placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:134/187)

Drożdżowe serca z dżemem truskawkowym 259

już chyba u mnie tradycja, że w soboty piekę ciasto drożdżowe, pewnie wynika to z czasu, bo zazwyczaj w soboty kręcę się w okolicach kuchni od samego rana do późnego popołudnia, bo kuchnia jest moim centrum dowodzenia. Dzisiejsze drożdżówki sa dokładnie takie jak lubię, czyli pełne nadzienia. Składniki na 8 sztuk: 500 g mąki pszennej (z czego 200 g maksymalnie(...)odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut i możesz piec. Formowanie serduszek jest prostsze niż się wydaje. Najpierw podziel ciasto na pożądaną ilość porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placek i posmaruj dżemem. Zwiń w rulon jak naleśnik. Złóż na pół i zlep końce. Przekręć tak, aby złożenie było równolegle do blatu. Przetnij do 2/3 w miejscu zgięcia. Rozłóż

greenscarf
Pieczone panzerotti. 354

się od pizzy. Przypominają calzone, aczkolwiek smażone są w głębokim tłuszczu. Ja jednak, mając na uwadze zbliżające się lato, postanowiłam jednak upiec je w piekarniku. Wyszły pyszne! Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto wypełnione soczystym nadzieniem. Dla nas rewelacja! Idealne na obiad, kolację, a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Smakują idealnie zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Nadziewamy(...)ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę układamy na blasze i odstawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 326

miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych. Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po czasie 7 minut nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma do żucia(...)zamrażalki rozmrażamy 12h w lodówce. Po rozmrożeniu traktujemy dalej tak samo jak świeże. Rośnie jak szalone.   Po 15-20 minutach leżakowania ciasta rozpłaszczamy je i delikatnie rozciągamy, nadając plackom bardziej lub mniej okrągły kształt. Formujemy na plackach wyższy rant. Znowu zostawiamy ciasto na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia przed nałożeniem nadzienia. Jeśli używacie kamienia do pieczenia

Karo in the Kitchen
Quiche ze szpinakiem 211

jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche? Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub  drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa(...)tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min.  usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak  polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać migdałami.  Piec 30-35 min. Podawać gorące. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 193

moje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole. Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej(...)ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości 1 cm. Każdy taki placek podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta położyć dwie czekoladki zwinąć formując rogaliki. Ułożyć je w sporych odstępach na wyłożonych

Pasja Smaku
Faworki 137

Czas czytania: 2 min Po mini pączkach i oponkach serowych dziś przyszła pora na faworki. Faworki to kolejna obowiązkowa karnawałowa przekąska deserowa. Faworki, inaczej zwane chrustem

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizzerinki pełnoziarniste 150

Kojarzycie takie sprzedawane w piekarniach pizzerinki? Buły na dość grubym drożdżowym cieście z farszem a'la pizza? Pamiętam jak zajadaliśmy się nimi w szkole, a potem od czasu do czasu na studiach. Do prawdziwej pizzy było im daleko, ale dla wygłodniałego nastolatka, a potem studenta były idealne. Zachciało mi się ostatnio takiej właśnie buły i zrobiłam ją w wersji pełnoziarnistej(...)wymieszać koncentrat pomidorowy z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić.    Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej z nich uformować placek wielkości pizzerinki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka rozsmarować sos. Na nim poukładać salami, plasterki pieczarek, paseczki czerwonej papryki, piórka cebuli, posypać

Simply Food
Błyskawiczne kokosanki 288

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CIASTO ODRYWANE Z KAKAO 220

Ciasto drożdżowe odrywane z dodatkiem kakao znika w mgnieniu oka. Jest idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Pasuje do kawy, herbaty, mleka lub kakao. Nie znam drugiego takiego ciasta, które znikałoby w takim tempie. W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je już 3 razy i zanim zdążyłam pomyśleć o zdjęciach już go nie było 😉 Pulchna, mięciutka drożdżówka, której nie trzeba(...)wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie,rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości 40 x 40 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy kakao oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 4 paski o grubości

Kuchnia MagdaLeny
drożdżowe z makiem... 174

Składniki: 4 sztuki jajka, 1 szklanka cukier, - szczypta sól, 5 dag drożdże, 1 szklanka mleko, 10 dag masło lub margaryna, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Chlebek pita z patelni 199

ostatnie moje odkrycie kulinarne: chlebki z patelni ! Czemu ja na to wcześniej nie wpadłam ?Był chlebek na proszku do pieczenia, teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu(...)wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy na placki średnicy 15-17 cm, przykrywamy.Patelnię o średnicy co najmniej 18 cm smarujemy odrobiną oliwy. Gdy będzie już rozgrzana układamy na niej placek

