placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:142/187)

Mazurek pomarańczowy z mascarpone 81

Czas czytania: 2 min Wielkanocny mazurek pomarańczowy z mascarpone i likierem Cointreau. Spód mazurka przygotowany jest z delikatnego i bardzo kruchego ciasta i tutaj bardzo ważna

SprawdzonaKuchnia.pl
Mini pizze na zaczynie poolish 133

Dzisiaj przepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego wyliczenia kiedy chcemy jeść pizzę, ale myślę, że gra jest warta świeczki. Ciasto jest doskonałe, najlepsze jakie robiłam do tej pory. Przepis pochodzi z fantastycznego bloga(...)lodówki. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 1- 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Kulę rozpłaszczamy na omączonym blacie  i dzielimy na 3 części. Rozciągamy placki dłońmi do żądanej wielkości i  przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką.  Następnie ciasto malujemy sosem, układamy pozostałe składniki, posypujemy oregano, delikatnie spryskujemy oliwą

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek podwójnie czekoladowy – bezglutenowy 63

Czas czytania: 3 min Mazurek dla wszystkich, którzy glutenu jeść nie mogą! Ciasta bezglutenowe to niełatwy temat, ale postanowiłam po raz kolejny stawić temu czoło, efekt

SprawdzonaKuchnia.pl
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 130

Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami Słodkie bułeczki, które od razu przypominają smak dzieciństwa i przypadną do gustu zarówno małym jak i tym większym łasuchom:) Dodatki

Słodka Kraina Wypieków
Lavas, turecki chlebek z patelni 179

Dziś na blogu kolejny chlebek z patelni, tym razem wypatrzony u Beaty ze Starych garów. W dzisiejszym poście nasza kulinarna podróż dotarła do

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe zajączki. 64

Dzisiaj przepis na hot dogi w wielkanocnej wersji. Pyszne puszyste bułeczki w słodkiej formie wielkanocnego zajączka nadziewane parowka. Dzieci będą je uwielbiały. Świetne również jako ozdoba

Pani M - kuchnia smakowita
Zebra - dlaczego wychodzi zakalec? 195

się zastanawiać dlaczego. Tutaj podzielę się z Wami moimi przemyśleniami.  pixabay.com Domowa zebra to jeden z najsmaczniejszych placków, pod warunkiem, że się upiecze. Często mam problem z tym plackiem, wyjdzie 1 upieczony na 10 zakalców. Dlaczego tak jest?  Prawdopodobne przyczyny zakalca: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)powstania zakalca przyczyniają się również owoce, które puszczają sok i mogą spowodować surowienie ciasta. Mąka Do ciast biszkoptowych powinniśmy używać mąki tortowe, typ 400 lub 450, w przypadku ciasta drożdżowego przyda się mąka typu 500. Tłuszcz Taki jak w przepisie, jak jest napisane masło, to musi być masło o zawartości tłuszczu przynajmniej 82%. Masło to nie to samo co margaryna

Jak u mamy
Pączki 210

Już Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze:"Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się

Smaki Edyty
Pieczone mini pączki z kremem budyniowym 89

Przepis na pączki pieczone w piekarniku to świetny pomysł na pyszny drożdżowy mini deser z kremem budyniowym. Pączki budyniowe z piekarnika, a tak naprawdę bułeczki z ciasta na pączki, to doskonała propozycja osób, które unikają dań smażonych. Jak upiec pączki w piekarniku? Przygotowanie ciasta na mini pączki z piekarnika jest dokładnie takie samo, jak do pączków smażonych. Po wyrośnięciu ciasto(...)dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, aż mąka się wchłonie. Polewamy roztopionym, przestudzonym masłem, wyrabiamy minutę. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na ok. 1,5 cm placek. Małą szklaneczką typu literatka wycinamy z ciasta krążki. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem zachowując odstępy, tak aby bułeczki nie posklejały się podczas pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Kuchnia Na Wypasie
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 253

pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) W dużej misce ubić mikserem całe jajo i żółtka z cukrem, domowym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę  - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto wychodzi bardziej puszyste .   Wszystko wymieszać mikserem i wyrobić na gładkie ciasto - może z powodzeniem(...)CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Truskawkowiec KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy   MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami LIDIA WESOLOWSKA [FB] - B iszkopt z galaretką z dodatkiem

