placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:122/187)

Pierożki drożdżowe z soczewicą 199

Puchate, chrupiące pierożki nadziane pieczarkami i czerwoną soczewicą. Pierożki idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub jako danie główne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony

My Culinary Art
Oponki i malutkie pączki serowe 140

nieskomplikowane. Ciasto robi się nie na drożdżach lecz na mieszance proszku do pieczenia i sody, więc wyjdzie zawsze i każdemu. Z pączkami bywa różnie, bo niektórzy boją się ciasta drożdżowego i sami pączków nie smażą. Kiedy Ania piła herbatę, ja szybko zagniotłam ciasto, wykroiłam oponki i usmażyłam. Oponek wyszło tak dużo, że postanowiłam przypomnieć Wam przepis w nowej odsłonie, czyli(...)było jej za dużo, bo finalnie oponki wyjdą zbite i twardawe. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Na podsypanej lekko mąką stolnicy (lub kuchennym blacie) wałkiem rozwałkowywać na placek o grubości 1-2 cm. Szklanką wycinać kółka, a następnie w tych kółkach mniejsze otwory, na przykład kieliszkiem. Powstaną oponki i niewielkie pączki. W garnku rozgrzać tłuszcz. Wkładać wykrojone oponki

Codzienna kuchnia niecodzienna
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI. 199

Drożdżowe bułeczki z kruszonką, to jest to, na co mam zawsze ochotę 😍  Uwielbiam z dowolnym nadzieniem, a nawet i bez. Ale te z jagodami w środku to już dla mnie istne "niebo w gębie". 👌💗 Składniki (na  ok. 13  sztuk) : 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jaja(...)ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem

Walijskie Pichcenie
Puszyste drożdżówki serca z nutellą i orzeszkami ziemnymi 188

Witam Kochani :) Przychodzę do Was z czymś pysznym i ślicznym :) Chciałam Was dziś zaprosić na pyszne bułeczki drożdżowe w kształcie serce z nutellą i orzeszkami ziemnymi. Są pyszne, puszyste, słodkie i bardzo pięknie się prezentują. Możecie je zrobić dla kogoś bliskiego na Walentynki czy ogólnie na tłusty czwartek, czy po prostu do kawy :) Polecam gorąco i   Zapraszam(...)Następnie ciasto dzielimy na około 12-15 równych kawałków i formujemy z nich kule. JAK ZROBIĆ BUŁECZKI SERCA? Bierzemy kawałek ciasta-kulę i wałkujemy na spory, cienki, okrągły placek.  Smarujemy go niewielką ilością kremu czekoladowego i posypujemy orzeszkami. Zawijamy. Składamy na pół nacinamy nacięte części wywijamy i serce gotowe. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Orkiszowa wytrawna rolada i "Nic nie trwa wiecznie" 212

Drożdżowe rolady z różnymi dodatkami w środku to pomysł na gotową kanapkę do pracy następnego dnia, a jednocześnie świetny sposób na wyczyszczenie lodówki z różnych resztek. Piekłam ją z mąk orkiszowych, które ostatnio są podstawą moich wypieków. Składniki : Ciasto 42 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 300 g jasnej mąki orkiszowej 200 g razowej mąki orkiszowej łyżeczka soli(...)wyrośnięcia. Wyrastanie zajmie ok. pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości ok. 5-7 mm. Ciasto posypać suszonym majerankiem i czosnkiem.  Na placku ułożyć plastry salami, wędliny, sera i fasolki (patrz zdjęcie obok). Zwinąć całość w ścisłą roladę, podwijając końce pod spód. Ułożyć na złączeniu ciasta i odstawić na kwadrans do ponownego wyrośnięcia. Posmarować

Weekendy w domu i ogrodzie
Szneki z glancem 183

Jakiś czas temu kupiłam wspaniałą książkę „Polska na słodko” Wandy Jackowskiej zawierającą wiele wspaniałych przepisów  z różnych stron Polski o dosyć dziwnych nazwach jak dla

Na słodko lub wytrawnie
Pizza wiejska 301

Uwielbiam ją za idealne drożdżowe cienkie ciasto i bogactwo ogólnie dostępnych składników. Godny polecania jest także sos który nadaje jej wyrazistości, choć czasem się skuszę na kupną pizzę to tej domowej smakiem nic nie dorówna.  Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: Ciasto na 3 sztuki o śr około 28 cm 3,5 szklanki  mąki pszennej luksusowej(...)trzy  kule, wałkuję każdą, na okrąg o średnicy 28 cm, układam ciasto na blasze. Robię sos: Ketchup mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję musztardę i mieszam, smaruję placki ciasta,  zostawiając wolne brzegi. Cebulę obieram, kroję w piórka, podsmażam na oliwie na patelni aż będzie miękka, należy uważać żeby się nie zrumieniła. Nakładam równomiernie pokrojone w plastry

