placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:157/187)

Szarlotka 91

Czas czytania: 3 min Wspaniała szarlotka w stylu amerykańskim! Przygotowana z delikatnego, kruchego ciasta i najprostszego nadzienia z jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. To te

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki bao z warzywami 56

Bułeczki bao to ostatnio mój ulubiony sposób na spożytkowanie w lodówce zalegających warzyw. Okrągłe bułeczki z elatycznego, drożdżowego ciasta, nadziewa się farszem warzywnym, a następnie podsmaża na patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek(...)się najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane do drożdżowych bułeczek. Odkąd zrobiłam te bułeczki po raz pierwszy, często powtarzam przepis, wtedy kiedy mam resztki różnych warzyw w lodówce, które wołają o wykorzystanie. Bułeczki można przechowywać w lodówce do kilku

Cooking for Emily
Makowiec 121

Co prawda jest już po świętach ale taki makowiec można jeść cały rok. Makowiec jest moim ulubionym ciastem z dzieciństwa. Moja babcia gdy piekła ciasta na

Kuchenne Wariacje
PROSTE RACUCHY BUDYNIOWE Z JABŁKAMI. NA DROŻDŻACH 40

Proste, mięciutkie, delikatne, puchate i ... bardzo smaczne 😍 Chyba nie muszę nic więcej pisać, aby zachęcić Was do ich zrobienia.  Dzięki dodanemu budyniowi racuszki zyskują bardzo

Walijskie Pichcenie
Bao buns- nadziewane bułki drożdżowe, parowane na patelni 113

Lubię przeglądać aplikację Pinterest i nie zamierzam tego ukrywać. Te pyszne bułki także tam zobaczyłam, choć teraz nie jestem w stanie powtórzyć u kogo. W każdym

Kuchnia w czekoladzie
Nieoczywiste produkty które można mrozić 96

połówki (potem wygodnie takie połówki wrzucić do tostera), owinąć folią szczelnie i zamrozić – zobacz poradni Jak mrozić chleb Ciasta – zobacz wpis Jak mrozić ciasta Ciasto na pizze drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu, zapiekanek) Włoszczyznę(...)mrozimy układając je w odstępach na tackach, potem wrzucając zbiorczo do torebki foliowej – potem najlepiej rozmrozić je wykładając na talerz dnia poprzedniego i zostawiając w lodówce Naleśniki – same placki słabo mi się mroziły, po rozmrożeniu są mało elastyczne, ale naleśniki z farszem choćby z serem czy dżemem – świetnie się mrożą, potem mamy gotowe danie. Jajka całe

Dorota Smakuje
Jeżynianki 66

mojprzepisna.pl | Jeżynianki Jako że mieszkamy bardzo blisko lasów i polan, to mamy sporo darów natury na wyciągniecie ręki. Jeżyny są właśnie jednym z tych darów. Czasami

moj przepis na
Jeżynianki 74

mojprzepisna.pl | Jeżynianki Jako że mieszkamy bardzo blisko lasów i polan, to mamy sporo darów natury na wyciągniecie ręki. Jeżyny są właśnie jednym z tych darów. Czasami

moj przepis na
Jeżynianki 88

mojprzepisna.pl | Jeżynianki Jako że mieszkamy bardzo blisko lasów i polan, to mamy sporo darów natury na wyciągniecie ręki. Jeżyny są właśnie jednym z tych darów. Czasami

moj przepis na
Jeżynianki 163

mojprzepisna.pl | Jeżynianki Jako że mieszkamy bardzo blisko lasów i polan, to mamy sporo darów natury na wyciągniecie ręki. Jeżyny są właśnie jednym z tych darów. Czasami

moj przepis na
Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone 225

Pizzę kochają chyba wszyscy i każdy z nas dobiera swoje ulubione dodatki. Przygotowana może być na grubym lub cienkim spodzie. Kwestia gustu Osobiście wolę na cienkim

Oryginalny smak
Rogale "marcińskie" 207

Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie..tym razem były to rogale świętomarcińskie ..i nie tylko..ja nie miałam białego maku i nie piekłam prawdziwych rogali świętomarcinskich

Moje domowe kucharzenie
"Domowa piekarnia" Pawła Płaczka i pyszne jagodzianki 65

też bloga - takemycake.eu.  Książka zaczyna się od informacji na temat domowego pieczenia. Następnie kolejny rozdział jest poświęcony przygotowaniu zakwasu żytniego. Kolejne, to przepisy na chleby na zakwasie, pieczywo drożdżowe, bułki, drożdżówki, muffiny, rogaliki, ciasta, wypieki sezonowe, pieczone przekąski na słodko i słono, Tłusty Czwartek, drugie życie czerstwego chleba.  Nie wymienię Wam przepisów, które przypadły mi do gustu(...)jagodzianki z kruszonką to w misce zagniatamy masło z mąką i cukrem. Wkładamy na chwilę do lodówki.  Każdą wyrośniętą część ciasta delikatnie palcami, albo całą ręką zgniatamy robiąc placek. Na środek dajemy dużą łyżkę farszu. Sklejamy placek jak pierogi i formujemy na kształt podłużnej bułki.  Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem w dół

kruche babeczki
Puszysta pizza bezglutenowa 132

Sporządzenie przepisu na puszystą, drożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku .  Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli(...)składników i gotuj na małym ogniu aż większość wody odparuje. Zmiksuj blenderem na gładki sos. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części, z każdej rozwałkuj placek średnicy ok. 26 cm (najlepiej wałkuj przez papier do pieczenia, żeby się nie kleiło). Odłóż spody do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Piecz spód

Powiedz dietom nie
Ciasto jogurtowe z borówkami 234

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszysta pizza bezglutenowa 191

Sporządzenie przepisu na puszystą, drożdżową pizzę bezglutenową nie jest wcale prostym zadaniem. Spody bez glutenu przeważnie nie są tak wyrośnięte jak te tradycyjne. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mąk bezglutenowych, i takie właśnie znalazłam na Kwestii Smaku .  Wypieki bezglutenowe rządzą się swoimi prawami i zazwyczaj nie są tak elastyczne jak te z pszenicą. Dlatego nie przejmujcie się, jeśli(...)składników i gotuj na małym ogniu aż większość wody odparuje. Zmiksuj blenderem na gładki sos. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części, z każdej rozwałkuj placek średnicy ok. 26 cm (najlepiej wałkuj przez papier do pieczenia, żeby się nie kleiło). Odłóż spody do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Piecz spód

Powiedz dietom nie