Grunt to przepis!
Wielkanocne zajączki 68

wiosny i witalnością. Dzieci bardzo lubią to wesołe, rezolutne zwierzątka. A na drożdżowe, wielkanocne zajączki z nadzieniem z białego sera skusi się każdy. Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie, pycha! I jeszcze ten zabawny wygląd. Kolejny przepis, który nie wymaga specjalnych foremek , tylko naszej zdolnej ręki :) Drożdżowe zajączki są naprawdę łatwe do zrobienia. Lepimy małe koperty, tak aby szew(...)każdego kółka dwa ,,księżyce“ zaokrąglone z obu stron :)  No bo jak nazwać taki kształt? Może zobacz na zdjęciu o co mi chodzi...no ma wyjść uszko.  Drożdżowe uszka kładę na płasko na bułeczce, oczywiście obok głowy. Jeśli wystawimy je na boki, mogą się zbytnio przyrumienić, a bułka nie będzie jeszcze upieczona. Na oczka biorę po jednym ziarnie grubego

dolcevitainmykitchen
Zdrowe mini pączki z piekarnika 69

wyglądają (3 pączusie odpowiadają jednemu dużemu). Jeśli chodzi o przygotowanie, też delikatnie różni się od standardowego, ale jeśli chodzi o czas, to mniej więcej ten sam, bo ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak(...)Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę. 4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później). 5. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie końcami do góry i sklejamy ze sobą. Tak uformowaną kuleczkę wkładamy do papilotki, sklejeniem do spodu

zdrowo i aktywnie
Chaczapuri adżarskie 1721

Myślę że nie będzie żadnej przesady, jeśli adżarskie chaczapuri nazwiemy gruzińska pizzą – ciasto drożdżowe uformowane w charakterystyczny kształt wrzeciona, masa przepysznego, serowego nadzienia i zapieczone do perfekcji jajko. To smak i połączenie, które spiszą na straty każdą dietę bez węglowodanów – ciężko jest się oprzeć! CIASTO Ciasto szykuję w misie Kitchen Aida, ale tak samo można zrobić je w misce ręcznie(...)lekko podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie równe części. Ciasto formujemy w kulki, zbierając jego krawędzie do środka, jak sakiewkę, odwracamy łączeniem do dołu. Z każdej sakiewki formujemy placek, rozklepując ciasto od środka i rozciągając ku brzegom, na owal (jak na pizzę, ale nie aż tak cienko). Zarzucamy na wierzch dłuższe boki placka, łączymy je tworząc kształt

Karo in the Kitchen
Drożdżówki z bananami, kiwi... 135

Proponuję przygotowanie pysznych domowych drożdżówek z owocami i dżemem. Zaczyn: 250 ml ciepłego mleka, 50 g drożdży, łyżka cukru, czubata łyżka mąki...  mieszamy i odstawiamy

chleba naszego
Pączki z kremem mascarpone 75

Każdy znajdzie coś dla siebie i przynajmniej jednego lub dwa zje w Tłusty Czwartek. Ja tym razem zrobiłam pączki z kremem mascarpone i słodką śmietanką. Są to tradycyjne pączki drożdżowe, które po usmażeniu i ostudzeniu przekroiłam na pół, na jednej części ułożyłam warstwę kremu i przykryłam drugą połówką, a wierzch pączków posypałam cukrem pudrem. Krem można nakładać przy pomocy rękawa(...)przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną niewielką ilością mąki, chwilę jeszcze wyrobić. Następnie podzielić na 2 części, rozwałkować na placek o grubości około 2 cm. Rant szklanki oprószyć mąką i z ciasta wykrawać kółka. Wykrojone pączki ułożyć na lnianej ściereczce oprószonej mąką, zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia

Danka Pichci