prosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie na gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek
Świat Domowej KuchniJestem fanką pierogów, szczególnie tych domowej roboty. Jednak ich lepienie zajmuje sporo czasu co często jest mocno zniechęcające. Zaczęłam je lepić metodą seryjną - jednocześnie
Ze smakiem bez glutenuJestem fanką pierogów, szczególnie tych domowej roboty. Jednak ich lepienie zajmuje sporo czasu co często jest mocno zniechęcające. Zaczęłam je lepić metodą seryjną - jednocześnie
Ze smakiem bez glutenuPewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach – bardzo szybkie i pyszne. W swojej szafce znalazłam macę (placki, które w składzie mają tylko mąkę i
Via GustoSkładniki : 100 g białej komosy ok. 2 łyżek mąki 2 łyżki mleka 1 jajko ewentualnie 2 łyżki miodu do polania szczypta cynamonu owoce
Proste PotrawyNa dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalokalnych produktów,warzyw i owoców, bez chemii i innych pestycydów.W książce znajdziecie mnóstwo przepisów, niektóre nawet takie nie codzienne jak ziemniaki pieczone z winogronami,musztardowe grzyby z plackiem ziemniaczanym czy oszukany krupnik z fasolą. Autorka opowiada o gotowaniu i jej początkach, o rodzinie, dzieciństwie, dlaczego wybrała miskę. Taki poradnik przyda się każdej gospodyni. 10 % dochodu ze sprzedaży książki autorka(...)ziemniaków i fasoli a może smoothie bowl z truskawkami. Jesteście ciekawi? to zapraszam. Książkę bardzo polecam i sama skorzystam z przepisów które są w niej przedstawione, pyszne, aromatyczne i proste. Zapraszam do jej nabycia bo naprawdę warto. Tytuł: Miska szczęścia, lokalnie zdrowo, sezonowo Autor: Laura Osęka Wydawnictwo:Publicat Rok wydania:2018 Ilość stron: 208 Cena
Sama słodycz i szczypta chilijestem zwolenniczką mycia żadnych noży w zmywarce, gdyż to bardzo je tępi. Co można przygotować z produktów pociętych przez spiralizer? warzywne makarony spiralne cieniutkie frytki, nie tylko z ziemniaków placki warzywne sałatki surówki Cechy maszynki: Zasilanie: 80 W, 220-240 V~, 50/60 Hz waga: ok 1.5 kg długość przewodu: ok 90 cm spiralna tarka do tworzenia kolorowych, warzywno
Codzienna kuchnia niecodziennażółty startu *************************** Do miski wsypać mąkę , dodać olej ,sól i powoli ,mieszając ręką dolewać wody ,tyle aby nam się ciasto ładnie połączyło.Wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować placek na wielkość patelni . Patelnię suchą rozgrzewamy ,zmniejszamy ogień , układamy na niej ciasto i pieczemy na złoty kolor.Odwracamy , smarujemy przecierem pomidorowym ,solimy , popieprzyć , posypać ziołami ,czosnkiem i serem.Ulożyć pokrojone
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasło, sodę rozpuszczoną w mleku, cukier, miód oraz jajko. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na wielkość blaszki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temp. 180st C przez ok 15 minut. Studzimy. 2. Szklankę mleka gotujemy wraz z kaszą manną, cukrem kryształem i waniliowym . Do gotującego się mleka(...)dodatkowym żółtkiem. Studzimy. Kostkę masła ucieramy dodając po odrobinie masy grysikowej. Do smaku dodajemy olejek migdałowy. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Prawda, że proste? Pamiętajcie, by podzielić się ze mną opinią i zdjęciem, jeśli tylko to ciasto przygotujecie
Kuchnia w czekoladziejest całkiem prosty w obejściu. Sprawia mi to coraz większą radość i przyjemność i przez swoje przepisy chciałaby kogoś zachęcić do nauki gotowania. Nie jest to może jakieś bardzo proste, ale też nie jest to skomplikowane. Ja na przestrzeni lat sporo się nauczyłam, a teraz jestem na etapie odkrywania nowych nieznanych mi wcześniej składników. Kiedyś szczytem kunsztu kulinarnego było(...)mnie kupienie mięsa i sosu ze słoika i przygotowanie spaghetti, teraz staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy. A w przyszłości planuje porwać się na ciasto francuskie, pierwsza próba się nie udała jak na razie ;) Składniki 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody
Delusional TrinePrzepis, który chodził za mną od dawna Pyszne naleśniki z farszem ziemniaczanym i dodatkiem pieczarek w śmietanie. Są bardzo sycące. Jeden taki naleśnik wystarcza na obiad
Bulliomiksujemy na puch, następnie powoli dodajemy budyń. Masa wychodzi troszkę rzadka, ale taka ma być :-) ładnie się zetnie w lodówce. następnie placki przekładamy gotowym kremem. Na ostatni placek również dajemy cieniutką warstwę kremu. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy polewę. Ja składniki daje do miseczki i wkładam do mikrofali na 20-30 s, wszystko dokładnie(...)wykładamy na ciasto, całość posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Najlepsze jest na drugi dzień :-) Bardzo polecam, jest piękne i bardzo pyszne oraz proste w wykonaniu :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuRoladki z tortilli są hitem domowych imprez a także znakomitą propozycją na Sylwestra. Wystarczy odrobina fantazji by wyczarować w prosty sposób kolorowe, smaczne ślimaczki, które błyskawicznie znikają ze stołu, można je przygotować ze swoich ulubionych składników. składniki na około 20 sztuk 4 sztuki tortilli 2 opakowanie serka typu Almette o dowolnym smaku główka sałaty masłowej lub lodowej 4-5 małych(...)korniszonów 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 150 g salami w plastrach 250 g sera żółtego w plastrach przepis Placki tortilli dość obficie smarujemy serkiem. Na plackach układamy umyte i osuszone liście sałaty, po 3-4 sztuki. Połowę tortilli przykrywamy salami a na wierzchu umieszczamy plastry żółtego sera. Odsączone korniszony, żółtą i czerwoną paprykę kroimy w plastry
Smakowite Daniazrobić. Jasne, salami jest tłuste, ale sama mozarella także. Więc trochę się rozczarowałem, bo oczekiwałem aromatycznego sosu pomidorowego, który niestety został przygaszony zbyt dużą ilością sera, przez co góra placka trochę popłynęła. Kolej na ravioli con carne (nadzienie mięsne, pomidorki cherry, cebula, marchew, szczypior, sos pomidorowo - śmietanowy). Sporo mięsa, jednak znów sos pomidorowy poległ - blady(...)fume - szyjki rakowe, cukinia, groszek cukrowy, marchewka, szczypiorek, sos homarowy. Dość fajnie dobrane składniki, a w szczególności groszek cukrowy, który przełamał delikatny smak pozostałych warzyw i sosu. Prosty deser na koniec - mascarpone ze świeżymi truskawkami. Tak, to może być smak śródziemnomorski. Lekki, puszysty deser, nieprzekombinowany, minimalna ilość składników. Jednak potrzebowałem sporo soli i pieprzu aby ogólnie wyostrzyć smak
Right Behind The Kitchen