Tacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko
Karo in the KitchenMiało być risotto z dynią, ale po długim dniu w pracy, byłam tak głodna, że nie miałam ochoty czekać na obiad. Wymyśliłam, że zamiast risotta z
Moja Delicjaschabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 50 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 2 piersi z kurczaka – 4-8 plastrów szynki parmeńskiej lub podobnej – 100 g (kulka
nietylkopasta.plmleka ponieważ ciasto może być za miękkie. Ciasto wyrabiamy dokładnie ok. 5 minut i gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną(...)wystygną i ztwardnieją. Po tym czasie wkładamy je do pojemnika i szczelnie zamykamy. Tydzień przed świętami pierniczki wyciągamy i dekorujemy lukrem lub wg uznania Jak przygotować lukier? to bardzo proste. W metalowej misce ucieramy białka z cukrem na gęstą białą masę . Opcjonalnie dodajemy sok z cytryny :). Gotowe. Artykuł Pierniczki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEwidelcem. Patelnię przecieramy tłuszczem i smażymy naleśniki. Po lekkim ostygnięciu smarujemy masą twarogową, zostawiając wolny brzeg, aby nam nic nie wypływało. Składamy na cztery w tzw kopertę. Takie placki układamy na suchej patelni, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wolno. Chodzi aby masa się ścięła i całość była gorąca. Podajemy wprost z patelni z ciepłym sosem. I to jest dobre(...)wyglądają tak efektownie, ale jak to ciasto przejdzie smakiem jagód, zrobi się wilgotne i aromatyczne....tego się nie da opisać, tego trzeba spróbować. Zachęcam do wypróbowania tego prostego sposobu na wyborne naleśniki
Dieta moja pasjaZarówno ja, jak i moje pociechy bardzo lubimy kaszę manną i wszelkiego rodzaju placki i placuszki. Dlatego od czasu do czasu łączę te dwa ulubione dania i piekę na śniadanie sobie i dzieciom placuszki jabłkowe z kaszy manny. Te małe i szybkie w wykonaniu placuszki znikają z naszych talerzyków w mgnieniu oka. Ostatnio postanowiłam wzbogacić ich smak dodając(...)nich cynamonowe ziarenka, które otrzymałam od Ziarenkowo . To był przysłowiowy „strzał w 10”. Ziarenka idealnie komponują się z resztą składników. Polecam Wam ten smaczny i prosty przepis na udane śniadanie. Placuszki jabłkowe z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami – przepis i pomysł własny. Placuszki jabłkowe z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami
Słodkie okruszkiplacki będące tradycyjną potrawą w kuchni rosyjskiej, robiłam pierwszy raz i odrazu się w nich zakochałam. Zamiast białej mąki, by było zdrowiej użyłam mąki razowej i wszystko udało się z nią idealnie. Dziś przepis na wersję najbardziej tradycyjną, ale mam już kilka pomysłów na ich urozmaicenie. Składniki: 200 g sera twarogowego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej razowej(...)opcjonalnie 1 łyżeczka cukru/miodu do posłodzenia olej do smażenia Wykonanie syrników jest banalnie proste i do tego szybkie - mieszamy ze sobą ser, jajko, mąkę i smażymy na rozgrzanej patelni. I już jest pyszne i zdrowe śniadanie. Wystarczy tylko dodać ulubione owoce, albo np odrobinę dżemu
Cynamonowe szczęściepierogi ruskie , to tylko sól i pieprz,każda inna przyprawa zmienia ich smak. czasami do farszu dodaję drobne kawałki podsmażonego boczku , też powstaje bardzo dobry farsz. Wałkujemy na okrągły placek , jak mamy przyrząd do pierogów to używamy do wyciskania i robienia pierogów , lub tradycyjnie: szklanka i nasze sprawne ręce. Ja lepię sama , chociaż przyrząd, do pierogów, próbowałam, jednak(...)dodatkiem łyżki oleju, nie sklejają się. Wyjmujemy , gdy wypłyną na wierzch, można chwilę pogotować Już gotowe Polecam również : Pierogi z kapustą i grzybami Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewymnie jakoś wzięło na coś pikantnego, a że bardzo lubię burito to decyzja była prosta. Danie szybkie, aromatyczne, treściwe i sycące danie. Co potrzebujemy: 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego oliwa 3 średnie cebule 1 (pół litrowy) słoik przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy papryczka czerwona chili papryczka zielona chili ( proponuję aby łączna ilość(...)papryczki wahała się w okolicach 150g) 2 łyżeczki kuminu (płaskie) 1 łyżeczka kolendry (płaskie) 1 łyżeczka cynamonu (płaskie) pęczek natki pietruszki 1 kostka rosołowa wołowa 5-6 placków tortilli Przygotowanie: Biorę patelnię, głęboką bo wszystkie składniki będą kolejno dodawane. I tak, na patelnię oliwę - rozgrzewam ją, dodaję drobno posiekaną cebulę, podsmażam do delikatnego zarumienienia. Dodaję mięso mielone i rozkruszoną
Mechanik w kuchniPyszne, kruchutkie ciasteczka, jedząc je, nie można poprzestać na jednym, wciągają jak nic innego ;) Zatem zachęcam do wypieku ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 200 gr śmietany
Gotowanie...to proste !Żelazo - 2,89 mg Magnez - 48 mg Fosfor - 168 mg Potas - 291 mg Sód – 7 mg Cynk - 1,53 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference #placki #ciecierzyca #zdrowie #odpornosc
