połączenie ciasta z jajami i przygotowanie go do pieczenia. W zależności od tego co chcemy uzyskać, ciasto wykładamy na blaszkę w odpowiedni sposób. Mini ptysie/ptysie wyciskając rękawem cukierniczym okrągłe placki. Eklerki wyciskając paski ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego. Blaty na karpatkę po prostu przy użyciu łyżki. Potrzebujemy: 250 ml wody (1 szklanka) 80 g masła 1 szklanka mąki pszennej
MamaOskarkapyszne proste ciasto a posmakuje każdemu,znika błyskawicznie-gwarantuje-hihi Składniki : 2,5 szkl mąki, 250 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 100ml śmietany 22% ok 1 l jagód 1 białko 1 łyżka cukru ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier Przygotowanie : Ze składników(...)ciasto zagnieść placek (posiekać masło, dodać mąkę i suche składniki, szybko przeciekać razem, zagnieść z żółtkami i śmietaną). Uformować spłaszczoną kulę, schłodzić w lodówce ok 30 minut. Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1/3 do 2/3. Większy kawałek rozwałkować tak żeby wyłożył blaszkę na grubość ok 1 cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, ok 10 minut
Swojskie jedzonkoJuż tak długo chodzą za mną naleśniki w wersji "na słono", że musiałam w końcu zaspokoić swój apetyt ;) i tak dziś przygotowałam proste, szybkie i smaczne naleśniki ze szpinakiem ;) Składniki (2 naleśniki): farsz: około 300g mrożonego szpinaku 2 łyżki sera białego Emilka ulubione przyprawy naleśniki: 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1 łyżka zmiksowanych otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka skrobi(...)ziemniaczanej firmy Kupiec (lub skrobia kukurydziana w przypadku osób stosujących dietę białkową) szczypta soli Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy, a następnie smażymy cienkie placki na rozgrzanej teflonowej patelni smażymy na małym ogniu, odwracamy dopiero wtedy kiedy brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić szpinak rozmrażamy, podsmażamy na patelni, aż cała woda wyparuję dodajemy ser i doprawiamy na naleśniku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćGulasz to narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z
Słodka StronaGulasz to narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z
Słodka StronaPo prostu zróbcie je sobie, są smakowite. Zakupcie tylko amarantus ekspandowany, wszędzie już można go dostać w dobrych sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością i cieszmy
Moje Małe CzarowanieWarto upiec nie tylko na święta Bożego Narodzenia :) Robi się szybko, a są naprawdę smaczne. Składniki : 1/2 kg mąki 25 dag cukru 25 dag masła
Proste PotrawyOstrovit w swojej ofercie posiada gotową mieszankę na proteinowe naleśniki czy też placki. Ja ten produkt postanowiłam wykorzystać do przygotowania omleta, którego podałam z sosem malinowym własnej roboty i sosem czekoladowym "zero kalorii". Całość dobrze się komponowała i smakowała. Zarówno mieszankę, jak i sos opisuję w dalszej części wpisu, gdzie oczywiście znajdziesz także przepis na tego proteinowego omleta(...)wlej masę i smaż na małym ogniu ok. 3 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Podawaj z ulubionymi dodatkami. NALEŚNIKI WYSOKOBIAŁKOWE odznaczają się prostym i dobrym składem, bazującym na płatkach owsianych i koncentracie białka serwatkowego. A pełny skład prezentuje się następująco → płatki owsiane, koncentrat białek serwatkowych WPC 80, białka mleka, białka jaj w proszku
Zdrowie na języku :Pokazji akcji ziemniaczanej organizowanej na agregatach blogów kulinarnych. Coś pomiędzy rösti a plackami ziemniaczanymi. Pomiędzy, bo rösti robi się z ziemniaków ugotowanych, a z kolei ziemniaki na placki są drobniej starte i pomieszane często z mąką. Podczas gdy pierwsze wzmianki o rösti pochodzą z XVI wieku, pierwsze wzmianki o hash browns pochodzą z końca XIX wieku, jakoby miało(...)nowojorskich hotelach. Na dobre, czyli dla większości społeczeństwa rozpowszechniło się w latach pięćdziesiątych XX wieku, kiedy stało się daniem śniadaniowym w przydrożnych motelach. Dla mnie to kolejny ciekawy i prosty sposób przygotowania ziemniaków, który możemy podać z dowolnym sosem. Składniki: - ziemniaki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wody, żeby wypłukać skrobię. Mieszamy, wylewamy wodę
Kryzysowa Książka Kucharskalodówki. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni.Schłodzone ciasto uformuj w wałek i krój nożem plasterki o grubości ok. 4 mm. Możesz też zrobić tradycyjnie: wałkować ciasto na placek i wykrawać szklanką kółka, ale po co się męczyć, skoro plasterki też są fajne i bardzo szybko się je robi? Kółka kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz(...)dziesięciu minutach patrz uważnym okiem na ciastka ,bo lubią niespodziewanie zarumienić się zbyt szybko. Z przepisu wyjdzie ponad 40 ciasteczek. Im mniejsza średnica tym więcej ciastek. Prawda, że prosty przepis? Ten i wiele innych prostych, pysznych przepisów znajdziecie w książce Kasi . Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMówią na niego chlebek a to właściwie ciasto. Najważniejsze, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz idealny do wykorzystania bardzo dojrzałych bananów, które masz w domu. Możesz go oczywiście urozmaicić – dodając różne rodzaje cukru, cynamon lub orzechy. Za każdym razem twój chlebek bananowy może smakować nieco inaczej. Do mojego wypieku wykorzystałam dwa rodzaje cukru – biały i cukier kokosowy(...)dzięki temu drugiemu chlebek ma ciemniejszy kolor. Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami chlebek bananowy Przygotowanie
nietylkopasta.plnagle naszło mnie w sobotę na zrobienie tego pysznego, prostego i dość szybkiego ciasta, tak szybko ono zniknęło. W zasadzie zostało tylko pół porcji. Nic dziwnego, ciasto wyszło genialne! Jeżyny są kwaśne, a reszta słodka i całość świetnie się komponuje. Jedyne, co wymaga poprawy to, aby 15-20 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego(...)troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami. Mam je od dawna, ale nigdy nie skorzystałam z żadnego przepisu, przynajmniej nie pamiętam. Ale wtedy szukając innego przepisu, wpadł mi w oko kruchy placek
Anioszek w kuchniChrupiące, pachnące ciasteczka cynamonowe gotowe w kilka minut. Umilą każdy jesienno-zimowy wieczór. Czas wykonania: 1 h (20 min przygotowania + 3 partie po
KuchniaWeDwoje.plpołudniowych i południowo-wschodnich Niemiec z pysznym cebulowym nadzieniem. Znam smak tego ciasta, bo niejednokrotnie raczyłam się nim na ulicznych jarmarkach i zawsze się nim zachwycałam. Jednak ten domowy placek bije wszystkie inne na głowę. Jeśli obawiasz się cebuli, to zupełnie bez powodu. Powoli duszona cebula jest aromatyczna, delikatnie slodka i nie ma nic wspólnego z ostrym smakiem(...)kolacja lub przekąska. Pyszny gorący prosto z piekarnika i na zimno ponoć też, niestety nie został ani kawałeczek także nie próbowałam. Wystarczy pominąć boczek, by cieszyć się wegeteriańską wersją. Proste składniki i obłędny smak. Ciasto jest bardzo chrupiące, a nadzienie przepyszne. Bardzo polecam! Składniki na ciasto drożdżowe: 250 g mąki orkiszowej (jasna 700+pełnoziarnista) 50 g masła25g drożdży
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!