placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:128/187)

Odrywane bułeczki drożdżowe z pieczarkami i mozzarellą 121

Pulchne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z pieczarkami i ciągnącym się serem mozzarella. Doskonałe na śniadanie, obiad, czy kolację. Idealne na piknik, wycieczkę, czy ogrodowego grilla. Świetnie sprawdzają się też jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jednym słowem uniwersalne. Przepis ich wykonania jest bardzo prosty i wychodzi nawet tym, którzy nie bardzo lubią pracę z ciastem drożdżowym. Polecam :) Składniki ( blaszka 35x25(...)miękkości i odparowania wody z pieczarek. Studzę. Do ostudzonych pieczarek ścieram na tarce o drobnych oczkach ser mozzarella. Farsz dokładnie mieszam i doprawiam do smaku. Z wyrośniętego ciasto formuję placek o grubości około 2 cm. Szklanką wycinam koła ( jak na pierogi ) . Łyżeczką nakładam farsz, zlepiam bułeczkę i układam na wysmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu. Bułeczki układam jedna koło

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym 291

Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowa strucla makowa 153

Świąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty(...)puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość

Wanilia i Kardamon
Calzone a'la gyros 199

czegoś należałoby zacząć, a ja zaczynam od poplątania z pomieszaniem.... Uwielbiamy sałatkę gyros, więc postanowiłam wpakować ją do calzone :) Gyrosik w pysznym drożdżowym cieście :) Składniki   Na ciasto:   450 g mąki pszennej,   15 g świeżych drożdży,   1 łyżeczka soli,   250 ml ogrzanego mleka,   50 ml letniej wody,   2 łyżki oliwy,   Na farsz(...)patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi

Nie tylko w kuchni
Tarta drożdżowa z owocami 206

Polecam proste w wykonaniu i doskonałe w smaku ciasto, które jest zawsze dobre. Na 4 blaszki 30 cm potrzebujemy 1kg przesianej mąki typ 650, 50g drożdży

chleba naszego
Węgierski Kürtöskalács (kurtoszkołacz) 153

Tak jak pisałam w poprzednim poście koleżanka narobiła i smaka na kołacza, tak więc upiekłam .Nie wyszły może mi zbyt idealne,ale były pyszne. 0,5

Moje domowe kucharzenie
Domowe tiramisu – prosty przepis 168

Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza na cienkim drożdżowym cieście a'la J 195

Pizza a'la J  Przepis na ciasto: 1/2 kg maki 1 szklanka mleka  25g drożdży 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 2 łyżki stołowe oliwy

Jemy Pijemy
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli 115

Zakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu(...)świetny dodatek nie tylko do bułeczek drożdżowych, ale również mięs, wędlin, serów, a także dań z grilla, hamburgerów, hot-dogów czy grzanek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a potrafi nadać oryginalnego charakteru daniom, z którymi jest serwowana. Całość dopełnia tarta mozzarella posypana po wierzchu, która po zapieczeniu staje się ciągnąca... Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli 115

Zakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu(...)świetny dodatek nie tylko do bułeczek drożdżowych, ale również mięs, wędlin, serów, a także dań z grilla, hamburgerów, hot-dogów czy grzanek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a potrafi nadać oryginalnego charakteru daniom, z którymi jest serwowana. Całość dopełnia tarta mozzarella posypana po wierzchu, która po zapieczeniu staje się ciągnąca... Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z dynią i grzybami 151

Zostajemy ciągle w klimacie jesienie. Dzisiaj standard czyli dynia i grzyby, ale w formie tarty i to również nietypowej bo na drożdżowym cieście. Drożdżowe ciasto ma tą zaletę, że nie trzeba go podpiekać, nie trzeba obciążać tak jak kruchego, po prostu układamy i wszystko razem pieczemy, ale o tym za chwilę. Przepis Składniki: Ciasto: 300 g mąki pół kostki drożdży(...)czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dynię, grzyby, cebulę i czosnek, około 10 minut, na dużym ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości formy do tarty, pamiętajmy że należy zostawić 3-4 cm z każdej strony, aby wyszedł ładny rand. Wykładamy formę ciastem, przykrywamy szmatką i odstawiamy na kolejne 15 minut

KasiaiKrzysiu.pl
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 208

Calzone, czyli ciasto drożdżowe, składane w pieroga, wypełnione farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym.Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło.Farsz jest prosty, a prostota zazwyczaj smakuje najlepiej - i tak jest także w przypadku tych pierożków. Ciasto:3 szklanki mąki pszennej20 g świeżych drożdżyletnia woda1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka soli5 łyżek oliwy(...)gorgonzolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Farsz wystudzić.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować gruby wałeczek i podzielić na około 15 części.Każdy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek grubości około 3 mm.Łyżkę wystudzonego farszu kłaść na środku placka, nieco rozsmarować farsz na placku.Brzegi ciasta posmarować pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół, formując

kolorowotorcikowo
PANCAKES NADZIEWANE CZEKOLADĄ / CZYM JEST PANCAKE MAKER? 125

Choć gadżeciarą absolutnie nie jestem to uwielbiam testować w kuchni przeróżne nowe sprzęty – zarówno obecne na rynku, jak i nowości! Część z nich przyznaję ląduje

Ostra na Słodko
Chałeczka plasterkowa ( segmentowa ) 54

czego powstają chałki miękkie, puszyste, wysokie, płaskie, plecione i zwijane. Suche o strukturze chlebka, z domieszką mąki pełnoziarnistej, razowej, żytniej. Przekładane, z owocami, dżemami, posypkami. Struktura i jakość ciasta drożdżowego zależy od wielu czynników. Rodzaju tłuszczu i jego ilości, zawartości jaj, lub samych żółtek. Długości i sposobu wyrabiania ciasta. I jego wyrastania. O atmosferze nie wspomnę - nerwy schowajcie wiecie gdzie(...)tych wypieków przypisanych niedzielnym porankom. Od poniedziałku do piątku - jeśli przetrwa, odkrajam plasterek po plastrze. Do szybkiego przegryzienia przy wypijanej przed wyjściem z domu kawie. Pyszne, proste ciasto drożdżowe. Pachnie świętami. Już całkiem niedługo dane nam będzie cieszyć się tym, co radosne alleluja wnosi w nasze życie. Jeden z gipsowych królików sprezentowany mi wczoraj, już zajął miejsce bożonarodzeniowego krasnala

Kronika Piekarnika