placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:88/228)

Ciabatta z czarnymi oliwkami 234

zaczęły fermentować. Jeśli więc ciabattę mamy piec rano, rozczyn należy przygotować wieczorem poprzedniego dnia. i odwrotnie - do pieczenia bułek wieczorem rozczyn robimy rano. Gdy rozczyn jest gotowy, miesza się go z pozostałą częścią mąki i ponownie zostawia do wyrośnięcia.   Każde pieczone na rozczynie pieczywo ma delikatniejszy smak niż to na zakwasie, bo w trakcie wyrastania ciasta nie powstaje(...)zdjęcie obok). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy ręką i przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm i tniemy na kawałki pożądanej wielkości. Przekładamy na kratkę wyłożoną nasmarowanym oliwą papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce  na mniej więcej godzinę. W tym czasie nasze bułki powinny wyrosnąć do finalnej

W SMAK
Szybka tarta z pieczarkami, cebulą i cheddarem – ciasto kruche na oliwie 254

nieśmiertelnym trio – pieczarkami, serem i cebulą. Jej bazą jest kruche ciasto bez dodatku masła – zamiast niego równie dobrze sprawdza się włoska oliwa. Bez problemu zrobicie ją w godzinę – prawie drugie tyle zajmie pieczenie, ale warto poczekać! CIASTO KRUCHE NA OLIWIE Wybierzcie jak najlepszą oliwę jaką uda się Wam dostać – to od niej w największym stopniu zależy końcowy(...)wyrabiane ciasto zacznie się ciągnąć. Zarabiamy ciasto szybko na kuchennym blacie, spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychało i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – jak każde kruche ciasto można je bez problemu zamrozić, albo przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.   NADZIENIE Pieczarki

Karo in the Kitchen
Baghrir - placki z kraterami i sosem malinowym. 174

przyrządzany z luźnego  ciasta drożdżowego z  mąki lub manny, są przepisy gdzie dodawana jest semolina. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za masę dziur i dziureczek w plackach. 😊 Podawane w wersji słodkiej lub wytrawnej, zawsze na ciepło. I co godne uwagi.... smażone długo na maleńkim ogniu, tylko z jednej strony. Ciasto : jajko 0, 5 szklanki mąki(...)jest proszek do pieczenia, ja go pominęłam i jak widać, manewr się udał. Patelnię delikatnie przecieramy masłem, wylewamy porcję ciasta i bardzo wolno smażymy tylko z jednej strony, zdejmujemy gdy wierzch jest suchy. Jak wspomniałam wcześniej, podajemy na ciepło. Można baghriy maczać w sosie, mnie zdecydowanie bardziej smakują polane sosem. Jeszcze lepiej jak ułożymy dwa placki, jeden

Dieta moja pasja
Migdałowe placuszki z musem malinowym 147

komfort, że nie trzeba w popłochu zrywać się do pracy, a przez to obowiązków jest trochę mniej, a właściwie wcale ich nie ma. Można nieco później wstać, bez zbędnego pośpiechu napić się mocnej kawy, a następnie zabrać się za przygotowanie słodkich pyszności – w tym przypadku orzechowej kolejnej już odmiany panceksów. Obecność mrożonych malin w zamrażarce sprawi, że w okamgnieniu(...)nich pyszny mus, a banany pokrojone w cienki plasterki będą miłym owocowym dodatkiem. Składniki na 2 porcje: Ciasto: ¾ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ szklanki mielonych migdałów 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli ¾ szklanki mleka migdałowego (lub sojowego) 1 łyżka masła migdałowego 2 łyżki syropu klonowego Mus malinowy: 1 szklanka mrożonych malin 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki syropu

Roślinna - blog wegański
Placki z łososiem + film 97

Placki z łososiem to wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu danie idealne dla wielbicieli łososia, to również ciekawy zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wędzony łosoś połączony

Smakowite Dania
Szarlotka z kruszonką 179

Ciasta z jabłkami bardzo często goszczą na moim stole jesienią ale również w porze zimowej. Uwielbiam te smaki i rozkoszuje się każdym nowo

Kubki smaku
Sernik z musem jeżynowym 113

połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić(...)celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę serową. Masa serowa

moj przepis na
Keto pizza z kalafiora (Paleo, LowCarb) 103

się da). Wymieszać masę kalafiorową z jajkiem i zmielonym siemieniem. Dodać przyprawy. Ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągły placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 20- 25 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Sos pomidorowy Oliwę rozgrzać na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę i usmażyć na gorącej(...)jest za gęsty, można dodać odrobinę wody lub więcej oliwy. Gdy spód jest już gotowy, należy posmarować go sosem, wyłożyć ulubione dodatki i piec przez następne 15 minut. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez dodatków): Wartość energetyczna: 238 kcal Tłuszcz: 17,6 g Węglowodany: 9,2 g w tym błonnik 6,5 g Białko

Modern Cave Girl
NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 705

też ją uwielbiam! A Wy jakie szarlotki wolicie? Z kruszonką czy bez? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * jabłka – 2,5 kg ( obrane ) * masło – 200 g * mąka pszenna – 750 g * cukier – 1,5 szkl * żółtko – 4 szt * cynamon – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * buka tarta – 2 łyżki * śmietana gęsta(...)szkl * kisiel cytrynowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule. Jedną mrozimy ok 40 minut, drugą wałkujemy na cienki placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( boki również wykładamy ). Nakłuwamy, podpiekamy

Ostra na Słodko
MALINOWE COULIES 177

deserów, lodów i ciast. Jest pyszny i fantastycznie podkreśla smak słodkich potraw.  Świetnie sprawdza się jako dodatek do budyniu, puddingu chia, owsianki, jaglanki lub pieczonych serników. Można nim polać naleśniki placki lub racuszki. Przygotujecie go niezwykle prosto i szybko. W mniej niż 30 minut otrzymując pyszną dawkę słodkości. Świeże lub mrożone owoce gotujemy z cukrem, aż rozpadną się(...)dać więcej jeśli owoce są bardzo kwaśne WYKONANIE W rondelku na małym ogniu, podgrzewamy maliny z cukrem. Kiedy owoce rozpadną się i zagotują, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez przykrycia przez 15 minut. Co jakiś czas mieszamy.  Zdejmujemy z ognia, studzimy i przecieramy przez sitko.  Przed podaniem można podgrzać, ale nie jest to konieczne. W celu

cool and minty
Oponki bezglutenowe 156

wyszły niesamowite, pachnące bananem i cytryną. Mogę jeść je bez ograniczeń i wyrzutów sumienia. Składniki: • 200 g sera ricotta • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki gryczanej • 4 łyżki cukru • 2 banany • skórka z 1/2 cytryny • 1 łyżka soku cytrynowego • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • 1 łyżka spirytusu • cukier puder(...)cukrem, spirytusem i serem. • Dodać obie mąki, proszek i sodę. Wymieszać mikserem, wyjąć na stolnicę podsypaną mąką ryżową i ręką rozpłaszczyć na 1 cm placek. • Wycinać kółka metalową obręczą z dziurką w środku. • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu

To co kocham
Sernik z musem jeżynowym 181

celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę serową. Masa serowa

moj przepis na
Pani Walewska 469

pieczenia ). Ciasto wraz z papierem wkładamy do dwóch foremek, smarujemy dżemem i pieczemy jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°. Masa bezowa Białka ubijamy na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypujemy cukier puder, na końcu  dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzamy na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy placki jednocześnie(...)Mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy, odstawić z ognia i ostudzić. Masło ucieramy   i dodajemy po 1 łyżce ostudzonej masy budyniową\ej. Całą masę wykładamy  na 1 placku (na warstwie bezy), przykryć drugim. * Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach lub następnego dnia, przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego

charlotte gotuje
Domowy kebab z jagnięciny 180

kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli  pomidor sałata ogórek  cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: wszystkie składniki blendujemy(...)łączymy z pozostałymi składnikami. Przygotowanie: porcja na 5 kebabów W dużej misce łączymy mięso z przyprawami i dobrze mieszamy, formujemy w lekką spłaszczoną kulę i owijamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra - dół przez 50 minut. Następnie wyciągamy z foli i nabijamy na 2 metalowe wykałaczki, układamy je w naczyniu

Niezły Młynek
Nadział babę na pisiorka 229

się fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z  http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html .  Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją(...)jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku  Wykonanie:  ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie

bastalena