placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:135/187)

Serowe paluchy z farszem pizza. 159

Jeżeli wybieracie się na np. piknik to z pewnością będziecie chcieć zabrać ze sobą coś bardzo smacznego, więc ten przepis będzie jak znalazł :-)  Paluchy zrobiłam z ciasta drożdżowego, z mąki wrocławskiej - ta świetnie nadaje się do takich wyrobów. Ostatnimi czasy bardzo polubiłam mąki z Lubelli - nie mają tradycyjnej papierowej torebki (co sprawia że jest szczelniejsza) i mają bardzo poręczne(...)dwie części. Na jedną położyć ser, pieczarki, ogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek.  Tak przygotowane paluchy wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około

Poezja Smaków - blog kulinarny
mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi... 143

Składniki: drożdże 1/2 kostki, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, aromat waniliowy 4 krople, sól - szczypta, ocet

W Mojej Kuchni Lubię
ROGALIKI Z WODY 142

Składniki:                                                  

w mojej kuchni
Strucla z marmoladą z róży 145

Chyba najlepszą reklamą tego wypieku będzie to, że strucle zniknęły w ciągu kilku godzin.. Tak puszystego, pachnącego ciasta ze wspaniała kruszonką już dawno nie jadłam

Na słodko lub wytrawnie
Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką. 66

Zapraszam na bułeczki drożdżowe. Tym razem z jabłkami.  Takie domowe drożdżówki to coś pysznego. Mięciutkie i delikatne.  W środku nadzienie jabłkowe z miodem i cynamonem. Oprócz wspaniałego smaku  jest jeszcze ten cudowny zapach, który unosi się w kuchni  podczas pieczenia...... Takie bułeczki świetnie się sprawdzą dla dzieci do szkoły. Szczerze polecam.  Składniki: 3/4 szklanki ciepłego(...)ściereczką i odstawić  do wyrośnięcia na około godzinę.  Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 9 części.  Każdą cześć ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć nadzienie i skleić.  Uformować okrągłą, lub owalną bułeczkę.  Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Zostawić na 15-20 minut

Agusiowe smakołyki
126. Rosnąć jak na drożdżach czyli: proste i szybkie jagodzianki 212

kochani.. Wiemy, że przepisów na jagodzianki jest bardzo wiele, ale może tym razem skusicie się na nasz przepis?  Częstujcie się śmiało: Składniki: (na 9 bułeczek) Ciasto drożdżowe szklanka mleka 25g drożdży świeżych lub 7g suchych 3-4 łyżki cukru  3 szklanki mąki tortowej szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo(...)dzielimy je na 9 mniej więcej równych części - np. formując z niego podłużny wałek i krojąc go na kawałki. Każdy kawałek będzie naszą jagodzianką, a więc z ciasta formujemy placek wielkości dłoni, wsypujemy jagody, które posypujemy cukrem i zalepiamy dokładnie ciasto formując bułeczkę.  Ulepione bułeczki pieczemy w formie wyścielonej papierem do pieczenia układając je jedną obok drugiej

Symfonia Smaków
Jagodzianki babci Zosi 248

Jagodzianki ze świeżych jagód to kolejny smak mojego dzieciństwa. Do tych robionych przez moją babcię nie umywają się żadne inne. Kiedy je piekła, cały dom pachniał ciastem drożdżowym i jagodami. Tego się nie zapomina. Czarna jagoda, czyli borówka brusznica, jest leśną krzewinką rosnącą w Polsce dość pospolicie. Jadalne są jej owoce - ciemnogranatowe jagody pokryte delikatnym woskowym nalotem. Zalicza się(...)wymieszać i odstawić. Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagnieść, uformować w kształt walca i pokroić na 15 części. Każdą część rozwałkować na dość cienki, podłużny placek, na środek wyłożyć czubatą łyżkę jagód i zakleić ciasto. Przetoczyć ręką po stolnicy i wykładać na papier do pieczenia położony na blasze ("szwem" do dołu). Między jagodziankami należy zostawić

