Dziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych(...)termoobiegu) (fot.2) . Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów (fot.3) . Na każdym trójkącie ułożyć po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego
Świat CiastaDzisiaj przedstawiam mój pomysł na przekąskę imprezową. Bardzo lubię wymyślać i przygotowywać dania finger food. Rollsy przygotowuję bardzo często, zarówno z ciasta drożdżowego jak i na przykład tortilli. Farsz można komponować do woli. Ja dzisiaj postawiłam na klasyczną pizzę. Może nie jest zbyt dietetyczna, ale przynajmniej wszystkim smakuje - o to chodzi w przekąskach :) PIZZA ROLLS (składniki na 2 blachy) Składniki(...)już podwoi swoją objętość, możemy się wziąć za wałkowanie. Ciasto podzielić na 2 części, z jednej wyjdzie bardzo długi rulon, dlatego wygodniej było mi podzielić. Rozwałkować na cienki, podłużny placek. Posmarować go sosem, posypać szynką oraz serem. Ciasto zwinąć w dość ciasną roladkę tak, żeby wszystkie końce były ze sobą zlepione. Pokroić w niezbyt szerokie paseczki. Rollsy ułożyć
Zgrabne GotowanieDelikatne jak piórko, mięciutkie i pyszne – bułki na mące „00” (do pizzy) są po prostu fantastyczne Wymieszaj wszystkie składniki, poczekaj aż ciasto urośnie i możesz już
Słodki sentymentktórego nie wyobrażam sobie pracy w kuchni. Gdy kupowałam mojego najważniejszego pomocnika kuchennego, bardzo ważne było dla mnie, by poradził sobie z zagniataniem ciasta drożdżowego i nie wyzionął przy tym ducha. Jak wiecie, uwielbiam drożdżowe wypieki, więc był to dla mnie priorytet. Zwracałam też uwagę na dostępne przystawki : maszynkę do mielenia mięsa, malakser, blender, itp. Moja kuchnia do dużych(...)dodatkowa para rąk. To sprzęt, który pokroi w plasterki, zetrze , posieka i nie zrobi przy tym bałaganu. Odkąd mam takie urządzenie w kuchni, nie wyobrażam sobie przygotowywania np. placków ziemniaczanych bez niego. Obecnie w moim domu króluje robot/malakser firmy Kenwood . Ułatwia mi życie nie tylko podczas przygotowania placków, ale też przyspiesza wyrabianie kruchego ciasta, ekspresowo blenduje puree z dyni
Na-talerzu.plcienki placek z dodatkami - włoski klasyk - doczekał sie swojego święta.9 lutego minął właśnie kolejny Międzynarodowy Dzień Pizzy.Nie obeszło się oczywiście bez pizzy,tym razem mojej ulubionej Hawaii. Zapraszam zatem na pyszną pizzę jak z włoskiej pizzerni,na cieniutkim cieście i bardzo chrupiącą.Na pomidorowym sosie cieniutkie plasterki szynki pokrojone w kwadraciki ze świeżym,soczystym ananasem tworzą bajeczny duet(...)Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli Wykonanie: ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i odłożyć do lodówki na całą noc.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i hakiem do drożdżowego wyrobić na gładkie,błyszczące ciasto.Ułożyć uformowane w kulę w miseczce przykrytej folia spozywczą na noc w lodówce lub w ciepłym miejscu do podwojenia objętości drobno posiekać ząbek czosnku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzeje raczej duszę niż ciało, a to ostatnie właśnie rozgrzania się domaga. Odpowiedź jest prosta - trzeba włączyć piekarnik. Żeby nie działał bezproduktywnie, tylko dla kaprysu, najlepiej wypełnić go drożdżowym ciastem, które swym ciepłem zamieni w aromatyczny bochenek, który będzie można, jeszcze ciepły, zjeść na kolację z masłem i ewentualnie odrobiną dżemu. Mam dla Was przepis idealny. Ja co prawda mój(...)pół. Z każdej części uformować kulę, ułożyć na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Kulę ciasta ułożyć złączeniem do góry, kantem dłoni spłaszczyć na okrągły placek. Złożyć do środka 1/3, przygnieść, znów złożyć i przygnieść. Następnie zwinąć ciasto w rulon, podwinąć boki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Tak samo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe ze świeżymi owocami. Polecam wypróbować przepis bo rogaliki są naprawdę pyszne, szczególnie jak dla mnie te z wiśniami. Do przygotowania rogalików będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 16 rogalików na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanek i 2 łyżek mąki – szklanka(...)masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru kryształ do pomalowania rogalików przed pieczeniem: 1 żółtko i około 3 łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rogaliki drożdżowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około łyżeczki cukru lub ksylitolu, dużą łyżkę mąki i trochę letniego mleka i mieszam tak żeby składniki się połączyły. Następnie
