placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:94/228)

Rollsy z szynką i serem 260

Posmaruj placek połową sosu, tak aby sos pokrywał całą tortillę. Na sos połóż połowę startego sera żółtego i połowę pokrojonej w drobną kostkę szynki. Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser i szynka. Teraz najtrudniejsza część, zwinięcie tortlilli w ciasny rulon. Rób to delikatnie i od razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz(...)łatwiej się ją kroiło. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st C a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Po wyjęciu rulonu z zamrażarki za pomocą ostrego noża przekrój go w połowie. Nie odwijaj rulonu z folii aluminiowej, krój bez jej zdejmowania. Następnie pokrój dwie części na plasterki o szerokości ok 1,5-2 cm. Każdy z plasterków kładź

nietylkopasta.pl
Proziaki 104

Pochodzę z lubelszczyzny. U nas babcia robiła placki na wzór proziaków, ale były większe – wielkości naleśników. Kładła je na blasze na piecu kaflowym. Plackom wyrastały wielkie bąble, które z bratem przekłuwaliśmy. Babcia nas za to ganiła, bo te z bąblami były najlepsze. Lekko przypalone. Jedliśmy je popijając świeżym mlekiem. Wspaniałe to były czasy. Dziś proziaki stanowią(...)mąki tyle ile zabierze zsiadłe mleko (lub maślanka) i jajko. Ciasto powinno być luźne. Przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkujemy cienki placek. Wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu – patelnia ma być sucha). Proziaki urosną. Przekrawam je na pół. Smaruję masełkiem wymieszanym z rozmiażdżonym ząbkiem czosnku i odrobiną soli

MojaQchnia.pl
Podpłomyki żytnie na zakwasie 318

gąbczastą strukturę, być napowietrzony i lekko kwaśny. Cały ten etap można pominąć, jeśli używamy zakwasu aktywnego, który nie leżakował w lodówce. Koniecznie przeczytajcie tę notkę .   W dniu pieczenia Ciasto właściwe: Z przygotowanego dzień wcześniej zakwasu odważyć 150 g. Resztę przełożyć do słoiczka i schować do lodówki- będzie na kolejny pyszny chlebek :).   Do odważonego zakwasu dodać wszystkie(...)ciasto mąką pszenną podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki i odstawić na 1-2 godzinki do garowania. Następnie każdą kulkę rozwałkować na płaski placek. Smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z obu stron, aż podpłomyki się zarumienią i będą chrupiące. Smacznego!   Źródło: książka "Chleb. Domowa Piekarnia" Piotra Kucharskiego

Nastoletnie Wypiekanie
.1233. ostatnie odkrycie z patelni 114

mleka roślinnego ~40-50ml mleka roślinnego ~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam) ~łyżeczka octu jabłkowego ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~100-150g jabłka (lub innych drobno posiekanych owoców) Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad ich poziom i odstawiamy. Chia łączymy z mlekiem i również odstawiamy(...)zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Mazurek kajmakowy 152

Polecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej(...)łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę cukrową lub marcepanową dzielimy na cztery części ,każdą zabarwiamy barwnikiem.Formujemy większe

Bajeczna Kuchnia
Zupa z pieczonej ciecierzycy 105

placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię. Przyprawami, z którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą(...)węglowodanów.” To tylko niektóre jej właściwości zdrowotne. A tymczasem – zupa z pieczonej ciecierzycy. Składniki na pieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka

mojewypiekiinietylko
Pieczone pierogi z mięsem 177

Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia.  Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał, postarali się o to domownicy, szczególnie dziecko.  Składniki ciasta:  320 g mąki pszennej 200 g masła 100 g gęstej kwaśnej śmietany 1 duże jajko  1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania pierogów Składniki farszu: 4 udka kurczaka (bez(...)lodówce przez godzinę. Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu. Składać ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi i za pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów. Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.  Pierogi posmarować

Codziennik Kuchenny
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 201

połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów(...)pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu

OstryKęs
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 286

połączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów(...)pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu

OstryKęs
Bułki do hot dogów stylu New England – wytrzymałe, miękkie i puszyste 262

ciasto w tym miejscu powinno bardzo szybko wrócić na miejsce – musi być bardzo sprężyste.   Prawidłowo wyrobione ciasto wyjmujemy z miski, miskę smarujemy odrobiną oleju. Ciasto formujemy na blacie (bez podsypywania mąką) w ciasną kulę, starając się nadać jej jak najwięcej napięcia, jak przy formowaniu okrągłego bochenka chleba – najwygodniej to robić ciągnąć kulę ciasta po blacie ruchem okrężnym(...)podwojenia objętości i mocnego napuszenia – powinny się ze sobą posklejać.   PIECZENIE Pod koniec wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do 180 ⁰C. Wyrośnięte bułki wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika i pieczemy do zezłocenia, przez 23-25 minut. W czasie gdy się pieką rozpuszczamy na patelni masło. Bułki od razu po upieczeniu, gorące, smarujemy roztopionym masłem żeby

