czym przełożyć i najważniejsze, w jaki sposób udekorować? To już nie dla każdego jest jasne i wcale się temu nie dziwię. Obecnie mazurek sprowadzany jest często do płaskiego, kruchego placka z bardzo słodką marmoladą, i ani nie jest smaczny, ani przesadnie ładny. Cukrowe kurczaczki oraz bazie nie zastąpią bowiem tradycyjnej, bakaliowej dekoracji. Pozostaje więc pytanie, jaki w końcu powinien(...)wzrasta. Warto więc nieco odkurzyć tę tradycję i przypomnieć przepis, którego nie powstydziłyby się nawet nasze babcie, a może i prababcie? ;) Receptura, którą chcę Wam dziś zaproponować jest bardzo prosta, a pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia polska" z 1988 r., czyli ma tyle lat co ja, a prawdopodobnie nawet więcej ;) Spód stanowi delikatne, kruche ciasto, a nadzienie domowa masa kajmakowa
Ratunku obiadPyszny kruchy placek ze śliwkami w rumie i kruszonką cynamonową W sezonie na śliwki nie może zabraknąć pysznego ciasta z tymi owocami. Nasączone rumem w połączeniu z kruszonką ciasto jest idealne. Ciasto specjalnie upieczone do pracy męża, jak zawsze koledzy zajadali się ze smakiem. Więc jeśli macie ochotę na jakieś słodkości do kawy polecam te pyszne ciasto, przepis(...)jest banalnie prosty i na pewno każdemu uda je się wykonać. Przepis: blaszka (28*25) Składniki: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 19 śliwek 200 ml rumu 4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu składniki na kruszonkę: 80 g mąki 40 g masła 40 g cukru brązowego
Mój pomysł nawniosku że skoro Keti jest Gruzinką to chyba najlepiej by było jakby to co zrobimy też było z tych klimatów Mogły być gruzińskie pierożki chinkali czy też gruziński placek chaczapuri ale w sumie to już robiliśmy na warsztatach z Keti i chyba zostawimy to na kolejne takie grupowe zajęcia. Pytam Keti czy moglibyśmy zrobić coś słodkiego, coś co nierozerwalnie(...)wiąże się z Gruzją? Oczywiście – odpowiedziała. Takim czymś może być potrawa gozinaki . Co prawda gozinaki przygotowuje się na nowy rok niemniej jednak to jest tak dobre (i proste), że nie widziałem powodu aby tego nie zrobić w marcu Aby zrobić gozinaki nie potrzeba wielu produktów – tak naprawdę trzy Są to orzechy, miód, trochę cukru i – jak było
Kuchenne Wariacjeprosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie na gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek
Świat Domowej KuchniJestem fanką pierogów, szczególnie tych domowej roboty. Jednak ich lepienie zajmuje sporo czasu co często jest mocno zniechęcające. Zaczęłam je lepić metodą seryjną - jednocześnie
Ze smakiem bez glutenuJestem fanką pierogów, szczególnie tych domowej roboty. Jednak ich lepienie zajmuje sporo czasu co często jest mocno zniechęcające. Zaczęłam je lepić metodą seryjną - jednocześnie
Ze smakiem bez glutenuPewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach – bardzo szybkie i pyszne. W swojej szafce znalazłam macę (placki, które w składzie mają tylko mąkę i
Via GustoSkładniki : 100 g białej komosy ok. 2 łyżek mąki 2 łyżki mleka 1 jajko ewentualnie 2 łyżki miodu do polania szczypta cynamonu owoce
