prosty przepis na ciasto bez użycia miksera. Potrzebujemy tylko dwie miski oraz łyżkę i trzepaczkę do jajek. Po 5 minutach ciasto już jest w blaszce, a po 40 minutach po domu unosi się wspaniały zapach świeżo upieczonego ciasta z owocami. Ja robiłam już ze śliwkami i brzoskwiniami ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. W obu przypadkach placek był
Pani na deserProste, smaczne, bardzo zdrowe i sycące.. mniam! Składniki: 2 jajka + 1 białko 100 g startej marchewki 50 g mąki ryżowej Proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) Cynamon Przyprawa do piernika Kardamon (opcjonalnie) Masło orzechowe (opcjonalnie) Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać marchewkę oraz przyprawy. Na rozgrzanej patelni formować placki. Smażyć
Czarnawisienkaładniki na proste babeczki waniliowe+ czekolada do środkaSkładniki na krem maślanyDo wyciśnięcia największych kółek wykorzystałam metalową foremkę na babeczkę (dzięki temu postacie są trochę "włochate"), reszta detali, jak oczy, buzie czy ciasteczko Potwora to szklanka, kieliszek i okrągła tylka do szprycy.Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, aż zrobi się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując
CiastkozercyHej ho! Dziś będzie restauracyjnie: Ser halloumi z cukinią okrągłą, sorbetem malinowo miętowym, plackami z anyżem oraz oliwą orzechowo-rozmarynową. Dekoracyjnie szczaw krwisty. Każdy z
Kuchnia PROzdrowotnaZapraszam tez po mój niezawodny i najbardziej uniwersalny przepis na naleśniki z mąki pszennej. Z tego ciasta zrobisz nie tylko naleśniki, ale i krokiety. Wystarczy, że usmażysz odrobinę grubsze placki
AniaGotuje.plMyślałam, że uda mi się uchronić przed choróbskiem, ale niestety nie udało się. Trzeba było odleżeć swoje pod kocykiem i wykurować się. Najgorszy w tym chorowaniu
Gotowanie...to proste !Po raz kolejny muszę stwierdzić, że nie umiem piec ciast drożdżowych. To ciasto miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na
KuchniaWeDwoje.plproste, po jednym cyklu pracy, miałam cieniutką skórkę gotową, by ją posiekać i usmażyć, a pomarańczę pozostało obrać z białej skórki i zjeść, a jeśli nie planujecie używać pomarańczowej skórki możecie zwiększyć grubość obierania i za jednym zamachem macie obraną pomarańczę. Z ziemniakami także całkiem zgrabnie sobie poradziła, a mąż ucieszył się, że teraz częściej będziemy jeść placki
Cynamonowe szczęścieprzepisem, natomiast placuszki nadeszły z Libii. Są niesamowicie delikatne i przepyszne! Konsystencją mogą przypominać nasze śniadaniowe omlety skrzyżowane z tradycyjnymi plackami z cukinii. Połączenie tych dwóch dało zaskakujący efekt! Z podanych proporcji wyszła całkiem spora górka placków, dlatego nie omieszkajcie zaprosić rodziny, przyjaciół lub sąsiadów na tę biesiadę z arabskim tłem. ;) Nazwa wypowiadana, tak jak jest napisana wydaje(...)niż ta wypowiadana właściwie: Adżeh ( kto by pomyślał, że to właśnie tak?!), która brzmi nawet dość groźnie w ustach rodowitego Araba! Nazwa nazwą, a placuszki są tak pyszne i proste w przygotowaniu, że niezależnie od kraju pochodzenia i tego, gdzie będziecie je smażyć, uśmiech przepełniony smakowitością nie zejdzie Wam z ust! I z pewnością przepadniecie w ich delikatność bez reszty
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNaleśniki wytrawne Naleśniki uwielbiam od dziecka to jedno z tych dań, które mogłabym chyba jeść codziennie, czy to na słodko ,czy na wytrwanie, trudno się
Aromatyczne PodróżeDużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis
Spektrum Smakuproste danie idealnie sprawdzi się na leniwy obiad lub smaczną kolację. Połączenie cukinii i łososia dobrze się ze sobą komponuje. Nie wyobrażam wręcz sobie innej wersji. Niestety z tą rybą tak jest, że albo się ja uwielbia albo nie znosi. Mam nadzieję jednak, że ten pomysł trafi także w Wasze gusta smakowe.Ps. przepis dołączam do akcji Placki, placuszki , pancakesy
Fabryka pomysłówczym przełożyć i najważniejsze, w jaki sposób udekorować? To już nie dla każdego jest jasne i wcale się temu nie dziwię. Obecnie mazurek sprowadzany jest często do płaskiego, kruchego placka z bardzo słodką marmoladą, i ani nie jest smaczny, ani przesadnie ładny. Cukrowe kurczaczki oraz bazie nie zastąpią bowiem tradycyjnej, bakaliowej dekoracji. Pozostaje więc pytanie, jaki w końcu powinien(...)wzrasta. Warto więc nieco odkurzyć tę tradycję i przypomnieć przepis, którego nie powstydziłyby się nawet nasze babcie, a może i prababcie? ;) Receptura, którą chcę Wam dziś zaproponować jest bardzo prosta, a pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia polska" z 1988 r., czyli ma tyle lat co ja, a prawdopodobnie nawet więcej ;) Spód stanowi delikatne, kruche ciasto, a nadzienie domowa masa kajmakowa
Ratunku obiadPyszny kruchy placek ze śliwkami w rumie i kruszonką cynamonową W sezonie na śliwki nie może zabraknąć pysznego ciasta z tymi owocami. Nasączone rumem w połączeniu z kruszonką ciasto jest idealne. Ciasto specjalnie upieczone do pracy męża, jak zawsze koledzy zajadali się ze smakiem. Więc jeśli macie ochotę na jakieś słodkości do kawy polecam te pyszne ciasto, przepis(...)jest banalnie prosty i na pewno każdemu uda je się wykonać. Przepis: blaszka (28*25) Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 19 śliwek 200 ml rumu 4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu składniki na kruszonkę: 80 g mąki 40 g masła 40 g cukru brązowego
Mój pomysł nawniosku że skoro Keti jest Gruzinką to chyba najlepiej by było jakby to co zrobimy też było z tych klimatów Mogły być gruzińskie pierożki chinkali czy też gruziński placek chaczapuri ale w sumie to już robiliśmy na warsztatach z Keti i chyba zostawimy to na kolejne takie grupowe zajęcia. Pytam Keti czy moglibyśmy zrobić coś słodkiego, coś co nierozerwalnie(...)wiąże się z Gruzją? Oczywiście – odpowiedziała. Takim czymś może być potrawa gozinaki . Co prawda gozinaki przygotowuje się na nowy rok niemniej jednak to jest tak dobre (i proste), że nie widziałem powodu aby tego nie zrobić w marcu Aby zrobić gozinaki nie potrzeba wielu produktów – tak naprawdę trzy Są to orzechy, miód, trochę cukru i – jak było
Kuchenne Wariacjeprosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie na gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek
Świat Domowej Kuchni