tego przepisu przypadła jej do gustu. Nie jest to oczywiście nasz przepis. Pochodzi z cooking.nytimes.com, który podpatrzył go u właściciela (podobno najlepszej) pizzerii na Manhatnie: Rober’s Pizza. Super prosty przepis Naszym zdaniem to najlepszy i najprostszy przepis pod słońcem. Jeśli nigdy nie robiliście pizzy zacznijcie właśnie niego – na pewno Wam wyjdzie. Dobrze jest trzymać się dość ściśle(...)szklanki mąki (typ 500 zupełnie wystarczy), łyżeczkę drożdży instant, łyżki cukru i wody. Ciasto wyrabiamy około 3 minut i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Potem wałkujemy okrągłe placki, faszerujemy, składamy w na pół, zlepiamy i do pieca. Po kilku minutach wyciągamy pyszne, chrupiącej pieczywo z nadzieniem. Czas: 2 h (z czego aż 90 minut to czas, w którym
Niedzielny kucharzolej. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy i przygotowujemy dodatki. Przecier pomidorowy zagotowujemy razem z niepełną szklanką wody mieszając przez około minuty. Ciasto dzielimy na dwie części i najpierw rozwałkujemy pierwszy placek. Smarujemy go rozcieńczonym sosem pomidorowym. Posypujemy przyprawami, wykładamy dodatki, posypujemy zdartym serem i wsadzamy na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika 220*C jeżeli na wierzchu będzie za dużo(...)termoobieg :) Miał być gif ale czasu brak na tworzenie :) Zdjęcia ponownie nie rewelacyjne ponieważ pizza bardzo szybko znikała i nie było czasu na zdjęcia Polecam ten przepis bo jest prosty, dobry i wychodzi każdemu
W Moim Magicznym DomuGryczane (biszkoptowe) placki dyniowe z miodem i gorzką czekoladą, z figą i malinami Nie mogę mówić tu o kolejnym "spotkaniu bloggerów" bo to już nie jest to, to tak jakbyś spotykał znajomych po dłuższym czasie. Dobrych znajomych. A, żeby im nie słodzić za bardzo. I myśl, że przez głupotę mogłoby mnie tam nie być.. teraz(...)wyobrażam sobie tego, nie żałuję.. niczego, bo warto, dla czegoś nawet tak prostego, bo nie zdobywaliśmy świata, nie robiliśmy czego "cool", dla zwykłych rozmów, których wciąż jest mało.. było warto. Czasu wciąż za mało, bo siedząc teraz, tutaj mam wrażenie, że tego weekendu nie było w ogóle, cóż pozostaje..? czekać na kolejne! :) wf na pierwszej godzinie
More food, love and dreamsspodziewałam się cudownej kuchni włoskiej, jednak widać słabo odrobiłam pracę domową przed wyjazdem i zdaje się, że kuchnia rzymska nie jest równoznaczna z kuchnią włoską. Na pewno bardzo prosta z użyciem małej ilości składników. Smakowo mnie nie powaliła, jednak sam styl lekkiego gotowania na pewno mnie zainteresował. Tak więc co możemy zjeść w Rzymie? Pizza, pizza i jeszcze raz pizza(...)cieniutki bardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach
Brzuszki Łakomczuszkidanie, bo mogę dorzucić do niego garść groszku, bobu lub szparagi albo pomidorki koktajlowe - właściwie ten przepis można dostosować do każdej pory roku. Tortille z tuńczykiem to prosta i szybka do zrobienia potrawa, nie trzeba niczego przygotowywać wcześniej. Jest ostro i świeżo...wspaniale. Polecam! SKŁADNIKI: 1 cebula 1 papryczka chilli czerwona 1 ząbek czosnku odrobina cukru i soli(...)puszki (osączonego z zalewy) 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki (osączonej z zalewy) 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (również osączonej) 2 łyżki świeżych liści kolendry, posiekanych do podania: 4 placki tortilla 1/4 główki sałaty lodowej (poszatkowanej) 2 pomidory pokrojone w kostkę 1/2 szklanki tartego żółtego sera do dekoracji: liście sałaty na spód każdego placka tortilla PRZYGOTOWANIE: Krok
Moja Książka Kucharskakolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie pyszna! Ja przygotowywałam własną tortillę, bo w większości tych sklepowych w składzie jest cała litania, a to taki prosty przepis ;) Ale z braku czasu można użyć też takiej kupionej ;) W pudełku znalazła się jeszcze sałatka z pieczonej dyni oraz sos jogurtowy i drobiowe kabanosy. Tortilla kukurydziana (przepis z www.codogara.pl ): 150g mąki(...)łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki
Czerwona PorzeczkaTarta rustykalna z owocami lata to proste w wykonaniu ciasto kruche z dużą ilością różnorodnych owoców. Do jej przygotowania nie potrzeba formy do tarty, gdyż nadzienie zawija się w ciasto i piecze na dużej blasze. Ciasto dzięki zabezpieczeniu białkiem i bułką tartą oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do owoców, nie nasiąka sokiem i jest po upieczeniu idealnie kruche. Do mojej tarty(...)wykorzystałam truskawki, czereśnie, nektarynkę oraz czerwone porzeczki, ale możecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie owoce. Placek przed złożeniem tarty powinien mieć średnicę około 30cm. Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z owocami: śliwkową z orzechami i czekoladą lub kokosową z czereśniami . Tarta rustykalna z owocami lata Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 120g masła 50g cukru pudru
Smakołyki Berenikicoraz popularniejsza staje się pasta Hummus, która jak wiadomo wykonana jest z ciecierzycy. Jednak rzadko kto pomyśli aby ten wspaniały produkt wykorzystać jako "słodkie śniadanko". Dlatego postanowiłem przygotować to proste danie! -> ½ puszki ciecierzycy -> 1 jajko -> 1 łyżka miodu -> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej -> ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> Sok z połowy pomarańczy [ dowolny sok bądź mleko(...)dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przy użyciu bardzo małego ognia, po kilka minut z każdej strony. Podajemy z owocami i jogurtem. Uwaga* przy zbyt dużym ogniu placki mogą zbytnio się przypiec bądź nawet spalić a wnętrze nadal nie będzie gotowe, dlatego zalecam cierpliwość
Jedz zdrowo żyj zdrowo!To kolejna propozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam piec słodkie placuszki z różnymi nadzieniami, dodatkami. Jesienią najczęściej z jabłkami, naszymi, polskimi. Placuszki smakują wtedy wyjątkowo, a dla jeszcze większego podbicia smaku jako słodzidła
Gotowanie...to proste !plastrach 3-4 jajka mielona papryka zioła prowansalskie sól morska masło + olej do smażenia Z chleba tostowego odcinamy skórki. Miąższ kładziemy na desce i wałkujemy na cienki „placek”. Na toście rozkładamy plaster sera (ser warto przekroić, by nie wystawał poza brzegi chleba). Zwijamy całość w rulonik. Dociskamy, by trzymał formę. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą
Smaki Na Talerzumama i babcia Basi. Na szczęście Basia spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis. Mama Basi przygotowywała go z pomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne. Wykonanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco czasu. Składniki na ciasto piernikowe 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru pudru 2 jajka 5 dkg margaryny 3 łyżki kwaśnej śmietany (takiej(...)margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj przyszła kolej na bardzo pyszny sosik, mega szybki i prosty w wykonaniu. Nadaje się do naprawdę wielu potraw. składniki * 3 łyżki majonezu * 1 jogurt grecki (180 g) * 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego * pieprz czarny świeżo mielony (dużo) * 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu świeżo mielonego Sposób wykonania Majonez dokładnie wymieszać z jogurtem (najlepiej zmiksować żeby nie było grudek jogurtu), dodać czosnek granulowany(...)pieprz kolorowy i naprawdę dużo pieprzu czarnego (oczywiście ilość zależy od preferencji smakowych). Sos nadaje się do pizzy, tortilli, kebaba, placków ziemniaczanych
Mix smakuTacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko
Karo in the Kitchen