focaccia z suszonymi pomidorami Ten drożdżowy włoski chlebek, upieczony dodatkiem aromatycznych pomidorów i oliwek, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wyborny smak sprawia, że przestaje on być dodatkiem do potraw, lecz sam staje się samodzielnym posiłkiem. Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku naszych chlebów na zakwasie. Dzięki temu pieczywo(...)mąki lub wody). Wtedy ciasto wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, na trzydzieści minut. Następnie wyrośnięte ciasto formujemy w rękach w półtorej centymetrowej grubości placek . Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, oraz pokrojone w cząstki suszone pomidory . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni
Miód i pieprznaprawdę zupa nic, czy aksamitna zupa z bogatym smakiem. Jak dla mnie to drugie smakuję mi jak rozpuszczone lody wanilinowe mniam:) Często podają ja w towarzystwie racucha drożdżowego. Słodka zupa i racuch najlepsze wedle nas połączenie.SKŁADNIKI NA ZUPĘ :- mleko 1,5l- laska wanilii (opcjonalnie można użyć cukier wanilinowy )- białka 2szt- cukier puder 2 łyżki- żółtka 2szt- cukier 6 łyżeczekSKŁADNIKI(...)mieszam składniki drewniana łyżką- gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h- gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z olejem, piekę do zrumienienia z obu stron- równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko- do ciasta można również dodać
Basia w kuchniSkładniki: (na około 14 sztuk) 500-600 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka
Walijskie Pichcenieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik oreo z borówkami i malinami Prosty w przygotowaniu, wyśmienity w smaku sernik z ciasteczkami oreo. Placek przypomina i smakuje jak sernik na zimno lecz wyróżnia go to, że jest on pieczony, spód przygotowany jest z ciasteczek oreo a wierzch pokryty grubą warstwą galaretki ze świeżymi owocami. Idealny na letnie dni. Sernik oreo z borówkami(...)stężałej masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Cisto wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygło. Sernik oreo z borówkami i malinami Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Drożdżowe jagodzianki z kruszonką Pudding chia z musem z mango i kiwi Artykuł Sernik oreo z borówkami i malinami pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuDziś mam propozycję do wykorzystanie dyniowego puree w drożdżowym cieście. Beta-karoten zawarty w dyni jest nie do przecenienia, a słoneczny kolorek dodatkowo zachęca do sięgnięcia po puszysty kawałek drożdżowego ciasta. Niestety nie udało mi się zakupić węgierek, dlatego ciasto zdobią śliwkowe mutanty. Przed dodaniem do ciasta śliwki skarmelizowałam z dodatkiem cynamonu, także lepiej smakowały niż wyglądają. Ponieważ śliwki(...)rozetrzeć między palcami, zlepić w kulę i odstawić do lodówki. Gdyby kruszonka słabo się kleiła dodać więcej masła wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na placek wielkości foremki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście przestudzone śliwki, nastepnie przykryć drugim rozwałkownym płatem ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam pizzę, a tę podpatrzyłam w lokalnej pizzerii. Połączenie różnych rodzajów sera, suszonych pomidorków i orzechów włoskich to doskonałe połączenie smakowe. Z dodatkiem sosu czosnkowego jest
Smakołyki Asizawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak cynamonki , z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego. Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody lub mleka 2 łyżki cukru(...)przetrzeć przez sitko lub rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań - orzechy ziemne drobno posiekać - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać mąką - na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami - placek zwinąć dość ciasno w rulon, ostrym nożem
