Witajcie Kochani! Z racji tego, że tłusty czwartek tuż, tuż mam dla Was kolejną propozycję na pyszne, puszyste pączki. Tym razem będą to
Rozpustne gotowanieBardzo łatwy przepis na ciasto, które ma uniwersalne zastosowanie. Dzisiaj pokazuje Wam jak można z niego upiec chleb, ale możecie je również wykorzystać do wypieku bulek
Pani M - kuchnia smakowitadrożdże. Nie ma też potrzeby chłodzić ciasto przed wykonaniem rożków, tak jak robi się w przypadku ciasta kruchego. Konsystencja ciasta przed pieczeniem jest bardziej zbliżona do ciast drożdżowych niż kruchych, choć nie jest ono tak lekkie i delikatne jak ciasto na drożdżach, jest za to elastyczne i mocno porowate. Wypieki z ciasta serowo-olejowego najlepiej smakują tuż po upieczeniu, ewentualnie(...)lepkie - z ciasta należy od razu formować wypieki, ewentualnie przykryć je na krótko (jeśli nie zużyjemy od razu całego ciasta), gdyż szybko wysycha - ciasto rozwałkować na placek grubości około 3-5mm (nie ma potrzeby podsypywać ciasta mąką, gdyż nie powinno się kleić) - placek pokroić nożem na kwadraty o boku 4-5cm - na środek każdego kawałka nałożyć
Smakołyki BerenikiFocaccia to rodzaj płaskiego pieczywa pochodzącego z włoskiej Ligurii. Jest to wypiek bardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy
Tajemnice Smakucukinii? Pizza na spodzie z cukinii z pomidorkami koktajlowymi i tartym serem zaskoczy każdego. To zdrowa i dietetyczna przekąska dla całej rodziny. Z pewnością tradycyjna pizza domowa na cieście drożdżowym jest najsmaczniejsza. Ale dziś polecam dietetyczną pizzę na spodzie z cukinii. Jest lekka, smaczna i prosta w wykonaniu. Najważniejsze jest dokładne wyciśnięcie soku z cukinii oraz przypilnowanie pizzy podczas pieczenia(...)żółtego. Dodaję posiekany czosnek oraz przyprawy. Na koniec wsypuję 4 łyżki mąki i dokładnie mieszam ze sobą. Ciasto na pizzę z cukinii powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta na placki ziemniaczane . Jeśli jest za rzadkie (wodnista i słabo odciśnięta cukinia) to zagęszczam mąką ziemniaczaną lub bułką tartą. Na koniec próbuję smak i ewentualnie dodaję ulubione przyprawy. Blaszkę piekarnika wyścielam
Ania gotujetemat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem miodu do momentu, aż zmniejszy objętość i przyjmie konsystencję
Niedzielny kucharzzupy, sosy 500 Poznańska – ciasta kluskowe, pierogowe, na pizzę, zasmażki, sosy 500 Szymanowska – cista drożdżowe, piaskowe, parzone, kruche, kluskowe 500 Krupczatka – ciasta kruche, półkruche, parzone, makaronowe 550 Luksusowa – cista drożdżowe i smażone 750 Chlebowa- chleb, pieczywo 950 Bułkowa – pieczywo 1400 Sitkowa – pieczywo 1850 Graham – pieczywo pełnoziarniste 2000 Razowa – pieczywo, ciasta pełnoziarniste Maki żytnie dzielimy natomiast na następujące typy(...)używana do wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków, panierowania, zagęszczania sosów, * ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. Wykorzystywana do przygotowywania kisielów, klusek, ciast
Pyry na GazCzas czytania: 3 min Uszka z grzybami, to głównie dodatek do barszczu czerwonego, a najczęściej serwowany jako tradycyjna potrawa Wigilijna, ale nie tylko. Przecież barszcz z
SprawdzonaKuchnia.plDrożdżówki ze śliwkami, brzoskwiniami i cynamonową kruszonką wyciągnięte z pieca 10 minut przed zrobieniem zdjęć! 🥰 Wiecie jak pachnie w całym domu? Obłędnie! Pakuję je do pojemnika
CzarnawisienkaRogaliki są serio pyszne. Ciasto jest mięciutkie, a nadzienie nietypowe w smaku, a zarazem pyszne. Wychodzi ich sporo, bo 48 sztuk, ale to i tak
Gotuj z Agnesmamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę(...)wody. Krok 4 Ciasto. Po godzinie przełóż ciasto z misy na podsypaną mąką stolnicę. Spłaszcz kulę w dysk i z wierzchu posyp mąką. Zacznij wałkować ciasto na okrągły placek. Ciasto jest wilgotne i może mieć tendencję do przyklejania się do walka i stolnicy, dlatego podsypuj je delikatnie mąką podczas wałkowania. Rozwałkowane na cienki, kilku milimetrowy placek ciasto przełóż
Niedzielny kucharzbogato zdobione, ale równie pyszne, jak wtedy, a może jeszcze lepsze 🙂 Mazurki dziś przygotowywane są głównie na spodzie z kruchego ciasta, ale kiedyś wykorzystywano do tego ciasto drożdżowe, opłatki i wafle. Myślę, że kruche ciasto najlepiej się do tego nadaje. Dziś chciałam podzielić się przepisem na jedną z najsmaczniejszych wersji mazurka, który nazywamy Pyszotką. Odkąd pamiętam moja mama wypieka Pyszotkę(...)sztywną pianę, małymi porcjami dodawać cukier puder ciągle miksując. Na końcu dodać do piany odrobinę olejku zapachowego. Ciasto rozwałkować na dwa kwadraty o wymiarach 25 x 25 cm, rozwałkowane placki ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach.. Rodzynki odcedzić i osuszyć
SprawdzonaKuchnia.plmamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę(...)wody. Krok 4 Ciasto. Po godzinie przełóż ciasto z misy na podsypaną mąką stolnicę. Spłaszcz kulę w dysk i z wierzchu posyp mąką. Zacznij wałkować ciasto na okrągły placek. Ciasto jest wilgotne i może mieć tendencję do przyklejania się do walka i stolnicy, dlatego podsypuj je delikatnie mąką podczas wałkowania. Rozwałkowane na cienki, kilku milimetrowy placek ciasto przełóż
Niedzielny kucharzCzas czytania: 3 min Szarlotka z bezą Słyszeliście może, że szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą
SprawdzonaKuchnia.pl