Posmaruj placek połową sosu, tak aby sos pokrywał całą tortillę. Na sos połóż połowę startego sera żółtego i połowę pokrojonej w drobną kostkę szynki. Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser i szynka. Teraz najtrudniejsza część, zwinięcie tortlilli w ciasny rulon. Rób to delikatnie i od razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz(...)łatwiej się ją kroiło. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st C a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Po wyjęciu rulonu z zamrażarki za pomocą ostrego noża przekrój go w połowie. Nie odwijaj rulonu z folii aluminiowej, krój bez jej zdejmowania. Następnie pokrój dwie części na plasterki o szerokości ok 1,5-2 cm. Każdy z plasterków kładź
nietylkopasta.plPochodzę z lubelszczyzny. U nas babcia robiła placki na wzór proziaków, ale były większe – wielkości naleśników. Kładła je na blasze na piecu kaflowym. Plackom wyrastały wielkie bąble, które z bratem przekłuwaliśmy. Babcia nas za to ganiła, bo te z bąblami były najlepsze. Lekko przypalone. Jedliśmy je popijając świeżym mlekiem. Wspaniałe to były czasy. Dziś proziaki stanowią(...)mąki tyle ile zabierze zsiadłe mleko (lub maślanka) i jajko. Ciasto powinno być luźne. Przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkujemy cienki placek. Wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu – patelnia ma być sucha). Proziaki urosną. Przekrawam je na pół. Smaruję masełkiem wymieszanym z rozmiażdżonym ząbkiem czosnku i odrobiną soli
MojaQchnia.plmleka roślinnego ~40-50ml mleka roślinnego ~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam) ~łyżeczka octu jabłkowego ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~100-150g jabłka (lub innych drobno posiekanych owoców) Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad ich poziom i odstawiamy. Chia łączymy z mlekiem i również odstawiamy(...)zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsPolecam smacznego i efektownego mazurka przełożonego dżemem i masą kajmakową.Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt Wielkanocnych,musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 kilograma maki pszennej kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej(...)łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzony placek smarujemy dżemem i przykrywamy drugim.Wierzch smarujemy masą kajmakową.Masę cukrową lub marcepanową dzielimy na cztery części ,każdą zabarwiamy barwnikiem.Formujemy większe
Bajeczna Kuchniaplacków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię. Przyprawami, z którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą(...)węglowodanów.” To tylko niektóre jej właściwości zdrowotne. A tymczasem – zupa z pieczonej ciecierzycy. Składniki na pieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku Składniki na zupę: - pieczona ciecierzyca - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l) - 2 ugotowane marchewki z bulionu - kilka
mojewypiekiinietylkoPierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia. Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał, postarali się o to domownicy, szczególnie dziecko. Składniki ciasta: 320 g mąki pszennej 200 g masła 100 g gęstej kwaśnej śmietany 1 duże jajko 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania pierogów Składniki farszu: 4 udka kurczaka (bez(...)lodówce przez godzinę. Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu. Składać ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi i za pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów. Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi. Pierogi posmarować
Codziennik Kuchennypołączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów(...)pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu
OstryKęspołączenie okazało się wyśmienite. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów(...)pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu
