Jakoś tak od wczoraj rana miałam wielką ochotę na pizerinki, ale nie kupne tylko domowe. Długo nie myśląc poszłam do kuchni i zaczęłam szykować ciasto. Dodatki
Krakowskie smaki AniW sobotę razem z córką upiekliśmy nasze pierwsze bułki pszenne z kreska takie jakie ja pamiętam z dzieciństwa, pachnące chrupie. Cały przepis wzięłam z bloga który
Basia w kuchniRobiłam już wiele różnych ciast do pizzy, jednak od jakiegoś czasu w moim domu króluje właśnie to :). Jest mięciutkie a zarazem chrupiące i świetnie smakuje z
Niezły MłynekMakowiec wielkanocny Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną masą makową. Palce lizać! Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 3 białka jaj szczypta soli Dodatkowo: lukier do polania makowca(...)ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do maku. Całość delikatnie mieszamy *** *** Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części *** *** Każde ciasto rozwałkowujemy na prostokątny, cienki placek *** *** Na każdy placek nakładamy masę makową, zostawiając centymetr wolnego miejsca na brzegach *** *** Ciasto zwijamy ciasno w rulony. Końce ciasta podwijamy pod spód *** *** Rulony zawijamy luźno w papier
Blog z Apetytemdokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki 4. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. 5. Posypać cukrem trzcinowym 6. Wstawić do nagrzanego na 160-180 stopni piekarnika (zależy(...)wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ. Przepisy znajdziecie tutaj: KLIKNIJ
Wypisz WymalujDziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu, ale zdjęcie nie jest zbyt zachęcające (robione naprawdę późno przy kiepskim oświetleniu), więc może tym razem uda mi się Was przekonać do wypróbowania przepisu, bo bułeczki są grzechu warte :) Tutaj z nadzieniem ze śliwek(...)blat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół dużej śliwki lub jedną małą, oczywiście wcześniej wypestkowane (jeśli śliwki są kwaśne można je posypać cukrem) . Następnie
Domowa Cookierenka AgiCo prawda z przepisu wyszło ich tylko 7 sztuk jeszcze ciepłe znikały. Dawno nie robiłam jagodzianek .Polecam bo ciasto bardzo dobrze się wyrabia, a przepis z
Moje WyrobyPyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: pół kostki margaryny/masła 3 dag drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczypta soli 2 szklanki mąki 2 jajka Lukier(...)odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (pod palcem będziemy czuć że jest puszyste) rozłożyć je na stolnicy i uformować z niego 2 lub 3 okrągłe placki , następnie rozwałkować około pół centymetra. Przeciąć ciasto nożem na pół, potem na ćwiartki, a każdą z ćwiartek jeszcze raz na pół. Nagrzać piekarnik do 180 stopni
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazjadłaby też Tola. Tola, jak większość dzieci, przepada za różnymi rodzajami placków. Zrobiłam więc tytułowe racuchy. Smak? W sumie jak już wiecie z czego są zrobione, to smak wszystko Wam mówi. My spróbował pierwszego, nie mając pojęcia, że są z manny i powiedział, że zalatują mu trochę plackami z twarogiem. No fakt, trochę je przypominają. Tola klasycznie z przyjemnością(...)stron na złoty kolor (na średnim ogniu), po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Racuchy dyniowe z jabłkami Artykuł Racuchy z kaszy manny pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPuszyste i rozpływające się w ustach, tak można je określić. Koniecznie spróbujcie! Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, maliny Prep Time 30 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 55 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 370 g mąki pszennej + mąka do podsypania 30 g cukru 2 jajka 200 g mleka 12 g świeżych drożdży(...)czasie wymieszać ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza Blat podsypać dość grubo mąką (ciasto jest dość luźne i klejące), wyłożyć ciasto jego wierzch również posypać mąką, rozwałkować placek o wymiarach mniej więcej 50x30 cm, wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą bardzo miękkiego masła, nie musi to być zrobione dokładnie na masło równomiernie rozsypać tartą bułkę Maliny obsypać mąką ziemniaczaną, rozłożyć
SprawdzonaKuchnia.plPyszne kapuściaczki na kruchym drożdżowym cieście. Pięknie prezentują się wśród ciepłych lub zimnych przystawek. Idealnie pasują również do barszczyku. Polecam na domowe imprezy. Sprawdzą się na Wigilii, Sylwestrze czy podczas karnawału. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 żółtka 0,5 łyżeczki soli ¾ szklanki gęstej śmietany 18% 1/3 kostki świeżych drożdży (30 g) 100 g masła 1 łyżeczka cukru Farsz(...)posiekane masło. Wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą. Ciasto wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie na obsypanym mąką blacie rozwałkowujemy placek i wycinamy gwiazdki. Na każdej układamy po łyżeczce farszu, przykrywamy drugą gwiazdką. Brzegi gwiazdek zlepiamy białkiem. Wierzch również smarujemy białkiem. Gwiazdki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy
VioletoweKucharzenieUwielbiam smak cynamonu i zapach który podczas pieczenia unosi się po całym domu. Dzisiaj coś dla wielbicieli słodkich bułeczek, mmm są idealne! Składniki: 5 dag drożdży
Słodka Kraina Wypieków