Szkrab Je Samjest dla mnie szkodliwe. Od tego czasu podjęłam tyle prób, żeby uzyskać idealne ciasto naleśnikowe w wersji bezglutenowej i bez mlecznej, że sama nie byłabym w stanie tego zliczyć. Placki były lepsze i gorsze, całe mnóstwo wylądowało w koszu na śmieci. Często po tym jak nic nie wychodziło z poczynionych prób byłam już na tyle zrezygnowana i sfrustrowana, stwierdzałam(...)już dopracowałam, które były smaczne ale niestety brakowało im tego tradycyjnego smaku. Jednak po krótkiej przerwie znowu nachodziła mnie ogromna ochota na naleśniki z dzieciństwa i zaczynałam od nowa. Proste rozwiązania są najlepsze – przepis idealny Rozwiązaniem okazało się bardzo proste połączenie mąk, bo jak wiadomo, w przepisach bez glutenu ich powodzenie leży właśnie w kombinacji i proporcjach
Book of spellsdzieciństwa jest dla mnie zakazane. W tym czasie podjęłam tyle prób, żeby uzyskać idealne ciasto naleśnikowe w wersji bezglutenowej i bezmlecznej, że sama nie byłabym w stanie tego zliczyć. Placki były lepsze i gorsze, całe mnóstwo wylądowało w koszu na śmieci. Często po tym jak nic nie wychodziło z poczynionych prób byłam już na tyle zrezygnowana, stwierdzałam(...)które były smaczne ale niestety czegoś im brakowało. Jednak po krótkiej przerwie znowu nachodziła mnie ogromna ochota na naleśniki z dzieciństwa i zaczynałam od nowa. Rozwiązaniem okazało się bardzo proste połączenie mąk, bo jak wiadomo, w przepisach bez glutenu ich powodzenie leży właśnie w kombinacji i proporcjach różnych rodzajów maki. Połączenie zwykłej mąki ryżowej, maki z tapioki i skrobi ziemniaczanej
Book of spellsdotrę do rodzinnego miasta :) Jeśli Ty też jesteś w podobnej sytuacji jak moja, wiadomo, że do świąt trzeba jeszcze tych kilka dni wytrzymać, dlatego też polecam Ci przepis na proste, szybie, pyszne śniadanie. Bądź też każdy inny posiłek według Twojego kulinarnego gustu. Placuszki bananowe to recepta na szybki posiłek, którego rezultatem jest maksimum smaku. Składniki (8 placuszków) 1 banan(...)pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, jogurt, mąkę. Następnie proszek, sodę i sól. Wszystko mieszamy. Patelnię skrapiamy oliwą w minimalnej ilości, układamy łyżką placki i smażymy z obu stron. Podajemy z pokrojonym bananem, jogurtem greckim i miodem. POLECAM GORĄCO
Mój Smak na Życiewiadomo, tłusty czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! Składniki: – 250g białego sera półtłustego – 250g mąki – 100g masła – 1 jajko + 1 żółtko(...)przekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem – środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć
CookYourselfrozkładamy masę na pierwszym placku orzechowym i dokładnie ją rozsmarowujemy. 3. Na masę układamy owoce (u mnie borówki) i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. 4. Czynności powtarzamy z plackiem kakaowym, który stanowi drugą warstwę tortu. 5. Ponczujemy również ostatni biszkopt, a następnie smarujemy kremem cały tort, łącznie z brzegami. 6. Na wierzch układamy owoce i posypujemy płatkami startej czekolady(...)gotowy Po przełożeniu warto włożyć go do lodówki na ok. 30 minut, aby całość stężała. Smacznego! Polecam również inne moje przepisy na ciasta: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie Proste ciasto ze śliwkami Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą Artykuł Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki
Okiem Blondynki by McBlondiwiadomo, tłusty czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła - 1 jajko + 1 żółtko - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej(...)oleju Ser przekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały
CookYourselfSzare kluski z okrasą Prostym sposobem na szybki i syty obiad są szare kluski . Pyszne , nieskomplikowane ( trochę kłopotliwe za pierwszym razem , później już nie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , taka klasyka , która nigdy nie wychodzi z mody i gustów . Oczywiście, jak to z klasyczną kuchnią często bywa(...)dietetyczne potrawy to, to nie są . No ale przecież nie codziennie, wcinamy kluchy , placki czy babki ziemniaczane , a od czasu do czasu nikomu w biodra nie pójdzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mam taką nadzieję , a nawet jeśli będą chciały nas zaatakować , to warto i zdrowo
Ogrodnik w podróżyProsty, szybki i pyszny przepis na domową tortille z mąki kukurydzianej i pszennej. Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag mąki kukurydzianej 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka wody sól do smaku Wykonanie: Zmieszać obie mąki, wlać letnią wodę, posolić i wyrobić ciasto aż stanie się elastyczne (wyrabiać około 15 minut) następnie ciasto zgnieść w kulę i odstawić(...)minut. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych kawałków, uformować małe kulki, rozwałkować na placki. Piec z dwóch stron na suchej patelni, po upieczeniu przechowywać w płóciennym woreczku
Tradycyjna Kuchnia