OstryKęsciasto w tym miejscu powinno bardzo szybko wrócić na miejsce – musi być bardzo sprężyste. Prawidłowo wyrobione ciasto wyjmujemy z miski, miskę smarujemy odrobiną oleju. Ciasto formujemy na blacie (bez podsypywania mąką) w ciasną kulę, starając się nadać jej jak najwięcej napięcia, jak przy formowaniu okrągłego bochenka chleba – najwygodniej to robić ciągnąć kulę ciasta po blacie ruchem okrężnym(...)podwojenia objętości i mocnego napuszenia – powinny się ze sobą posklejać. PIECZENIE Pod koniec wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do 180 ⁰C. Wyrośnięte bułki wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika i pieczemy do zezłocenia, przez 23-25 minut. W czasie gdy się pieką rozpuszczamy na patelni masło. Bułki od razu po upieczeniu, gorące, smarujemy roztopionym masłem żeby
Karo in the Kitchenszybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć kółka. Rozpłaszczyć nieco w dłoni(...)podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piec przez 13-15 minut. Od razu wyjąć z piekarnika. Studzić przez około 10 minut.Polukrować , posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieNiedzielne śniadanie... ostatnio nie wyobrażam sobie go bez placuszków. Dziś po otwarciu lodówki moje oczy od razu skierowały się do serka kanapkowego. Kilka składników i
Słodkie okruszkiOd czasu do czasu pozwalam sobie urozmaicić swoje posiłki m.in wykonuje je w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału i jaj, bo jak wiadomo weganie nie
Truskawkowa Fiestajajko 1 żółtko wykonanie i pieczenie mac: Margarynę , puder i cukier waniliowy ucieramy z jajami. Następnie dodajemy 3/4 śmietany i ucieramy. Resztę śmietany mieszamy z sodą i wlewamy do masy. Następnie do masy przesiewamy mąkę i mikserem z hakami wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej wałkujemy placek wielkości dna od standardowej tortownicy. Każdy
Domowe ciastaprzekonać, że może być też coś bez czekolady. Kruche ciasteczka są idealne jako mała przekąska i co najważniejsze, wiemy co jemy. Najdłużej oczywiście czeka się na wychłodzenie ciasta, bo potem to szybko znikają z talerza ;) Składniki: kostka margaryn 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo Przygotowanie: Thermomix wszystkie(...)tradycyjnie wszystkie składniki zagnieść na ciasto :) następnie postępujemy tak samo ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok 30 min po tym czasie rozwałkować na cienki placek i wykrawać ciasteczka (moje foremki należały do mojej Babci więc jeszcze cenniejsze są :) ) piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez ok 10 min Smacznego
Gotowanie z pasjąwierzchiej warstwie było kilka otworów, żeby nadzienie mogło w miarę swobodnie bąbelkować. Gotowe ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy grubym cukrem i wstawiamy na niższą półkę do piekarnika. Pieczemy około godziny, aż placek pięknie się zezłoci. I najważniejsze- NIE JEMY ZARAZ PO UPIECZENIU (i nie pytamy skąd blogerka to wie). Nadzienie jest gorące jak lawa i nie tyle rozpuszcza(...)kawałek. Pozostaje tylko szybko przygotować jakiś napar, zasiąść wygodnie i oddać się afirmacji życia. Albo chociaż placka. I cieszyć się chwilą obecną, nawet jeśli to wciąż trwanie w zawieszeniu. Bo co by się nie działo, to lepiej wisieć z ciastem niż bez:-) *To jest kruche ciasto bez jajek, które bardzo lubię, szczególnie z takimi słodkimi nadzieniami. Jeśli
les mirabellestortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut(...)mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wcze sne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kszta łt. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babka z marcepanem i polewą krówkową SMACZNE PRZEPISY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno
Grunt to przepis!zrobić takie pyszności? Czekoladowe ciasteczka paleo z foremek – bezglutenowe, bez orzechów, cukru i nabiału, przepis: gorzka czekolada – tabliczka (100 g), co najmniej 85%, najlepiej całkowicie bez cukru olej kokosowy – 1/3 szklanki mąka kokosowa – szklanka miód – 1/3 szklanki jajka – 4 ekstrakt waniliowy – łyżka cynamon – łyżeczka Czekoladę i olej kokosowy roztapiamy(...)stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa dla dzieci – wycinanie foremkami ciasteczek i układanie na arkuszu papieru na blaszce. Pozostałości rozwałkuj z nową porcją ciasta
PaleoSMAKtortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut(...)mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . A teraz warować z wałkiem przy wejściu do kuchni, aby Pan Mąż nie pożarł zawartości blachy za jednym posiedzeniem :) Smacznego
Grunt to przepis!