Dziś przedstawiamy propozycję na zdrowe, wesołe koszyczki, które nie dość, że nieźle smakują to jeszcze ciekawie wyglądają na stole. Przyznaję, że przepis pochodzi z archiwum, bo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOd wielu dni chodziły za mną racuchy, aż w końcu wzięłam się w garść i postanowiłam je zrobić. Jak zwykle postanowiłam przygotować ich zdrowszą wersję, która
Be Fit Be StrongPodobno robi się też z ich połączenia, ale nie znalazłam takiej wersji. Z całą pewności zabiorę się za wersję na drożdżach, ciekawa jestem, jak ona wyjdzie. Ale dzisiaj na drożdżowe zwyczajnie nie miałam już ani czasu, ani chęci. Odważyłam się więc zrobić na proszku, korzystając w głównej mierze na tym przepisie oraz innych poradach z internetu. W ostatnich dniach dużo(...)gruboziarnistą solą lub innymi ziołami czy kminkiem, zależnie od upodobań i przeznaczenia pieczywa. Gdy piekarnik jest już mocno nagrzany, połóż na blasze papier do pieczenia i ułóż 3-4 placki, zostaw nieco odstępu między nimi, bo dziko rosną. Piecz od 3 do 5 minut na rumiano, aż pojawią się brązowe bąble. Drewnianą łopatką wyjmij z piekarnika upieczone chlebki
Anioszek w kuchniTe bułeczki to spełnienie mojej kulinarnej zachcianki. Tak za mną „chodziły”, że aż „wychodziły”. Wyszły dokładnie takie jak oczekiwałam – wypełnione po
Smaki Na TalerzuCzas czytania: 3 min Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, a na nim krem. Krem budyniowy przygotowany na mleku kokosowym z dodatkiem wiórków kokosowych
SprawdzonaKuchnia.plkońcu tego typu danie (mniej lub bardziej podobne do pizzy jaką teraz znamy) możemy spotkać w każdej kulturze. Pizza ma wszystko to co lubię, czyli aromatyczne ciasto (nieważne czy drożdżowe czy na zakwasie, ważne by było w środku cienkie i miało napuszone ranty), wyrazisty w smaku sos i parę dodatków, które można zmieniać zależnie od nastroju czy pory roku(...)mnie idealnie gdy na pizzy (za wyjątkiem sosu) są maksymalnie dwa składniki i to tylko „do smaku”, bo niejednokrotnie wystarcza mi tylko sos i płatki drożdżowe. Moim zdecydowanym numerem jeden jest pizza neapolitańska . Tradycyjna pizza neapolitańska jest posmarowana tylko sosem pomidorowym z czosnkiem, oregano i oliwą. W środku jest cieniutka, a brzegi są mocno napowietrzone. Skórka powinna być
rabarbarowoŚwiąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO
Wanilia i KardamonDzisiejszy przepis to typowo Gruzińskie danie. Chaczapuri to rodzaj Gruzińskiego chlebka/placka drożdżowego z serowym farszem. Chaczapuri megruli wyglądem przypomina trochę pizze, jest okrągłe, a farsz znajduje się w środku. Chaczapuri adżarskie ma kształt łódeczki, a w środku oprócz sera bardzo często pojawia się również jajko. Do nadzienia używa się serów podpuszczkowych młodych lub dojrzały odciśniętych. Najbardziej zbliżonym w smaku(...)ciasto ponownie wyrabiamy, ale tym razem tylko chwilkę. Dzielimy je na mniejsze kawałki (u mnie było ich 8). Każdy z kawałków rozwałkowujemy na okrągły, cienki (ok. 1,5 cm) placek na środku którego umieszczamy garść sera (ilość ser musicie rozplanować sobie sami, tak aby w każdym placku była mniej więcej taka sama ilość). Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy tworząc coś
PatiGotujeCześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjne domowe drożdżówki z serem i kruszonką w kształcie kwiatuszków. Takie bułeczki są bardzo łatwe do zrobienia i
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDrożdżówki w wersji wytrawnej z niebanalnym nadzieniem, ponieważ do przygotowania farszu wykorzystałam zimowy superfood - jarmuż. Bułeczki dodatkowo obsypałam orzechami włoskimi. Są mięciutkie, puszyste, zakręcone inaczej niż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czas czytania: 3 min Kruche ciasto z brzoskwiniami W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste, jak te z
SprawdzonaKuchnia.plMakowiec warstwowy Domowe makowce piecze się zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Zazwyczaj są one w formie strucli lub ciasta z kruchym spodem, jednak
Blog z ApetytemMamy taką tradycję, że jak odbieramy dzieci ze żłobka i przedszkola, to zawsze przynosimy im jakąś przekąskę. Moje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem twarogowym, a
Smaki ArmineTym razem w ramach akcji “Wypiekanie na śniadanie” (click) , poczyniliśmy zawijane drożdżówki, nadziewane czym kto chciał. Moje córki widząc powstający rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti
Mia Cucina SofietaRogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i
Rozpustne gotowanie