placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:144/187)

Domowe bułki do burgerów 192

W moim domu często pachnie domowymi wypiekami. Chałki, chleby, bułki to przecież klasyka, której nie może zabraknąć. Bułki do burgerów charakteryzują się tym, że są delikatne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chaczapuri adżarskie 207

Jakoś tak się złożyło, że sporo z ostatnich przepisów bazowało na cieście drożdżowym. Nie inaczej było dzisiaj - przygotowałem pyszne serowe gruzińskie chaczapuri adżarskie w autorskiej wersji z dodatkiem chrupiącej sałatki. Danie jest pożywne, doskonale smakuje i z całą pewnością warte jest pracy, jakiej wymaga jego przygotowanie. Zapraszam zatem do skosztowania tego wschodniego specjału. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mąki(...)oliwy. Całość solidnie wyrobiłem na gładkie elastyczne ciasto, które następnie odstawiłem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części. Każdą część ciasta rozwałkowałem na okrągły placek o grubości około pięciu milimetrów. Placki ułożyłem na pergaminie i na każdy z nich nałożyłem taką samą ilość farszu. Po dwóch stronach skleiłem brzegi placka tworząc kształt

Wyprawy kulinarne
20 PRZEPISÓW NA SZYBKIE DESERY! Proste pomysły, które zrobisz w kilka chwil 54

ZOBACZ PRZEPIS FIT CIASTO RAFAELLO BEZ PIECZENIA – zdrowa wersja (wegańskie) Pewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach – bardzo szybkie i pyszne. W swojej szafce znalazłam macę (placki, które w… ZOBACZ PRZEPIS Szybkie desery – pomysły na co dzień i od święta Desery to potrawy, które zazwyczaj kojarzą nam się z dłuższym czasem przygotowania. Jednakże istnieją proste(...)Wystarczy zmiksować owoce (np. banany, truskawki, mango) z mlekiem lub jogurtem i dodać odrobinę miodu lub cukru. Możesz też dodać płatki zbożowe lub nasiona chia, aby uzyskać więcej chrupkości. Placki bananowe Wystarczy zmiksować dojrzałego banana z jajkiem i odrobiną mąki. Smacznym dodatkiem będą owoce, jogurt lub syrop klonowy. Koktajl bananowy z mlekiem migdałowym Wystarczy zmiksować dojrzałego banana z mlekiem

Via Gusto
Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 67

Złote, delikatne i mięciutkie. Takie są dyniowe rogaliki z miodowym masłem, orzechami włoskimi i żurawiną. Co to jest miodowe masło? To po prostu podgrzane masło razem

Tajemnice Smaku
Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami. 323

pachnącymi truskawkami. Idealne zarówno na śniadanie, do popołudniowej kawy, czy jako piknikowy smakołyk. Dodam jeszcze, że bułeczki znikają błyskawicznie! Jeśli Was skusiłam to zapraszam po przepis ;) Składniki na bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami:  na 12-16 sztuk 500 g mąki pszennej (dobrej jakości tortowej) 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant) 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego(...)blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 lub 16 części (ja dzieliłam na 16 bo wolimy mniejsze bułeczki). Z każdej części formujemy zgrabną kulkę, którą następnie wałkujemy na owalny placek. Na jednym brzegu rozkładamy porcję budyniu i układamy kilka kawałków truskawek. Pozostałą część ciasta nacinamy ostrym nożem w 1-2 cm pasy (ale nie do końca). Teraz ostrożnie zwijamy

Rozpustne gotowanie
Maślane drożdżówki z borówkami 74

Nie są to jagodzinaki, lecz można nazwać je borówczankami ;) To chyba najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek zrobiłam i jakie w życiu jadłam! Cudownie maślane i nadziane dużą

Delicious Place
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM 94

Wszystkie  słodkie bułeczki, które piekę zazwyczaj posypuję obficie kruszonką. Tym razem odbiegłam od tradycji. Bułeczki są bez kruszonki, dla moich domowych łasuchów tylko lekko je