Smakołyki Berenikidodaje odpowiedniej wilgotności, a mieszanka brązowego cukru i cynamonu jesienny posmak. Przepis ze strony Smakołyki Bereniki(c click lick), nieznacznie zmodyfikowany( zwiekszyłam ilość składników, aby otrzymać 12 sztuk) Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem Składniki na 12 bułeczek: ciasto 330g mąki pszennej 15g drożdży świeżych lub 4 g suchych 150 ml mleka 1 jajko 4 łyżki cukru(...)odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy. Wyrośniete ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach około 30x40 cm. Powierzchnię placka smarujemy cynamonowym masłem ( uzyłam pędzelka), a następnie nakładamy odcisnięte jabłko. Wyrównujemy. Ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon ciasta
Mia Cucina Sofietapotrzeba nieco cierpliwości, aby ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;) Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk . Jagodzianki Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 5 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 żółtko 10g drożdży świeżych 30g masła szczypta soli NADZIENIE 200g jagód 1 płaska łyżka(...)podsypać mąką, krótko wyrobić, podzielić na 8 części - każdą część rozciągnąć w dłoniach lub na blacie (w miarę potrzeby delikatnie podsypując mąką) na dość duży placuszek - na środek każdego placka nałożyć sporą porcję jagód, brzegi placka dokładnie skleić, tworząc coś na kształt pieroga - każdy pierożek uformować w dłoniach lub na blacie w owalną bułeczkę - bułeczki ułożyć łączeniem
Smakołyki Berenikiprzepis to dla mnie bomba! Rewelacyjna pizza na pysznym, puszystym, drożdżowym spodzie. W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak: papryka, pieczarki, cebula, salami, boczek, warzywa czyli to, co lubimy najbardziej :) Robi się ja szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta. Polecam przepis - odkąd(...)podsmażmy na oleju pokrojoną cebulę, pieczarki oraz pokrojoną szynką. Masę solimy, pieprzymy, odlewamy ew. wodę, którą puściły nam pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt. Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą
Walijskie PichcenieJogurtowe racuchy z jabłkami Dziś polecam łatwe, puszyste i przepyszne placuszki jogurtowe z jabłkami, które zawsze się udają, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!
Blog z ApetytemBułeczki na śmietanie upiekłam dla córki, która była chora i nie chciała nic jeść. A jedyne co mogło ją skusić to coś słodkiego co sama bym
Amatorka kuchennapumpkin spice latte i inne kawopodobne napoje, a jednym z najczęściej sprzedawanych ciastek stają się właśnie bułeczki dyniowe. Bułeczki dyniowe z cynamonem i najlepsze ciasto drożdżowe Wiem, że wielu z Was podchodzi do ciasta drożdżowego jak pies do jeża. Przez kilka lat miałam dokładnie tak samo. Z każdym przepisem, za który się brałam na początku mojej przygody z wypiekami, było(...)problem z odpowiednią ilością mąki. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Po latach praktyki wiem dobrze, jakie błędy popełniałam i co może pomóc w zrobieniu idealnego ciasta drożdżowego: Odpowiednia mąka . To kluczowy punkt w przygotowaniu ciasta drożdżowego. Rodzaj mąki, którą będziemy używać ma bezpośredni wpływ na smak i konsystencję ciasta. Do wszelkiej maści bułek, bułeczek i ślimaczków, takich jak nasze dyniowe bułki
Na-talerzu.plPółkruche ciasto drożdżowe należy do moich ulubionych baz do słonych, wytrawnych przekąsek. Kapuśniaczki z tego przepisu piekę od lat w formie ślimaczków lub rogalików. Podaje je na święta do barszczu grzybowego lub jako imprezową przekąskę do piwa. Polecam :) ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko farsz(...)oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki. Za pomocą radełka dzielimy na 8 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy po łyżeczce nadzienia. Kapuśniaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy
Mienta blogwariantach należy do najbardziej lubianych posiłków dla dzieci i dorosłych. Jaka pizza jest najlepsza? Oczywiście z boczkiem. Nic nie może równać się aromatowi pieczonych plastrów boczku i woni świeżego drożdżowego ciasta. Sycąca, ciepła pizza z boczkiem świetnie się nada na letnie przyjęcie, albo kolację na całej rodziny. Poznaj przepis na pizzę z boczkiem, który jest łatwy i naprawdę szybki(...)Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek. Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia i włożyć na blachę. Na górze położyć plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem
Moja smaczna kuchnia