chciałoby się powiedzieć, że jak na drożdżach, ale drożdży, przynajmniej tych cywilizowanych w nim nie było ani grama! Uparłam się też, że nie będę piekła w keksówce, tylko naturalnie, placek. W pierwszej chwili po wyjęciu byłam bardzo rozczarowana - że taki płaski, że skóra pęknięta, że twardy, że kwaśno pachnie... Ale po ukrojeniu okazało się, że nie tylko się(...)dzień, a i tak został już pierwszego dnia do połowy skrojony. ;) Dziękuję Mojej Piekarni i Fabryce Przepisów - zachęciliście mnie do pieczenia, Dyrektor rzeczowością opisów i zawartą w nich prawdziwą pasją domowego pieczenia chleba bez drożdży, Kasia wyczerpującą merytoryką opisów możliwych błędów, dzięki temu udało się ich praktycznie uniknąć, a temat przecież nie jak rzeka
Kuchnia Prezydentowejskończą się jesienią :D Dziś zrobiłam pasztet z cukinii. Robię go zawsze, kiedy na ogrodzie cukinia obrodzi tak, że nie wiadomo co zrobić z jej darami. Cukinia w słoikach, placki z cukinii, no i w końcu pasztet :D Robi się go dość szybko i nie wymaga sztywnego trzymania się przepisu. Zasady są takie: trzeba dodać coś, co zwiąże startą(...)tego by powiedzieć, że pasztet jest smaczniejszy. Bez żółtego sera też będzie wyśmienity i troszkę lżejszy. W przypadku tego pasztetu nie obowiązują sztywne zasady. Zresztą, w jakim przepisie jest powiedziane, że nie można coś dodać albo ująć od siebie ? Pasztet piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinkę. Formę do pieczenia najlepiej wyłożyć papierem do wypieków. Ja użyłam folii
Pieprzyć z FantazjąPierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi. Następnie nadziałam je kawałkami świeżych
Kuchnia MagdaLenymozzarellą. Piecze się ją bardzo krótko. Do tego procesu wykorzystywany jest również piec opalany drewnem, podobnie jak w przypadku pizzy neapolitańskiej. Wyjątkowa pizza sycylijska Kolejny rodzaj prawdziwie włoskiej pizzy to pizza sycylijska. Wiele osób jednak na początku może mieć problem z uwierzeniem, iż w ogóle jest to pizza, ponieważ w niczym nie przypomina ona opisywanych wyżej klasycznych placków. W przeciwieństwie(...)oliwek. W Polsce najczęściej stanowi formę przystawki we włoskich restauracjach. Zawsze stawiaj na jakość! Włoska pizza charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który zawdzięcza nie tylko wyjątkowemu procesowi pieczenia, ale przede wszystkim składnikom. Bez względu na to, czy wolisz pizzę neapolitańską czy może jednak w stylu rzymskim, zawsze stawiaj na najwyższą jakość prawdziwie włoskich składników, które odpowiadają za ostateczny wygląd
CookMagmiękka. Ja gotowałam około 25 minut, z 3 dolewkami wody i mieszaniem od czasu do czasu. Gdy kapusta jest już miękka, zostawiamy ją dalej na małym ogniu, już bez pokrywki aby pozostała woda odparowała całkowicie. W tym czasie myjemy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Jak woda odparuje z kapusty dodajemy do niej jabłka i dusimy(...)placek grubości około 3-4mm. Wykrawamy z niego 12 kółek, którymi wyklejamy zagłębienia w formie. Każdą tartę napełniamy po brzegi ostudzonym nadzieniem. Jeśli chcemy aby tarty wyglądały jeszcze ładniej, z pozostałego ciasta wycinamy foremką jakiś świąteczny kształt – zdecydowałam się na gwiazdkę. Układamy go na wierzch każdej tarty i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Smaczna Stronatrochę chlebki pita. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest dosyć tanie. Moje chlebki przygotowałam z dodatkiem suszonych ziół prowansalskich i mięty, choć równie dobrze możecie przygotować je bez dodatków lub na przykład z kminkiem. Główne szkoły przygotowania chlebków naan są dwie: ta, według której przygotowałam swoje skraca czas przygotowania do minimum. Druga szkoła zakłada użycie drożdży(...)wersję błyskawiczną. Potrzebne nam (na 8 chlebków): - 500 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki masła - 300 ml mleka *opcjonalnie: - suszone zioła prowansalskie - suszona mięta Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Masło stopić, połowę dodać do mąki razem z roztrzepanym jajkiem. Dodać zioła