Walijskie Pichcenie
Smalcówki z serem 137

Smalcówki z serem, czyli takie krucho - drożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Na przepis ten natknęłam się na tej stronie:  https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie(...)roztarłam do uzyskania okruchów. Następnie dodałam resztę składników, czyli: proszek do pieczenia, jajka i drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów i pokroiłam go na nieduże prostokąty. Na każdym kawałku ciasta, przy brzegu kładłam czubata łyżeczkę nadzienia i zwijałam ciasto w rulonik. Gotowe ruloniki przekładałam

Waniliowe Improwizacje
PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 110

pączki: 1/2 szklanki (125 ml) mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem:  1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około(...)rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczamy na niezbyt duży placek, ostrą malutką szklaneczką lub kieliszkiem o średnicy około 5 cm wycinamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy nowe krążki. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy podsypanej mąką i odstawiamy

KuchcikoweLove
Pączki z ziemniakami 86

Sezon rozpoczęłam oponkami serowymi. Wczoraj zagościły u nas pyszne pączki kryzysowe z dżemem i nutką pomarańczy, a dziś kolejna porcja łakoci karnawałowych w postaci pączków ziemniaczanych. Są to pączki drożdżowe, ale z dodatkiem ugotowanych i wystudzonych ziemniaków. Takie pączki podobno dłużej utrzymują świeżość i są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Jestem ciekawa czy do jutra dotrwają(...)kleiste. Wyrobione ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy znacznie zwiększyło swoją objętość, wyłożyłam je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Szklanką od herbaty wycinałam z ciasta kółka. Na środku każdego kółka kładłam po małej łyżeczce dżemu i zlepiałam razem brzegi ciasta formując kulkę

Waniliowe Improwizacje
Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką 129

Niby zwykłe ciasto drożdżowe, a jednak oryginalne w smaku, bo z nutą karmelu. Upiekłam je z ostatnich tegorocznych malin, które przykryłam kruszonką. Bardzo polecam! Składniki: ok. 300 dag malin 2/3 szklanki brązowego cukru ok. 4 szklanek mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%) 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 50 g masła(...)wyrośnięcia na około 1/2 do godziny (można wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 st.) Wyjąć na chwilę, na wierzchu palacami rozkruszyć kruszonkę i równomiernie pokryć maliny. Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około 40 minut. Ostudzić w formie

Czerwień i błękit
Szarlotka z budyniem 85

Czas czytania: 2 min Szarlotka z budyniem jest to klasyczna szarlotka z dodatkową puszystą pierzynką śmietankowego budyniu . Szarlotka jest rewelacyjna, cienkie warstwy ciasta, jabłek i budyniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza z cukinią i szparagami 59

Czas czytania: 2 min Typowo wiosenna pizza, pizza z cukinią i szparagami. Pizza jest rewelacyjna, aromatyczna i bardzo smaczna. Po upieczeniu koniecznie posypcie pizzę rukolą i

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi ze szpinakiem 73

Czas czytania: 2 min Pierogi ze szpinakiem Kilka przepisów na pierogi podałam już jakiś czas temu. Były to pierogi ruskie , pierogi z truskawkami , borówkami , soczewicą i

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza o smaku hamburgera 199

miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych.   Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po 7 minutach nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma do żucia(...)później, do dekoracji. SKŁADANIE I DRUGIE WYRASTANIE Ciasto po pierwszym wyrośnięciu uderzamy pięścią, żeby pozbyć się z niego powietrza. Wyjmujemy z miski i dzielimy na trzy równe porcje. Formujemy placki rozciągając i rozklepując w dłoniach, na podsypanym mąką blacie – i zostawiamy rant. Wykładamy każdy na osobny kawałek papieru do pieczenia.   W tym czasie nastawiamy piekarnik

Karo in the Kitchen