placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:152/187)

Odrywany chlebek marchewkowy 120

Ciasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak. Pulchna(...)wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości około 35 x 45 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na prostokąty - powinno wyjść

Kuchnia MagdaLeny
Odrywany chlebek marchewkowy 120

Ciasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak. Pulchna(...)wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości około 35 x 45 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na prostokąty - powinno wyjść

Kuchnia MagdaLeny
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORIENTALNYM FARSZEM 130

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Jak już wspomniałam wcześniej, mam przyjemność dziś  przygotować pachnące drożdżowe placuszki z cudownym orientalnym farszem , który powstał na bazie aromatycznych przypraw EVITA ze sklepu www.smakorientu.com .   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)mieszam aż pieczarki będą złote.    Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam dalej.  Odkładam . Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinam koła.  Placki smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję Estragonem.  Nakładam farsz.  Na koniec posypuję serem tartym. Na blachę wyłożoną papierem układam packi. Placki muszą być w odstępie

Gotowanie Patki
Domowy KEBAB, bułki do kebaba (po prostu pycha)+FILM 97

 Cześć, dziś zapraszam na pyszny domowy kebab :) Kebab każdy zna, każdy lubi. Najczęściej kupujemy go na mieście, ale z powodzeniem można go zrobić w domu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta cytrynowa – deser na niedzielę 141

Tarta cytrynowa to pyszny deser na niedzielę. Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w

codojedzenia
Grahamkowe drożdżówki z powidłami 213

Drożdżówki bardzo lubimy. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z innymi odmianami mąki niż zwykle. Dzięki Młynomag mam spore pole do popisu. Tym razem wybór padł na

Smakołyki Asi
Mąka i jej rodzaje – co powinniśmy o niej wiedzieć? 88

wyróżnić: krupczatkę – przygotujemy dzięki niej makarony, babki, a także ciasta kruche, wrocławską – wykorzystywaną do wypieków drożdżowych, sosów czy naleśników, poznańską – z powodzeniem użyjemy jej do pizzy, klusek, pierogów lub makaronów, typ 550, znana jako luksusowa , która nadaje się do potraw gotowanych oraz wypieków drożdżowych, typ 650 – nazywana bułkowa , używana jest do wypieku bułek i chałek oraz drożdżówek(...)doskonałym źródłem żelaza oraz krzemu. Mąka gryczana ma specyficzny posmak – nieco gorzkawy. Ma niski indeks glikemiczny i cechuje się licznymi właściwościami odżywczymi. Z powodzeniem wykorzystamy ją do wypieku ciast, placków i naleśników. Rodzaje mąki bezglutenowej i ich zastosowanie W związku z tym, że obecnie wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową, mąki bez zawartości glutenu są bardzo pożądane i coraz częściej

Smaki Na Talerzu
Rogale mleczne 85

Przepis na rogale mleczne inspirowany jest w dużej mierze przepisem z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” . Bardzo fajna lektura dla wszystkich, którzy chcą wypiekać chleb

Słodki sentyment
Pierogi z borówkami i serem 68

Czas czytania: 2 min Pierogi z letnimi owocami takimi jak truskawki, jagody, brzoskwinie czy dzisiejsze borówki to obowiązkowe danie wakacyjne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej kombinacji

SprawdzonaKuchnia.pl
Maślane piegusy z truskawką 145

Skoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim

Kuchnia w czekoladzie
Śmietankowe odrywane mini bułeczki 577

Już drugie bułeczki w tym tygodniu ale jakże pyszne. Szybkie w przygotowaniu a jak taką bułeczkę się pysznie zajada. Polecam wypróbujcie na śniadanie będzie znakomita : na

Moje Małe Czarowanie
Prosty przepis na chrupiące gofry 77

się wzięły gofry Krótka podróż w czasie z gofrem i gofrownicą w roli głównej.  Podobnie jak w przypadku chleba, przodek gofra pojawił się w epoce neolitu jako rustykalny placek z miazgi zbożowej, pieczony na rozgrzanych kamieniach. Nie było co prawda bitej śmietany ani sosu czekoladowego, ale to nie przeszkodziło w ekspansji gofrów.  Starożytni Grecy piekli płaskie ciasta(...)takie same - mąka, mleko, jajka i szczypta soli. Gofry popularne są niemal na całym świecie, poniżej tylko kilka najbardziej popularnych rodzajów gofrów. Gofry brukselskie najczęściej piecze się z ciasta drożdżowego lub ciasta na zakwasie. Dzięki temu lżejsze i bardziej chrupiące niż inne rodzaje gofrów. Gofry z Liege (także z Belgii) szczycą się ponad 600-letnią historią. Przepis na nie stworzył

Cztery Fajery
Tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 68

drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. My użyliśmy jednorazowej formy aluminiowej o średnicy 30 cm. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem

Niedzielny kucharz
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 96

składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. My użyliśmy jednorazowej formy aluminiowej o średnicy 30 cm. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem

Niedzielny kucharz