domową pizzę, bo wiedzą, że będą najedzone… Marzy mi się mały piec do kuchni. Taki na mały na domowe potrzeby abym mogła piec pizzę i chleb, a nawet drożdżowe ciasto. Piec na drewno. Na razie jednak zadowalam się pieczeniem pizzy na kamieniu. Pizza na nim upieczona bez porównania jest lepsza niż pizza z blachy. Wypiekanie domowej pizzy ma wiele(...)nastaw piekarnik na 250ºC. Na dnie piekarnika połóż kamień. Kamień potrzebuje przynajmniej godziny aby dobrze się nagrzać. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe kawałki i każdy rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0,5 cm. Przecier pomidorowy wymieszaj z pokrojonymi ziołami, solą, pieprzem i wodą. To będzie sos do pizzy. Posmaruj spody sosem. Na wierzchu ułóż szynkę, kukurydzę, pieczarki
codojedzeniakarnawale na polskim stole nie może zabraknąć faworków/chrustów lub róż karnawałowych. W tym roku postanowiłam zrobić je z ciasta drożdżowego podobnego do algierskich griwech, które w ubiegłym roku bardzo nam smakowały. Zmieniłam klasyczny środek róż i tradycyjną marmoladę z róży zamieniłam na masę budyniową z ryżu jaśminowego, bo ten kolor bardziej przypomina środki żywych róż. Składniki(...)przykryciem do ostudzenia. Po ok. godzinie wyrastania ciasta wyjąć je na blat i ponownie wyrobić. Podzielić na 5 części. Każdą część uformować w dysk, oprószyć mąką i rozwałkować na placek grubości ok. 2 mm. Z ciasta wycinać 3 rodzaje krążków (używałam do tego celu szklanki, kieliszka do białego wina i kieliszka do wódki). Resztki ciasta ponownie zarobić, rozwałkować
Weekendy w domu i ogrodzieostatki, to może skusicie się na drożdżowe warkoczyki, jako alternatywę na ostatkowe pączki.... Choć bez nadzienia, są równie pyszne, mięciutkie i bardzo puszyste. Najlepsze w dniu pieczenia. Drożdżowe warkoczyki na ostatki Składniki na około 24 warkoczyki: 200 g mąki chlebowej 250 g mąki manitoba, lub innej mocnej mąki, aby ciasto na warkoczyki się nie porwało. 70 g cukru(...)palcami, nadajemy ksztalt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny. Ciasto lekko rozwałkowujemy na placek o grubosci ok. 0,5 cm. i ostrym nożem kroimy na paski o szerokości ok. 1.5 cm i długości ok.12-14 cm. Dwa paski ciasta przeplatamy i formujemy warkoczyki
Mia Cucina SofietaUwielbiam to danie, szczególnie jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe jest wtedy takie... po prostu idealne, chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Robiłam to danie już wiele razy. Raz dodaję mąkę pełnoziarnistą, innym razem tylko zwykłą pszenną, raz cheddar, raz mozzarella, ostatnia edycja wyszła z szynką. Także modyfikować można jak się tylko podoba. My lubimy ze ściętym żółtkiem dlatego albo piekę(...)kostkę. Po tym czasie ważę ciasto i dzielę wagę przez 3. Mam wtedy 3 idealne części. Piekarnik nagrzewam do 220 st grzanie góra-dół. Blat oprószam mąką, każdy placek wyrabiam jeszcze chwilę, następnie rozwałkowuję na okrąg (lub też rozciągam palcami), zwijam brzegi tj. na zdjęciu, potem złączam końce. Środki napełniam serem, dodatkowo możemy na wierzch położyć również pokrojoną
Gotuj z AgnesPrzepis na te drożdżowe placuszki wypatrzyłam kiedyś w gazetce Tina przepisy – Pierogi i kluski. Spotkałam się już z langoszami przygotowanymi z dodatkiem ziemniaków, które wywodzą się z kuchni węgierskiej. Przepis na te langosze opatrzony był informacją, że jest to kuchnia słowacka. O ile przygotowanie langoszy z ziemniakami jeszcze przede mną, tak te robię dosyć często. Świetnie sprawdzają się jako(...)godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kule, które następnie mocno spłaszczamy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki (na średnim ogniu). Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Każdego langosza smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy startym serem. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym albo polane gęstą kwaśną
Smaki Na Talerzufarszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów 2 łyżki(...)już tylko lekko twarde. Krok 4 Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi
Niedzielny kucharzmięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe. Te, które jadłam w Trokach, zdecydowanie drożdżowe nie były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram się odtworzyć. W restauracji podano nam po dwa takie kibiny, do których zaserwowano dość tłusty bulion (podejrzewam na baraninie). Ogólnie danie(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Blat roboczy podsypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Rozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół centymetra. Wykroić z niego koła o średnicy 15 cm (robiłam to miseczką). Na środku placka ułożyć solidną łyżkę mięsnej masy. Brzegi ciasta skleić
Weekendy w domu i ogrodzienajlepsze :). Z dużą ilością sera, polane cytrynowym lukrem. Drożdżówki serowe idealnie sprawdzą się na piknik, drugie śniadanie lub na podwieczorek. Są bardzo łatwe do zrobienia. Zapraszam na puszystą drożdżową bułkę z serem. Do tego kubek gorącego kakao lub kawy, dobra książka i nic więcej nam nie trzeba. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z serem Porcje 9 Składniki Składniki na ciasto(...)stolnicę i wałkujemy dość cienko na prostokąt. Na środek wykładamy połowę masy serowej i przykrywamy jednym bokiem, który smarujemy pozostałym serem. Ponownie nakrywamy pozostałym ciastem. Powinien nam powstać płaski placek, (3 warstwy ciasta i dwie warstwy sera), który kroimy na paski (z podanej ilości składników wyszło mi 9 drożdżówek). Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem
To co lubię - gotuję i polecamŚwiąteczny makowiec luksusowy Mięciutki i wilgotny makowiec w wersji na bogato. Maślane ciasto drożdżowe wypełnione masą makową, orzechami i miodem. Niezwykle smaczny wypiek, idealny na święta i wigilię. Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 500g mielonego maku(...)godziny do wyrośnięcia *** *** Ciasto po wyrośnięciu powinno podwoić swoją objętość *** *** Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części *** *** Każde ciasto rozwałkowujemy na prostokątny, cienki placek *** *** Na każdy placek nakładamy masę makową, zostawiając centymetr wolnego miejsca na brzegach *** *** Ciasto zwijamy ciasno w rulony. Końce ciasta podwijamy pod spód *** *** Rulony zawijamy luźno w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 centymetr
Blog z Apetytemjest ocieplić drożdże i resztę składników do temperatury pokojowej; - nawet jeżeli (tak jak ja) użyjecie pomocy robota przy zagniataniu ciasta, dobrze jest je jeszcze pougniatać ręcznie; - najlepsza do ciasta drożdżowego jest mąka o wysokiej zawartości białka - Typ 550 (luksusowa); - ciasto na oba etapy wyrastania można wstawić do lodówki i dokończyć np. następnego dnia rano. Drożdżówka przed pieczeniem musi się jedynie(...)wyrośnięcia na 1-1½ godziny. Ciasto powinno wyraźnie podwoić swoja objętość. Po tym czasie drożdżówkę odgazować, uderzając w nią pięścią (raz w zupełności wystarczy ;) ). Chwilę zagnieść, rozpłaszczyć na placek i złożyć do środka "na trzy", tak aby powstał kształt prostokąta o wymiarach dna formy. Ciasto przełożyć do foremki, ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 35-40 minut
Pełny talerzJedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys Oscar Wilde.=== ,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli
w mojej kuchniwykonania:Ciasto:Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie.Ciasto podzielić na 3 równe części.Każdą z części ciasta roprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka(...)mylne wrażenie.Do kremu można dodać sok z wyciśniętej cytryny lub dodatkowo każdy z blatów posmarować dżemem czy powidłami.Blaty ciasta należy piec oddzielnie. Nie można upiec jednego placka i przekroić go na 3 części.Miód można zastąpić golden syrup czy sztucznym miodem. Soda jest niezbędnym dodatkiem ciasta.Kasza manna może być także błyskawiczna.Ja używałam margaryny w temperaturze pokojowej
Gospodyni Miejskajuż farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki(...)smaku solą oraz pieprzem. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz. Krążek
Kuchnia MagdaLenyjuż farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki(...)smaku solą oraz pieprzem. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz. Krążek
Kuchnia MagdaLeny