Karo in the Kitchen
Pączki pieczone 352

szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat  podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć kółka. Rozpłaszczyć nieco w dłoni(...)podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut.Polukrować , posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Delikatne placuszki na serku kanapkowym 164

Niedzielne śniadanie... ostatnio nie wyobrażam sobie go bez placuszków. Dziś po otwarciu lodówki moje oczy od razu skierowały się do serka kanapkowego. Kilka składników i

Słodkie okruszki
Wegańskie pankejki 134

Od czasu do czasu pozwalam sobie urozmaicić swoje posiłki m.in wykonuje je w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału i jaj, bo jak wiadomo weganie nie

Truskawkowa Fiesta
Macowy tort czekoladowy 136

jajko 1 żółtko wykonanie i pieczenie mac: Margarynę , puder i cukier waniliowy ucieramy z jajami. Następnie dodajemy 3/4   śmietany i ucieramy. Resztę śmietany mieszamy z sodą i wlewamy do masy. Następnie do masy przesiewamy mąkę i mikserem z hakami wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej wałkujemy placek wielkości dna od standardowej tortownicy.   Każdy

Domowe ciasta
kruche ciasteczka 121

przekonać, że może być też coś bez czekolady. Kruche ciasteczka są idealne jako mała przekąska i co najważniejsze, wiemy co jemy. Najdłużej oczywiście czeka się na wychłodzenie ciasta, bo potem to szybko znikają z talerza ;) Składniki: kostka margaryn 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo Przygotowanie: Thermomix wszystkie(...)tradycyjnie wszystkie składniki zagnieść na ciasto :) następnie postępujemy tak samo  ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok 30 min po tym czasie rozwałkować na cienki placek i wykrawać ciasteczka (moje foremki należały do mojej Babci więc jeszcze cenniejsze są :) ) piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez ok 10 min  Smacznego

Gotowanie z pasją
Rabarbar w kruchym 130

wierzchiej warstwie było kilka otworów, żeby nadzienie mogło w miarę swobodnie bąbelkować. Gotowe ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy grubym cukrem i wstawiamy na niższą półkę do piekarnika. Pieczemy około godziny, aż placek pięknie się zezłoci.  I najważniejsze- NIE JEMY ZARAZ PO UPIECZENIU (i nie pytamy skąd blogerka to wie). Nadzienie jest gorące jak lawa i nie tyle rozpuszcza(...)kawałek. Pozostaje tylko szybko przygotować jakiś napar, zasiąść wygodnie i oddać się afirmacji życia. Albo chociaż placka. I cieszyć się chwilą obecną, nawet jeśli to wciąż trwanie w zawieszeniu. Bo co by się nie działo, to lepiej wisieć z ciastem niż bez:-) *To jest kruche ciasto bez jajek, które bardzo lubię, szczególnie z takimi słodkimi nadzieniami. Jeśli

les mirabelles
Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 184

tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia .   B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut(...)mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wcze sne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kszta łt.   WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babka z marcepanem i polewą krówkową SMACZNE PRZEPISY - Babka pomarańczowa    MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno

Grunt to przepis!
Ciasteczka czekoladowe paleo (z foremek) 176

zrobić takie pyszności? Czekoladowe ciasteczka paleo z foremek – bezglutenowe, bez orzechów, cukru i nabiału, przepis: gorzka czekolada – tabliczka (100 g), co najmniej 85%, najlepiej całkowicie bez cukru olej kokosowy – 1/3 szklanki mąka kokosowa – szklanka miód – 1/3 szklanki jajka – 4 ekstrakt waniliowy – łyżka cynamon – łyżeczka Czekoladę i olej kokosowy roztapiamy(...)stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa dla dzieci – wycinanie foremkami ciasteczek i układanie na arkuszu papieru na blaszce. Pozostałości rozwałkuj z nową porcją ciasta

PaleoSMAK
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 170

tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut(...)mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . A teraz warować z wałkiem przy wejściu do kuchni, aby Pan Mąż nie pożarł zawartości blachy za jednym posiedzeniem :) Smacznego

Grunt to przepis!
Placek z makiem i masą orzechową 1189

Składniki na ciasto: Makowe: 6 jaj; 200 g cukru pudru; 300 g maku; 1 łyżka proszku do pieczenia; kilka kropli aromatu migdałowego;  Biszkoptowe: 3 jaja; 100 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 100 g mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia;  Ciasto makowe: Mak sparzyć, wystudzić i zmielić (2 razy w maszynce do mielenia na sicie(...)proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe wykładać łyżką na surowe ciasto makowe, delikatnie rozprowadzając po całej powierzchni. Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić. Masa orzechowa: 0,5 l mleka; 120 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy bez cukru

In my kitchen