Wanilia i Kardamon
Bułeczki drożdżowe z serem 240

Długo przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej się zabrać za ich robienie, bo w rzeczywistości aż tak wiele czasu to nie zabiera. Smak ciasta drożdżowego i białego sera zapieczonego na nim bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie, z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej(...)przestaje. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Składniki masy serowej zmiksować na gładką masę. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placek grubości 1 cm i wycinać szklanką koła. Układać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Papier można lekko posmarować olejem, aby bułeczki łatwiej się odklejały

Kuchcik gotuje
CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM 213

większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, mieszamy.  Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy przez około 10 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie lekko kleiste). Oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając pod spód formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy(...)Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i formujemy gruby wałek. Ostrym nożem kroimy go na 6 części i z każdej formujemy kulę.  Każdą kulę rozpłaszczamy dłońmi na placek (można podsypać mąką), na którego środku kładziemy kulę z sera i szpinaku. Zlepiamy brzegi (jak przy lepieniu pierogów), lekko rozpłaszczamy dłonią i delikatnie wałkujemy na niezbyt cienki placek

cool and minty
Bułeczki ślado - łapki. 173

Dzień Dziecka już niebawem! więc dziś mam propozycję dla naszych słodkich pociech! dla dorosłych także , bo przecież w każdym z nas ponoć drzemie dziecko ;-) Drożdżówki ja

Radość kipiąca uśmiechem.
Watruszki - rosyjskie buleczki z serem 517

Słodkie drożdżowe bułeczki z nadzieniem twarogowym w kuchni rosyjskiej nazywane są watruszkami. Niektóre źródła podają, że ich nazwa pochodzi od słowa watra - ogień, inne że od wyrazu "wotrucha" oznaczającego nadzienie, jeszcze inne że jest to zmieniona (pod wpływem rożnych procesów językowych) forma wyrazu "twaróżka" (тварожка). Mnie osobiscie najbardziej się podoba ta ostatnia wersja i nawet chętnie nazywałabym je twaróżkami:) Czasem(...)nazywam twaróżkami, wróć - watruszkami:) Co mogę o nich powiedzieć? Może to, że są pyszne - miękkie, puszyste, wypełnione słodką masą serową... i najlepsze są popijane mlekiem:) Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze  Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami

Obiad gotowy
Bułeczki cynamonowe z rabarbarem 263

doskonale wzbogaca smak słodkiego ciasta drożdżowego i aromatycznego cynamonu. Z poniższego przepisu przygotowałam 9 dużych drożdżówek , upiekłam je w formie o wymiarach 28x27cm . Bułeczki cynamonowe z rabarbarem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 600g mąki pszennej 350ml mleka 20g drożdży 1 jajko 1 żółtko 100g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 40g masła szczypta soli NADZIENIE 250g rabarbaru 4 łyżki brązowego cukru(...)rozpuścić, ostudzić - rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na 1-1,5cm kawałki, wymieszać z 1 łyżką brązowego cukru, odstawić - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypać mąką i rozwałkować na niezbyt gruby placek - placek posmarować masłem, posypać pozostałym cukrem oraz cynamonem - na tak przygotowanym placku rozłożyć w niedużych odstępach od siebie około 3/4 przygotowanego rabarbaru - placek zwinąć dość ciasno

Smakołyki Bereniki
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 2023 86

każdego coś pysznego. Wystarczy, że klikniecie w zdjęcie wypieku który Wam się spodobał, a zostaniecie przekierowani do podstrony z przepisami.  U mnie tradycyjnie na świątecznym stole zagości drożdżowa babka, mazurek i sernik i pewnie jeszcze jakieś ciacho z kremem, a u Was? Dajcie znać w komentarzu co planujecie przygotować na ten wyjątkowy świąteczny czas. Jeżeli poszukujecie foremek do babek(...)Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Śliwka w czekoladzie Cytrynowy Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babka cytrynowa Kolorowa na białkach Czekoladowa Trójkolorowa Marchewkowa Czekoladowe pisanki Piegus Drożdżowa Cytrynowa z makiem Marmurkowa Babeczki szpinakowe Babeczki cytrynowe z kremem Serniki:   Sernik z mlekiem w proszku Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową

Cynamonowe szczęście
Odrywane bułeczki z serkiem i kruszonką 104

Odrywane bułeczki z serkiem i kruszonką Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe z pysznym farszem z białego serka, posypane chrupiącą kruszonką. Nie wyobrażam sobie lepszego drugiego śniadanka lub przekąski do popołudniowej kawki. Polecam!     Składniki: Ciasto: 15g świeżych drożdży 250g mąki 1/2 szklanki letniego mleka 50g rozpuszczonego masła 1 żółtko jaja 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli(...)dzielimy na osiem części *** *** Przygotowujemy farsz. Do miseczki przekładamy ser, dodajemy żółtko i cukier *** *** Całość dokładnie mieszamy widelcem, aż składniki całkowicie się połączą *** *** Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na podłużny placek. Na brzegu placka nakładamy łyżkę serowego farszu *** *** Ciasto dokładnie zlepiamy *** *** Gotowe bułeczki układamy w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, łączeniem do dołu. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około

Blog z Apetytem