Uwaga Babcia GotujeKarnawał trwa, niedługo Tłusty Czwartek, więc dziś mam dla was kolejny przepis na pączki. Tym razem zrobiłam pączki tradycyjne, drożdżowe z marmoladą truskawkową. Pączki zrobiłam na kefirze naturalnym zamiast na mleku. Do ciasta dodałam trochę otartej skórki cytrynowej dla smaku i aromatu. Po usmażeniu pączki posypałam cukrem pudrem. Miałam dziś mało czasu, więc pączki zrobiłam w większym rozmiarze, żeby było(...)ścianek miski. Ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam ją ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta szklanką o średnicy 7cm wycięłam kółka. Na połowę krążków nałożyłam po dobrej łyżeczce marmolady. Krążki z marmoladą nakrywałam krążkami bez marmolady i zlepiałam brzegi
Waniliowe Improwizacjechodziły za mną jagodzianki. Najpierw miałam problem z dostaniem jagód, a później bałam się czy ich uzdrowiona wersja jest możliwa. Sporo mnie naszło wątpliwości, co do użycia do ciasta drożdżowego ksylitolu, o którym czytałam, że może powodować, że drożdże nie rosną. Zobaczyłam jednak przepis Pauliny i stwierdziłam, że spróbuję, najwyżej nie wyjdą. Udały się i tym oto sposobem publikuję(...)dodać jogurt, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułki, do środka wkładać jagody (wziąć do ręki trochę ciasta, uformować placek, na środek nałożyć jagody, zlepić). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra-dół. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówZ okazji nadchodzącego greckiego tygodnia w Lidlu zostałam zaopatrzona w pyszne i tradycyjne produkty tamtejszej kuchni. Wczoraj ucztowaliśmy po grecku. Wy też możecie się już od
Smakołyki Asiczegoś innego niż do picia..i tak tutaj natrafiłam na rogaliki z małym dodatkiem tego mleka..no i wzięłam się do pracy..zagniotłam ciasto drożdżowe i tak podczas zagniatania zastanawiałam się do czego jest potrzebna kostka masła..tak to jest jak przeczyta się tylko składniki [i to w pośpiechu]..opis jak to opis..wiadomo jak się zagniata(...)folią i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować na wielkość talerzyka deserowego [ ja wycinałam przykładając talerzyk i ze skrawków wyszedł jeszcze 9 placek]. Każdy placuszek ciasta posmarować miękkim masłem i układać jeden na drugim. Ostatniego placka nie smarować.Brzegi placuszków delikatnie złączyć ze sobą lekko ściskając, aby masło nie wypływało.Stosik
Moje domowe kucharzenieW Święta Bożego Narodzenia w moim domu najwięcej jest maku. Moja rodzina wręcz kocha mak, a to świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja
Niezły Młynektylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;) 2 rolady o wymiarach 31 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 40 - 45 minut(...)połączyć z ciastem. Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ). Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm. Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku. Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco
Różne smaki w kuchniDziś zapraszam na kolejnego drożdżowego zawijańca, a mianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów nadaje mu niesamowitego efektu, jest pyszne i świetnie się prezentuje! Dla nas to kolejny eksperyment, jak się okazało, baaardzo udany! Wierzch jest nieco chrupiący, a wnętrze delikatne jak muślin. Zamiast orzechów można użyć mielonego, suchego maku(...)około 45-60 minut, żeby ciasto wyrosło- powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach 25x40 cm. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. Gotowe nadzienie smarujemy na placku pozostawiając 1 cm rant
Rozpustne gotowanie