placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:95/228)

Owsiane placuszki 104

Bardzo sycące. Do ciasta nie dodajemy cukru, więc możemy z powodzeniem podać je na słodko, jak i z jajkiem i warzywami, czyniąc śniadanie pożywnym i smacznym

Kucharzyca
Prosty miodownik z masą budyniową 181

mleka ü   budyń śmietankowy bez cukru ü   1 szklanka cukru ü   1,5 kostki masła w temperaturze pokojowej Na polewę: ü   2 łyżki masła ü   5 łyżek cukru ü   1 łyżka kakao ü   3 łyżki wody Przygotuj: garnuszek dużą blaszkę  papier do pieczenia Zaczynamy od przygotowania kremu. Gotujemy budyń , według(...)piekarnika na 180°C. Masło rozpuszczamy z miodem i studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem , sodą , jajkiem i przestudzonym masłem z miodem. Wyrabiamy do połączenia składników i dzielimy na 3 placki. Pieczemy na papierze do pieczenia na złoty kolor ok.10-12 minut. Najłatwiej ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej (przezroczystej). Wracamy do kremu. Ubijaczką

Bazując na smaku
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 164

łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem budyniowym: 200 ml mleka z nerkowców , 100 g masła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku), 500 g moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder różany do posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych(...)Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić

SzczyptaSmaQ
Jak zrobić pizzę w 10 minut 107

najmniej pół godziny. Jeśli masz kamień do pizzy, a warto go mieć, niech nagrzewa się w piekarniku. Jeśli używasz blaszki do pieczenia też niech się nagrzewa. W szybszym scenariuszu przekładamy pizzę na gorący kamień/blaszkę i pieczemy 5-7 minut w zależności jak grube jest ciasto. W drugim, wolniejszym sposobie, nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw pizzę(...)piekarnika. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a na serze na powierzchni zaczną się robić bąble to znak, że można pizzę wyciągać z pieca. Smacznego! Jeśli chcesz zjeść najlepszą pizzę na świecie, na dodatek zrobioną własnoręcznie bez wysiłku, bo wyrabianie ciasta to dwa razy 3 minuty zagniatania, wypróbuj przepis na idealne ciasto na pizzę i obejrzyj tutorial jak je przygotować

Niedzielny kucharz
Słodkie przekąski na spacer 172

pieczenia, włożyć przygotowaną masę i ugnieść. Potem należy wyciągnąć i pokroić w batoniki. Placki Najprostszy przepis, z którego najczęściej korzystam to jogurt naturalny, jajko i mąka. Proporcje takie, aby była konsystencja gęstej śmietany. To jest baza, do której daję to, co akurat mam w domu np. jabłka, banany, truskawki, borówki. Te placki(...)łyżki syropu klonowego / miodu / cukru trzcinowego 90 ml oleju Do nadziania dżem (polecam Łowicz 100 % bez dodatku cukru). W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Łączymy wszystko razem, mieszamy. Połowę ciasta nakładamy do foremek, dajemy ulubiony dżem i przykrywamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. To zestawienie kilku przekąsek, które zabieramy ze sobą na spacery

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Ciasto Marcinek 37604

papierze do pieczenia, nakłuć widelcem, schłodzić - placki piec w temperaturze około 190 stopni przez 5-6 minut lub do zrumienienia - placki po upieczeniu ułożyć na blacie lub kratce, przycisnąć z góry czymś ciężkim, np. tortownicą o takiej samej średnicy wypełnionej owocami, mąką, itp., zapobiegnie to wywijaniu się ciasta podczas stygnięcia - po upieczeniu wszystkich placków można je zafoliować(...)placków, na wierzch nałożyć taką ilość masy, by można ją było rozsmarować cienką warstwą na całym placku (ja nakładałam około 2 łyżki) - na wierzchu ułożyć kolejny placek, starając się, by równo pokrywał ten dolny, lekko docisnąć, nałożyć kolejną warstwę masy i postępować w ten sposób z wszystkimi plackami i resztą masy śmietankowej (jeśli chcemy wierzch posypać pokruszonym plackiem

Smakołyki Bereniki
Jak upiec biszkopt który nie opada? 206

tobą nie współpracuje. I nie ważne, ze błagalnym wzrokiem patrzysz na piekarnik. Nie wzrusza go, ze chodzisz na paluszkach, żeby nie przeszkadzać mu w wyrastaniu. Klapa, klops, cienki placek. Za każdym razem, kiedy z drżącym sercem otwierasz drzwiczki piekarnika czujesz jak zalewa cię fala rozczarowania. Skąd to wiem? Bo mi tez zdarzało się siedzieć na podłodze kuchni(...)ciasta, to znak, ze biszkopt jest gotowy. * Czas pieczenia różni się w zależności od wielkości blaszki i ilości użytych jajek. Mam biszkopt. I co teraz? Moje gratulacje! Właśnie udało Ci się przełamać klątwę biszkoptu. Od teraz każde podejście do tego ciasta będzie Twoim cukierniczym triumfem. Koniec ze zjadaniem cienkiego placka na podłodze w kuchni! Skoro biszkopt nie stanowi

Ciastkozercy
Prosta sałatka z pomidorów i papryki z czarną quinoą 150

Nie miałam w tym miesiącu zbyt dużo czasu na blogowanie, co niestety widać po ilości postów. Moje posiłki też raczej były proste i szybkie z tego

Quinoa Raz!
Racuchy drożdżowe 162

Nowy Rok nowe wyzwania - tym razem w wydarzeniu Ciasto na niedzielę [ klik ] piekłyśmy racuchy drożdżowe według przepisu rodzinnego Doroty z MW [ klik ] . Racuchy pyszne, puszyste, mamy

Moje Małe Czarowanie
Mołdawska placinta z serem 99

oczyszczonej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej i dodatkowo około 100-150 g mąki do zagniatania około 150 ml oleju do smażenia  Uwaga: W oryginalnym przepisie nie ma proszku do pieczenia, ale lubię kiedy placinty są bardzo puszyste. Możesz pominąć ocet winny jeśli dodajesz proszek do pieczenia.  Nadzienie serowe do placinta(...)marketach bez problemu kupisz też twardszą wersję. Jeśli używasz mozzarelli zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach albo drobniutko posiekaj. Wymieszaj sery z drobno posiekaną zieleniną i dopraw do smaku grubo zmielonym pieprzem. 5. Podziel ciasto na 4 lub 5 równych części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą porcję na bardzo cienki placek. Powinien mieć nie więcej niż

Cztery Fajery
MINI PIZZE Z SZYNKĄ I MOZZARELLĄ 102

oliwę - zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Miskę nakryć czystą ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Dodatki do pizzy: Sos pomidorowy do pizzy: 200 g pomidorów z puszki bez skórki, krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru brązowego 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki zmiksować, następnie dodać po 1/2 łyżeczki suszonych ziół(...)Krok 1. Ciasto na pizze podzielić na 10 części, z każdego kawałka uformować plaski placuszek. Następnie placki posmarować sosem pomidorowym z ziołami i czosnkiem. Na wierzch położyć szynkę i starty ser mozzarella. Gotowe mini pizze włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220stopni i piec około 20 minut, lub do czasu, aż ciasto będzie gotowe, a ser rozpuści się i lekko

Moja Książka Kucharska
FAWORKI, CHRUSTY, CHRUŚCIKI 124

bez laktozy) - szczypta soli - 1 łyżka cukru (dałam mielony ksylitol) - 1 łyżka spirytusu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/3 łyżeczki, ale myślę, że można pominąć) Dodatkowo: - puder lub mielony ksylitol do przyprószenia chrustów - ok.0,5l oleju do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) W misie miksera umieszczamy mąkę, żółtka, puder, sól, spirytus, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia(...)Kilka, kilkanaście razy ubijamy ciasto wałkiem , a następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki, na min. 30 minut. Następnie odrywamy nieduże kawałki ciasta i wałkujemy na cieniutkie placki, czym cieńsze faworki, tym smaczniejsze. Radełkiem lub nożem odcinamy paski ok.3cm. W każdym pasku robimy nacięcie, a następnie przez otwór przewijamy  jedną część ciasta. Odkładamy na blaszkę. Najlepiej

Smaczne Zdrowe
Dyniowe babeczki z czekoladą 172

Sezon dyniowy w pełni. Nie mógłby się obyć bez pachnących, wilgotnych babeczek dyniowych z kawałkami gorzkiej czekolady. Babeczki są wilgotne, rozpływają się w ustach i ostrzegam...szybko znikają ;)     Składniki ( ok 24 sztuk): 450 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 250ml maślanki naturalnej 2 łyżeczki cynamonu  szklanka drobnego cukru(...)skórka otarta z 1/2 pomarańczy starta gorzka czekolada (ilość według uznania) Przygotowanie:   Do   przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można go wykorzystać do placków, ciasta czy zupy). Dynię myje i kroje na mniejsze kawałki, wydrążając uprzednio nasiona. Piekę w 230 stopniach przez 30 minut. Usuwamy skórka

ChilliJemy
Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 168

Niedziela bez ciasta to nie jest prawdziwa niedziela. Nawet ta spędzana nad Bałtykiem gdzie oferta przesłodzonych gofrów i lodów przyprawia o zawrót głowy. I chociaż panie w sklepach patrzyły na mnie jakbym urwała się z księżyca,w końcu szukałam w sobotni wieczór wanilii,cynamonu i mąki krupczatki,  a obsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem(...)ciasto jest i znika w tempie ekspresowym. Ot ponad połowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego pół łyżeczki proszki do pieczenia pół łyżeczki cynamon 1 kostka masła 2 jaja wielkości S lub 1 L 1 łyżka wody lub śmietany

U Fiolki
Miodownik przekładany kremem z kaszy manny 229

Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce,którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 4 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 15-20 minut w temp. 180*. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń. Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło(...)dodać ekstrakt i sok z cytryny. Gotowym kremem przełożyć upieczone placki.  Składniki polewy roztopić i mieszając połączyć ze sobą. Polewę rozsmarować na wierzchu miodownika,dowolnie udekorować. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić

Kolorowa kuchnia Elki