W poszukiwaniu inspiracjipasuje do każdego dania i do każdego posiłku. Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie każdy ma jakieś wczesne wspomnienia z jajem w roli głównej. Ucieranie kogla(...)świętować. Przepisy są wegańskie, bez cukru, proste i przygotowane z łatwo dostępnych składników wysokiej jakości. Znajdziemy tu pasty do smarowania, pieczywo, kanapki czy burgery. Sporo jest inspiracji kuchnią orientu – żydowską i marokańską. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. God Food. Boska kuchnia Malki Kafki Autorka: Malka Kafka Wydawnictwo: Znak Literanova 10. Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie
Ugotowane pozamiatane(Przepis autorski (mój). Taki mój wymysł, który okazał się rewelacją. Placuszki smakują przepysznie i na pewno każdemu przypadną o gustu. Pamiętajcie tylko, aby krówki
Di gotujeMoje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g
fitolarun.blogspot.comPodstawowe pszenne bułki ze sklepu, znane wszystkim. Zachowują swoją miękkość przynajmniej 2-3 dni, można je też zamrozić na zapas. Składniki: 300 g wody 8 g
W kuchni bez szafekłyżeczka Pianka: białka 5 szt. cukier puder 1/2 szkl. olej 1/2 szkl. budyń malinowy bez cukru 2 opakowania Dodatkowo: maliny 400 gram truskawki kilkanaście szt. cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, aromat i posiekane masło. Zagnieść ciasto. Podzielić na pół(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przykryć wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika na 40-45 min./ 170 stopni. Ostygnięty placek oprószyć cukrem pudrem
Kuchnia Pauletteskulek: Następnie rozwałkowuję pięć mniejszych kulek na placki o średnicy około 16 centymetrów – tak żeby mieściły się w środku gwiazdy. Po rozwałkowaniu postępuję tak samo jak z poprzednimi plackami smaruję je masłem i układam jeden na drugim. Ułożone przenoszę na blachę i wkładam do środka gwiazdy. Nacinam je jak poprzednio tylko z tą różnicą że nie w tych(...)pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego: Przed pieczeniem gwiazdę maluję rozmąconym białkiem i posypuję płatkami migdałowymi i cukrem perlistym. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Gwiazdę piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu. Gwiazda z ciasta drożdżowego jest gotowa
Uwaga Babcia Piecze Chlebziemniaków. Takie, proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie główne. Co polecam? Pyszne pieczone talarki ziemniaczane i frytki jak z McDonalda. Pieczone talarki ziemniaczane – przepis około 1 kg ziemniaków do pieczenia (waga po obraniu) 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej(...)można ją wyłożyć papierem do pieczenia) i układamy w odstępach nasze składniki. Warto też dodać gałązki świeżego rozmarynu. Całość pieczemy około 30-40 minut, do ładnego zarumienienia. W między czasie warto ruszyć/obrócić nasze składniki z 1-2 razy. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. W przypadku pieczonych talarków warto do nich
Słodkie okruszkiponieważ jest to danie lekkie (bez mąki), to porcja wystarcza na jedną osobę. Można się najeść, a żołądek nie jest obciążony. Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki mleczka kokosowego(...)małym ogniu do momentu, aż zetną się białka Następnie przerzucić omlet na drugą stronę i smażyć chwilę (druga strona smaży się szybciej) Omlet przełożyć na talerz i usmażyć drugi placek Na jeden omlet położyć połowę porcji szpinaku, a następnie pokruszony plaster sera koziego. Zwinąć w rulon Na drugi omlet położyć drugą połowę liści szpinaku oraz plastry pieczonego bekonu. Zwinąć
Szczęśliwa kuchniaponieważ jest to danie lekkie (bez mąki), to porcja wystarcza na jedną osobę. Można się najeść, a żołądek nie jest obciążony. Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki mleczka kokosowego(...)małym ogniu do momentu, aż zetną się białka Następnie przerzucić omlet na drugą stronę i smażyć chwilę (druga strona smaży się szybciej) Omlet przełożyć na talerz i usmażyć drugi placek Na jeden omlet położyć połowę porcji szpinaku, a następnie pokruszony plaster sera koziego. Zwinąć w rulon Na drugi omlet położyć drugą połowę liści szpinaku oraz plastry pieczonego bekonu. Zwinąć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com