Proste PotrawyNa dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalokalnych produktów,warzyw i owoców, bez chemii i innych pestycydów.W książce znajdziecie mnóstwo przepisów, niektóre nawet takie nie codzienne jak ziemniaki pieczone z winogronami,musztardowe grzyby z plackiem ziemniaczanym czy oszukany krupnik z fasolą. Autorka opowiada o gotowaniu i jej początkach, o rodzinie, dzieciństwie, dlaczego wybrała miskę. Taki poradnik przyda się każdej gospodyni. 10 % dochodu ze sprzedaży książki autorka(...)ziemniaków i fasoli a może smoothie bowl z truskawkami. Jesteście ciekawi? to zapraszam. Książkę bardzo polecam i sama skorzystam z przepisów które są w niej przedstawione, pyszne, aromatyczne i proste. Zapraszam do jej nabycia bo naprawdę warto. Tytuł: Miska szczęścia, lokalnie zdrowo, sezonowo Autor: Laura Osęka Wydawnictwo:Publicat Rok wydania:2018 Ilość stron: 208 Cena
Sama słodycz i szczypta chilijestem zwolenniczką mycia żadnych noży w zmywarce, gdyż to bardzo je tępi. Co można przygotować z produktów pociętych przez spiralizer? warzywne makarony spiralne cieniutkie frytki, nie tylko z ziemniaków placki warzywne sałatki surówki Cechy maszynki: Zasilanie: 80 W, 220-240 V~, 50/60 Hz waga: ok 1.5 kg długość przewodu: ok 90 cm spiralna tarka do tworzenia kolorowych, warzywno
Codzienna kuchnia niecodziennażółty startu *************************** Do miski wsypać mąkę , dodać olej ,sól i powoli ,mieszając ręką dolewać wody ,tyle aby nam się ciasto ładnie połączyło.Wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować placek na wielkość patelni . Patelnię suchą rozgrzewamy ,zmniejszamy ogień , układamy na niej ciasto i pieczemy na złoty kolor.Odwracamy , smarujemy przecierem pomidorowym ,solimy , popieprzyć , posypać ziołami ,czosnkiem i serem.Ulożyć pokrojone
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasło, sodę rozpuszczoną w mleku, cukier, miód oraz jajko. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na wielkość blaszki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temp. 180st C przez ok 15 minut. Studzimy. 2. Szklankę mleka gotujemy wraz z kaszą manną, cukrem kryształem i waniliowym . Do gotującego się mleka(...)dodatkowym żółtkiem. Studzimy. Kostkę masła ucieramy dodając po odrobinie masy grysikowej. Do smaku dodajemy olejek migdałowy. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Prawda, że proste? Pamiętajcie, by podzielić się ze mną opinią i zdjęciem, jeśli tylko to ciasto przygotujecie
Kuchnia w czekoladziejest całkiem prosty w obejściu. Sprawia mi to coraz większą radość i przyjemność i przez swoje przepisy chciałaby kogoś zachęcić do nauki gotowania. Nie jest to może jakieś bardzo proste, ale też nie jest to skomplikowane. Ja na przestrzeni lat sporo się nauczyłam, a teraz jestem na etapie odkrywania nowych nieznanych mi wcześniej składników. Kiedyś szczytem kunsztu kulinarnego było(...)mnie kupienie mięsa i sosu ze słoika i przygotowanie spaghetti, teraz staram się robić wszystko od podstaw i wyeliminować gotowce. Dlatego dzisiaj mam instruktaż jak przygotować domową tortille, czyli placki na wrapy. A w przyszłości planuje porwać się na ciasto francuskie, pierwsza próba się nie udała jak na razie ;) Składniki 3 szklanki mąki 1 letniej wody szklanka wody
Delusional TrinePrzepis, który chodził za mną od dawna Pyszne naleśniki z farszem ziemniaczanym i dodatkiem pieczarek w śmietanie. Są bardzo sycące. Jeden taki naleśnik wystarcza na obiad