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z garnka 115

Czas czytania: 3 min Nie przesadzę, kiedy powiem, że jest to najmniej wymagający przepis na chleb i to z minimalnej ilości składników, dziś upieczemy chleb z

SprawdzonaKuchnia.pl
Cebulaczki z żółtym serem 94

Cebulaczki z zółtym serem  Cebulaczki z żółtym serem to pyszne, drożdżowe bułeczki z podsmażoną cebulą . Są idealne jako przekąska do pracy, szkoły lub jako dodatek do zupy albo innych dań. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Zobaczcie przygotowanie bułeczek na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pyszne serowe cebulaczki przypominają trochę tradycyjne cebularze lubelskie(...)minut (powinno podwoić objętość).  W międzyczasie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto podzielić  na 8 części. Każdą część spłaszczyć palcami na placek (jak na filmie). Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. posmarować je mieszanką jajka z keczupem (użyjemy tylko trochę mieszanki). Na każdy placek nałożyć czubatą łyżkę cebuli

Lekcje w kuchni
Chińskie bułki z wieprzowiną bez parownika – smażone i gotowane Sheng Jian Bao 209

cukier. Powoli dolewamy do nich wodę i mieszamy ciasto (po chińsku – mieszamy pałeczkami, w naszych warunkach wystarczy drewniana łyżka). Po wymieszaniu składników zagniatamy i wyrabiamy z nich elastyczne drożdżowe ciasto przez około 7-8 minut. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeśli lepi się do rąk – dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę wody. Gotowe ciasto przykrywamy w misce wilgotną(...)waga!), z każdej toczymy wałek i dzielimy go znowu na 2 równe części. Każdą powstałą część wałka dzielimy na 5 jednakowych kawałków. Kawałki rozpłaszczamy po kolei w dłoniach na placek i cienko wałkujemy – starajcie się, żeby środek placka był minimalnie grubszy niż jego brzegi. U Chińczyków wygląda to na mega proste – nie będę ukrywać, że po kilku podchodach

Karo in the Kitchen
Tańcował Pan gulasz z kaszą, pyrą oraz pajdą chleba 203

odsłonie. Podawany z kaszą z ziemniakami  oczywiście ugnieciony z wielką łychą gulaszu, obowiązkowo w towarzystwie buraczków. Podawany z kromką chleba gdzie talerz jest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu nie ma ograniczań. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg  1 cebule(...)razie potrzeby dolać wody. Jeśli jest nam za mało słony lub pikantny równie dobrze możemy doprawić pod koniec duszenia. Podajemy go z kaszą, ziemniakami, pajdą chleba lub z plackiem  ziemniaczanym. Wielokrotność jego podania zależy od nas :) Smacznego

Basia w kuchni
ROGALIKI Z WODY NA SŁODKO 158

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/rogaliki-z-wody.html Składniki:                                            

w mojej kuchni
Mazurek z cynamonem 112

Czas czytania: 2 min Mazurek z cynamonem to kolejna propozycja na Wielkanoc. Przygotowany na kruchym spodzie jak zwykle bardzo delikatnym i smacznym! Do tego przepisu użyłam

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza wegańska na cienkim i chrupiącym cieście 124

cieście Recipe by Marek Course: Danie główne, Kuchnie świata, Na imprezę Difficulty: średni Porcje 4 porcji Czas przygotowania 30 minutes Czas pieczenia 10 minutes Podstawą pizzy jest cienkie ciasto drożdżowe. Na nie nakładamy, również cienką, warstwę zredukowanego sosu do pizzy. Wszystko posypujemy serem oraz ulubionymi składnikami. W domowym zaciszu, gdy nikt nie widzi, można użyć nawet ananasa – tylko(...)nastąpi formujemy z ciasta kulkę, smarujemy z wierzchu łyżką oliwy i pozostawiamy, w przykrytym ręcznikiem naczyniu, do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie (20-40 min) możemy je rozwałkować na cienkie placki. Da się to zrobić bez wałka ale ja zwykle jednak się nim posiłkuję. Na stolnicy rozsypujemy cienką warstwę mąki. Smarujemy nią także wałek. Od ciasta odrywamy kawałek (przy podanych

Heca w kuchni
Focaccia z pomidorkami 230

Od dawna miałam ochotę na zrobienie tego włoskiego pieczywa. Znalazłam w końcu przepis, który wydał mi się przystępny i spróbowałam swoich sił. Tak powstała w mojej

Kuchnia co dnia
pita 224

                                   Domowa pita Choć przywędrowała do nas z bliskiego

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania