Dzień dobry! 100 post! OMG Ja wiem, ja się obijam z tym blogowaniem. Nie mogę ostatnio znaleźć swojego miejsca na tym świece i to dlatego. Tak
fitolarun.blogspot.comwiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam w formie
Smakołyki BerenikiDzisiaj mam dla Was bardzo pyszne i proste danie, posiłek idealny na lato bo wymaga bardzo mało wysiłku, jest pyszny, pożywny, smakuje całej rodzinie i w dodatku w prosty sposób możesz go modyfikować i przygotować na różne sposoby. Do przygotowania tego dania, potrzebujesz dobrej jakości kiełbasek, młodych ziemniaków najlepiej o kolorze żółtym, ekologicznych jajek i dobrej jakości masła(...)blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo nad wyrost, po prostu zdejmowała na talerz gorące prosto z patelni, a my prawie parząc palce, od razu takie chrupiące, pałaszowaliśmy
SMYKWKUCHNIPrzepis autorski (mój). Lubię przyrządzać różne potrawy z tofu , więc te placuszki od razu zapowiadały się na hit śniadaniowy i nie tylko. Są proste
Di gotujeSłodziutkie, cudownie pachnące pomarańczami i do tego polane truskawkowym dżemem...... po prostu niebo w gębie!Wasze dzieci na pewno będą zachwycone i zapewniam, że Wy również
Kraina Miodem PłynącaKocham placki ziemniaczane...ale panuje taka wichura na zewnątrz że ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to wyjść do sklepu...Także z kilku pozostałych jeszcze ziemniaków zrobiłam placuszki z nutką marchewki...I były na prawdę przepyszne...Ostatnio dzieliłam się z wami postem odnośnie oleju i jego zastosowania w potrawach oraz sposobie ich przyrządzania...wnioski(...)były proste do smażenia idealnie nadaje się olej rzepakowy dla przypomnienia ( tu) ... Olej rzepakowy nazywany jest "oliwą północy" lub też "czarnym złotem", kwitnie na żółto, a nasiona ma czarne. I to właśnie z nich tłoczy się najzdrowszy olej.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego powinien być częstym gościem w naszej kuchni
NaKońcuJęzykaciasto – pierogi będą pękać. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze jak na placki, ziemniaki do szlachciców muszą mieć wyczuwalną strukturę. Jeśli macie malakser z tarczami tnącymi – użyjcie takiej tarki jak na zdjęciu. Starte ziemniaki przekładamy na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciskamy(...)lepkie i szkliste. Smażymy przez 15-20 minut, obserwujemy jak zmieniają kolor i robią się szkliste, próbujemy i sprawdzamy czy już dobre – powinny mieć taką strukturę jak środek placków ziemniaczanych. Ciężko mieszać to nadzienie bo zlepia się w jedną wielką, ciężką kulę – ja pomagałam sobie ubijaczką do ziemniaków. Gotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem, powinien
Karo in the Kitchenciasto – pierogi będą pękać. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze jak na placki, ziemniaki do szlachciców muszą mieć wyczuwalną strukturę. Jeśli macie malakser z tarczami tnącymi – użyjcie takiej tarki jak na zdjęciu. Starte ziemniaki przekładamy na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciskamy(...)lepkie i szkliste. Smażymy przez 15-20 minut, obserwujemy jak zmieniają kolor i robią się szkliste, próbujemy i sprawdzamy czy już dobre – powinny mieć taką strukturę jak środek placków ziemniaczanych. Ciężko mieszać to nadzienie bo zlepia się w jedną wielką, ciężką kulę – ja pomagałam sobie ubijaczką do ziemniaków. Gotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem, powinien
Karo in the Kitchenproste w przygotowaniu danie dla smakoszy zdrowej kuchni:) 5 naleśników godzina naleśniki: 300 ml mleka 100 g mąki razowej orkiszowej 2 jajka sól łyżka roztopionego masła 50 ml wody mineralnej nadzienie: 10 szparagów 5 plasterków szynki z indyka 10 plasterków mozzarelli 400 g świeżego szpinaku świeża bazylia pomidorki truskawkowe Pomieszać dokładnie składniki na naleśniki, usmażyć placki. Szparagi umyć, smażyć
Ania i Marcin gotująelastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,następnie dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy na duży placek i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem. Smarujemy powidłami i przykrywamy druga częścią. Wykrawamy kształt choinki. Nacinamy na brzegach i zawijamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy(...)złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Resztki ciasta możemy pozwijać i upiec z nich kilka drożdżówek :-) I nasza piękna choineczka gotowa :-) Polecam Wam taki wypiek,jest prosty,pyszny i piękny :-) Bardzo ładna ozdoba świątecznego stołu :-) Życzę udanych wypieków i Wesołych świąt
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujeść ciągle placków albo jajecznicy. W takich sytuacjach często sięgamy po serek feta. Zawsze mamy jakiś skitrany głęboko w lodówce. Poza możliwością dodania go do tart, mięs czy innych ciepłych posiłków, uwielbiam dodawać go do sałatek. Świetnie łączy się z ogórkiem kiszonym, więc bardzo często łączę te dwa smaki. Dodatek prażonych ziaren i chruiących grzanek sprawia, że prosta sałatka przeradza
Słodkie Przyjemnościprosty. Składniki na ciasto: 600 g mąki 300 g margaryny 1 jajko 4 żółtka 160 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek grubość
Niezły MłynekDlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego(...)orzechowego, placków, ciast i innych deserów masło orzechowe Świetny dodatek do sosów, deserów, kanapek czy naleśników dżem/marmolada Najlepiej, by były domowej roboty, a jeśli nie macie ręki do przetworów, to warto wybrać te z największą ilością owoców w składzie, świetnie przydają się do komponowania deserów, ciast i naleśników tortilla Można wypiekać je samemu, ale po co? Wybierzcie placki
Cooking MonsterPełnoziarniste placuszki z bananami Czy Wasze dzieci też tak lubią najróżniejsze placuszki? Moje uwielbiają. Zresztą przyznam Wam szczerze, że sama za nimi wprost przepadam. Dziś mam
Słodkie okruszkiSkładniki : około 3 szklanek startej cukinii , najlepsza taka o grubej, jasnej skórze 4 łyżki mąki kukurydzianej - jesli takiej nie mamy to może być tylko pszenna 2
Proste Potrawy