Bulliomiksujemy na puch, następnie powoli dodajemy budyń. Masa wychodzi troszkę rzadka, ale taka ma być :-) ładnie się zetnie w lodówce. następnie placki przekładamy gotowym kremem. Na ostatni placek również dajemy cieniutką warstwę kremu. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy polewę. Ja składniki daje do miseczki i wkładam do mikrofali na 20-30 s, wszystko dokładnie(...)wykładamy na ciasto, całość posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Najlepsze jest na drugi dzień :-) Bardzo polecam, jest piękne i bardzo pyszne oraz proste w wykonaniu :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuRoladki z tortilli są hitem domowych imprez a także znakomitą propozycją na Sylwestra. Wystarczy odrobina fantazji by wyczarować w prosty sposób kolorowe, smaczne ślimaczki, które błyskawicznie znikają ze stołu, można je przygotować ze swoich ulubionych składników. składniki na około 20 sztuk 4 sztuki tortilli 2 opakowanie serka typu Almette o dowolnym smaku główka sałaty masłowej lub lodowej 4-5 małych(...)korniszonów 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 150 g salami w plastrach 250 g sera żółtego w plastrach przepis Placki tortilli dość obficie smarujemy serkiem. Na plackach układamy umyte i osuszone liście sałaty, po 3-4 sztuki. Połowę tortilli przykrywamy salami a na wierzchu umieszczamy plastry żółtego sera. Odsączone korniszony, żółtą i czerwoną paprykę kroimy w plastry
Smakowite Daniazrobić. Jasne, salami jest tłuste, ale sama mozarella także. Więc trochę się rozczarowałem, bo oczekiwałem aromatycznego sosu pomidorowego, który niestety został przygaszony zbyt dużą ilością sera, przez co góra placka trochę popłynęła. Kolej na ravioli con carne (nadzienie mięsne, pomidorki cherry, cebula, marchew, szczypior, sos pomidorowo - śmietanowy). Sporo mięsa, jednak znów sos pomidorowy poległ - blady(...)fume - szyjki rakowe, cukinia, groszek cukrowy, marchewka, szczypiorek, sos homarowy. Dość fajnie dobrane składniki, a w szczególności groszek cukrowy, który przełamał delikatny smak pozostałych warzyw i sosu. Prosty deser na koniec - mascarpone ze świeżymi truskawkami. Tak, to może być smak śródziemnomorski. Lekki, puszysty deser, nieprzekombinowany, minimalna ilość składników. Jednak potrzebowałem sporo soli i pieprzu aby ogólnie wyostrzyć smak
Right Behind The KitchenTortilla domowa, wykonana od a do z samemu . Prosta chrupiąca i smaczna . Zrobiłam ja to i zrobisz i ty . Składniki farszu: 4 ćwiartki z kurczaka sól do smaku pieprz biały mielony do smaku papryka czerwona mielona ostra do smaku olej do smażenia Dodatkowo: sałata lodowa 1 szt ogórek zielony świeży(...)pomidor 2 szt ( miałam kolorek pomarańcz bardziej :) sos czosnkowy kielecki nowość keczup Składniki na pszenne placki tortilli : mąka pszenna 500 g przegotowana woda 1 szklanka jajko szczypta soli smalec ( połowa kostki) Wykonie farszu: Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki mięsa
Różowa kuchniauwielbiam z masłem i koperkiem. Teraz, gdy jemy ziemniaki, to albo w postaci kopytek, placków ziemniaczanych , albo, gdy uda się zrobić kluski śląskie. Kluski śląskie są znacznie delikatniejsze od placków ziemniaczanych, mi smakują o wiele bardziej. Kopytka za to wolę odsmażane. Gdy robię kluski śląskie wystarczą do nich skwarki, albo sos, nawet nie musi być mięsa, by były smaczne. Jedyny(...)minus przygotowania klusek, jest taki, że trzeba czekać, żeby ziemniaki wystygły, ale gdy nie wiemy, co zrobić z za dużą ilością ugotowanych ziemniaków, są idealnym rozwiązaniem. Przygotowanie jest niezwykle proste! Składniki: - ziemniaki; (3/4) - mąka ziemniaczana; (1/4) - 1 jajko; - sól Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki ugnieść w misce lub garnku. Masę dzielimy
dom-agi.pl