sztywną pianę, dodawałam małymi porcjami cukier. Kolejno dodawałam żółtka, przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia o raz cynamon. Wlałam olej i wymieszałam do uzyskania jednolitej masy(...)kostkę jabłka oraz posiekane orzechy. Wylałam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Notatki: * jeśli nie lubimy cynamonu nie ma konieczności dodawać go * robiłam w wersji bez orzechów też smaczne * blaszka o średnicy 24 cm Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąPierożki to kruche, a zarazem miękkie ciasteczka z pysznym nadzieniem kokosowym. Na pewno wielbicielom znanych nam pralinek posmakują bez zwątpienia. Zasady przygotowania są proste, a składniki jeszcze bardziej, ponieważ jest to ciasto 4 składnikowe. Natomiast nadzienie jest z ricotty, wiórek i żółtek. Po upieczeniu smakuje jak kokosanki otulone dodatkowym ciastem 🙉😊 Główny przepis na ciasto do ciasteczek dostałam od znajomej(...)siebie. Ciasteczka smaczniejsze na następny dzień. PRZEPIS NA OK 3 BLASZKI CIASTECZEK CIASTO 🌿 mąka 2 szkl. 🌿 margaryna np. Kasia 1 kostka 🌿 twaróg 1 kostka 🌿 proszek do pieczenia 1 łyżeczka Mąkę przesiać, twaróg pokruszyć, masło podzielić na kilka części. Wszystko razem wymieszać i zagnieść, tak długo, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto umieścić w lodówce na 1 godzinę
Kuchnia Paulettesnajlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem Składniki: 500 g mąki 2 białka 4 żółtka 3 łyżki przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml śmietany 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki przypraw korzennych 125 g masła 200 g miodu Dzień przed pieczeniem: W misce mieszamy(...)mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 7-12 minut, w zależności od grubości i wielkości. Świąteczne mmm Pycha
Na moim talerzustewi i to wszystko! Pancakes wyszły bardzo smaczne, słodko-kakaowe, mięciutkie i puszyste. Lubię dodawać do wegańskich potraw mąkę z lnu, która dobrze zastępuje jajko i nadaje daniom przyjemnej konsystencji. Placki są proste w przygotowaniu, nie sprawiają żadnych problemów podczas smażenia. Koniecznie przygotujcie do nich sos orzechowy, który ja zrobiłam na bazie masła z nerkowców. Sos wyszedł przepyszny(...)mąki z lnu 25 g białka wegańskiego o smaku kakaowym (użyłam Pureblendco ) 1 łyżeczka kakao 1 łyżka ksylitolu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka sojowego 1/2 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i nakładaj po łyżce masy
Zdrowie na języku :Psitka do parowania (lub -jeśli mamy- parowar- ja użyłam parowara dołączonego do Tefal Companiona ). Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, formujemy w kulkę i wałkujemy na okrągły placek o śr 10cm. Smarujemy olejem i składamy na pół. Układamy nad parującą wodą i pod przykryciem trzymamy ok 15 minut. Wieprzowina pulled pork: Za przygotowanie mięsa zabieramy się(...)minut, obracamy na drugą stronę i pieczemy ponownie tyle samo. Po obsmażeniu mięso podlewamy wodą, zamykamy naczynie i pieczemy przez 9 godzin w zmniejszonej do 100⁰C temperaturze. Co jakiś czas podlewamy wytworzonym sosem. Po upieczeniu zbieramy tłuszcz wytworzony w trakcie pieczenia, a pozostały sos mieszamy z wieprzowiną, którą widelcem możemy bez problemu „poszarpać”. Przygotowane bułeczki bao podajemy
Kuchnia w czekoladzienajlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem Składniki: 500 g mąki 2 białka 4 żółtka 3 łyżki przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml śmietany 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki przypraw korzennych 125 g masła 200 g miodu Dzień przed pieczeniem: W misce mieszamy(...)mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 7-12 minut, w zależności od grubości i wielkości. Świąteczne mmm Pycha
NA MOIM TALERZUmamy cukinię większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem :) Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak(...)odlać, cukinię zmiksować, zmielić maszynką (przy dużej ilości sprawdza się) lub przetrzeć przez sito. Z pomidorów wyciąć środek. Ułożyć na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia lub w dużej brytfannie i upiec (bez przykrycia) w piekarniku. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem (lub przetrzeć przez sito
Codzienna kuchnia niecodziennastolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut. Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej(...)bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być. Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian. Ilość imbiru można dowolnie zwiększać, można także
Gospodyni MiejskaChoć burak jest warzywem, to chętnie wykorzystuje się go do słodkich wypieków. Dlaczego? To proste, jest słodki, a jego konsystencja dobrze wpływa na przygotowywane słodkości. I
Zdrowie na języku :Pubijania. W misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę, przesiane kakao oraz proszek do pieczenia. Żółtka roztrzepać widelcem. Do ubitych białek dodawać na przemiennie raz suche składniki raz żółtka. Mieszać drewnianą łyżką, bardzo delikatnie zataczając duże koła. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 35 minut. Wystudzić Ciasto orzechowe : orzechy posiekać(...)osobnej misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną, pszenna, proszek do pieczenia oraz bardzo drobno pokrojone orzechy. Kiedy białka z cukrem są już ubite dodać miód a następnie małymi partiami dodawać mąkę z orzechami. Mieszać drewnianą łyżką. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 30 minut. Masa budyniowa
mecooks