W SMAK
Roti z warzywami 182

delikatnym narzędziem obracamy go na patelni i często zmieniamy strony. Na cieście powinny pojawiać się wybrzuszenia, które trzeba delikatnie ugniatać, obracając roti. Możemy stwierdzić, że osiągnęliśmy sukces, kiedy cały placek napuchnie jak balon. Trzymamy go na średnim ogniu, dopóki pęcherzyki nie zbrązowieją. Wtedy ściągamy go z patelni i pozwalamy mu oklapnąć. Jeśli nie lubimy jego suchej konsystencji, można posmarować(...)Polecam je zjeść z jakimś ostrym sosem. Sama niestety nie miałam akurat składników na przygotowanie takiego, więc użyłam pikantnego ketchupu. Zamiast bułki tartej polecam także obtoczenie warzyw w cieście drożdżowym przygotowanym z wyżej wymienionymi przyprawami i następnie usmażenie ich ;)      Najwyższy czas wrócić do robienia tego, co kocham. Chcę się zmobilizować i znowu często publikować posty tutaj

Weganizm infantylny
Ciasto kiszone 225

Nietypowe ciasto, którego zrobienie choć proste, wymaga troszkę czasu.  Na święta przygotowała je moja Mamcia, dlatego nie uraczę Was zdjęciami z etapów przygotowania. Myślę że

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówki z dżemem ( koperty z dżemem ) 167

    Domowe drożdżówki - wypełnione słodkim dżemem. Idealna na śniadanie, do kubka aromatycznej kawy lub jako przekąska do pracy, szkoły, w podróż, na długi

kolorowotorcikowo
Drożdżowe serca z dżemem truskawkowym 196

już chyba u mnie tradycja, że w soboty piekę ciasto drożdżowe, pewnie wynika to z czasu, bo zazwyczaj w soboty kręcę się w okolicach kuchni od samego rana do późnego popołudnia, bo kuchnia jest moim centrum dowodzenia. Dzisiejsze drożdżówki sa dokładnie takie jak lubię, czyli pełne nadzienia. Składniki na 8 sztuk: 500 g mąki pszennej (z czego 200 g maksymalnie(...)odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut i możesz piec. Formowanie serduszek jest prostsze niż się wydaje. Najpierw podziel ciasto na pożądaną ilość porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placek i posmaruj dżemem. Zwiń w rulon jak naleśnik. Złóż na pół i zlep końce. Przekręć tak, aby złożenie było równolegle do blatu. Przetnij do 2/3 w miejscu zgięcia. Rozłóż

greenscarf
Pieczone panzerotti. 309

się od pizzy. Przypominają calzone, aczkolwiek smażone są w głębokim tłuszczu. Ja jednak, mając na uwadze zbliżające się lato, postanowiłam jednak upiec je w piekarniku. Wyszły pyszne! Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto wypełnione soczystym nadzieniem. Dla nas rewelacja! Idealne na obiad, kolację, a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Smakują idealnie zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Nadziewamy(...)ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 277

miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych. Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po czasie 7 minut nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma do żucia(...)zamrażalki rozmrażamy 12h w lodówce. Po rozmrożeniu traktujemy dalej tak samo jak świeże. Rośnie jak szalone.   Po 15-20 minutach leżakowania ciasta rozpłaszczamy je i delikatnie rozciągamy, nadając plackom bardziej lub mniej okrągły kształt. Formujemy na plackach wyższy rant. Znowu zostawiamy ciasto na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia przed nałożeniem nadzienia. Jeśli używacie kamienia do pieczenia

Karo in the Kitchen
Quiche ze szpinakiem 168

jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche? Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub  drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa(...)tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min.  usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak  polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać migdałami.  Piec 30-35 min. Podawać gorące. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy